Daily epaper all
193 members
2.98K photos
415 files
3.27K links
Download All epaper in PDF -
English, Hindi, Telugu,Bengali Newspapers
The Hindu PDF
Amar Ujala PDF
Download epaper in daily morning - The Hindu, Business Standard, Indian Express, Eenadu, Amar Ujala, Anandabazar Patrika etc
our website - newsexams.com
Download Telegram
to view and join the conversation
Hindustan Times Newspaper PDF download Epaper January 2021

Hindustan Times Newspaper pdf download January 2021 The is a daily English Newspaper. The headquarters is in Kasturba Gandhi Marg, New Delhi. At the time of Beginning in 1924. Mahatma Gandhi performed the opening ceremony. Mahatma Gandhi performed the opening ceremony on 26 September 1924. The first issue was published by Naya Bazar. Download Today’s…

https://newsexams.com/news-paper/hindustan-times/
Today Sakshi Epaper Download Free in PDF January 2020

Today’s Sakshi Epaper Download Free in PDF Here all of you, newspaper readers, can download Sakshi Today’s e-paper PDF File. We upload a PDF file of Sakshi PDF Newspaper daily before 6:00 am. Download Newspaper, Read, Learn and Keep yourself updated. How to Read Sakshi Newspaper for Exam Preparation? The Indian Express Newspaper plays a vital…

https://newsexams.com/news-paper/sakshi-epaper/
Today’s Andhra Jyothy ePaper Download PDF

Andhra Jyothy Epaper PDF Today’s Newspaper Download Andhra Jyothy Epaper PDF download of Today’s. Andhra Jyothi’s epaper is the largest Telugu newspaper. Today’s Epaper  Team Daily updates the PDF link of Andhra Pradesh and Telangana State. Also, old Andhra Jyothy epaper PDF can be downloaded very easily. About Andhra Jyothi Newspaper:  ABN Andhra Jyothi is a Telugu News TV…

https://newsexams.com/news-paper/andhra-jyothy/
Today’s Lokmat Epaper PDF Newspaper Download

Lokmat Epaper PDF Today’s Newspaper Download Lokmat Epaper PDF download of Today. Lokmat Epaper is the largest Marathi newspaper. We newsexams.com Team Daily update the PDF link of Lokmat Epaper. Also, an old Lokmat Epaper PDF can be downloaded. About Lokmat Newspaper:  Lokmat Newspaper is a Marathi Newspaper. It is the largest circulated newspaper in the Marathi language. It is…

https://newsexams.com/news-paper/lokmat/
Today’s Janasatta PDF Download Free January 2021

Today’s Janasatta PDF Download Free January 2021 You can download Janasatta Today’s e-paper PDF File. Easy and Fast download Janasatta PDF from google drive link. Highlights Janasatta is an English Indian daily newspaper. It is published in Mumbai by Janasatta Group. the group’s founder was  Ramnath Goenka In 1999, eight years after his death in 1991,…

https://newsexams.com/news-paper/janasatta/
Rajasthan Patrika Hindi Newspaper download in PDF January 2021

Rajasthan Patrika Hindi Newspaper download in PDF January 2021 Highlights: – Rajasthan Patrika History of Rajasthan Patrika Hindi Newspaper : Publication centers Rajasthan Patrika Hindi Newspaper : Rajasthan Patrika gives awards Kapoor Chandra Kulish International Journalism Award Concerned Communicator Award Short Characteristics of Rajasthan Patrika Hindi Newspaper : Join us on Telegram Download Rajasthan Patrika…

https://newsexams.com/news-paper/rajasthan-patrika/
The Hindu Vocabulary For All Exams | 26-01-2021

The Hindu Vocabulary For All Exams on 26-01-2021 Vocabulary has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness. General Awareness Quiz For All Exam Daily Current Affairs. Current…

https://newsexams.com/gk/the-hindu-vocabulary-for-all-exams-26-01-2021/
Daily Current Affairs | 26-01-2021

Daily Current Affairs Daily Current Affairs has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness. General Awareness Quiz For All Exam The Hindu Vocabulary For All Exams Current…

https://newsexams.com/gk/daily-current-affairs-26-01-2021/
General Awareness Quiz For All Exam | Part-104

