Santai Bersama Mazhab Copywriting
3.26K members
110 photos
6 videos
1 file
100 links
Download Telegram
to view and join the conversation
Latest Feature Updated: Template Projection Formula RM500k versi 2.0! 👏👏

Alhamdulillah, saya dah berjaya updated versi terkini dengan fungsi yang lebih advance.

Versi kali ini, anda boleh dapat data yang lebih terperinci.

Contohnya:

Anda target RM100,000 sebulan, isi jer kotak kosong, template akan automatik kirakan...

🌟 Breakeven Point. Angka balik modal yang anda kena lepas. Angka ini yang tentukan iklan anda untung atau rugi.

🌟Untung kasar dan bersih. Dia kira secara automatik. Tak perlu tanya konsultan pun anda dah boleh buat anggaran.

🌟 ROAS: Return on Ads Spending. Template ini tolong bagitahu anda. Berapa kali ganda anda dapat bagi setiap RM1 yang anda belanjakan.

Dan banyak lagi...

Fuhh.... kalau anda nak dapat angka-angka magik ni dengan upah konsultan.

Saya berani kata, anda kena set appointment dengan mereka dan akan dicaj min RM300 / jam.

Tapi dengan template ini, pelaburan anda hanya RMXX sahaja sekali bayar. Berbaloi kan?

=====
Bila saya akan launching?
=====

Tarikh : Esok, 8 November 2019
Hari : Jumaat (15 jam sahaja)!
Masa : 10.00 pg - 11.59 malam

Jika anda berminat nak tengok template, boleh tonton video percuma di bawah 👇

Tonton Video Preview 2.0 di channel ini » https://t.me/mc_tpf
Macamana nak tahu iklan yang kita buat untung atau rugi?

Contoh: Kita belanja iklan RM30. Kita dapat 10 lead dan 2 unit jualan.

Untung atau rugi?

Okay, dia ada 2 versi jawapan. Ringkas atau panjang. Anda nak yang mana?

Kalau ringkas...

“Kalau kita dapat untung bersih RM31 hari tu. Maknanya, kita tengah untung RM1”

Logik kan?

Tak kira kita jual satu unit ke, 10 unit ke, 100 unit ke. Kalau kita boleh dapat untung bersih RM31. Maknanya, iklan itu menguntungkan.

Kalau jawapan panjang...

Saya akan tanya; “1 unit jualan tu, berapa harganya? Berapa untung kasarnya?”

Kalau anda jawab:

Harga jual: RM70
Kos produk, postage, dll: RM50
Untung kasar: RM20

Maknanya, iklan anda tengah menguntungkan. Sebab 1 unit RM20. 2 unit anda untung RM40

RM40 - RM30 = RM10

=======

Okay, apa yang saya bagi dekat atas ini simulasi kalau anda spend iklan sikit.

Kalau anda belanja iklan RM100 sehari, RM500 sehari, RM5000 sehari.

Macamana nak tahu?

Back to basic, anda kena tahu berapa pulangan ‘titik pulang modal’ yang anda kena dapat dalam sehari.

Bila anda tahu ‘titik pulang modal’ ni, mudah anda nak tetapkan KPI harian dekat staf sales.

Contoh: Anda pam iklan RM350 sehari.

Anda dah buat kira-kira. Anda tahu cara nak kira titip pulang modal. Anda dengan yakin boleh beritahu staf.

“Minggu ni saya nak up iklan RM350 tau. Pastikan minimum sales yang korang kena dapat RM1000 ataupun 7 unit ya. Bawah tu saya akan rugi”

Nampak kepentingan ‘titik pulang modal’ ni?

Ia melegakan hati peniaga yang tertanya-tanya. Iklan aku ni untung atau rugi.

=======

Semoga anda dapat manfaat daripada perkongsian saya ini.

Faris Osman,
Founder Mazhab Copywriting

p/s: Sebenarnya ada cara cepat kira ni. Saya ada buat projection formula dalam sheet, hanya isi tempat kosong, automatik kira. Berminat?

Join channel ini: https://t.me/mc_tpf

#LaunchProjectionFormula #AdsMath
Headline Masalah vs Headline Offer: Mana Lebih Padu Hasilkan Jualan?

Lihat Data Kajian Ini!

» https://farisosman.com/case-study/
Biasa dengar tak: “Kalau kau dapat bersih RM1 juta daripada bisnes kau sekarang, apa kau buat?”

Maka, akan adalah nasihat-nasihat daripada kawan-kawan baik kita.

- Invest kat ASB
- Letak sikit kat UT
- Gi belajar hartanah
- Buat software subcription
- Beli studio rakaman
- Simpan kat tabung haji
- Beli rumah banyak2, sewakan
- Dan banyak lagi...
.
Nasihat ini tak salah. Semuanya ada pro n cons. Semua niche, jika dibuat dengan betul boleh dapat pulangan yang bagus.

