Neuroversiti by Dr Rizal
24.1K members
234 photos
9 videos
2 files
145 links
Tips Otak Cantik Otak Cerdik. Ilmu actionable. Neuroversiti oleh Dr Rizal Abu Bakar. https://neuroversiti.com
Download Telegram
to view and join the conversation
3 MAKANAN BAIKI MOOD
.
Ikut kajian 3 jenis makanan berikut bantu baiki mood. Apabila mood merudum, boleh cuba ambil salah satu dari senarai ini:
.
1. Minyak Zaitun
.
2. Ikan Salmon
.
3. Walnut
.
Kunci ketiga tiga ini ialah hormon dopamine. Apabila dopamine naik kita bahagia. Mood jadi baik.
.
Soalnya kenapa perlu tunggu hingga mood menjunam baharu mahu ambil? Apakata dijadikan amalan harian?
.
Nak tahu lagi tips happy kan diri yang lain? Baca di artikel ini.

https://neuroversiti.com/7-cara-sentiasa-ceria/
Ramai orang tak tahu bab ni. Rahsia besar untuk awet muda.

Ambil sayur mudakan otak 11 dari usia.
Maklumat hasil kajian tahun 2017 di jurnal Neurology.

Otak ni kira operation centre untuk sistem tubuh manusia. Bila operation centre muda, cergas dan kuat arahan pada anggota tubuh jadi tepat. Komunikasi dengan aggota badan jadi lancar. Tak sangkut sangkut lagi.
.
Jomlah bersayur sayuran mulai hari ni. Ambil yang macam macam warna. Baharu best. Ok tak kalau kita jadikan makan sayur sebagai agenda penting tahun 1441H ni?.
.
#DrRizal
Tahun 2010 banyak peristiwa menarik berlaku kat aku. Tahun nilah aku dapat masuk Channel 9 News, Canberra, dapat advanced training kat Harvard dan Univ of Pennyslvania.
.
Masa lepas habis training di Harvard, aku sambung di University of Pennsylvania. Training di makmal tidurnya. Bangunan 8 tingkat, 4 tingkat khas untuk kajian tidur.
.
4 tingkat lagi campur untuk kajian brain dan lain lain. Antara yang menarik ialah kajian berkaitan spiritual. Hasil kajian-kajian ini menarik.
.
Contohnya bila kita rapat dengan tuhan atau jadi manusia lebih sikit rasa spiritual corpus callosum kita jadi tebal. Corpus callosum ni bahasa mudahnya macam jambatan yang sambung antara dua hemisfera otak - Otak kiri dan otak kanan.
.
Yang best ialah bila dah tebal prestasi otak lebih bagus. Macam beza antara jambatan kecil satu kereta boleh lintas pada satu masa dengan jambatan ada 4 lorong. Bayangkan betapa lancarnya kereta dapat bergerak.
.
Orang yang tinggi elemen spiritual dalam diri didapati mempunyai memori yang baik. Lebih berhemah, kurang stress dan kemurungan. Mereka juga kurang resah atau anxious.
.
Ini dapatan kajian.
.
Andai mahu otak cantik. Mahu otak cerdik, rapatkan diri dengan pencipta. Cuba cubalah.
.
#DrRizal
TIPS 63 - MENONTON VIDEO MOTIVASI - Neurobics 101 Tips Untuk Otak oleh Dr Rizal Abu Bakar
.
Sebelum ni saya sebut tetang DENGAR ceramah motivasi.
.
Kali ini TONTON VIDEO MOTIVASI pula.
.
Apa kelebihan MENONTON berbanding MENDENGAR video motivasi?
.
Lihat video ini untuk tahu jawapannya.
.
https://youtu.be/BKJGee7aQqg
Tuan Puan mahu bantu diri dan keluarga jadi orang hebat?
.
Daftar SEKARANG dengan harga EKSLUSIF mampu milik di website Neuroversiti:
.
https://neuroversiti.com/neuroversiti-conference/
MUSIM-MUSIM PEPERIKSAAN BEGINI, MUNGKIN ADA YANG BERTANYA, "MACAM MANA NAK BAGI ANAK AKU PANDAI?"
.
Saya kongsi dalam artikel ini bagaimana nak jadikan anak pandai.
.
Kuncinya pada nutrisi. Jika baik nutrisi yang diberi pada anak, maka baiklah nutrisi yang sampai ke otak.
.
Jemput baca untuk fahami lanjut.

