SG Classes
685 subscribers
21 photos
4 videos
1 file
1 link
Download Telegram
Channel created
Channel photo updated
🙏1311
Here are 5 one-liner questions with answers on Red, Green, White, Blue, and Pink Revolutions:

1. Q: Which revolution in India is associated with agriculture and food grain production?
A: Green Revolution
2. Q: Which revolution is linked with milk and dairy production in India?
A: White Revolution
3. Q: Which revolution is related to meat, tomato, and poultry production?
A: Red Revolution
4. Q: Which revolution is associated with fish production?
A: Blue Revolution
5. Q: Which revolution is connected with onion production and prawn cultivation?
A: Pink Revolution
15
📌Here are 5 MCQs on General Science with answers:



1. Which part of the cell is known as the “powerhouse of the cell”?
a) Nucleus
b) Mitochondria
c) Ribosome
d) Golgi apparatus

Ans: b) Mitochondria



2. Which gas is mainly responsible for the greenhouse effect on Earth?
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Carbon dioxide
d) Argon

Ans: c) Carbon dioxide



3. The process of conversion of sugar into alcohol by yeast is called:
a) Photosynthesis
b) Respiration
c) Fermentation
d) Transpiration

Ans: c) Fermentation



4. Which vitamin is also known as Ascorbic acid?
a) Vitamin A
b) Vitamin B12
c) Vitamin C
d) Vitamin D

Ans: c) Vitamin C



5. The instrument used to measure blood pressure is called:
a) Thermometer
b) Barometer
c) Sphygmomanometer
d) Hygrometer

Ans: c) Sphygmomanometer
12
Which blood group is known as the universal donor?
Anonymous Poll
59%
O+
1%
B-
14%
AB+
26%
O-
Which metal is liquid at room temperature?
Anonymous Poll
3%
sodium
95%
mercury
1%
aluminium
1%
potassium
पहले सिंदूर

      और

आज तिलक
🇮🇳🇮🇳🇮🇳🧿🌟
7
Photosynthesis mainly takes place in which part of a plant cell?
Anonymous Poll
13%
Mitrochondria
72%
Chloroplast
6%
Ribosome
9%
Cytoplasm