INFO TIPS PANDUAN BLOGGING & BUSINESS via SocMed
177 members
256 photos
1 video
1 file
385 links
Set see first FB dan Turn On Notification
IG/FB : @CikguiEta
Blog : Blogieta.com
YouTube.com/marsitah1
@MarsitahMatSaad +60192586141
Dunianiagaieta.blogspot.com @MindaNiaga
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Download Telegram
to view and join the conversation
SALAHGUNA LAMAN SOSIAL KEAKUAN TERKEJI

Sudah 2 hari @CikguiEta bekerja sebagai Pengurus di sebuah Tadika. Kerja yang di luar kebiasaan @CikguiEta dok buat. Alhamdulillah pengaman baru luar biasa taggungjawabnya.

Jadi laman sosial @CikguiEta jarang dahlah berkongsi apa pun. Harini unfriend tukun dan machai baru perasan, ramai followers fb Cikgu iEta pernah membeli produk-produk niaga @CikguiEta. Walaupun Cikgu tak beriklan. Customer Avatar rupanya. Alhamdulillah.

Anda selamat dari diunfriend. Ada masa @CikguiEta akan buat gathering meraikan followers customer Avatar ni. Doakan @CikguiEta sihat na. Aamiin.

Tentang bisnis. Siapa kata fb tak boleh berniaga? Boleh je. Tapi bukanlah dengan non stop forever kau beriklan sampai nak muntah orang lain tengok. Fb dan IG ni tempat bersosial bukan tempat beriklan. Ada port, Teknik Dan Taktiknya nak beriklan dan berniaga.

@CikguiEta pun Guru marketing. Tak pernah ajar student hari-hari share Iklan 24 jam non stop forever. Takdelah pula menagih simpati merayu followers "Jangan marah. Kami takde kedai. Sebab tu kami asyik beriklan. Fb nilah kedai kami." @CikguiEta nampak posting macamni memang unfriend terus! Cikgu manalah yang ajar ajaran sesat camtu? 😡😠

@CikguiEta
Masih seorang Blogger Nak diReview? WhatsApp je wasap.my/60192586141/treview
PENGURUSAN PRODUK DAN PENGURUSAN MANUSIA
===========================
.
Menguruskan produk niaga lebih mudah dari menguruskan manusia di alam maya dan realiti.
.
Menguruskan manusia perlu ada tiga (3) elemen ni :
.
1) Sentuh hati manusia.
2) Prihatin.
3) Ambil berat.
.
Kekuatan mental dan fizikal amat diperlukan. Adakala perlu bertegas dan bukan semua perkara boleh dibuat bergurau. Elakkan budaya membodek dan mendengar hanya dari sebelah pihak. Bagusnya jangan mengumpat.
.
Pengalaman @CikguiEta sebagai Leader a.k.a Mentor atau Ketua, Bendahari, Setiausaha dan Biro Disiplin yang diamanahkan sebelum ini amat membantu. Alhamdulillah semuanya menjadi mudah DENGAN IZIN ALLAH. 😍
.
@CikguiEta
Bukan sekadar Blogger
(Fb dan IG Akaun ada yang kurang aktif).
Belajar sesuatu?

bit.ly/2YKU80N
Ada. Bukan takde dah job part time ni.

Cumanya Servis design iklan dan review ni, sebulan sekali dua je boleh ambil sebab sudah mendapat amanah bekerja pula.

Jadi amanah tu wajiblah dijaga. Sumber rezeki utama tu beb. Berniaga pun jadi perkara ke dua dan ke tiga. 😁

Servis Penulisan dan Pengiklanan di Blog setahun sekali je. Selebihnya di Blog tu sekadar perkongsian biasa-biasa je.

Antara Jadual Servis Pengiklanan Cikgu iEta :
Puan Suraya pada 15/5/2019 √ selesai.
Puan Soliha pada 25/6/2019 √ selesai.
Puan Soliha pada 14/7/2019 √ selesai.
Cik Nursya on the way.

Nak info, tips, pengalaman dan panduan Blogging boleh subscribe je Channel t.me/CikguiEta na. Harap maklong. 😁
ISU SEMASA VAPE : CAKNA ATAU BIARKAN SAHAJA?