General Awareness Quiz For All Exam গুরুত্বপূর্ণ জি.কে General Awareness Quiz has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of General Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your General Awareness. You Can Read Daily: Daily Current Affairs The…

https://newsexams.com/gk/general-awareness-quiz-for-all-exam-104/
Current Affairs Quiz | Part – 55

Current Affairs Quiz | Part – 55 Daily Current Affairs has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness. Can I get a Notification in the Daily morning?…

https://newsexams.com/gk/current-affairs-quiz-part-55/
The Hindu PDF Download Today’s e-paper All Editions

The Hindu PDF Download Edition Free Here, download Today’s The Hindu PDF free. We upload The Hindu PDF Ad-free Version in the Daily Morning. Also, you or your friends want to download today or the old files of The Hindu PDF. It is the most favorite paper for the aspirants who are preparing themselves for competitive…

https://newsexams.com/news-paper/the-hindu-pdf/
The Hindu Newspaper Analysis Free PDF Download January 2021

The Hindu Newspaper Analysis Free PDF Download January 2021 The Hindu Newspaper is one of the best newspaper for an aspirant who wants to pass the UPSC Civil Service Examination. The Hindu can help students in many ways. The editorial reflects the scenario of government and country situations. It is the most important part of the newspaper that’s…

https://newsexams.com/news-paper/the-hindu-newspaper-analysis/
🔰 Daily Current Affairs | 26-01-2021 🔰

Que 1. When is 'National Girl Child Day' celebrated?
Ans. 24 January

Que 2. Which state government has increased the number of workdays from 100 to 150 under MANREGA?
Ans. Uttarakhand

Que 3. Which country has banned 28 important US officials?
Ans. China

Que 4. Which country has announced a $ 3.7 billion package to overcome COVID-19 effects?
Ans. Malaysia

Que 5. DRDO has recently conducted a successful flight test of the Smart Anti Airfield Weapon off the coast of which state?
Ans. Odisha

Que 6. Which country has approved the Oxford AstraZeneca vaccine?
Ans. Sri Lanka

Que 7. Which space agency shared the astonishing picture of the giant galaxy cluster Abell-370?
Ans. NASA

Que 8. Which state government has announced to start jail tourism?
Ans. Maharashtra

Que 9. Who has launched the Union Budget Mobile App?
Ans. Nirmala Sitharaman

Que 10. Which state has celebrated its foundation day on 24 January?
Ans. Uttar Pradesh
🔰 दनिक समसामयिकी | 26-01-2021 🔰

प्रश्न 1. 'राष्ट्रीय बालिका दिवस' कब मनाया गया है ?
उत्तर - 24 जनवरी

प्रश्न 2. किस राज्य सरकार ने MANREGA के तहत कार्यदिवसों की संख्या 100 से बढ़ाकर 150 कर दी है ?
उत्तर - उत्तराखंड

प्रश्न 3. किस देश ने अमेरिका के 28 महत्वपूर्ण अधिकारियों पर प्रतिबंध लगा दिया है ?
उत्तर - चीन

प्रश्न 4. किस देश ने COVID-19 प्रभावों से उबरने के लिए 3.7 बिलियन डॉलर के पैकेज की घोषणा की है ?
उत्तर - मलेशिया

प्रश्न 5. हाल ही में DRDO ने किस राज्य के तट पर स्मार्ट एंटी एयरफील्ड वेपन का सफल उड़ान परीक्षण किया है ?
उत्तर - ओडिशा

प्रश्न 6. किस देश ने ऑक्सफ़ोर्ड एस्ट्राजेनेका टीके को मंजूरी दी है ?
उत्तर - श्रीलंका

प्रश्न 7. किस स्पेस एजेंसी ने विशाल आकाशगंगा क्लस्टर एबेल- 370 की आश्चर्यजनक तश्वीर साझा की है ?
उत्तर - NASA

प्रश्न 8. किस राज्य सरकार ने जेल पर्यटन शुरू करने की घोषणा की है ?
उत्तर - महाराष्ट्र

