NotaEmas
98 subscribers
391 photos
22 videos
45 files
284 links
Kongsi tips mudah simpan emas ๐Ÿคฉ dan bagaimana ia membina portfolio kewangan yang jauh lebih stabil berbanding tunai.
Download Telegram
to view and join the conversation
Public Gold ๐—•๐—ฒ๐—น๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐˜‚๐—น๐—ฎ emasnya

Tuan puan,

Kalau mencari produk emas pelaburan atau simpanan, kita perlu menitik beratkan jaminan beli balik.

Jaminan beli balik ni amat penting.

Jangan dipandang remeh!

Memang orang cakap emas laku jual di mana saja tapi jual ditempat tidak sepatutnya memberi kesan yang besar pada penjual.

Kesannya ialah penjual akan mengalami kerugian yang besar bila jual bukan dari tempat asal beli kerana susut nilainya (spread) lebih besar.

Sebab tu saya cadangkan tempat terbaik beli emas dan jual adalah dimana "tempat asal kita beli".

Untuk pengetahuan tuan puan, semua, ada sesetengah syarikat atau bank tidak memberi jaminan 100% membeli semula emas bila ia didapati rosak dari rupa asal atau telah dibuka daripada seal (bagi yang berseal).

Gambar yang ditunjukkan ialah produk Public Gold.

Public Gold memberi jaminan beli semula walaupun emas tidak seperti asal (dibuka seal) dengan susut nilai (spread) maksimum 10% saja.

"Bijak memilih hari ini, membantu urusan kita dikemudian hari".

Masliana Ibrahim
Priority Dealer PG
Tips untuk takung tunai dari bocor kepada simpanan emas.

Jemput baca ya saya kongsikan cara jimat yang sangat efektif sebab ini cara saya buat. ๐Ÿ˜

Boleh sesuaikan dengan diri kita sebab bajet pakaian ni berbeza setiap orang.

Baca di sini.

https://maslianaibrahim.com/kaedah-transform-bajet-bulanan-pakaian-kepada-simpanan-emas/
Kaedah Transform Bajet Bulanan Pakaian Kepada Simpanan Emas - Masliana Ibrahim
Kisah INFLASI dan tunai ๐ŸŸฃ

Nak faham mudah, inflasi adalah kejatuhan nilai matawang atau ringgit Malaysia.

Impaknya pada ekonomi ialah kenaikan harga barang.

Impak kepada rakyat ialah kurang kuasa beli.

Atau kita terpaksa membayar lebih untuk membeli suatu barang.

Contoh:

Karipap mak Bedah pada tahun 1990 adalah RM2 untuk 10 biji.

Karipap mak Bedah pada tahun 2021 adalah RM2 untuk 4 biji dengan saiz dan isi yang sama.

Itu belum lagi termasuk kebarangkalian kita hanya dapat karipap inti angin.๐Ÿ˜…

Inflasi โฌ†๏ธ = nilai ringgit โฌ‡๏ธ = harga barang ๐Ÿš€

.

Okay sekarang mari kita tengok pada nilai emas pula.

Tuan puan, ini adalah perbandingan yang paling biasa tentang emas.

Saya pasti kita semua pernah mendengar tentang ini.

Alkisahnya adalah,
1400 tahun dahulu, nilai seekor kambing adalah sama dengan 1 dinar emas.

Tahun 2021, nilai 1 dinar emas boleh membeli seekor kambing.

1 dinar = 4.25 grams emas.

Ya benar.

1 dinar emas = 1 ekor kambing
1 ekor kambing = 1 dinar emas

Kesimpulannya, harga barang menjadi semakin mahal kerana inflasi matawang iaitu kejatuhan nilai wang fiat (contoh; ringgit malaysia).

Manakala nilai emas adalah kekal sepanjang zaman walau melangkau ribuan tahun.

Tukarkan 30% wang simpanan kita ke dalam bentuk emas untuk menyelamatkan nilainya dari dimakan inflasi.

Sebab inflasi adalah rakan baik TUNAI.

