Pegawai Tadbir Diplomatik 2021
6.07K subscribers
181 photos
6 files
115 links
PSEE Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Contoh Soalan :: Nota Pengetahuan AM :: Quiz :: Daya Menyelesaikan Masalah :: Kefahaman Bahasa Inggeris. https://bantuankerjaya.com/
Download Telegram
to view and join the conversation
PAC
=====

Bawa alat tulis pen dan gam. Bawa gambar passport skali stanby kot kene lekat pada borang 🤭

Kalau boleh di hari tu jangan la buat hal sndiri main phone dan sebagainya. borak2 dgn kawan2 sebelah,mana tau jadi rakan sekumpulan

#Tips semasa PAC

Aktiviti 1: Perbicangan dalam kumpulan. Tolong jangan senyap, korang kena suarakan pendapat korang. (aslkan jgn lari tajuk)

Aktiviti 2: Pengucapan awam. Guna bahasa melayu sahaja. Kena pandai bagi penyelesaian, utarakan isi penting, huraian, gulung dan tutup. Masa loceng bunyi pls be cool. relax..

Aktiviti 3: Public speaking. Cari isi banyak2. Pastikan padu. Guna bahasa simple je dah ok. Panel ni nak tgk kita ni boleh ckp ke tak, yakin ke tak.


Pesanan ini dibawa oleh En Hafiz

Founder bantuankerjaya.com
ptdexam.com
MAKLUMAN TERKINI : PROFESSION ASSESSMENT CENTRE (PAC)
==========================================

PROFESSION ASSESSMENT CENTRE (PAC)- KADET PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK GRED M41 TAHUN 2020
(Tarikh Ujian : 22 September 2020 - 30 September 2020)

Pautan Alternatif:
------------------
https://online.spa.gov.my/online/jad_xm_pac/jadual_peperiksaan.php?pemerolehan=SM20200156&
Jadual PAC PTD 2020. Mohon buat persediaan dari sekarang!
MAKLUMAN TERKINI: KEPUTUSAN PROFESSION ASSESSMENT CENTRE (PAC)
===================
SEMAKAN KEPUTUSAN PROFESSION ASSESSMENT CENTRE (PAC) PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41 DI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

Pautan Alternatif:
-----------------------
http://online.spa.gov.my/online/kep_xm_pac/keputusan_peperiksaan.php?pemerolehan=SM20200156

Sila layari laman web:
----------------------------
http://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/semakan-penjadualan-keputusan/senarai-keputusan-assessment-centre
MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN PENJADUALAN TEMU DUGA
===================

PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41
JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

Tarikh Temu Duga: 17 November 2020 - 02 Disember 2020

Pautan Alternatif:
https://online.spa.gov.my/online/jad_td/rs/jadual_temuduga.php?pemerolehan=SM20200156

Sila layari laman web:
https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/semakan-penjadualan-keputusan/senarai-penjadualan-temu-duga

===================

Ini rujukan temuduga untuk calon temuduga ptd

👉 http://bit.ly/rujukantemudugaptd
MAKLUMAN TERKINI : SEMAKAN KEPUTUSAN TEMU DUGA
====================

KADET PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK
MENGIKUTI KURSUS DIPLOMA PASCA SISWAZAH PENGURUSAN AWAM TAHUN 2021
JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

Sila layari laman web :

http://online.spa.gov.my/online/kep_td/rs/keputusan_td.php?pemerolehan=SM20200156

Sila layari laman web:
https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/semakan-penjadualan-keputusan/keputusan-temu-duga

Sekian, terima kasih.
IKLAN PELUANG KERJAYA DALAM PERKHIDMATAN AWAM
===================

JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

IJAZAH (PENGURUSAN DAN PROFESIONAL)

JAWATAN : PENGAMBILAN KADET PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK BAGI MENGIKUTI KURSUS DIPLOMA PASCA SISWAZAH PENGURUSAN AWAM SESI 2022
KEKOSONGAN : 400
SIMPANAN : 50

Maklumat syarat lantikan/ gaji/ tugas-tugas jawatan di pautan berikut :
https://www.spa.gov.my/spa/laman-utama/gaji-syarat-lantikan-deskripsi-tugas/ijazah-sarjana-phd/pegawai-tadbir-dan-diplomatik-gred-m41

Tarikh tutup permohonan : 07 Jun 2021 (Isnin), jam 11.59 malam.