https://neuroversiti.com/macam-mana-nak-pandai/
Esok 10 Muharram. Jom puasa. Hebat puasa ni. Kajian dapati bila kita puasa:
.
1. Otak akan keluarkan protein dalam sel otak bernama Brain-Derived Neurotrophic Factor atau BDNF. Protein ni mainkan peranan sangat penting belajar, memori dan lahirnya sel otak baharu di hippocampus - pusat memori.
.
2. BDNF juga jadikan sel otak lebih resistant kepada stres. Power betul BDNF.
.
3. Bukan itu sahaja, sebabkan satu prpses bernama autophagy. Apa dia autophagy ni? Mudah fahamnya autophagy ialah proses di mana sel mati atau rosak kena makan oleh sel sihat. Bila kena makan maka habislah sel sel rosak dan mati. Yang tinggal sel-sel sihat segar bugar. Otak jadi lebih power sebab lahir pula sel sel otak baharu.
.
Dalam konteks agama kita pun tahu pahala puasa Muharam ni besar. Macam hadis hadis kat bawah ni:

Hadis 1:
Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah SAW bersabda: “Seafdal-afdal puasa selepas puasa Ramadan ialah puasa dalam bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat 1/3 malam.” (Hadis Riwayat Muslim r.a.)

Hadis 2:
Kata Ibnu Abbas r.a.: “Tidak pernah aku melihat Nabi SAW menanti-nanti puasa pada suatu hari yang diutamakan lebih daripada hari lain kecuali hari ini, iaitu ‘Hari Asyura’ (10 Muharram), dan bulan puasa iaitu Bulan Ramadan.” (Riwayat Imam Bukhary dan Imam Muslim)

Hadis 3:
Daripada Abu Qatadah r.a. berkata: “Bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya tentang berpuasa pada hari ‘Asyura (10 Muharram). Baginda menjawab: “Akan dapat menampunkan dosa setahun yang lalu.” (Riwayat Imam Muslim)
.
Hebatkan puasa? Jomlah puasa esok.
.
DrRizal
Orang tanya macam mana nak tingkatkan sistem imun musim jerebu?
.
Buat jus super anti-oxidant ni:

Bahan-bahan:

1/2 cawan Blackberry
1/2 cawan Blueberry
1/2 cawan Rasberry
1/2 cawan Strawberries - dipotong kecil