Untuk melihat harga terkini emas di laman web Public Gold
www.publicgold.com.my

Untuk daftar akaun baru
https://publicgold.com.my/index.php?route=account/register&intro_pgcode=PG00109522&is_dealer=1

Untuk daftar akaun junior (bawah 18 tahun)
https://publicgold.com.my/index.php?route=account/register&form_type=ja&intro_pgcode=PG00109522&is_dealer7=1

Ingin belajar cara untuk memulakan simpanan emas hanya serendah RM100?
http://www.wasap.my/60196070105/SimpananEmasGap
1 dinar = 4.25 gram emas
5 dinar = 21.25 grams emas

Semuanya emas ketulenan 999.

Saiznya boleh ikut panduan gambar ni k. โค๏ธ
Antara koleksi gold bar Public Gold.

โค๏ธ
Update tentang gola bar Harimau Malaya.

1. Ini adalah jualan ready stock. Sekarang kilang tengah buat. Once dah siap, akan buat jualan. Shipping akan laju sbb item ready stock ๐Ÿฅฐ

2. Ini gold bar limited edition. Only 10 ribu keping.

3. Jualan di PgMall sahaja. (GAP takde)

4. Harga? Belum ada desas desus.

5. Estimated hujung bulan nie dibuka untuk jualan.

Pesanan penaja:

Sila isi peluru siap-siap k. โค๏ธ
Tips simpan emas lepas raya

SIMPANAN PENDIDIKAN ANAK DI PUBLIC GOLD๐Ÿคฉ

Ramai ibubapa menyimpan dana pendidikan anak-anak dalam bentuk tunai di akaun yang mereka pilih seperti SSPN.

Ia bagus sebab ada kesedaran untuk menabung demi pendidikan anak nanti.

Tak perlu buat hutang untuk mereka kelak nak sambung universiti. Yay! ๐Ÿ˜

Biasanya tabung pendidikan disimpan untuk jangka masa yang lama (tertakluk kepada usia anak).

Ada kalanya ia lebih 10 tahun atau paling lama 20 tahun.

Menyimpan duit tunai dalam jangka masa yang lama akan menyebabkan nilai duit itu menyusut akibat dari inflasi.

Saya kira semua orang tahu inflasi ni camana kan.

Contoh mudah untuk nilai duit yang menurun adalah RM1 dulu boleh beli 3 ketul kuih.

Laa ni RM1 hanya boleh beli 1 ketul kuih.

Jadinya jumlah simpanan katalah dalam RM50,000 dalam masa 10-20 tahun lagi, nilainya tidak akan sama dengan RM50,000 hari ini. ๐Ÿ˜…

Justeru dalam isu simpanan jangka masa yang panjang, ia sangat bagus ditukar ke dalam bentuk aset fizikal seperti emas, tanah atau rumah.

Antara tiga aset ini, EMAS lah aset fizikal yang paling sesuai sebab faktor berikut:

1๏ธโƒฃ mudah untuk dibeli di Public Gold

2๏ธโƒฃ boleh mula dengan serendah 1 gram bersamaan RM271 hari ini ๐ŸŽ‰

3๏ธโƒฃ mudah untuk dicairkan bila-bila masa dan sangat pantas

4๏ธโƒฃ menyimpan NILAI yang lebih tinggi seiring dengan peredaran masa

5๏ธโƒฃ NILAI lebih terjamin kerana emas mustahil untuk jadi tiada bernilai

6๏ธโƒฃ simpan secara konsisten melalui akaun GAP Public Gold setiap bulan boleh buat potongan bank

Simpan emas dengan minda yang terbuka dan faham kenapa ia perlu disandarkan dengan emas.

Gitu.

Musim Syawal n PKP ni ada ibubapa mahu buka akaun GAP Junior?

Jom WA untuk dibantu. Saya boleh kirakan berapa yang kita perlu simpan untuk dana pendidikan anak kita.

Jemput klik WA untuk buka akaun hari ini ya: ๐Ÿ‘‡๐Ÿป
www.wasap.my/60196070105/gapjunior

Untuk join dan baca tipsimpanemas di telegram Mas, klik disini ya ๐Ÿ™‹๐Ÿปโ€โ™€๏ธ
๐Ÿ‘‰๐Ÿป https://t.me/maslianaibrahim
Seorang sahabat lama menghubungi di talian pagi tadi.