प्रश्न 9. यूनियन बजट मोबाइल एप किसने लांच किया है ?
उत्तर - निर्मला सीतारमण

प्रश्न 10. किस राज्य ने 24 जनवरी को अपना स्थापना दिवस मनाया है ?
उत्तर - उत्तर प्रदेश
The Hindu Vocabulary For All Exams | 26-01-2021

1. IMPOVERISH (VERB): (शक्तिहीन करना): weaken
Synonyms: sap, exhaust
Antonyms: strengthen
Example Sentence:
The soil was impoverished by annual burning.
2. AMENABLE (ADJECTIVE): (आज्ञाकारी): compliant
Synonyms: acquiescent, biddable
Antonyms: uncooperative
Example Sentence:
All parents want their children to be amenable.

3. IGNOMINIOUS (ADJECTIVE): (अकीर्तिकर): humiliating
Synonyms: undignified, embarrassing
Antonyms: glorious
Example Sentence:
No other party risked ignominious defeat.
4. DISCLOSURE (NOUN): (प्रकटीकरण): revelation
Synonyms: divulgence, declaration
Antonyms: concealment
Example Sentence:
He cannot prevent the disclosure of information.




5. CUSTOMARILY (ADVERB): (प्रायः): usually
Synonyms: traditionally, normally
Antonyms: occasionally
Example Sentence:
The leaves are customarily used for animal fodder.
6. CUTTING-EDGE (ADJECTIVE): (उन्नत): advanced
Synonyms: innovative, pioneering.
Antonyms: conventional

Example Sentence:
The company succeeded as it uses cutting-edge technology.
7. ENTIRETY (NOUN): (संपूर्णता): whole
Synonyms: sum, total
Antonyms: part
Example Sentence:
She would have to stay in her room for the entirety of the weekend.
8 LUMINOUS (ADJECTIVE): (चमकदार): shining
Synonyms: bright, brilliant
Antonyms: dark
Example Sentence:
The dial on his watch was luminous.




9. DISSUADE (VERB): (रोकना): deter
Synonyms: discourage, prevent
Antonyms: persuade
Example Sentence:
My friends try to dissuade me from flying.
10. LEGITIMATE (ADJECTIVE): (वैध): valid
Synonyms: sound, admissible
Antonyms: invalid
Example Sentence:
His excuse for being late was legitimate.
Daily Current Affairs | 26-01-2021

1-Indian Aerobatic team of Surya Kiran will perform along with Sarang aerobatic team for the first time in the 13th edition of Aero India show to be held from February 3rd in Bengaluru.
बेंगलुरु में 3 फरवरी से आयोजित होने वाले एयरो इंडिया शो के 13 वें संस्करण में सूर्या किरण की भारतीय एरोबैटिक टीम पहली बार सारंग एरोबेटिक टीम के साथ प्रदर्शन करेगी।
2-Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray inaugurated the reconstructed Patri Pool bridge, which connects Kalyan to Dombivli in Thane district, through video-conference.
महाराष्ट्र के मुख्यमंत्री उद्धव ठाकरे ठाणे जिले के कल्याण को डोंबिवली से जोड़ने वाले पटरी पुल का वीडियो कॉन्फ्रेंस के जरिए उद्घाटन किया।
3-Uttar Pradesh chief minister, Yogi Adityanath, inaugurated the newly-built multipurpose indoor stadium in Noida virtually.
उत्तर प्रदेश के मुख्यमंत्री योगी आदित्यनाथ ने नोएडा में नवनिर्मित बहुउद्देशीय इंडोर स्टेडियम का वर्चुअल लोकार्पण किया।
4-President Ram Nath Kovind unveiled a portrait of Netaji Subhas Chandra Bose on the occasion of the freedom fighter’s 125th birth anniversary at Rashtrapati Bhavan.
राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने स्वतंत्रता सेनानी नेताजी सुभाष चंद्र बोस की 125वीं जयंती के अवसर पर राष्ट्रपति भवन में उनके एक चित्र का अनावरण किया।




