MCQ | 3rdRound
188 subscribers
74 photos
4 files
13 links
Download Telegram
MCQ | 3rdRound
Microbiology - Lecture 2 โ†“
Microbiology - Lecture 2 โ†“
๐Ÿ“1
๐Ÿ“Trichomonas vaginalis :

1. What is the primary mode of transmission for *Trichomonas vaginalis*?
a) Airborne
b) Sexual intercourse
c) Contaminated water
d) Insect bites
Answer: b) Sexual intercourse

2. Which of the following is NOT a characteristic of *Trichomonas vaginalis*?
a) Pear-shaped organism
b) Four anterior flagella
c) Cystic stage
d) Undulating membrane
Answer: c) Cystic stage

3. What is the diagnostic and infective stage of *Trichomonas vaginalis*?
a) Cyst
b) Trophozoite
c) Sporozoite
d) Oocyst
Answer: b) Trophozoite

4. In women, *Trichomonas vaginalis* infection is typically limited to which areas?
a) Uterus and fallopian tubes
b) Vulva, vagina, and cervix
c) Liver and spleen
d) Kidneys and bladder
Answer: b) Vulva, vagina, and cervix

5. What is the incubation period for *Trichomonas vaginalis*?
a) 1-2 days
b) 5-28 days
c) 30-60 days
d) 6 months
Answer: b) 5-28 days

6. Which of the following is a common symptom of trichomoniasis in women?
a) Joint pain
b) Profuse malodorous vaginal discharge
c) High fever
d) Skin rash
Answer: b) Profuse malodorous vaginal discharge

7. What is the recommended treatment for *Trichomonas vaginalis*?
a) Penicillin
b) Metronidazole
c) Tetracycline
d) Chloroquine
Answer: b) Metronidazole

๐Ÿ“Leishmania :
8. Which insect is responsible for transmitting *Leishmania*?
a) Mosquito
b) Sandfly
c) Tsetse fly
d) Tick
Answer: b) Sandfly

9. What are the two main forms of *Leishmania*?
a) Trophozoite and cyst
b) Amastigote and promastigote
c) Sporozoite and oocyst
d) Trypomastigote and epimastigote
Answer: b) Amastigote and promastigote

10. Which form of *Leishmania* is found in the sandfly?
a) Amastigote
b) Promastigote
c) Trophozoite
d) Cyst
Answer: b) Promastigote

11. What is the causative agent of cutaneous leishmaniasis in the Old World?
a) *Leishmania donovani*
b) *Leishmania tropica*
c) *Leishmania braziliensis*
d) *Leishmania mexicana*
Answer: b) *Leishmania tropica*

12. Which of the following is a symptom of visceral leishmaniasis?
a) Skin lesions
b) Splenomegaly
c) Joint pain
d) Skin rash
Answer: b) Splenomegaly

13. What is the common name for visceral leishmaniasis?
a) Sleeping sickness
b) Kala-azar
c) Chagas disease
d) Malaria
Answer: b) Kala-azar

14. Which drug is commonly used to treat visceral leishmaniasis?
a) Metronidazole
b) Sodium stibogluconate
c) Chloroquine
d) Tetracycline
Answer: b) Sodium stibogluconate

15. What is the primary diagnostic method for cutaneous leishmaniasis?
a) Blood smear
b) Biopsy of skin lesion
c) Urine test
d) Stool examination
Answer: b) Biopsy of skin lesion

๐Ÿ“Trypanosoma :

16. Which insect transmits *Trypanosoma cruzi*, the causative agent of Chagas disease?
a) Mosquito
b) Sandfly
c) Kissing bug
d) Tsetse fly
Answer: c) Kissing bug

17. What is the infective stage of *Trypanosoma* in humans?
a) Amastigote
b) Promastigote
c) Trypomastigote
d) Sporozoite
Answer: c) Trypomastigote

18. Which disease is caused by *Trypanosoma brucei*?
a) Chagas disease
b) Sleeping sickness
c) Leishmaniasis
d) Malaria
Answer: b) Sleeping sickness

19. What is the vector for African trypanosomiasis?
a) Mosquito
b) Sandfly
c) Tsetse fly
d) Tick
Answer: c) Tsetse fly

20. Which of the following is NOT a stage of *Trypanosoma*?
a) Trypomastigote
b) Epimastigote
c) Amastigote
d) Sporozoite
Answer: d) Sporozoite
๐Ÿ“1
๐Ÿ“Toxoplasma gondii :

21. What is the definitive host for *Toxoplasma gondii*?
a) Human
b) Cat
c) Dog
d) Rodent
Answer: b) Cat

22. Which of the following is NOT a form of *Toxoplasma gondii*?
a) Tachyzoite
b) Bradyzoite
c) Oocyst
d) Sporozoite
Answer: d) Sporozoite

23. How is *Toxoplasma gondii* most commonly transmitted to humans?
a) Mosquito bites
b) Contaminated food or water
c) Sexual contact
d) Airborne droplets
Answer: b) Contaminated food or water

24. Which form of *Toxoplasma gondii* is responsible for chronic infection?
a) Tachyzoite
b) Bradyzoite
c) Oocyst
d) Sporozoite
Answer: b) Bradyzoite

25. What is the primary method of diagnosing *Toxoplasma gondii* infection?
a) Blood smear
b) Serology
c) Stool examination
d) Urine test
Answer: b) Serology

26. Which of the following is a potential consequence of congenital toxoplasmosis?
a) Skin lesions
b) Microcephaly
c) Joint pain
d) High fever
Answer: b) Microcephaly

27. What is the most common symptom of *Toxoplasma gondii* infection in healthy individuals?
a) Severe headache
b) Flu-like symptoms
c) Skin rash
d) Joint pain
Answer: b) Flu-like symptoms

28. Which of the following diseases is caused by a protozoan parasite?
a) Tuberculosis
b) Malaria
c) Influenza
d) Hepatitis
Answer: b) Malaria

