Mampu Emas | PUBLIC GOLD | PG MALL | GAP AKAUN | PATUH SYARIAH
28 subscribers
432 photos
36 videos
6 files
64 links
Link : https://mylink.la/emas

Channel Support Hil.MY | Tabung Emas - Motivasi & Pelaburan. www.hil.my. | PG00320667 | 0137048171
Download Telegram
to view and join the conversation
Fungsikan Emas...

Emas adalah duit sejak beribu tahun dahulu, sejarah telah membuktikan bahawa emas bernilai dari zaman dahulu hingga ke hari ini.

Hari ini ramai yang anggap emas adalah aset pelaburan, ianya disebabkan oleh faktor duit kertas yang telah menggantikan fungsi emas dalam transaksi jual beli seharian kita.

Saya kongsikan beberapa fungsi emas dalam kehidupan kita seharian;

1. Duit simpanan; simpan duit di bank susah tapi jika simpan duit dalam bentuk emas sangat senang. Nak kumpul RM10,000 duit tunai susah tapi nak kumpul 40 gram emas sangat senang.

2. Aset pelaburan; harga emas akan naik dalam jangkamasa panjang, banyak faktor yang mempengaruhi kenaikan harga emas pada masa akan datang. Diantaranya adalah ketidakstabilan ekonomi dan kejatuhan nilai matawang MYR.

3. Dana kecemasan; duit yang disimpan dalam bentuk emas susah untuk bocor (dibelanjakan), ramai yang simpan duit gagal disebabkan oleh godaan banyak nombor dalam akaun bank. Nafsu belanja terus hilang bila simpan emas sebab semua nombor dalam akaun bank tersebut dah jadi gram emas.

4. Modal perniagaan; emas boleh dijadikan aset syarikat dan modal pusingan bila diperlukan. Bila harga emas naik, nilai aset syarikat pun bertambah. Bila syarikat perlukan dana untuk kembangkan perniagaan, emas boleh dijual atau digadai untuk dapatkan duit tunai segera.

5. Dana persaraan; emas adalah simpanan untuk jangkamasa panjang. Statistik membuktikan harga emas boleh naik sehingga 700% dalam masa 20 tahun, purata 35% setahun. Satu simpanan yang menjadi pelaburan dalam masa yang sama.

6. Dana pendidikan anak-anak; emas juga boleh dijadikan dana pendidikan anak bermula dari umur 1 bulan. Ibu bapa boleh mula simpan #satugramsatubulan emas sehingga anak berumur 18 tahun, jumlah simpanan boleh mencecah 216 gram bersamaan dengan Β±RM57,000 hari ini.

Diatas adalah fungsi emas yang kita boleh tulis diatas kertas, ada juga fungsi emas yang kita tak sedar ianya banyak membantu kita dalam membina kewangan kita pada masa depan.

Fungsi emas yang ramai tak sedar adalah ianya memupuk tabiat menyimpan secara berdisiplin dan membuang penyakit boros. Sedar tak sedar kita mampu menilai setiap sen perbelanjaan kita kepada perkara keperluan sahaja.

Jadikan emas sebagai alat untuk mencapai matlamat kewangan kita pada masa depan. Mulakan dengan 1 gram pertama, insyaallah gram yang seterusnya akan jadi lebih mudah.

Selamat mencuba guys!😘
Nota dari mentor...

Apakah jangkaan untuk harga emas tahun 2022?

Berdasarkan analisis daripada Kitco, penganalisis pasaran berpendapat tahun ini kita akan menyaksikan harga emas akan naik melebihi USD2000 per OZ.

Kenaikan harga ini dijangka akan dipacu oleh dasar kewangan oleh Federal Reserved US (Fed)

Ini kerana Fed bertanggungjawab memastikan masalah inflasi yang melanda US boleh dikawal.

Sekiranya data inflasi US melebihi 5% setiap bulan maka harga emas akan menaik. Ini kerana pelabur akan mengalihkan modal mereka kepada emas dan perak.

Selain itu, pelabur juga akan memantau kesan virus covid-19 varian Omicron. Adakah Omicron mampu menjejaskan ekonomi dunia? Ini adalah salah satu faktor ketidaktentuan tahun 2022.

Apa lagi faktor yang boleh menaikkan harga emas tahun 2022?

Antaranya adalah hubungan politik diantara US vs China serta US dan Russia. Adakah berlaku perselisihan politik yang besar antara mereka tahun ini? Jika ya maka harga emas boleh naik.

Gais, ini adalah faktor-faktor fundamental yang boleh menaikkan harga emas tahun ini.

Namun untuk penyimpan / pelabur emas rakyat marhein, saya nak bagi tips untuk anda.

