Расен
70 subscribers
1 photo
119 links
Интернет страница rasen.rs
Download Telegram
https://www.rasen.rs/rakova-pesma-prva-zbirka-grckih-palindroma-1802/
Прва грчка модерна књига палиндромне поезије била је књига Грка Амброзија Јеромонаха Пампера „Ракова песма“ („ἠθοποιΐα καρκινικὴ“ или „Ποίημα Καρκινικον“).
https://www.rasen.rs/branko-copic-pao-iz-matematike-jer-desanka-nije-htela-da-mu-sapne/
Гостовали у некој сеоској школи Десанка Максимовић и Бранко Ћопић. Дружење с децом кроз низање стихова било је прелепо, а после тога уследио је уобичајени „разговор с песницима“.
https://www.rasen.rs/hajducija-kao-prvi-srpski-pokret-otpora/
Хајдуци су на насиље одговарали насиљем. Борили су се, и та борба је трајала генерацијама, бесмислена из угла једног људског живота, победоносна за народ који никад није заборавио своју визију слободе и државности.
https://www.rasen.rs/etnicko-ciscenje-srba-iz-bih-do-prvog-svetskog-rata/
2028. године обележава се 150 година од Аустроугарске окупације Босне и Херцеговине и почетка спровођења монструозног плана етничког чишћења Срба са тих простора. Овај злочин је спровођен у више различитих, некад злочиначких, а некад геноцидних фаза, али свим тим фазама заједнички именитељ је насилна промена етничке и верске структуре Босне и Херцеговине, другим речима – етничко чишћење. Организаторима овог злочина се жури да пре 150-годишњице заврше започето. Да би показало како је Република Српска уистину последња линија одбране од тог злочиначког напада на Српски народ, потребно је разликовати неколико кључних његових етапа...
https://www.rasen.rs/sarajevski-pogrom-nad-srbima-1914/
Сарајевски погром над Србима 28. и 29. јуна 1914. био је један од многих организованих у аустроугарским провинцијама БиХ и Хрватској поводом Сарајевског атентата. Срби су нападани, пребијани и убијани, а њихове куће, радње и установе су рушене, паљене и пљачкане. Резултат ових погрома и мера аустроугарски власти било је протеривање 5.200 српских породица из БиХ..
https://www.rasen.rs/zlocini-suckora-u-bosni-1908-1918/
Отворени прогон Срба у Босни и Херцеговини од стране аустроугарске државне и војне власти започео је непосредно након анексије Бих 1908. године, ескалирао је после Сарајевског атентата, и трајао до завршетка Првог светског рата. Прогон је био усмерен не само против српских политичких и народних првака, него и против српског цивилног становништва, које је тешко пострадало од аустроугарских шуцкора.
https://www.rasen.rs/nikola-srbin-jedan-od-najstarijih-srpskih-kompozitora/
Никола Србин један је од најстаријих познатих композитора српског средњег века. Аутор је Херувимске песме и Богородична IV гласа из Осмогласника, сачуваних у музичком зборнику монаха Илариона у светогорском манастиру Светог Атанасија. Послушајте ове српске музичке драгуље настале у XIV веку.
https://www.rasen.rs/petar-kocic-jajce/
Уистину, чини ми се да ову стару и изнемоглу престоницу наших владалаца тишти некаква тешка, немила туробност и страшно проклетство минулих, сарањених покољења.
https://www.rasen.rs/pesma-matije-beckovica-povodom-10-godina-nezavisnosti-crne-gore/
Матија Бећковић написао је поводом годишњице осамостаљења Црне Горе песму у којој језгровито сажима суштину трагедије човека који је изгубио себе и због тога има потребу да измишља и служи не би ли био прихваћен у нешто са чим никад није имао везе. Човек у песми се претворио ништа "Кад га заборавиш, Неће га бити, Нити га је кад било" јер "Није био предвиђен да постоји"
https://www.rasen.rs/sta-su-nama-srbima-jermeni/
Библијска планина Арарат, мајка је и утјеха овог древног народа који је поред ње дочекао и дане славе и своју чемерну пропаст. Но, опстао је! Ту је и данас загледан у сњежне врхове Арарата, док сања и моли се да дочека дан у загрљају Мајке-планине, од које је одвојише. Јер Арарат је данас изван граница Јерменије, у Турској је силом, У Јерменији срцем. Док ово пишем, сјећам се сњежних врхова Проклетија и Шар-планине које гледах из зелене Метохије. И ја сам Јерменин.
https://www.rasen.rs/americki-predsednik-vudro-vilson-o-srbima/
Иако је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада надјачани надмоћнијим силама, њихова љубав према слободи остала је неумањена. Брутална сила није утицала на њихову снажну одлуку да жртвују све за слободу и независност.
https://www.rasen.rs/srpsko-cojstvo-vojvoda-petar-bojovic/
Ваше је само ово: војник на војника, ратник на ратника! Све што је преко тога, није од Бога! Ако ли неко од вас – не дао Бог – прекрши овај завет светих ратника српских, кунем му се, биће избрисан из књиге живота, како на овоме, тако и на ономе свету!
https://www.rasen.rs/pismo-srpskih-ustanika-komsijama-muslimanima-1941/
Драги Мустафа. Молим те лијепо умири доље папраћанске муслимане да не би ишли против нас. Немојте дозволити да се отвори вјерска борба. Ја ти гарантујем да се муслиманском свијету неће ништа десити. Ми нисмо пошли у борбу против муслиманског народа, него против ове терористичке власти која иде затим да нас потпуно истријеби.
https://www.rasen.rs/tezak-petra-kocica/
Болујем и копним у грком чемеру и немаштини љутој откад знам за се. Болан сам, преболан, брате си мој слатки и медено љето моје, а онако посигурно не знам шта ми је, шта ме боли. Само ошјећам да је бољка моја велика, и бог драги зна има ли јој лијека и илаџа. Снага ми је сва утрнула и вредовна, а душа празна, сува и исцијеђена ко исцијеђени лимун са мора.
https://www.rasen.rs/hajducka-vernost/
Верност и поузданост међу хајдуцима високо је цењена и била је међу првим од интерних ставова вредности ових формалних дружина. У новије време хајдучије сами хајдуци били су неповерљиви међу собом из простог разлога што су се међу њих убацивали ловци на хајдучке главе, а све са циљем да приграбе расписану уцену.
https://www.rasen.rs/kvadrature-kruga-manojla-moshopula/
У свету источног хришћанства прва детаљна разматрања магичних квадрата јављају се око 1300. године у књизи ромејског научника и учитеља Манојла Мосхопула. Расправу о формирању квадратних бројева написао је на инсистирање Николаја Артавазда Равде, аритметичара и геометра из Смирне. Мосхопулови математички радови нису имали већег утицаја на развој западне науке због тога што су за западни свет били непознати. Источна традиција, напротив, обилује бројним примерима магичних квадрата у оквиру рукописа и штампаних књига од 14. до 20. века.