Kronologi :

1) Guru-guru jumpa vape dalam bag sekolah murid-murid.
2) Guru-guru dimarah kerana halang anak murid hisap vape.
3) "Mak saya tak pernah halang pun saya hisap vape". Kata seorang pelajar.
4) Orang dewasa edar vape kepada pelajar.
5) Cikgu iEta bukan orang politik dan tidak juga suka menyentuh isu perkauman atau pun bangsa.
6) Maka tanggung dan jawab kita adalah masing-masing pantau anak-anak sendiri.
7) Tak perlu tuding jari menyalahkan sesiapa.
8) Teringat pernah buat artikel Blog selepas balik dari program ceramah di Pusat Islam tentang Vape.

@CikguiEta
Blogger sampai bila-bila dan suka membaca. 😁
Tak salah pun kita berkongsi dan menulis apa sahaja.

Asalkan tak menghina orang lain, tak mengganggu orang lain, tak menyalahi hukum dan tiada unsur maksiat judi dan perkara Allah larang, teruskan sahaja menulis.

Lifestyle Blogger dia bebas menulis apa sahaja.

Sebab tu @CikguiEta bernama sebenar @MarsitahMatSaad ni, tak fokus 1 bab sahaja. @CikguiEta menulis pelbagai topik.

Takdelah rasa seperti katak bawah tempurung. Takkanlah beriklan 24 jam kan? Glamour pun belum lagi. Lainlah dah artis. Followers dah ribu riban. Oklah nak beriklan sekerap suka hati. 😄

Oh ye, Group Iklan khas @CikguiEta ada. Khas untuk anda nak beriklan. Free je. Takde rules kena add 10, 20, 50 orang pun. Cuma kalau ramai yang joint lagilah best. Luaskan Networking. Blogger kan, mestilah bernetworking.

Nak beriklan berbayar pun boleh. Oh ye, Hidup penuh dengan ujian dan dugaan. Sabar ye. 😁

Wasap.my/60192586141/nakberiklan
Followers menurun tu, malas nak fikir dah. Asalkan side income ada ok je. Turun naik biasalah. @CikguiEta Blogger dari 2009. 😁
Melihat Otai Sifu Tuan Khairul Hakimin menulis sesempoi dan sesantai tapi penuh ilmiah, @CikguiEta rasa bersemangat balik nak berkongsi idea di BlogiEta.com Jom hidupkan Blog jom. 😍

BLog tu website le anak-anak oi. Nak berkisahkan susah dan payahnya upah orang buat website apanya kalau kita dah ada Blog? Haishlah. Agaq-agaqlah nak menipu makcik ni nak oih. 🤦🏼🤣
INFO AM : PENIPUAN PEMILIKAN GERAN

Saya pernah dijemput menyertai satu kumpulan ni.

Tapi syaratnya bayar RM100. Kononnya untuk menjayakan program nyahkan riba.

Logiknya kalau betullah nak bantu Muslim atau nak kumpulkan untuk menjatuhkan sistem riba kenapa perlu minta duit dari kita?

Samalah macam company yang orang datang mohon kerja tapi yang nak kerja kena bayar untuk dapatkan kerja.

Fikir logik sahaja. Kenapa depa nak duit kita dengan cara yang mudah?

Orang mudah tertipu sebab nampak

1) Dapat geran
2) Bersama jauhi unsur riba.

Ni semua penipuan online yang mempergunakan Islam. Penunggang agama.

Ramai yang tak sedar perkara ni. Mereka sangat mudah tertipu kerana tak celik akal dan minda.

Kesimpulannya, apa yang Facebook puaka sampaikan adalah betul. Jangan mudah tertipu dengan pemilikan geran tu.

😂 Ramai sungguh dah tertipu. Bijak sungguh teknik NLP menghipnosis depa menunggangkan agama. 🤦‍♀

Mintalah pada Allah. Pasti terbuka hijab mata hati tak mudah lagi tertipu. In Shaa Allah.

"Btol siap bkk pakej umrah dan haji.. Collect setiap peserta yg x join dana tp nk join umrah rm3000 cash byhand... Bile sy cek pjbt umrah yg die sebut tu xde lngsng tarikh umrah yg dorg bgtawu tu... 😔😔😔😔 Kcian pd yg brhrp." Miss Ila.

@CikguiEta (@MarsitahMatSaad)
BlogiEta.com
@MindaNiaga
DuniaNiagaiEta.Blogspot.com
FAKTA PENGURUSAN

Pengurusan perniagaan dan pengurusan sumber manusia itu berbeza walaupun ada perkataan URUS.

Tapi ke duanya berbaloi bila diURUS dengan teliti dan berilmu.