29. Which of the following is NOT a blood flagellate?
a) *Leishmania*
b) *Trypanosoma*
c) *Trichomonas*
d) *Plasmodium*
**Answer: c)Trichomonas

30. Which of the following is a common symptom of trichomoniasis in men?
a) Urethritis
b) Skin rash
c) High fever
d) Joint pain
Answer: a) Urethritis

31. Which of the following is a characteristic of *Leishmania* amastigotes?
a) Found in sandflies
b) Motile form
c) Intracellular parasite
d) Extracellular parasite
Answer: c) Intracellular parasite

32. Which of the following is a common symptom of cutaneous leishmaniasis?
a) Splenomegaly
b) Skin ulcers
c) High fever
d) Joint pain
Answer: b) Skin ulcers

33. Which of the following is a common symptom of visceral leishmaniasis?
a) Skin lesions
b) Hepatomegaly
c) Joint pain
d) Skin rash
Answer: b) Hepatomegaly

34. Which of the following is a common symptom of African trypanosomiasis?
a) Skin lesions
b) Sleep disturbances
c) High fever
d) Joint pain
Answer: b) Sleep disturbances

35. Which of the following is a common symptom of Chagas disease?
a) Skin lesions
b) Cardiomyopathy
c) High fever
d) Joint pain
Answer: b) Cardiomyopathy

36. Which of the following is a common symptom of toxoplasmosis in immunocompromised individuals?
a) Skin lesions
b) Encephalitis
c) High fever
d) Joint pain
Answer: b) Encephalitis

37. Which of the following is a common symptom of congenital toxoplasmosis?
a) Skin lesions
b) Hydrocephalus
c) High fever
d) Joint pain
Answer: b) Hydrocephalus

38. Which of the following is a common symptom of malaria?
a) Skin lesions
b) High fever
c) Joint pain
d) Skin rash
Answer: b) High fever

39. Which of the following is a common symptom of *Trichomonas vaginalis* infection in women?
a) Skin lesions
b) Vaginal discharge
c) High fever
d) Joint pain
Answer: b) Vaginal discharge

40. Which of the following is a common symptom of *Leishmania* infection?
a) Skin lesions
b) High fever
c) Joint pain
d) Skin rash
Answer: a) Skin lesions
โค1
Microbiology - Lecture 4 โ†“
๐Ÿ“1
๐Ÿ“Nematodes :

1.What is the common name for Enterobius vermicularis?**
a) Hookworm
b) Pinworm
c) Tapeworm
d) Roundworm
Answer: b) Pinworm

2. Who is the primary host for Enterobius vermicularis?
a) Dogs
b) Cats
c) Humans
d) Birds
Answer: c) Humans

3. Where do adult Enterobius vermicularis worms typically reside in the human body?
a) Stomach
b) Lungs
c) Cecum
d) Liver
Answer: c) Cecum

4. What is the most common symptom of Enterobius vermicularis infection?
a) Abdominal pain
b) Perianal pruritus
c) Cough
d) Diarrhea
Answer: b) Perianal pruritus

5. How is Enterobius vermicularis infection primarily diagnosed?
a) Blood test
b) Stool sample
c) Perianal swab with cellophane tape
d) Urine test
Answer: c) Perianal swab with cellophane tape

6. What is the treatment for Enterobius vermicularis infection?
a) Albendazole
b) Penicillin
c) Metronidazole
d) Tetracycline
Answer: a) Albendazole

7. How can Enterobius vermicularis infection be prevented?
a) Vaccination
b) Improved hygiene
c) Antibiotics
d) Avoiding raw meat
Answer: b) Improved hygiene

๐Ÿ“Virology :

8. What is the size range of viruses?
a) 1-10 nm
b) 20-300 nm
c) 500-1000 nm
d) 1-10 micrometers
Answer: b) 20-300 nm

9. What is the protein shell that encloses the nucleic acid of a virus called?
a) Envelope
b) Capsid
c) Peplomer
d) Nucleocapsid
Answer: b) Capsid

10. What is the lipid-containing membrane that surrounds some viruses called?
a) Capsid
b) Envelope
c) Nucleocapsid
d) Peplomer
Answer: b) Envelope

11. Which of the following is a non-enveloped virus?
a) HIV
b) Influenza virus
c) Adenovirus
d) Herpesvirus
Answer: c) Adenovirus

12. What is the primary difference between bacteria and viruses?
a) Viruses have a cell wall
b) Bacteria can reproduce on their own
c) Viruses are larger than bacteria
d) Bacteria do not have DNA
Answer: b) Bacteria can reproduce on their own

13. Which of the following viruses is known to infect bacteria?
a) Adenovirus
b) Bacteriophage
c) Retrovirus
d) Herpesvirus
Answer: b) Bacteriophage

14. What is the first stage of viral replication?
a) Penetration
b) Attachment
c) Uncoating
d) Replication
Answer: b) Attachment

15. Which of the following is a DNA virus?
a) Influenza virus
b) HIV
c) Herpesvirus
d) Coronavirus
Answer: c) Herpesvirus

16. What is the process by which enveloped viruses enter host cells?
a) Endocytosis
b) Fusion with the host cell membrane
c) Direct penetration
d) Phagocytosis
Answer: b) Fusion with the host cell membrane

17. What is the final stage of viral replication?
a) Assembly
b) Release
c) Penetration
d) Uncoating
Answer: b) Release

18. Which of the following is a nucleoside analog used in antiviral therapy?
a) Penicillin
b) Acyclovir
c) Tetracycline
d) Metronidazole
Answer: b) Acyclovir

19. What is the target of neuraminidase inhibitors in influenza treatment?
a) Viral DNA replication
b) Viral RNA replication
c) Viral release from host cells
d) Viral attachment to host cells
Answer: c) Viral release from host cells

