MCQ | 3rdRound
187 subscribers
74 photos
4 files
13 links
Download Telegram
πŸ“1. What are the two main types of chromatography methods?
A. Analytical and preparative
B. Adsorption and partition
C. Ion-exchange and gel filtration
D. Qualitative and quantitative

Answer: A

---

### 2. Which of the following is NOT a characteristic of chromatography?
A. Case sensitive
B. Economic
C. Producible
D. High temperature requirement

Answer: D

---

### 3. What is the primary mechanism in adsorption chromatography?
A. Partition coefficient
B. Adsorption coefficient
C. Ion-exchange
D. Molecular size

Answer: B

---

### 4. What is the stationary phase in adsorption chromatography?
A. Liquid
B. Gas
C. Solid
D. Gel

Answer: C

---

### 5. Which of the following is a common adsorbent used in adsorption chromatography?
A. Water
B. Ethanol
C. Silica gel
D. Methanol

Answer: C

---

### 6. Which adsorbent is considered basic and preferentially retains acidic compounds?
A. Silica gel
B. Alumina
C. Activated charcoal
D. Kieselguhr

Answer: B

---

### 7. Which adsorbent is considered acidic and preferentially retains basic compounds?
A. Silica gel
B. Alumina
C. Activated charcoal
D. Kieselguhr

Answer: A

---

### 8. What is the primary factor responsible for separation in adsorption chromatography?
A. Partition coefficient
B. Adsorption coefficient
C. Molecular size
D. Ion-exchange

Answer: B

---

### 9. Which of the following solvents is useful for eluting substances in adsorption chromatography?
A. Light petroleum
B. Benzene
C. Alcohol
D. All of the above

Answer: D

---

### 10. What is the primary use of adsorption chromatography in plant extracts?
A. Synthesis of new compounds
B. Removal of unwanted materials
C. Measurement of boiling points
D. Determination of molecular weight

Answer: B

---

### 11. What is the primary mechanism in partition chromatography?
A. Adsorption coefficient
B. Partition coefficient
C. Ion-exchange
D. Molecular size

Answer: B

---

### 12. What is the stationary phase in partition chromatography?
A. Solid
B. Liquid
C. Gas
D. Gel

Answer: B

---

### 13. What is the primary factor responsible for separation in partition chromatography?
A. Adsorption coefficient
B. Partition coefficient
C. Molecular size
D. Ion-exchange

Answer: B

---

### 14. Which of the following is NOT a mechanism of chromatography?
A. Adsorption
B. Partition
C. Ion-exchange
D. Sublimation

Answer: D

---

### 15. What is the primary mechanism in ion-exchange chromatography?
A. Adsorption coefficient
B. Partition coefficient
C. Ion-exchange
D. Molecular size

Answer: C

---

### 16. What is the stationary phase in ion-exchange chromatography?
A. Liquid
B. Gas
C. Synthetic resin
D. Gel

Answer: C

---

### 17. Which of the following is a common application of ion-exchange chromatography?
A. Softening water
B. Refining sugars
C. Separation of metal ions
D. All of the above

Answer: D

---

### 18. What is the primary mechanism in gel filtration chromatography?
A. Adsorption coefficient
B. Partition coefficient
C. Ion-exchange
D. Molecular size

Answer: D

---

### 19. What is the stationary phase in gel filtration chromatography?
A. Liquid
B. Gas
C. Gel
D. Synthetic resin

Answer: C

---

### 20. What is the primary factor responsible for separation in gel filtration chromatography?
A. Adsorption coefficient
B. Partition coefficient
C. Molecular size
D. Ion-exchange

Answer: C

---

### 21. Which of the following is a common application of gel filtration chromatography?
A. Separation of enzymes
B. Separation of proteins
C. Separation of nucleic acids
D. All of the above

Answer: D

---
❀1πŸ“1
πŸ“ 22. What is the mobile phase in gel filtration chromatography?
A. Liquid
B. Gas
C. Solid
D. Gel