Lama juga kami bersembang, pelbagai ceritalah orang kata. Almaklum tak jumpa lebih setahun dah. ๐Ÿ˜‚

Of course kami sering menghubung via wasap.

Ada satu point yang sangat menyentuh jiwa saya melalui perbualan kami. ๐Ÿ˜‰

"Mas nak tau dak. Sejak awal PKP lepas saya mula simpan emas 999. Lebih kurang setahun ni saya dah ada simpanan sebanyak beberapa keping 50 grams, sekeping 20 grams Bunga Mas dan 5 dinar," katanya ceria.

๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

Saya mencongak-congak grams emasnya. Hampir 300 grams emas 999 dalam masa setahun lebih kurang.

"Subhan Allah banyak tu. Dah boleh mula bayar zakat ni next year," balas saya teruja. ๐Ÿคฉ

Sahabat saya ni seorang penjawat awam bukan usahawan. Kagum saya dengan disiplin menyimpannya. ๐Ÿ˜˜

"Aah kan. Saya buat seperti yang Mas kongsi tu. Simpan untuk pendidikan anak juga. Ada juga beli untuk #selfreward."

๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Pagi ini Allah hantar hambaNya untuk memberitahu mesej yang sangat deep buat saya.

Mesej yang menyebabkan hati saya tersentuh dan menangis sendiri. Selama ini saya sering lupa bila berada di bidang emas.

Saya lupa subliminal emas yang dimaksudkan. Bukan sebagai fasiliti kewangan semata dalam hidup kita.

Tapi ia lebih dari itu. Emas pada saya simbolik namaNya Yang Maha Kaya.

Ya untuk membawa cahaya kekayaanNya ke dalam hidup kita semua.

Sungguh bukan emas seketul tu yang memberi makna.

Tetapi siapa di balik emas itu jauh lebih menyedarkan. Sikit atau banyak memang memberi nilai yang berbeza dari segi material.

Tetapi untuk hambaNya yang terpilih, sikit atau banyak emas itu secara immaterialnya adalah sama.

Ia tetaplah gambaran perhiasan yang ada di syurgaNya seperti termaktub di dalam quran.

Ia tetap bawa sinar kekayaan Tuhan Yang Maha Kaya.

Maka sahabat semua, ada sedikit tunai di simpanan. Cuba tukar sebahagiannya ke bentuk emas.

Sayang tak simpan. Ia boleh memberi ketenangan untuk jiwa yang sedang berkeluh kesah merasa kekurangan di saat sebenarnya segalanya sudah tersedia buat kita.

Selamat pagi semua. โค๏ธ

Nota: sentiasa buka hati untuk emas bila ada rasa suka atau niat simpan emas. Itu sebenarnya sebuah panggilanNya yang seringkali di abai minda. Nantilah nantilah katanya. Sedangkan emas mahu ada dalam hidup kita. ๐Ÿคฉ Terima rasa itu dan bertindak dengan sekecil tindakan, mulai simpan emas.

#artofcontemplation #selfreminder #simpananemas
Syawal masih berbaki. Duit raya yang ada boleh ditukar kepada emas.

Boleh pilih
๐Ÿ”ต Dinar
๐ŸŸข Jongkong emas
๐Ÿ”ด Akaun GAP

#simpanemas
8 Perkara Mesti Tahu Sebelum Beli Emas

*Public Gold* tiada kaitan dengan Public Bank mahupun Public Library. Saya gemar bandingkan Public Gold sebagai kedai emas seperti Habib Jewel atau Poh Kong.

Bezanya cuma jenis emas dijual. Public Gold jual emas berbentuk jongkong dan syilling emas khusus untuk saving.

Beza dengan barang kemas ada dua iaitu harga per gram lebih murah dan kalau jual balik tolak kecil.

Jangan sesekali beli emas tanpa tujuan dan matlamat yang jelas. Saya gariskan seperti dibawah:

Apa tujuan simpan emas?
โ€“ Untuk simpanan kecemasan 3 ke 6 bulan gaji, tabung pergi haji, tabung deposit rumah, dana pendidikan anak. Alih 10% gaji dalam simpanan emas.

Berapa gram untuk capai tujuan?
โ€“ 100 gram, 40 gram, 50 gram atau 1 kilo emas?