20. Which of the following is an example of a neuraminidase inhibitor?
a) Acyclovir
b) Oseltamivir
c) Ribavirin
d) Ganciclovir
Answer: b) Oseltamivir
๐Ÿ“1
21. What is the primary function of interferons in viral infections?
a) To kill the virus directly
b) To inhibit viral replication
c) To enhance bacterial growth
d) To promote viral attachment
Answer: b) To inhibit viral replication

22. Which of the following is a characteristic of influenza viruses?
a) They are non-enveloped
b) They have a DNA genome
c) They are RNA viruses
d) They do not cause respiratory infections
Answer: c) They are RNA viruses

23. What is the primary mode of transmission for influenza viruses?
a) Blood transfusion
b) Droplets from sneezing and coughing
c) Contaminated food
d) Sexual contact
Answer: b) Droplets from sneezing and coughing

24. Which of the following is a common symptom of influenza?
a) Rash
b) Diarrhea
c) Fever
d) Jaundice
Answer: c) Fever

25. What is the primary site of influenza virus replication in the human body?
a) Liver
b) Kidneys
c) Respiratory tract
d) Stomach
Answer: c) Respiratory tract

26. Which of the following is a complication of influenza infection?
a) Hepatitis
b) Pneumonia
c) Meningitis
d) Gastritis
Answer: b) Pneumonia

27. What is the primary goal of antiviral therapy in influenza?
a) To cure the infection completely
b) To reduce morbidity and prevent complications
c) To enhance bacterial growth
d) To promote viral replication
Answer: b) To reduce morbidity and prevent complications

28. Which of the following is a limitation of antiviral therapy?
a) Viruses are easy to target
b) Antivirals can damage host cells
c) Antivirals are effective against all viruses
d) Viruses replicate outside the host cell
Answer: b) Antivirals can damage host cells

29. What is the role of neuraminidase in influenza virus replication?
a) It helps the virus attach to host cells
b) It helps the virus release from host cells
c) It helps the virus replicate its DNA
d) It helps the virus evade the immune system
Answer: b) It helps the virus release from host cells

30. Which of the following is a target for antiviral drugs in the viral replication cycle?
a) Host cell DNA replication
b) Viral attachment to host cells
c) Host cell protein synthesis
d) Host cell membrane structure
Answer: b) Viral attachment to host cells

31. What is the primary function of the viral capsid?
a) To protect the viral genome
b) To help the virus attach to host cells
c) To help the virus replicate
d) To help the virus evade the immune system
Answer: a) To protect the viral genome

32. Which of the following is a characteristic of RNA viruses?
a) They replicate in the nucleus
b) They have a DNA genome
c) They replicate in the cytoplasm
d) They are always enveloped
Answer: c) They replicate in the cytoplasm

33. What is the primary function of the viral envelope?
a) To protect the viral genome
b) To help the virus attach to host cells
c) To help the virus replicate
d) To help the virus evade the immune system
Answer: b) To help the virus attach to host cells

34. Which of the following is a characteristic of enveloped viruses?
a) They are resistant to disinfectants
b) They are more sensitive to extreme pH
c) They do not have glycoproteins
d) They are always non-pathogenic
Answer: b) They are more sensitive to extreme pH

35. What is the primary function of viral glycoproteins?
a) To protect the viral genome
b) To help the virus attach to host cells
c) To help the virus replicate
d) To help the virus evade the immune system
Answer: b) To help the virus attach to host cells
36. Which of the following is a characteristic of non-enveloped viruses?
a) They are more sensitive to disinfectants
b) They are less sensitive to extreme pH
c) They have a lipid membrane
d) They are always pathogenic
Answer: b) They are less sensitive to extreme pH

37. What is the primary function of the viral genome?
a) To protect the virus from the immune system
b) To encode viral proteins
c) To help the virus attach to host cells
d) To help the virus replicate
**Answer: b) To encode viral proteins

38. **Which of the following is a characteristic of DNA viruses?
a) They replicate in the cytoplasm
b) They have an RNA genome
c) They replicate in the nucleus
d) They are always enveloped
Answer: c) They replicate in the nucleus

39.What is the primary function of viral polymerases?
a) To help the virus attach to host cells
b) To help the virus replicate its genome
c) To help the virus evade the immune system
d) To help the virus release from host cells
Answer: b) To help the virus replicate its genome

40. Which of the following is a characteristic of RNA-dependent RNA polymerase?
a) It is found in DNA viruses
b) It is used to replicate RNA genomes
c) It is found in bacteria
d) It is used to replicate DNA genomes
Answer: b) It is used to replicate RNA genomes**
Microbiology - Lecture 5 โ†“
๐Ÿ“1
๐Ÿ“Paramyxoviridae Viruses :

1. Which of the following viruses belongs to the Paramyxoviridae family?
a) Influenza virus
b) Measles virus
c) Hepatitis B virus
d) Herpesvirus
Answer: b) Measles virus

2. How are Paramyxoviridae viruses primarily transmitted?
a) Blood transfusion
b) Respiratory droplets
c) Sexual contact
d) Contaminated food
Answer: b) Respiratory droplets

3. Which of the following is NOT a member of the Paramyxoviridae family?
a) Mumps virus
b) Respiratory syncytial virus (RSV)
c) Measles virus
d) Rubella virus
Answer: d) Rubella virus

๐Ÿ“Mumps :

4. What is the primary symptom of mumps?
a) Rash
b) Swelling of the parotid glands
c) Diarrhea
d) Jaundice
Answer: b) Swelling of the parotid glands

5. How is the mumps virus transmitted?
a) Through contaminated water
b) Respiratory droplets
c) Sexual contact
d) Blood transfusion
Answer: b) Respiratory droplets

6. What is the incubation period for mumps?
a) 1-2 days
b) 2-4 weeks
c) 6-8 weeks
d) 3-5 days
Answer: b) 2-4 weeks

7. Which of the following is a complication of mumps in postpubertal males?
a) Oophoritis
b) Orchitis
c) Thyroiditis
d) Hepatitis
Answer: b) Orchitis