Cara cara:
Blend kesemuanya. Campur air sikit kalau terlalu pekat. Minum. Nak minum pagi atau petang ikut suka. Saya ambil waktu pagi.
.
Orang kata mahal bahan-bahan ni. Saya kata kesihatan kita lebih mahal dan utama sebab cukai kesakitan lebih tinggi dan menyakitkan.
.
Nikmati kehidupan lebih sihat Insyaa Allah.
.
#DrRizal
Bila guna hp atau laptop ada cahayakan dari skrin. Cahaya ni selalunya disebut blue light. Ada banyak kajian pasal blue light ni.
.
Kajiannya berkaitan guna hp atau laptop sebelum tidur. Blue Light dari gajet-gajet ini dikaitkan dengan kanser (payudara dan prostat), obesiti dan penyakit jantung.
.
Berpada apabila guna. Kena ada time-off. Kena kawal diri.
.
Cahaya blue light ni bahaya apabila semua lampu terpadam. Hanya lampu dari gajet sahaja bercahaya. Mata kita tertumpu kat situ.
.
Kita mungkin bersusah payah turunkan berat badan. Berat makin menaik. Punca pada gajet bukan makanan.
.
Jauhkan dari gajet 1-2 jam sebelum tidur. Kena belajar untuk offline. Malam untuk tidur. Untuk istirehat. Bangun awal untuk ibadat. Masa untuk online dengan tuhan.
.
#DrRizal
Masa balik haji orang tanya tak sakit ke lepas balik ni? Ni soalan lazim ditanya. Saya jawab Alhamdulillah sihat dari sebelum pergi sampai pulang.
.
Ada rahsianya!
.
Antara rahsianya ialah minuman aloe vera ni. Tujuan untuk sihatkan usus. Bagi usus atau otak kedua ni mantap  dulu. Orang selalu sebut bagi sejuk badan.
.
Balik haji pun buat lagi.
.
Resepinya mudah saja. Hanya perlu 4 bahan.
.
1. Aloe Vera
2. Air
3. Lemon
4. Madu
.
Caranya pun tak susah mana. Boleh 6 langkah kat bawah:
.
1. Potong dan asing isi aloe vera. Pastikan saiz sebesar pangkal ibu jari sahaja. Senang nak makan nanti. Masa potong tu biarkan getah kuning aloe vera keluar. Biar kering getah tu baharu potong kecil-kecil. Potong dalam satu cawan.
.
2. Masukkan dalam periuk isi aloe vera. Masukkan air dua cawan.
.
3. Masukkan air perahan setengah biji lemon. Kalau lemon kecil boleh pakai sebiji. Boleh masukkan 5-6 biji red dates sekiranya mahu. Ni optional.
.
4. Masak dalam air perlahan sampai mendidih. Lepas mendidih matikan api. Biarkan sejuk sedikit.
.
5. Lepas sejuk boleh masukkan madu 2-3 sudu.
.
6. Hidangkan. Isi aloe vera tu boleh dimakan sekali.
.
Rasanya nyaman rasa usus. Rasa sejuk badan. Resepi simple untuk nikmat sihat. Cubalah.
.
#DrRizal
TIPS 66 - JANGAN TANGISI MASALAH - Neurobics 101 Tips Untuk Otak oleh Dr Rizal Abu Bakar
.
Apabila ada masalah, elak tangisi masalah, elak buat muka, elak bermasam muka.
.
Kenapa tak boleh semua tu? Apa kesannya pada otak? Habis tu nak buat apa bila ada masalah?
.
Tonton video ini untuk tahu jawapannya.
.
https://youtu.be/CwJa3c0D88s
67 - BACA BUKU YANG MENCABAR MINDA KITA - Neurobics 101 Tips Untuk Otak oleh Dr Rizal Abu Bakar
.
Buku yang mencabar tu macam mana?
.
Apa kesannya pada otak kita?
.
Tonton video ini untuk tahu lanjut.
.
https://youtu.be/riMSGmjk4Zs
Masa masuk kelas kelas fitness, longevity dulu dulu di Melbourne, perkataan yang selalu saya dengar ialah SLIM BY DESIGN.
.
Maksudnya kita ni dicipta memang by default body kita ni slim. Tak ada buncit, tak ada lebihan isi, tak ada dagu berlapis.
.
Kita mula bertukar bila mula besar sikit. Macam macam dijamu. Macam-macam kerja kena buat. Macam macam benda nak kena fikir.
.
Punca kita tak jadi SLIM BY DESIGN ada 3:
.
1. Diet (baca makanan dan minuman diambil) tidak sesuai dengan tubuh dan otak
.
2. Cara hidup tidak ikut design tubuh yang dicipta. Tubuh perlukan tidur yang cukup. Kita berjaga terlebih masa.
.
3. Punca fikir yang merosak. Otak mahukan kata fikir yang baik dan positif. Kita longgokkan benih fikir negatif.
.
Jaga tiga kunci ini. Jaga asas. Slim by design akan kembali.
.
#DrRizal
Masa pergi haji bawa pek kombo OCOC. Ingat cukuplah untuk saya dan cikpuan isteri. Sebab dah bajet awal. Tahan sampai balik haji nanti.
.
Rupanya tidak. Banyak jemaah minta nak rasa. Bila dah rasa nak lagi.
.
Saya tak tanya lun kenapa nak lagi. Bila tanya “ada lagi tak” saya bagi jer.
.
Apa yang dicerita jemaah itu yang menarik bagi saya. Kerja haji dan pergi balik masjidil haram 5 waktu memang letih. Sebab kerana pergi awal, bersesak untuk pergi dan balik. Ada masa tawaf dan bersaie sebab buat umrah.
.
Yang mereka share selepas minum ialah badan jadi ringan. Ada energi untuk tawaf dan saie. Hafal Quran pun senang.
.
Saya tak komen apa apa. Angguk dan senyum saja. Sebab saya sendiri lalui sendiri. Alhamdulillah setiap waktu saya bertawaf. Bila ambil minuman yang baik, adalah energi tambahan yang kita dapat.
.
Ada jemaah sebut tidur nyenyak. Mudah tidur katanya. Sebelum ni dia struggle nak tidur. Maklumlah bilik share ramai ramai.
.
Biasnaya kebaikan yang dapat tu berbeza beza. Ikut keperluan tubuh. Apapun yang bestnya ada saja manfaat untuk tubuh. Antara sedar atau tidak saja.
.
Saya minum OCOC ini satu famili. Tak de pengawet. Tiada gula putih. Yang penting bahan natural.
.
Anda minum apa ye?