Нотатки Никодима
396 subscribers
129 photos
15 videos
4 files
953 links
Download Telegram
Святий апостол і євангелист Марко, як виявляється був не лише євангелистом, а й літургістом. Принаймні, церковна традиція приписує йому текст однієї із грецьких Божественних Літургій, а також і Літургії Передшеосвячених дарів.
Притча про десятьох дів - історія про світло і бажання бути видимим. Вона також про приготування, яке є необхідним для справжньої участі в весільному бенкеті Небесного Жениха. Єлей, яким слід запастися для того, щоб горіти в час приходу цього Жениха є Його милість. Саме тому так часто в богослужіннях ми повторюємо цю коротку фразу - Кіріє елейсон! Господи, дай нам свого єлею - помилуй! Дай нам горіти тоді, коли ніч найтемніша, а Ти приходиш, щоб увести у світлицю Твоєї Любові.
Для того, щоб могти зробити вчинок треба бути радикальним. Посередня людина, людина зі щоденними гріхами не здатна ані на великий гріх, ані на велике покаяння.
Христос ставить у приклад посереднім праведникам великих грішників. Саме вони здатні перейти 'від сили в силу', від великого гріха через велике покаяння до великої любові.
«Великий четвер поєднує в собі відразу декілька подій, дуже важливих для християнської ідентичності. Передовсім мова про “Тайну вечерю”, останню вечерю Христа зі своїми учнями, на якій Він пояснює їм те, заради чого прийшов у цей світ, про любов, у якій Його післанництво розкривається перед нами. Тайна вечеря — це про служіння один одному, яке через смерть приведе нас до воскресіння. Тайна вечеря — це також похід до Гетсиманського саду і чування з Христом, якого ми дуже часто, так само як і апостоли, не дотримуємося. Бо очі наші важніють, увага зникає і ми засинаємо. І дуже часто залишаємо Бога на самоті із Його бажанням спасти світ»
Михайло Бойчук
Тайна вечеря
1911
Велика П'ятниця — день, коли істина торжествує в той момент, коли від неї всі відвертаються. Пилат, який вмиває руки, будучи тим, який мав би відповідати за істину. Ірод, який одягає Христа в білу одіж, але нічого не робить для того, щоб Його не розіп'яли. Люди, які кивають головами і кажуть: "Спасав інших, себе спасти не може". Апостоли, які втікають з-під Христа. Жінки, які оплакують Христа і до яких Він звертається, щоб оплакували не Його, а себе. Людство відвертається від істини…
Ікона "Страсті Господні"
з церкви Воздвиження Чеснаго Хреста м. Дрогобич
II пол. XVI ст.
Велика Субота про тишу...Христос спускається в найнижчі глибини, туди, де ми намагаємося сховати нашу неміч, сховати нашу слабкість, сховати перемогу смерті над нами, щоб не можна було її побачити. Христос сходить в ад і показує, що саме Він є життям, Він є переможцем.
Свято Пасхи — про пошук Христа. Наше завдання — шукати Господа. Він являється там, де люди збираються в його ім’я. Він проходить через закриті двері нашого зневір’я, страху, скепсису, аби запросити навіть тих, які найбільш недовірливі з нас, вкласти свої пальці у Його бік, щоб пересвідчитися, Він живий, Він Воскрес.
Подорож до Еммауса (Еммаус = гаряча весна) є подорожжю до оживлення людської природи і її стосунків з Христом. Про Христа можна багато довідатись із Святого Письма, але отримати досвід Христа можна лише на літургії - зустрічі церкви з Ним за столом при ламанні хліба. Саме тоді очі відкриваються і палаючі серця стають не лише дивною емоцією, але свідченням особистісного зв'язку з Ним.
🌹 Сьогодні — День пам’яті та Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У цей день українці разом з усім цивілізованим світом вшановують тих, хто боровся з нацизмом та переміг його у Другій світовій війні.

Зараз українці третій рік поспіль сповна відчувають на собі всі жахіття війни, які раніше асоціювалися з Другою світовою.

Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб здолати рашизм, та більше не допустити війни.

🧐 Львівич | Підписатися
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Впродовж усього Світлого Тижня всі богослужіння - Пасхальні. В українській літургійній традиції вони виражені особливо чудесними піснеспівами, на жаль, назагал нині призабутими і спрощеними, але, на щастя, воскреслими завдяки невтомній праці ентузіастів УКУ Максима Тима, Оленки Денис та  хору Стрітення цього університету. Стихири Пасхи з Львівського ірмологіону 1709р.
У світлий тиждень богослужіння особливі. Це стосується також і часів впродовж дня. У сучасному вигляді пасхальні часи є набором піснеспівів, зібраних з різних богослужінь. Давні джерела, натомість, подають особливі чини цих часів.
Про те, що пиво - напій Божий можна довідатись із численних житій святих, для яких пиво було не лише джерелом радості і підкріплення тіла, але й постійною причиною до благодарення. А благодарення, згідно із святим Павлом - вище за їжу і пиття.