8. What is the primary method for diagnosing mumps?
a) Blood test
b) PCR and viral culture
c) Urine test
d) Stool sample
Answer: b) PCR and viral culture

9. What is the recommended vaccine for preventing mumps?
a) DTaP
b) MMR
c) HPV
d) Hepatitis B vaccine
Answer: b) MMR

๐Ÿ“Measless :

10. What is the primary mode of transmission for the measles virus?
a) Contaminated food
b) Respiratory droplets
c) Blood transfusion
d) Sexual contact
Answer: b) Respiratory droplets

11. What is the incubation period for measles?
a) 1-2 days
b) 8-15 days
c) 3-4 weeks
d) 6-8 weeks
Answer: b) 8-15 days

12. Which of the following is a classic triad of symptoms in measles?
a) Fever, rash, and diarrhea
b) Conjunctivitis, cough, and coryza
c) Headache, vomiting, and abdominal pain
d) Jaundice, fatigue, and dark urine
Answer: b) Conjunctivitis, cough, and coryza

13. What are Koplik spots?
a) A type of rash
b) Tiny white spots inside the mouth
c) Swollen lymph nodes
d) A complication of measles
Answer: b) Tiny white spots inside the mouth

14. What is the primary treatment for measles?
a) Antiviral medication
b) Supportive care
c) Antibiotics
d) Surgery
Answer: b) Supportive care

15. Which vaccine is used to prevent measles?
a) DTaP
b) MMR
c) HPV
d) Hepatitis B vaccine
Answer: b) MMR

๐Ÿ“Respiratory Syncytial Virus (RSV) :

16. What is the primary cause of lower respiratory tract infections in infants?
a) Influenza virus
b) Respiratory syncytial virus (RSV)
c) Measles virus
d) Mumps virus
Answer: b) Respiratory syncytial virus (RSV)

17. How is RSV primarily transmitted?
a) Contaminated food
b) Respiratory droplets
c) Blood transfusion
d) Sexual contact
Answer: b) Respiratory droplets

18. What is the incubation period for RSV?
a) 1-2 days
b) 4-6 days
c) 1-2 weeks
d) 3-4 weeks
Answer: b) 4-6 days

19. Which of the following is a common symptom of RSV in infants?
a) Rash
b) Wheezing
c) Jaundice
d) Diarrhea
Answer: b) Wheezing

20. What is the primary treatment for RSV?
a) Antiviral medication
b) Supportive care
c) Antibiotics
d) Surgery
Answer: b) Supportive care

21. Which of the following is a risk factor for RSV infection?
a) High socioeconomic status
b) Minimal breastfeeding
c) Vaccination
d) Good hygiene
Answer: b)
๐Ÿ“Rubella :

22. What is the causative agent of rubella?
a) Bacteria
b) Single-stranded RNA virus
c) Double-stranded DNA virus
d) Fungus
Answer: b) Single-stranded RNA virus

23. How is rubella primarily transmitted?
a) Contaminated food
b) Respiratory droplets
c) Blood transfusion
d) Sexual contact
Answer: b) Respiratory droplets

24. What is the primary symptom of rubella?
a) Swelling of the parotid glands
b) Rash
c) Diarrhea
d) Jaundice
Answer: b) Rash

25. What is the incubation period for rubella?
a) 1-2 days
b) 1-5 days
c) 1-2 weeks
d) 3-4 weeks
Answer: b) 1-5 days

26. Which of the following is a complication of congenital rubella syndrome?
a) Cataracts
b) Orchitis
c) Thyroiditis
d) Hepatitis
Answer: a) Cataracts

27. What is the primary method for diagnosing rubella?
a) Blood test
b) PCR
c) Urine test
d) Stool sample
Answer: a) Blood test

28. What is the recommended vaccine for preventing rubella?
a) DTaP
b) MMR
c) HPV
d) Hepatitis B vaccine
Answer: b) MMR

29. Which of the following viruses is enveloped?
a) Measles virus
b) Adenovirus
c) Poliovirus
d) Norovirus
Answer: a) Measles virus

30. Which of the following is a characteristic of RNA viruses?
a) They replicate in the nucleus
b) They have a DNA genome
c) They replicate in the cytoplasm
d) They are always non-enveloped
Answer: c) They replicate in the cytoplasm

31. What is the primary function of the viral envelope?
a) To protect the viral genome
b) To help the virus attach to host cells
c) To help the virus replicate
d) To help the virus evade the immune system
Answer: b) To help the virus attach to host cells

32. Which of the following is a characteristic of non-enveloped viruses?
a) They are more sensitive to disinfectants
b) They are less sensitive to extreme pH
c) They have a lipid membrane
d) They are always pathogenic
Answer: b) They are less sensitive to extreme pH

33. What is the primary function of the viral genome?
a) To protect the virus from the immune system
b) To encode viral proteins
c) To help the virus attach to host cells
d) To help the virus replicate
Answer: b) To encode viral proteins

34. Which of the following is a characteristic of DNA viruses?
a) They replicate in the cytoplasm
b) They have an RNA genome
c) They replicate in the nucleus
d) They are always enveloped
Answer: c) They replicate in the nucleus

35. What is the primary function of viral polymerases?
a) To help the virus attach to host cells
b) To help the virus replicate its genome
c) To help the virus evade the immune system
d) To help the virus release from host cells
Answer: b) To help the virus replicate its genome

36. Which of the following is a characteristic of RNA-dependent RNA polymerase?
a) It is found in DNA viruses
b) It is used to replicate RNA genomes
c) It is found in bacteria
d) It is used to replicate DNA genomes
Answer: b) It is used to replicate RNA genomes