Untuk memohon, sila klik pautan Borang SPA9 di bawah :
https://spa9.spa.gov.my/login

Sekian, terima kasih

===============

Contoh soalan ptd: https://bantuankerjaya.com
Ambilan PTD 2022. Anda melepasi syarat atau tidak?
Anonymous Poll
86%
Saya lepas!
14%
Tidak
Berapa ramai yang dipanggil Exam PTD M41 2021 ni?
Anonymous Poll
93%
Saya dapat panggilan!
5%
Saya tak dapat
2%
Tidak mohon tahun ni
Salam hormat semua. Untuk makluman, trend Pengetahuan Am exam SPA pada tahun 2021 ini agak berbeza dari tahun sebelumnya. Ini antara topik yang keluar pada exam yang sudah berlangsung pada tahun ini:

> Jawatan dan jabatan/agensi
> Pentadbiran Negara
> Isu-isu semasa
> Sejarah

Yang saya nak highlightkan adalah tentang isu-isu semasa. Kebiasaannya soalan-soalan tentang isu semasa akan masuk tentang isu 1-2 tahun yang lepas. Kali ini di exam yang sudah berlangsung tahun ini, isu semasa yang keluar adalah tentang isu-isu baru seperti darurat dan vaksin covid-19.

Jadi apa yang saya nak anda buat. Banyakkan bacaan tentang isu-isu semasa yang berlaku sejak kebelakangan ini. Antaranya sebagai contoh:

> Tentang darurat
> Tentang Vaksin
> SOP-SOP terkini
> Bantuan-bantuan terkini BPN atau BPR etc;
> i-Sinar, i-Lestari

Mohon banyakkan ambil tahu tentang isu-isu semasa yang berlaku kebelakangan ini. Study juga tentang pentadbiran & perlembagaan negara dan juga sejarah malaysia. Study juga tentang jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 ini. Fahamkan 8 teras dalam PTD.

Saya harap anda dapat gambaran serba sedikit apa nak kena study.

Semoga info ni bermanfaat untuk anda. Kejap lagi pukul 10 malam ada quiz pengetahuan am khas untuk calon ptd 2021.

Share post dan telegram https://t.me/ptdgredm41 ni ya 😉

==============
Baca, Hadam dan Share!
==============
Khas buat calon M41. Ini Quiz Pengetahuan Am Pegawai Tadbir Diplomatik Versi pertama.

Ini linknya:
📲 https://www.tryinteract.com/share/quiz/60d974dc97f4d90017986014

Cuba jawab dalam masa maksimum 10 minit ja. Sudah jawab, screenshot result dan post group-group yang anda.

Jangan lupa refer jawapan di page result tu ya.

Teruskan share Telegram M41 supaya ramai lagi calon dapat manfaat.


All the best!

p.s: cukup 300 share, saya buka lagi satu quiz esok pagi 😉
Jumlah soalan setiap seksyen;

Seksyen A - 50soalan 40minit
Seksyen B - 40soalan 45minit
Seksyen C - 30soalan 30minit

=========
Hadam & Share!
=========
Sejarah Pegawai Tadbir Diplomatik. Saya ringkaskan untuk anda!

==============
Baca, Hadam dan Share!
==============
Ini Quiz Web Daya Menyelesaikan Masalah Versi Pertama.

Ini linknya:
📲 Quiz Daya Menyelesaikan Masalah V1 (klik)

Cuba jawab. Saya mohon anda tetapkan masa menjawab maksimum 15 minit. Selepas jawab, semak jawapan dan jalan kira di page result.

Screenshot dan kongsi result anda ya..

Good luck!

==================

p/s: Nak lagi quiz? Cukup 50 share, saya buka lagi satu quiz 😉
Dah mula buat persediaan untuk Pengetahuan Am Ptd? Skop seksyen A ni sebenarnya sangat luas. Pernah beberapa tahun lepas soalan yang keluar adalah tentang olimpik 😌

Ini saya cuba bantu calon senaraikan beberapa tajuk untuk calon baca:

- Mengenai negara Malaysia
- Perlembagaan Malaysia
- Fakta-fakta penting seperti tarikh atau sejarah
- Sistem pentadbiran
- Dasar-dasar kerajaan dan polisi kementerian
- Dasar pentadbiran negara
- Isu-isu semasa dalam dan luar negeri
- Hal ehwal politik
- Pengurusan sumber ekonomi, manusia dan kewangan (Rujuk 8 Teras ptd klik sini)
- Pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi
- Keselamatan dalam negara
- KDN (dasar baru & lama)
- Skop tugasan ptd
- sistem raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen
- Struktur pentadbiran negeri dan pusat
- Pentadbiran dan pembangunan wilayah, tanah, daerah & tempatan
- WKB 2030
- Penjana
- Rang undang-undang
- Peristiwa penting yang berlaku
- Insentif-insentif kerajaan
- Dan banyak lagi lah!

Dah tau dah serba sedikit apa nak kena study? Mulakan dari sekarang.

PIN telegram https://t.me/ptdgredm41 tau. Jangan terlepas info-info penting lain yang saya nak sampaikan setiap hari dan sepanjang hari!.


===============
Baca, Hadam dan Share!
===============
Malam ni saya akan post quiz kefahaman bahasa inggeris pula (9 malam). Sementara tu study dulu 8 pecahan yang ada dalam seksyen kefahaman bahasa inggeris ni. Baca postnya di link ini ya:

📲 https://t.me/ptdgredm41/22

Tak susah seksyen ni, tapi ramai calon lepas 'careless' bila jawab seksyen ni.