5-Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Parakram Diwas celebrations at Kolkata to commemorate the 125th birth anniversary year of Netaji Subhas Chandra Bose.
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने नेताजी सुभाष चंद्र बोस की 125 वीं जयंती वर्ष के उपलक्ष्य में कोलकाता में पराक्रम दिवस समारोह का उद्घाटन किया।
6-Prime Minister Narendra Modi inaugurated a permanent exhibition and a projection mapping show on Netaji Subhas Chandra Bose at Victoria Memorial.
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने विक्टोरिया मेमोरियल में नेताजी सुभाष चंद्र बोस पर एक स्थायी प्रदर्शनी और एक प्रोजेक्शन मैपिंग शो का उद्घाटन किया।
7-The Union Minister of Tribal Affairs Arjun Munda virtually through Video Conference launched “ShramShakti”, a National Migration Support Portal at a programme held at Panjim, Goa.
केन्द्रीय जनजातीय कार्य मंत्री अर्जुन मुंडा ने गोवा के पंजिम में आयोजित एक कार्यक्रम में वीडियो कॉन्फ्रेंस के माध्यम से “श्रमशक्ति”, जोकि एक राष्ट्रीय प्रवासन सहायता पोर्टल है, का शुभारंभ किया।
8-Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) and Indian Institute of Technology (IIT), Roorkee signed a Memorandum of Understanding (MoU) for continuation of MoRTH Professorial Chair focusing on research and development, teaching and training in the area of Development of Highway Infrastructure.
सड़क परिवहन एवं राजमार्ग मंत्रालय और भारतीय प्रौद्योगिकी संस्‍थान (आईआईटी) ने आईआईटी रुड़की में राजमार्ग अवसंरचना विकास के क्षेत्र में अनुसंधान एवं विकास तथा पठन-पाठन एवं प्रशिक्षण पर केन्द्रित एक प्रोफेसर चेयर जारी रखने पर एक समझौता ज्ञापन पर हस्‍ताक्षर किए।




9-A tripartite agreement was signed between Mineral Exploration Corporation Limited (MECL), Rajasthan State Mines & Minerals Limited (RSMML) and the Department of Mines & Geology (DMG), Govt. of Rajasthan for taking up feasibility studies of Solution Mining of Potash in the state of Rajasthan.
राजस्‍थान में पोटाश की खास खनन तकनीक यानी सोल्यूशन माइनिंग का व्‍यावहारिक अध्‍ययन करने के लिए मिनरल एक्सप्लोरेशन कॉर्पोरेशन लिमिटेड (एमईसीएल), राजस्थान स्टेट माइंस एंड मिनरल्स लिमिटेड (आरएसएमएमएल) और राजस्‍थान सरकार के खान एवं भू-विज्ञान विभाग (डीएमजी) के बीच एक त्रिपक्षीय समझौते पर हस्‍ताक्षर किए गए हैं।
10-Popular ”bhajan” singer Narendra Chanchal, best known for his songs ”Chalo bulawa aaya hai” and ”Tune mujhe bulaya sherawaliye”, died. He was 76.
‘चलो बुलावा आया है’ और ‘तुने मुझे बुलाया शेरा वालीए’ जैसे भक्ति गीतों के लिए लोकप्रिय ‘भजन’ गायक नरेंद्र चंचल का निधन हो गया। वह 76 वर्ष के थे।
General Awareness Quiz For All Exam | Part-104

Q.1 What is the currency of Nigeria?

01. Naira

02. Euro

03. Pound

04. Yen

05. Ruble

नाइजीरिया की मुद्रा क्या है?

01. नाइरा

02. यूरो

03. पौंड

04. येन

05. रूबल

Ans: 1

Naira is the Currency of Nigeria.

नाइजीरिया की मुद्रा नाइरा है।

Q.2 When was the Payment and Settlement Systems Act, 2007 (PSS Act) legislated?

01. 1-Jan 2001

02. 5-Jun 2005

03. 16-Nov 2016

04. 20-Dec 2007

05. None of these

भुगतान और निपटान प्रणाली अधिनियम, 2007 (पीएसएस अधिनियम) कानून कब बनाया गया?