37. Which of the following is a target for antiviral drugs in the viral replication cycle?
a) Host cell DNA replication
b) Viral attachment to host cells
c) Host cell protein synthesis
d) Host cell membrane structure
Answer: b) Viral attachment to host cells

38. What is the primary function of the viral capsid?
a) To protect the viral genome
b) To help the virus attach to host cells
c) To help the virus replicate
d) To help the virus evade the immune system
Answer: a) To protect the viral genome
Microbiology - Lecture 6 โ†“
๐Ÿ“1
๐Ÿ“Rotaviruses :

1. What type of virus is Rotavirus?
a) Single-stranded RNA virus
b) Double-stranded RNA virus
c) Single-stranded DNA virus
d) Double-stranded DNA virus
Answer: b) Double-stranded RNA virus

2. How is Rotavirus primarily transmitted?
a) Respiratory droplets
b) Fecal-oral route
c) Blood transfusion
d) Sexual contact
Answer: b) Fecal-oral route

3. What is the primary symptom of Rotavirus infection?
a) Rash
b) Watery diarrhea
c) Jaundice
d) Cough
Answer: b) Watery diarrhea

4. What is the incubation period for Rotavirus?
a) 1-3 days
b) 1-2 weeks
c) 3-4 weeks
d) 6-8 weeks
Answer: a) 1-3 days

5. What is the primary treatment for Rotavirus infection?
a) Antiviral medication
b) Supportive care (fluid and electrolyte replacement)
c) Antibiotics
d) Surgery
Answer: b) Supportive care (fluid and electrolyte replacement)

๐Ÿ“Rabies :

6. What type of virus causes Rabies?
a) Double-stranded DNA virus
b) Single-stranded RNA virus
c) Double-stranded RNA virus
d) Single-stranded DNA virus
Answer: b) Single-stranded RNA virus

7. How is Rabies primarily transmitted?
a) Respiratory droplets
b) Bites and scratches from infected mammals
c) Contaminated food
d) Blood transfusion
Answer: b) Bites and scratches from infected mammals

8. What is the incubation period for Rabies?
a) 1-3 days
b) 1-3 months
c) 6-8 weeks
d) 1-2 weeks
Answer: b) 1-3 months

9. What is the first phase of Rabies called?
a) Furious phase
b) Prodromal phase
c) Dumb phase
d) Coma phase
Answer: b) Prodromal phase

10. What is the primary treatment for Rabies exposure?
a) Antibiotics
b) Antiviral medication
c) Postexposure immunization (HRIG and HDCV)
d) Surgery
Answer: c) Postexposure immunization (HRIG and HDCV)

๐Ÿ“Hepatitis A Virus (HAV) :

11. What type of virus is Hepatitis A Virus (HAV)?
a) Double-stranded DNA virus
b) Single-stranded RNA virus
c) Double-stranded RNA virus
d) Single-stranded DNA virus
Answer: b) Single-stranded RNA virus

12. How is HAV primarily transmitted?
a) Blood transfusion
b) Fecal-oral route
c) Respiratory droplets
d) Sexual contact
Answer: b) Fecal-oral route

13. What is the incubation period for HAV?
a) 1-2 days
b) 2-7 weeks
c) 1-2 weeks
d) 6-8 weeks
Answer: b) 2-7 weeks

14. What is a common symptom of HAV infection?
a) Rash
b) Jaundice
c) Cough
d) Diarrhea
Answer: b) Jaundice

15. What is the primary treatment for HAV infection?
a) Antiviral medication
b) Supportive care
c) Antibiotics
d) Surgery
Answer: b) Supportive care

๐Ÿ“Hepatitis C Virus (HCV) :

16. What type of virus is Hepatitis C Virus (HCV)?
a) Double-stranded DNA virus
b) Single-stranded RNA virus
c) Double-stranded RNA virus
d) Single-stranded DNA virus
Answer: b) Single-stranded RNA virus

17. How is HCV primarily transmitted?
a) Respiratory droplets
b) Blood and body fluids
c) Contaminated food
d) Fecal-oral route
Answer: b) Blood and body fluids

18. What is the primary symptom of chronic HCV infection?
a) Jaundice
b) Dark urine
c) Asymptomatic for many years
d) Cough
Answer: c) Asymptomatic for many years

19. What is the primary treatment for chronic HCV infection?
a) Ledipasvir/sofosbuvir
b) Antibiotics
c) Supportive care
d) Surgery
Answer: a) Ledipasvir/sofosbuvir

20. What is a common complication of chronic HCV infection?
a) Cirrhosis
b) Rash
c) Cough
d) Diarrhea
Answer: a) Cirrhosis
๐Ÿ“ Hepatitis B virus (HBV) :

21. What type of virus is Hepatitis B Virus (HBV)?
a) Double-stranded DNA virus
b) Single-stranded RNA virus
c) Double-stranded RNA virus
d) Single-stranded DNA virus
Answer: a) Double-stranded DNA virus

22. How is HBV primarily transmitted?
a) Respiratory droplets
b) Blood and body fluids
c) Contaminated food
d) Fecal-oral route
Answer: b) Blood and body fluids

23. What is the incubation period for HBV?
a) 1-6 months
b) 1-2 weeks
c) 2-7 weeks
d) 6-8 weeks
Answer: a) 1-6 months

24. What is a common symptom of acute HBV infection?
a) Jaundice
b) Rash
c) Cough
d) Diarrhea
Answer: a) Jaundice

25. What is the primary treatment for chronic HBV infection?
a) Entecavir
b) Antibiotics
c) Supportive care
d) Surgery
Answer: a) Entecavir

26. What is the recommended vaccination schedule for HBV?
a) 0, 1, and 6 months
b) 0, 2, and 4 months
c) 0, 1, and 2 months
d) 0, 1, and 12 months
Answer: a) 0, 1, and 6 months