Cuma pernah tak kita tanya:

Daripada aku invest dekat tempat yang aku kurang ilmu, why not aku reinvest dekat bisnes sedia ada?

Ya, inilah yang saya nak ajak kawan-kawan berfikir.

(klik link di bawah untuk sambung diskus di Facebook)

➡️ www.facebook.com/100000467683582/posts/3791558097536409?sfns=mo
"Semakin berumur seseorang itu, semakin banyak pengalaman lalu. Semakin lambat buat keputusan."

Bagaimana nak jual produk anda kepada orang macam ini?

Saya ada hurai dalam artikel di bawah. Semoga ia membantu menaikkan sales anda bulan ini.

Baca sini >> farisosman.com/otak-pelanggan
Baca sini >> farisosman.com/otak-pelanggan
"Bagaimana cara nak tarik prospek berkualiti supaya closing rate dapat dinaikkan?"
.
Ini dia cara nak mudahkan tim sales buat banyak jualan dan keuntungan dapat dinaikkan.
.
Hai semua, hari ini saya nak kongsikan ilmu copywriting simple dan actionable.
.
“Kira lepas anda baca, boleh terus amal.”
.
Ilmu yang saya nak kongsikan ini, anda hanya perlu adjust di bahagian headline sahaja.
.
Cuba tukar 2-3 baris ayat dan lihat hasilnya. Insyaallah, positif dan mudah nak buat.
.
Okay, dah sedia?
.
.
1
.
.
2
.
.
3
.
.
Mulaa...
.
Langkah pertama untuk tarik prospek berkualiti. Anda kena tentukan dengan JELAS siapa segmen market #DESPERATE yg perlukan produk anda.
.
Orang kampung saya kata: “Starving Crowd” (a.k.a pelanggan kelaparan)
.
Ramai peniaga sambil lewa dekat bahagian ini.
.
Perkara yang kita kena faham:
.
“Prospek ni, dia TAK KISAH pun produk kita power boleh selesaikan macam-macam masalah”
.
Prospek hanya nak tahu…
.
“Produk atau servis kita ini, adakah boleh bantu selesaikan masalah dia?”
.
Jika dia nampak boleh bantu dia, dia akan fokus untuk baca iklan kita.
.
Jelas setakat ni?
.
.
======
Persoalan seterusnya; “Macamana nak tentukan pelanggan kelaparan tu? Bagaimana kriteria mereka?”
======
.
Okay, mudah jer sebenarnya.
.
Anda pilih segmen yang TERDESAK nak selesaikan masalah dengan segera.
.
Jika anda jual UBAT KURUS, jangan target orang yang acah-acah nak kurus jer. Cari yang terdesak nak kurus.
.
Jika anda jual pakej UMRAH, jangan target segmen yang biasa-biasa. Cuba target yang kena pergi umrah dengan segera.
.
Jika anda dalam niche SERVIS, target orang yang gila-gila perlukan servis anda. Jangan target yang tengah survey jer. Penat tim sales nak layan 😂
.
.
Sebabnya simple, orang terdesak ni MUDAH NAK CLOSE!
.
Mari saya bocorkan rahsia sikit...
.
Manusia ini akan terdesak bilamana berlaku beberapa keadaan, antaranya:
.
.
Kriteria #1 - Mereka MAHU tapi TAK MAMPU
.
Contoh: Wanita bam bam
.
Mereka nak bergaya. Nak pakai baju cantik-cantik. Tapi fesyen yang ada, banyak yang tak muat. Ia membuatkan mereka sedih.
.
Soalan saya: “Ramai tak kelompok ni dekat Malaysia?”
.
Ramai tuan-puan. Tapi tak ramai peniaga yang cuba serve kelompok ini.
.
Kelompok ini kalau target, mudah nak close.
.
Macamana nak target?
.
Tapis di HEADLINE: “Susah nak cari seluar kerja yang saiz besar? Jeles tengok orang lain pakai cantik-cantik”
.
Checkmate!
.
Anda dah berjaya tapis kelompok kelaparan. Tim closing senyum jer kalau dapat orang macam ni.
.
.
Kriteria #2 - Mereka MAHU tapi TAKDE PENGALAMAN.
.
Contoh: Golongan “First Timer”.
.
Kita ambil niche kerjaya. Orang yang first time nak hadir temuduga.
.
Kenapa kelompok ni dikatakan terdesak?
.
Logiknya mudah. Mereka nak lulus temuduga kerja. Tapi TAKDE PENGALAMAN untuk hadir temuduga. Tak tahu apa persiapan perlu buat.
.
Anda target kelompok ini, mudah nak close.
.
Siapa yang sudi bantu mereka. Automatik mereka ikut jer. Automatik jadi CIKGU mereka. Bila anda dah digelar cikgu, apa ada saran, mereka ikut.
.
Termasuklah kena beli produk yang anda jual. Hihi Belajar sesuatu?
.
So, macamana nak target?
.
Macam biasa, tapis di HEADLINE: “Tak tahu nak prepare apa masa temuduga kerja PTD hujung minggu ni?”
.
Checkmate!
.
Kawan saya guna headline ni bertahun-tahun, sampai jadi jutawan dah. Tak tukar headline. Proven of the year!
.
.
======
Apa actionable plan yang anda boleh buat hari ini?
======
.
1) Tentukan siapa segmen market yang desperate untuk produk anda.
.
2) Cuba semak, adakah segmen tersebut menepati kriteria yang saya beritahu di atas
.
3) Panggil & tapis mereka di headline
.
.
Saya harap anda belajar sesuatu pagi ini.
.
For your info, sebenarnya ada 4 lagi KRITERIA pelanggan kelaparan yang saya kongsikan dalam Copywriting Junior 3.0.
.
Total ada 6 KELOMPOK siap dengan contoh.
.
Bagi mereka yang nak belajar lebih lanjut dengan saya, boleh tekan link di bawah.
.
Klik >> farisosman.com/mc
Klik >> farisosman.com/mc
.
p/s: Yuran bermula RM70 sahaja seumur hidup (tak termasuk support)
"Step by Step, Video Tutorial Yang Akan Bantu Anda Dapatkan Targeted Prospek - Dengan Cepat!"