Answer: A

---

### 23. Which of the following is a common mobile phase in gel filtration chromatography?
A. Water
B. Ethanol
C. Methanol
D. All of the above

Answer: D

---

### 24. What is the primary use of ion-exchange chromatography in water treatment?
A. Softening water
B. Refining sugars
C. Separation of metal ions
D. Preparation of deionized water

Answer: D

---

### 25. Which of the following is a common application of partition chromatography?
A. Separation of vitamins
B. Separation of hormones
C. Separation of alkaloids
D. All of the above

Answer: D

---

### 26. What is the primary use of adsorption chromatography in the pharmaceutical industry?
A. Synthesis of new drugs
B. Purification of active pharmaceutical ingredients
C. Measurement of boiling points
D. Determination of molecular weight

Answer: B

---

### 27. Which of the following is a common application of ion-exchange chromatography in biochemistry?
A. Separation of amino acids
B. Separation of proteins
C. Separation of nucleic acids
D. All of the above

Answer: D

---

### 28. What is the primary use of gel filtration chromatography in biochemistry?
A. Separation of enzymes
B. Separation of proteins
C. Separation of nucleic acids
D. All of the above

Answer: D

---

### 29. Which of the following is a common application of partition chromatography in food science?
A. Separation of vitamins
B. Separation of hormones
C. Separation of alkaloids
D. All of the above

Answer: D

---

### 30. What is the primary use of adsorption chromatography in environmental science?
A. Analysis of pollutants
B. Synthesis of new compounds
C. Measurement of boiling points
D. Determination of molecular weight

Answer: A

---

### 31. Which of the following is a common application of ion-exchange chromatography in environmental science?
A. Separation of metal ions
B. Separation of pollutants
C. Separation of organic compounds
D. All of the above

Answer: D

---

### 32. What is the primary use of gel filtration chromatography in environmental science?
A. Separation of enzymes
B. Separation of proteins
C. Separation of nucleic acids
D. All of the above

Answer: D

---

### 33. Which of the following is a common application of partition chromatography in the oil industry?
A. Separation of hydrocarbons
B. Separation of vitamins
C. Separation of hormones
D. Separation of alkaloids

Answer: A

---

### 34. What is the primary use of adsorption chromatography in the oil industry?
A. Separation of hydrocarbons
B. Synthesis of new compounds
C. Measurement of boiling points
D. Determination of molecular weight

Answer: A

---

### 35. Which of the following is a common application of ion-exchange chromatography in the oil industry?
A. Separation of metal ions
B. Separation of hydrocarbons
C. Separation of organic compounds
D. All of the above

Answer: D
πŸ“2
MCQ | 3rdRound pinned Β«Pharmacognocy : Lecture 1 Lecture 2 Lecture 3 Lecture 4 Lecture 5 Lecture 6 Lecture 7Β»
Microbiology - Lecture 2 ↓
πŸ“2
Forwarded from 3rd Round (Ω…ΩŽΨ±ΩŠΩ… ΩˆΩΨ³Ψ§Ω…)
πŸ“1
Forwarded from 3rd Round (Ω…ΩŽΨ±ΩŠΩ… ΩˆΩΨ³Ψ§Ω…)
πŸ“1
Forwarded from 3rd Round (Ω…ΩŽΨ±ΩŠΩ… ΩˆΩΨ³Ψ§Ω…)
πŸ“1
Forwarded from 3rd Round (Ω…ΩŽΨ±ΩŠΩ… ΩˆΩΨ³Ψ§Ω…)
πŸ“1
πŸ•― Trichomonas vaginalis πŸ•―

πŸͺžSymptoms : " in women "
- Yellow , cream-colored vaginal discharge
- Vulval pruritus (itching) and burning sensation
- vulvar and cervical lesions
- abdominal pain
- dysuria

" in men "
- urethritis
- prostatitis

πŸͺžTreatment :
Metronidazole , Tinidazole
Mechanical protection (condoms)

πŸͺžCause :
Trichomonas vaginalis

πŸͺžTransmission :
Sexual intercourse
πŸ“4
πŸ•―Cutaneous leishmaniasis (Baghdad boil)πŸ•―

πŸͺžSymptoms :
- Lesions appear as an erythematous papule .
- The papule increases in size to become larger nodules that
eventually ulcerate and crusts over .