27. What is the primary reservoir for Rabies?
a) Birds
b) Wild mammals
c) Reptiles
d) Fish
Answer: b) Wild mammals

28. What is the primary site of replication for HAV?
a) Liver
b) Lungs
c) Kidneys
d) Stomach
Answer: a) Liver

29. What is the primary site of replication for HCV?
a) Liver
b) Lungs
c) Kidneys
d) Stomach
Answer: a) Liver

30. What is the primary site of replication for HBV?
a) Liver
b) Lungs
c) Kidneys
d) Stomach
Answer: a) Liver

31. What is the primary diagnostic marker for acute HBV infection?
a) IgM anti-HBc
b) IgG anti-HBc
c) HBsAg
d) HBeAg
Answer: a) IgM anti-HBc

32. What is the primary diagnostic marker for chronic HBV infection?
a) HBsAg
b) IgM anti-HBc
c) IgG anti-HBc
d) HBeAg
Answer: a) HBsAg

33. What is the primary treatment for chronic HBV infection?
a) Peginterferon alfa-2a
b) Antibiotics
c) Supportive care
d) Surgery
Answer: a) Peginterferon alfa-2a

34. What is the primary prevention method for HBV?
a) Vaccination
b) Antibiotics
c) Antiviral medication
d) Surgery
Answer: a) Vaccination

35. What is the primary prevention method for HAV?
a) Vaccination
b) Antibiotics
c) Antiviral medication
d) Surgery
Answer: a) Vaccination

36. What is the primary prevention method for HCV?
a) Vaccination
b) Antibiotics
c) Antiviral medication
d) No vaccine available
Answer: d) No vaccine available

37. What is the primary prevention method for Rabies?
a) Vaccination of domestic animals
b) Antibiotics
c) Antiviral medication
d) Surgery
Answer: a) Vaccination of domestic animals

38. What is the primary prevention method for Rotavirus?
a) Vaccination
b) Antibiotics
c) Antiviral medication
d) Surgery
Answer: a) Vaccination

39. What is the primary diagnostic marker for acute HAV infection?
a) IgM anti-HAV
b) IgG anti-HAV
c) HBsAg
d) HBeAg
Answer: a) IgM anti-HAV

40. What is the primary diagnostic marker for chronic HCV infection?
a) HCV RNA
b) IgM anti-HCV
c) IgG anti-HCV
d) HBsAg
Answer: a) HCV RNA
๐Ÿ“2
๐Ÿ“4
MCQ | 3rdRound pinned ยซPharmacognocy : Lecture 1 Lecture 2 Lecture 3 Lecture 4 Lecture 5 Lecture 6 Lecture 7ยป
Chapter 28 ๐Ÿ•ฏ
Liver's transport and metabolic functions :

1. What is the liver's primary role in nutrient processing?
a) Producing red blood cells
b) Filtering blood from the gastrointestinal tract
c) Storing glycogen as the sole energy source
d) Generating hormones for digestion
Answer: b) Filtering blood from the gastrointestinal tract

2. Which vessel delivers nutrient-rich blood to the liver?
a) Hepatic artery
b) Portal vein
c) Inferior vena cava
d) Aorta
Answer: b) Portal vein

3. Where does bile formation occur in the liver?
a) Kupffer cells
b) Hepatocyte plates
c) Gallbladder
d) Pancreatic ducts
Answer: b) Hepatocyte plates

4. What is the function of hepatic sinusoids?
a) Produce insulin
b) Filter blood and allow chemical modification
c) Store bile temporarily
d) Synthesize hemoglobin
Answer: b) Filter blood and allow chemical modification

5. Which structure drains bile from the liver to the intestine?
a) Hepatic vein
b) Portal vein
c) Hepatic duct
d) Cystic duct
Answer: c) Hepatic duct

6. What is a key metabolic function of the liver?
a) Pumping blood to the lungs
b) Detoxifying harmful substances
c) Producing gastric acid
d) Filtering urine
Answer: b) Detoxifying harmful substances

7. Which blood vessel carries blood away from the liver to the inferior vena cava?
a) Portal vein
b) Hepatic artery
c) Hepatic veins
d) Splenic vein
Answer: c) Hepatic veins

8. What is the liverโ€™s role in bile?
a) Storing bile long-term
b) Synthesizing bile for fat absorption
c) Destroying bile pigments
d) Secreting bile into the stomach
Answer: b) Synthesizing bile for fat absorption

9. Which cells are primarily responsible for bile production?
a) Kupffer cells
b) Hepatocytes
c) Erythrocytes
d) Cholangiocytes
Answer: b) Hepatocytes

10. Why is the liver considered a "first port of call" for nutrients?
a) It receives absorbed nutrients before systemic circulation
b) It produces all digestive enzymes
c) It stores nutrients indefinitely
d) It filters urine for nutrient reabsorption
Answer: a) It receives absorbed nutrients before systemic circulation
๐Ÿ“2
Hepatic Circulation and Sinusoids :

1. What is the average transit time of blood across a liver lobule from the portal venule to the central hepatic vein?
a) 2.1 s
b) 5.0 s
c) 8.4 s
d) 12.0 s
Answer: c) 8.4 s

2. Which cells are anchored to the sinusoid endothelium and function as macrophages?
a) Hepatocytes
b) Kupffer cells
c) Cholangiocytes
d) Stellate cells
Answer: b) Kupffer cells

3. What structural feature of hepatic sinusoids allows high permeability?
a) Tight junctions
b) Large gaps between endothelial cells
c) Thick basement membrane
d) Smooth muscle layers
Answer: b) Large gaps between endothelial cells

4. Which vessel drains blood from the liver into the inferior vena cava?
a) Portal vein
b) Hepatic artery
c) Hepatic veins
d) Cystic vein
Answer: c) Hepatic veins

5. In the liver acinus, which zone is most susceptible to anoxic injury?
a) Zone 1 (central)
b) Zone 2 (intermediate)
c) Zone 3 (peripheral)
d) Zone 4 (capsular)
Answer: c) Zone 3 (peripheral)