Berapa lama nak capai sasaran?
โ€“ 12 bulan, 24 bulan, 36 bulan?

Sebagai panduan, saya gariskan perkara penting berdasarkan pengalaman 9 tahun saya dalam bidang emas:

8 KRITERIA DALAM MEMILIH EMAS TERBAIK

Public Gold satunya syarikat jual beli emas disahkan patuh syariah oleh panel syariah Amanie Advisors โ€“ panel syariah yang sama untuk Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Commission dan World Gold Council.

Dengan ini, segala transaksi jual beli emas Public Gold adalah berpandukan syariah Islam. Tiada was-was.

i) Harga Per Gram Emas

Ini adalah paling asas. Harga mesti sentiasa boleh dilihat dgn telus.
Harga emas Public Gold boleh dirujuk di http://www.publicgold.com.my

Harga emas goldbar dan dinar emas yang dikemaskini setiap 20 minit. (harga emas dunia sebenarnya berubah setiap saat!)

Untuk harga akaun GAP pula, dikemaskini sekali sehari pada setiap jam 12:00 malam.

Kalau nak beli emas, rujuk harga PG SELL. Satu hari nanti nak jual emas, lihat harga PG BUY.

TIPS: Makin berat emas anda beli, makin murah harga per gram. Cuba tekan kalkulator.

ii) Susut nilai yang Rendah

Maksud spread: Perbezaan antara harga kita beli dan jual semula. Ala, macam kita beli matawang asing, ada harga beli dan jualan semula.

Makin rendah spreadnya, makin cepat dan besar untung kepada pembeli.
Sebagai contoh, spread emas Public Gold hanya dari 6% โ€“ 9%, manakala harga spread barang kemas di kedai emas biasa adalah dari 15 hingga 30%.

Sebab ini barang kemas kemas bukan di anggap item simpanan dan pelaburan.

iii) Stok tiada had

Emas ni pelik, makin turun harga makin ramai pembeli. Ada syarikat lain, masa harga emas turun dan kita nak beli, tiba-tiba stok tak ada.

Dengan Public Gold, anda boleh beli emas tanpa had! Nak beli 1 kilogram emas setiap minggu pun boleh.

iv) Tiada SST atau GST

Selepas GST di kuatkuasa pada April 2015, apa sahaja emas yang di import untuk tujuan industri kecuali bagi tujuan pelaburan, akan dikenakan GST 6%. Ini termasuklah emas perhiasan di kedai emas.

Hanya emas yang di iktiraf oleh London Bullion Market Association (LBMA).

v) Diterima gadaian Ar-Rahnu

Tak semua jenama emas di terima untuk gadaian Ar-Rahnu. Hanya brand emas yang established saja diterima.

Public Gold diterima disemua institusi gadaian ArRahnu di Malaysia dan Brunei Darussalam.

Tips: Ini menjawab persoalan sama ada Public Gold ni disahkan oleh Bank Negara Malaysia atau tidak kerana semua institusi Ar-Rahnu di bawah seliaan Bank Negara Malaysia. Mana boleh buat suka hati! ๐Ÿ˜‰

vi) Senang nak jual semula

Kalau nak beli emas Public Gold, jual kat mana? Boleh jual di kedai emas tak?

Boleh kalau awak nak jual di kedai emas, cuma perlu ingat โ€“ sedangkan emas mereka sendiri tolak lebih dari 20% dari harga semasa.

cara paling bijak, jual semula sama ada dengan dealer Public Gold atau cawangan Public Gold berhampiran. Harga rujuk PG BUY di website Public Gold.

vii) Jaminan Belian Semula

Ada penjual brand emas โ€˜Xโ€™ tak terima semula emas yang dia jual. Alasannya tak cukup duit. Dia tahu menjual aje.

Dengan Public Gold, awak boleh jual seberapa banyak emas yang anda dah beli. Dalam tempoh 24 jam, duit akan ditransfer ke akaun anda.