πŸͺžTreatment :
Self-healing in 2-18 months
If it becomes (painful, infected,over joints...)
Sodium stibogluconate " Pentostam πŸŽ‰"

πŸͺžCause :
Two species : L.tropica , L.major

πŸͺžTransmitted :
Sandflies bite
πŸ“2
πŸ•―Visceral leishmaniasis (kala-azar,black fever)πŸ•―

πŸͺž Symptoms :
- Irregular fever
- Splenomegaly
- Hepatomegaly
- Thrombocytopenia
- Hyper-gammaglobulinemia
- Weight loss
- Pancytopenia

πŸͺž Treatment :
Sodium stibogluconate " Pentostam πŸŽ‰"

πŸͺž Cause :
Species : L.donovani , L.infantum

πŸͺžTransmitted : Sandflies bite
πŸ“2
πŸ•―American TrypanosomiasisπŸ•―

πŸͺž Symptoms : Chagas disease

πŸͺžCause : Trypanosoma cruzi

πŸͺžTransmitted : kissing bugs (Triatoma)
πŸ“2
πŸ•―African Trypanosomiasis πŸ•―

πŸͺždisease : sleeping sickness

πŸͺžRoute of infection : During a blood meal on the
mammalian host .

πŸͺžTransmitted : tsetse fly bites (Glossina genus)
πŸ“2
πŸ•―Toxoplasmosis πŸ•―

πŸͺž Symptoms :

- Healthy people "nonpregnant" :
flu-like symptoms (tender lymph nodes , muscle aches...) that last for weeks to months and then go away

- Mother-to-child "congenital"
If she get infected during or just before pregnancy she can pass the infection to her unborn baby (congenital transmission)

β˜… The damage to the unborn child is often more severe the earlier in pregnancy the transmission
occurs
,

- During pregnancy :
Miscarriage
Stillborn child
- Child born may have :
microcephaly
macrocephaly
hydrocephalus
- Later in life " if the infection didn't occur when them fetus :
potential vision loss
mental
disability
seizures.

πŸͺž Cause : toxoplasma gondii

πŸͺžDefenitive host : Cat

πŸͺžIntermediate host : mammals

πŸͺžTransmition :

- ingestion of
"oocysts" : through the consumption of
contaminated water or food sources

- Ingestion of "bradyzoites" : (cysts) Undercooked meat

- Transmission of "tachyzoites" :
- to the fetus can occur via the placenta following primary maternal infection
- Organ transplant (rare)
- Blood transfusion (rare)β€Œβ€Œ
πŸ“2
MCQ | 3rdRound pinned Β«Microbiology - Lecture 2 ↓»
MCQ | 3rdRound pinned Β«πŸ•― Trichomonas vaginalis πŸ•― πŸͺžSymptoms : " in women " - Yellow , cream-colored vaginal discharge - Vulval pruritus (itching) and burning sensation - vulvar and cervical lesions - abdominal pain - dysuria " in men " - urethritis - prostatitis πŸͺžTreatment…»
Ω‡Ψ§ΩŠ Ω„Ω„ΩƒΩŠΨ³Ψ§Ψͺ وΨͺΨ¨Ω‚Ω‰ Ψ§Ω„ Life cycle فهم
❀1πŸ“1
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
πŸ“2❀1
MCQ | 3rdRound
Microbiology - Lecture 2 ↓
Ψ£Ψ³Ψ¦Ω„Ψ© Ψ§Ω„Ω…Ψ΅Ψ―Ψ± | المُحاآرة Ψ§Ω„Ψ«Ψ§Ω†ΩŠΨ©
πŸ“1