6. Bile canaliculi drain into which structures first?
a) Common bile duct
b) Intralobular bile ducts
c) Gallbladder
d) Pancreatic duct
Answer: b) Intralobular bile ducts

7. The common bile duct is formed by the union of which two ducts?
a) Hepatic duct and pancreatic duct
b) Hepatic duct and cystic duct
c) Cystic duct and pancreatic duct
d) Right and left hepatic ducts
Answer: b) Hepatic duct and cystic duct

8. What triggers the relaxation of the sphincter of Oddi?
a) Secretin
b) Cholecystokinin (CCK)
c) Gastrin
d) Insulin
Answer: b) Cholecystokinin (CCK)

9. The spiral valves of the cystic duct are thought to:
a) Store bile acids
b) Increase bile turbulence to prevent gallstones
c) Secrete mucus
d) Absorb nutrients
Answer: b) Increase bile turbulence to prevent gallstones

10. Which structure lines the extrahepatic biliary ducts and gallbladder?
a) Squamous epithelium
b) Columnar cells with mucous glands
c) Cuboidal cells
d) Transitional epithelium
Answer: b) Columnar cells with mucous glands

11. What is the functional unit of the liver?
a) Lobule
b) Acinus
c) Hepatocyte plate
d) Sinusoid
Answer: b) Acinus

12. Which vessels supply oxygenated blood to the liver?
a) Portal vein only
b) Hepatic artery only
c) Both portal vein and hepatic artery
d) Inferior vena cava
Answer: c) Both portal vein and hepatic artery

13. Blood flows from the _ of the acinus to the _.
a
) Periphery โ†’ center
b) Center โ†’ periphery
c) Sinusoids โ†’ gallbladder
d) Portal vein โ†’ pancreatic duct
Answer: b) Center โ†’ periphery

14. Which zone of the acinus is most oxygenated?
a) Zone 1
b) Zone 2
c) Zone 3
d) Zone 4
Answer: a) Zone 1

15. The hepatic artery branches converge on which structure?
a) Bile canaliculi
b) Sinusoids
c) Gallbladder
d) Pancreas
Answer: b) Sinusoids

16. What is the primary role of Kupffer cells?
a) Bile production
b) Phagocytosis of pathogens
c) Insulin secretion
d) Cholesterol synthesis
Answer: b

17. Gallstones are less likely to form when bile flow is:
a) Turbulent
b) Laminar
c) Static
d) Retrograde
Answer: a

18. Which hormone causes gallbladder contraction?
a) Insulin
b) Glucagon
c) Cholecystokinin (CCK)
d) Somatostatin
Answer: c

19. The sphincter of Oddi surrounds the opening of the:
a) Hepatic artery
b) Common bile duct
c) Portal vein
d) Pancreatic islets
Answer: b

20. What is the histological appearance of the gallbladderโ€™s interior?
a) Smooth and flat
b) Honeycombed (folded)
c) Villi-covered
d) Porous like a sponge
Answer: b
๐Ÿ“2
MCQ | 3rdRound pinned ยซChapter 28 ๐Ÿ•ฏ Liver's transport and metabolic functions : 1. What is the liver's primary role in nutrient processing? a) Producing red blood cells b) Filtering blood from the gastrointestinal tract c) Storing glycogen as the sole energy sourceโ€ฆยป
Hepatic circulation and pressure dynamics :

1. What is the normal portal venous pressure in humans?
a) 5 mm Hg
b) 10 mm Hg
c) 90 mm Hg
d) 120 mm Hg
Answer: b) 10 mm Hg

2. What is the approximate hepatic venous pressure?
a) 2 mm Hg
b) 5 mm Hg
c) 10 mm Hg
d) 15 mm Hg
Answer: b) 5 mm Hg

3. The mean pressure in hepatic artery branches converging on sinusoids is:
a) 10 mm Hg
b) 25 mm Hg
c) 90 mm Hg
d) 100 mm Hg
Answer: c) 90 mm Hg

4. What maintains the inverse relationship between hepatic arterial and portal venous blood flow?
a) Norepinephrine
b) Adenosine accumulation
c) Insulin secretion
d) Bile production
Answer: b) Adenosine accumulation

5. When portal blood flow decreases, what happens to adenosine levels around arterioles?
a) They decrease rapidly
b) They remain constant
c) They accumulate locally
d) They are converted to ATP
Answer: c) They accumulate locally

6. What effect does adenosine have on hepatic arterioles?
a) Vasoconstriction
b) Vasodilation
c) No effect
d) Increases bile secretion
Answer: b) Vasodilation

7. What happens to "reserve" sinusoids between meals?
a) They dilate
b) They collapse
c) They secrete bile
d) They store glucose
Answer: b) They collapse

8. What triggers recruitment of collapsed sinusoids after a meal?
a) Decreased portal flow
b) Increased portal flow
c) Reduced adenosine
d) Gallbladder contraction
Answer: b) Increased portal flow

9. In cirrhosis, what causes ascites fluid accumulation?
a) Low portal pressure
b) High hepatic arterial pressure
c) Increased sinusoidal permeability
d) Elevated portal pressure
Answer: d) Elevated portal pressure

10. Why is the pressure drop along hepatic arterioles critical?
a) To prevent fluid loss from permeable sinusoids
b) To increase bile production
c) To reduce oxygen delivery
d) To block adenosine release
Answer: a) To prevent fluid loss from permeable sinusoids

Here are 5 additional multiple-choice questions based on the hepatic circulation content, focusing on deeper physiological and clinical implications:

11. What is the primary function of the marked pressure drop along hepatic arterioles?**
a) To increase bile secretion efficiency
b) To maintain a balance between hepatic arterial and portal venous flow
c) To enhance oxygen extraction in sinusoids
d) To accelerate detoxification processes
Answer: b) To maintain a balance between hepatic arterial and portal venous flow