@CikguiEta (@MarsitahMatSaad)
Suka berBlogging dan sentiasa perbaharui ilmu Marketing & Management.
ANDA TANYA @CikguiEta JAWAB.

SOALAN :
[7/18, 6:12 PM] Aqilah Al:
Salam , cikgu ieta
Saya nak tnye kalau ig kita buat aktiviti follower , lepas tu kena block brp hari ye kena tunggu?

JAWABAN :
Biasanya 3 hari atau seminggu atau 2 minggu. Ada juga yang sebulan. Bergantung kepada berapa ramai dah followers kita. Rajin buat engagement cepatlah unblock. Jangan langgar rules IG. Fb pun sama je.

Sebarkan. Semoga bermanfaat. 😍

#CikguiEta (@MarsitahMatSaad)
#Blogger #Marketing #Management #Expert
Forwarded from INFO COACHING ADVANCE BLOGGING Cikgu ieta (@CikguiEta BlogiEta.com @MindaNiaga Blogger•Marketing Management Expert•ProblemSolving.Speaker)
15 Perkara asas Wajib ada dalam Blog anda.

Ebook sedang disiapkan.

Student Personal Coaching Advance Blogging @CikguiEta sila lihat Channel Nota Personal Coaching Advance Blogging. Ada NOTA TAMBAHAN.

Terima kasih. 😊

@MarsitahMatSaad (@CikguiEta)
BlogiEta.com
@MindaNiaga
DuniaNiagaiEta.Blogspot.com @AdvanceBlogging
@AkademiCikguiEta
@ZeroCost_Marketing
Belajarlah rules dan etika seorang Usahawan. Nak beriklan cari portnya. Bukan main masuk je group orang terus beriklan.

@CikguiEta pun berniaga juga. Tapi takdelah meroyan 24 jam non stop bantai beriklan dalam group orang lain. Lagi bagus kalau kita beriklan dalam group Iklan.

Amalkan baca rules Admin sediakan. Tak suka left je lah. Ada apa hal kan? 😁

Life is easy when you make it easy

Nak joint group Iklan @CikguiEta ? Mesej je @MarsitahMatSaad
Kita hanya manusia biasa.

Kita ada perasaan ada emosi. Patung dan robot Yes, tidak berperasaan.

Walau siapa pun kita, bila asyik dipersalahkan. Asyik dituduh yang bukan². Perasaan akan padam dan akhirnya lebih baik diam. Sebab diam penyelamat lisan.

http://bit.ly/2GlDDBh

@cikguieta (@marsitahmatsaad) hanya manusia biasa. Sentiasa belajar dari kisah silam. Terima kasih jemput kawan-kawan subscribe Channel ini ya T.me/cikguieta
INFO TIPS PANDUAN BLOGGING & BUSINESS via SocMed
Photo
👆Klik gambar kecil ini. Menjawab persoalan Job Blogger tidak dibayar. Ini pendapat @CikguiEta .

Tapi Blogger pastikan betul-betul ya Job tu memang betul-betul free. Jangan pula Tekong kata Free tapi rupanya dia dapat payment.

Kita ni dalam apa jua pun, wajib jujur dan amanah. Barulah rezeki kita berkat dan sentiasa dalam keredhaan Allah. 😍👍

BlogiEta.com Lifestyle Blogger
@MarsitahMatSaad Nama sebenar.
@CikguiEta InstaGram & FaceBook
@MindaNiaga Nasihat Niaga

T.me/cikguiEta
PENGUMUMAN. 📢

Sehingga hujung tahun ini saya tidak dapat mengikuti sebarang kursus/seminar dan belajar online mahupun offline.

Sebab :
1) Fokus Kerja sebagai Pengurus Tadika.
2) 2 orang anak exam besar.
3) Khatamkan ilmu-ilmu dari Ebook ni dulu.
1. Rahsia Seni Copywriting.
2. Rahsia Jimat Duit.
3. Rahsia SEO Kitab Pink.
4) Siapkan Ebook² yang tertangguh sekian lama.

Coaching, Blogging dan Bisnes pun dah jadi part time. Moga Tahun hadapan dapat sambung berguru lagi dengan beberapa orang guru idaman saya. Aamiin.

@CikguiEta
Idea dan ilmu terlalu banyak perlu Rehat sebentar.
APA BENEFIT AKU BERKAWAN DENGAN DIA?
bit.ly/2y6FcOU

KENAPA DILARANG BERBISIK?
bit.ly/2y2B16z

BILA DITIMPA MASALAH
bit.ly/2y3WA6G