🌟 Lagi 2 HARI untuk tebus bonus
🌟 Boleh review iklan - Anytime, 24/7!
🌟 Yuran sekali seumur hidup

Kenapa anda patut tarik targeted prospek?

Mudah nak close - Jimat masa!
Tak perlu layan lama-lama
Tim sales happy dan bersemangat

Dapatkan sekarang sebelum ditutup!

Klik: farisosman.com/mc
Klik: farisosman.com/mc
"Bila fikir lead tak masuk2x, sampai nak nangis dibuatnya." 😢

Otak jadi kusut, tak tahu nak buat apa.

Anda tengah alami situasi ini? ☝️

Tenangkan hati, jemput baca artikel yang saya tulis kat bawah ni ya.

Baca sini » farisosman.com/kesilapan-menulis-iklan/

Ini adalah pengalaman saya sendiri handle iklan klien sejak 2013 sampai sekarang.

Mohon komen 'alhamdulillah' kat artikel tanda dah baca k.

Semoga bermanfaat 😉
Boleh pilih jawapan di bawah 👇
Anonymous Poll
98%
Nak belajar 😉
2%
Takpe, saya power 😎
Ada banyak cara nak mahir #copywriting.

Salah satunya, rajinkan diri kumpul #swipefile iklan yang lalu kat newsfeed.

Kalau saya share free, nak belajar?
Seperti yang dijanjikan.

Dalam video pertama channel Mazhab Copywriting, saya kongsikan cara saya buat #swipefile secara PERCUMA!

Jemput tonton, subcribe, like dan mohon beri feedback di ruang komen ya.

https://www.youtube.com/watch?v=t8qn7XdCtUM

Video-video akan datang berkaitan pengiklanan online akan menyusul.

Selamat menonton guys!
Jika prospek selalu komplen harga anda mahal: "Apa perlu anda buat?"

Jemput baca artikel terbaru saya:

» farisosman.com/prospek-komplen-mahal/

Prospek hanya COMPARE harga, jika mereka rasa produk kita takde beza dengan orang lain.

Semoga perkongsian ini membuka mata anda semua. 😉
Coming Soon - Free Update Versi 2020

Berita baik untuk pembeli Mazhab Copywriting Junior 3.0. Insyaallah, tak lama lagi anda akan dapat VVIP Access untuk login Membership Area 🚀

Lepas ni lebih mudah nak tonton video. Dekat mobile, desktop semua clear.

Siapa yang belum dapatkan Copywriting Junior tu, make sure grab sebelum sistem ini launch ya.

Bila launch, kemungkinan harga akan dinaikkan lagi 🥰

Klik Sini » farisosman.com/mc
“Kali ni saya reveal, macamana saya review iklan peserta Copywriting Junior 3.0?”

Ya, salah satu bonus bagi mereka yang dapatkan pakej VVIP adalah dapat Unlimited Review daripada saya.

Dalam gambar ni, contoh saya review copywriting salah seorang peserta.

Bila saya review, saya akan fokuskan elemen yang penting untuk TAPIS prospek berkualiti. Supaya mudah anda nak close.

Ada kalanya, kita bukan tak pandai tulis iklan. Tapi kita perlukan mereka yang berpengalaman untuk ‘Touch Up’ idea iklan.

Ayat simple jer. Tapi, insyaallah convert.

Semoga bermanfaat di hujung minggu 😉

p/s: Nak tengok modul penuh video, boleh klik sini >>> farisosman.com/mc