1. Kesabaran - ingat anda invest emas untuk jangka masa panjang.

2. Konsisten - beli secara konsisten. Pastikan gram emas anda semakin bertambah sepanjang tahun, bukan berkurang. Beli dan tunggu lebih bagus daripada tunggu harga bagus baru nak beli.

3. Pengurusan wang yang mantap - sekiranya anda target nak simpan 10% income anda dalam emas, maka bila dapat income, cepat-cepat tukarkan duit tu kepada emas dan lepas tu lupakan sahaja (forgotten saving).

Sebagai contoh. Jika dapat durian runtuh seperti bonus atau naik gaji maka saya recommend anda tukar 50% daripada durian runtuh itu ke dalam bentuk emas.

3 tips ini, jika anda ikuti betul-betul, InsyaAllah anda akan beruntung dengan emas πŸ˜„
Forwarded from SOP G100
SOP: Activate New PG Code (www.publicgold.com.my)

Revise Date:

SOP ini adalah untuk customer baru Public Gold yang sudah mendaftar PG Code dan mahu teruskan pembelian kali pertama.

Bermula pada September 2021, semua customer baru perlu melalui proses untuk pengaktifan PG Code sebagai salah satu langkah keselamatan untuk penyimpan dan pembeli emas di Public Gold.
Swarovski Rainbow Pendant in daaaa house !

Bayar 10x. Rilek² bayo, habis je barang sampai. Cun memang cun ! Ni khas untuk Hikmah 😍

Baru sampai ni. PanasssssΒ²
Gold Accumulation Program (GAP).

Penerangan ringkas berkaitan akaun simpanan emas dari Public Gold yg telah banyak membantu rakyat Malaysia menyimpan emas dengan bajet yg rendah.

Diantara kelebihan dan kemudahan akaun GAP adalah seperti dibawah:

βœ”οΈAnda boleh menyimpan gram emas serendah RM100 atau 1 gram.

βœ”οΈGram emas di dalam akaun GAP disokong oleh emas fizikal berketulenan 999.9 (24K)

βœ”οΈAnda boleh beli atau jual gram emas di dalam akaun GAP 24 jam sehari secara online.

βœ”οΈAnak anda seawal 1 bulan sudah layak menyimpan gram emas melalui akaun GAP.

βœ”οΈTiada yuran pendaftaran atau upah simpan untuk simpanan gram dalam akaun GAP.

βœ”οΈAnda boleh keluarkan emas fizikal dari akaun GAP di 17 cawangan Public Gold seluruh negara.

βœ”οΈTransaksi penyimpanan emas melalui akaun GAP mendapat sijil patuh syariah dari Amanie Group.

Proses pendaftaran akaun GAP sangat mudah, segala transaksi jual beli emas melalui akaun GAP boleh dipantau setiap masa secara online. Anda boleh print statement untuk dijadikan rujukan di masa depan.

Proses mengeluarkan emas fizikal yg mudah dan cepat di cawangan Public Gold berdekatan anda, cuma perlu hubungi staf cawangan terlebih dahulu seterusnya bawa kad pengenalan dan duit Premium sahaja.

Minimum pengeluaran serendah 1 gram sehingga 1000 gram, setiap pengeluaran anda perlu tinggalkan baki 1 gram di dalam akaun GAP.

Hari ini begitu mudah untuk kita menyimpan emas, gunakan kemudahan ini sebaiknya untuk anda memperbaiki kewangan kearah yg lebih baik di masa depan.

Now everyone can buy gold! 😊
CARA PAJAK GAP


GAP boleh pajak melalui website. Ikut step ni;

1. Login web www.publicgold.com.my > My GAP > Arrahnu . Ikut step sampai habis.

**Nota: Sebelum request Arrahnu. Update bank info terlebih dahulu di My GAP > My Bank Info > Add Bank.

Hanya bank info dengan nama customer sahaja diterima.

Bagi akaun yang masih Pending Verification, boleh teruskan dengan proses buyback.

2. Upload salinan IC depan dan belakang dalam satu file dan salinan bank statement untuk tujuan pengesahan.

3. Klik *Confirm Transfer*

4. Semak maklumat pinjaman dan upah. Jika berpuas hati dengan jumlah pinjam, klik *Send TAC*. TAC akan sampai ke no telefon yang berdaftar.

5. Kemudian, klik *Request Transfer*.

Tunggu PG masukkan duit ke akaun dalam masa 3 hari bekerja.

Selesai.

β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”
Term & Condition:

πŸ”ΊHarga pajakan ikut harga semasa
πŸ”ΊSlip pajakan boleh download di website (My Arrahnu History)
πŸ”ΊTempoh pinjaman 6 bulan
πŸ”ΊTidak boleh renew pajakan
πŸ”ΊGagal tebus selepas 6 bulan, emas akan dilelong.
Direct Debit. Auto tolak untuk setiap bulan. Sesuai untuk yang sibuk dan tak sempat login acc. Boleh guna fungsi ni