12. Which condition would most likely result from a sudden loss of adenosine-mediated autoregulation in the liver?**
a) Uncontrolled vasodilation of hepatic arterioles
b) Excessive portal venous pressure (>20 mm Hg)
c) Impaired bile acid synthesis
d) Complete collapse of all sinusoids
Answer: b) Excessive portal venous pressure (>20 mm Hg)

13. How does cirrhosis disrupt the normal pressure dynamics described in the text?**
a) By increasing hepatic arterial flow and decreasing portal flow
b) By causing fibrosis that raises portal pressure and reduces sinusoidal compliance
c) By blocking adenosine production entirely
d) By eliminating the hepatic arteryโ€™s contribution to blood flow
Answer: b) By causing fibrosis that raises portal pressure and reduces sinusoidal compliance

14. What physiological advantage does sinusoidal collapse between meals provide?**
a) Reduces metabolic demand during fasting
b) Prevents backflow of bile into hepatocytes
c) Enhances nutrient absorption from portal blood
d) Increases storage capacity for glucose
Answer: a) Reduces metabolic demand during fasting

15. In a patient with portal hypertension, which compensatory mechanism might fail due to adenosine dysregulation?**
a) Increased hepatic artery flow to offset reduced portal flow
b) Enhanced bile acid secretion
c) Recruitment of additional sinusoids
d) Conversion of ammonia to urea
Answer: a) Increased hepatic artery flow to offset reduced portal flow
๐Ÿ“3
Hepatic Circulation and Portal Hypertension :

1. What is the primary cause of ascites in cirrhosis?
a) Decreased hepatic artery flow
b) Increased sinusoidal permeability
c) Elevated portal venous pressure
d) Reduced bile production
Answer: c) Elevated portal venous pressure

2. Which nerve fibers innervate the intrahepatic portal vein radicles?
a) Cholinergic vasodilator fibers
b) Noradrenergic vasoconstrictor fibers
c) Sensory afferent fibers
d) Parasympathetic fibers
Answer: b) Noradrenergic vasoconstrictor fibers

3. What happens to portal vein radicles when systemic venous pressure rises?
a) They constrict actively
b) They dilate passively
c) They become fibrotic
d) They secrete adenosine
Answer: b) They dilate passively

4. In heart failure, hepatic venous congestion occurs due to:
a) Increased hepatic artery flow
b) Backpressure from the right heart
c) Portal vein thrombosis
d) Excessive bile secretion
Answer: b) Backpressure from the right heart

5. During systemic hypotension, intrahepatic portal radicles constrict due to:
a) Adenosine release
b) Noradrenergic discharge
c) Cholecystokinin secretion
d) Bile acid accumulation
Answer: b) Noradrenergic discharge

6. Severe shock can lead to patchy liver necrosis because:
a) Bile ducts become obstructed
b) Hepatic blood flow is critically reduced
c) Sinusoids collapse permanently
d) Portal pressure drops too low
Answer: b) Hepatic blood flow is critically reduced

7. Which vessel's constriction directly reduces portal inflow to the liver?
a) Hepatic artery
b) Mesenteric arterioles
c) Splenic vein
d) Inferior vena cava
Answer: b) Mesenteric arterioles

8. The hepatic sympathetic plexus controls:
a) Bile secretion
b) Hepatic artery vasoconstriction
c) Sinusoidal dilation
d) Kupffer cell activity
Answer: b) Hepatic artery vasoconstriction

9. Passive dilation of portal radicles increases:
a) Bile production
b) Blood volume in the liver
c) Insulin secretion
d) Urea synthesis
Answer: b) Blood volume in the liver

10. In cirrhosis, "hardening of the liver" refers to:
a) Fatty infiltration
b) Fibrosis and scarring
c) Sinusoidal collapse
d) Glycogen accumulation
Answer: b) Fibrosis and scarring

11. What is the primary mechanism by which noradrenergic discharge affects hepatic blood flow during systemic hypotension?
a) Vasodilation of hepatic arterioles
b) Constriction of both portal radicles and hepatic arterioles
c) Increased bile production
d) Recruitment of collapsed sinusoids
Answer: b) Constriction of both portal radicles and hepatic arterioles

12. Which of the following best describes the vascular response in severe liver cirrhosis?
a) Decreased resistance in portal vein radicles
b) Increased compliance of hepatic sinusoids
c) Elevated resistance in intrahepatic vessels
d) Enhanced vasodilator fiber activity
Answer: c) Elevated resistance in intrahepatic vessels

13. The "patchy necrosis" seen in severe shock primarily results from:
a) Excessive bile accumulation
b) Sustained vasodilation of portal radicles
c) Critical reduction in oxygen delivery
d) Overproduction of adenosine
Answer: c) Critical reduction in oxygen delivery

14. Which physiological response occurs FIRST when portal venous pressure increases in cirrhosis?
a) Formation of portosystemic shunts
b) Dilation of hepatic artery
c) Activation of hepatic stellate cells
d) Increased albumin synthesis
Answer: a) Formation of portosystemic shunts

15. The absence of known vasodilator fibers to the liver suggests that:
a) Hepatic blood flow is regulated solely by systemic pressure
b) Vasodilation must occur through humoral rather than neural mechanisms
c) The liver cannot increase its blood flow during digestion
d) Portal vein radicles cannot constrict
Answer: b) Vasodilation must occur through humoral rather than neural mechanisms
๐Ÿ“4
MCQ | 3rdRound
Hepatic Circulation and Portal Hypertension : 1. What is the primary cause of ascites in cirrhosis? a) Decreased hepatic artery flow b) Increased sinusoidal permeability c) Elevated portal venous pressure d) Reduced bile production โ€ฆ
ุงู„ูุณู„ุฌุฉ ู…ุณูˆูŠุฉ ุฑูˆุญู‡ุง ู…ุงูŠูƒุฑูˆ :
๐Ÿ“4