Oh ya, anda juga boleh menjual semula atau trade in emas brand lain dalam bentuk gold bar Public Gold. Rate tinggi tau!
NotaEmas pinned ยซ#tipsimpanemas Ada banyak cara untuk simpanan emas anda: โœ… BELIAN TUNAI 1๏ธโƒฃ tunai dengan bajet besar seperti RM2000 dan keatas. Anda disarankan beli dinar atau gold bar yang berat seperti 10grams 2๏ธโƒฃ tunai dengan bajet lebih rendah sangat digalakkanโ€ฆยป
"Kak Mas, untuk epp10 Bunga Mas di atas mahal laa. Biar betul."

"Saya kira jatuh RM330 segram."

Saya diam jer. ๐Ÿ˜‚

Kadang malas nak ulas panjang. Sebab dah banyak kali ulang cakap.

Gini.

5 grams Bunga Mas ni adalah edisi COLLECTOR.

Maknanya bar emas ini ada harga tetapnya.

Boleh rujuk di website Public Gold harga 5 grams bar emas adalah RM1650.

Bila dibuat EPP10 bolehlah bayar RM165 sebulan. Oklah kan dari bayar sedebuk untuk orang yang bajet kecil.

Oklah janji ada jalan mudah untuk mula simpan emas.

Kan.

Yang ada bajet besar tak jadi soal, boleh jer beli terus haa. Bayar RM1650 dan caj pos.

Tunggu sampai rumah jerlah.

Gitu.

Tapi kenapa jadi RM330 segram emas ni?

Hahaha maafkan saya dah gelak besar.

Sebab apa.

Maknanya yang tanya tadi dah nampak gamesnya.

Dah jelasnlah tu kan.

Oklah.

Kan ada kaedah lebih mudah dan rendah.

Iaitu kaedah AKAUN GAP.

Boleh jer nak dapatkan harga pergram rendah.

Beli ikut akaun GAP ok.

Let say hari ni harga emas RM276 segram darab 5 grams baru bernilai RM1,380.

๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

Jauhkan beza.

Dan via akaun GAP pun boleh beli sikit sikit.

1 gram seminggu ka
1 grams sebulan ka

Tak kisah.

Boleh mula dengan serendah RM100 juga.

Cukup grams buat pengeluaran. Dapatlah harga grams lebih rendah.

Gitew!

๐Ÿ˜‚

Oklah memana pun boleh. Saya kongsi jer. Saya juga boleh bantu jika nak buka akaun GAP hari ni.

Abis tu salah ke kalau beli 5 grams atas tu.

Eh taklah. Boleh jer janji kita jelas dengan apa yang kita buat.

Kaedah belian emas ada 3 di Public Gold, kita sesuaikan dengan diri sendiri k.

Jomlah๐Ÿ™‹โ€โ™€๏ธ wasap jika nak k.

www.wasap.my/60196070105/bungamas5gGAP
Salam semua๐Ÿ™‹๐Ÿปโ€โ™€๏ธ

Maaf sebab lama tak share tips dalam ni.

Insyaallah saya akan kembali dengan tips emas pada 20.6.21.

Bagi laluan untuk siapkan kerja buku simple emas untuk rujukan semua.

Sementara tempoh tersebut, sahabat semua boleh rujuk pos lama saya di sini ya.

Sebarang persoalan boleh terus direct WA di 0196070105. Insyaallah saya jawap di situ

Terima kasih

Masliana Ibrahim
Update info emas

Apa beza harga emas GAP dengan dinar/bungamas dan lain jongkong?

Harga akaun GAP biasanya di papar di website untuk 1 gram.

Contoh hari ni 20.6.21 harga emas GAP adalah RM257 segram.

Ini hanyalah harga untuk simpanan dalam akaun GAP saja.

Ia adalah penanda aras untuk harga emas hari ini dan akan berubah selepas 24 jam.

Manakala harga gold bar lain termasuk dinar, Bunga Mas adalah berdasarkan jadual
โœ… Gold bar 24k
โœ… Gold wafer dinar

Semua jadual ni bertukar harga setiap 20 minit.

Ia untuk rujukan belian terus dan EPP

Manakala jadual yang harga tetap adalah
โœ… Small wafer

Ini adalah wafer yang dijual pada harga retail (fixed price)

Boleh rujuk jadual di bawah ya.

Selamat menyimpan emas. โค๏ธ Oh ya harga emas rendah tau hari ni.