01. 1-जनवरी 2001

02. 5-जून 2005

03. 16-नवम्बर 2016

04. 20-दिसंबर 2007

05. इनमे से कोई नहीं

Ans: 4

In India, the payment and settlement systems are regulated by the Payment and Settlement Systems Act, 2007 (PSS Act) which was legislated in December 2007.

भारत में भुगतान और निपटान प्रणालियां, भुगतान और निपटान प्रणाली अधिनियम, 2007 (पीएसएस अधिनियम) के अंतर्गत विनियमित की जाती है जिसका कानून दिसंबर 2007 में बनाया गया था।

Q.3 ___ refers to any collection of financial assets such as cash.

01. Portfolio

02. Derivative

03. Share

04. Bond

05. None of these

_, वित्तीय परिसंपत्तियों के किसी भी संग्रह को संदर्भित करता है जैसे कि नकद।

01. पोर्टफोलियो

02. व्युत्पन

03. शेयर

04. बांड

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Portfolio refers to any collection of financial assets such as cash.

पोर्टफोलियो, वित्तीय परिसंपत्तियों के किसी भी संग्रह को संदर्भित करता है जैसे कि नकद।

Q.4 Which of the following is not a general credit control measure?

01.Bank rate

02.Variable Reserve Ratios

03.Open Market Operations

04.Regulation of Margin Requirements on advances of agricultural commodities

05.Other than those given as options

निम्नलिखित में से कौन सा सामान्य क्रेडिट नियंत्रण उपाय नहीं है?

01.बैंक दर

02.परिवर्तनीय रिजर्व अनुपात

03.खुला बाजार परिचालन

04.कृषि वस्तुओं की प्रगति पर मार्जिन आवश्यकताएं का विनियमन

05.विकल्प के रूप में दिए गए के अलावा

Ans: 4

Regulation of Margin Requirements on advances of agricultural commodities is not a general credit control measure.

कृषि वस्तुओं की प्रगति पर मार्जिन आवश्यकताएं का विनियमन सामान्य क्रेडिट नियंत्रण उपाय नहीं है.




Q.5 Banking Ombudsman is a complain forum against the banking services is described under-

01. Section 35 in RBI act 1934

02. Section 35A in negotiable instrument act 1881

03. Section 35A in banking regulation act 1949

04. Section 25A in banking regulation act 1949

05. None of these

बैंकिंग लोकपाल बैंकिंग सेवाओं के खिलाफ एक शिकायत मंच के तहत वर्णित है

01. भारतीय रिज़र्व बैंक अधिनियम 1934 में धारा 35

02. परक्राम्य लिखत अधिनियम 1881 में धारा 35 ए

03. बैंककारी विनियमन अधिनियम 1949 में धारा 35 ए

04. बैंककारी विनियमन अधिनियम 1949 में धारा 25 ए

05. इनमें से कोई नहीं

Ans: 1

Banking Ombudsman is a complain forum against the banking services is described under Section 35 in RBI act 1934.

बैंकिंग लोकपाल बैंकिंग सेवाओं के खिलाफ एक शिकायत मंच भारतीय रिज़र्व बैंक अधिनियम 1934 में धारा 35 के तहत वर्णित है.

Q.6 What is the full form of FIMMDA?

01. Foreign Exchange Market and Derivative Market Association

02. Fixed Income Money Market and Derivatives Association

03. Fixed Income Market and Derivatives Markets Association

04. All of the above

05. None of the above

FIMMDA का पूरा रूप क्या है?

01. Foreign Exchange Market and Derivative Market Association

02. Fixed Income Money Market and Derivatives Association

03. Fixed Income Market and Derivatives Markets Association

04. ऊपर के सभी

05. इनमे से कोई भी नहीं

Ans: 2

FIMMDA – Fixed Income Money Market and Derivatives Association

FIMMDA – Fixed Income Money Market and Derivatives Association

Q.7 A company that deposits money from investors, and invests in stocks, bonds, shares. What is it called?

01.Bank

02.Mutual Fund

03.Insurance company

04.Bancassurance

05.None of these

एक कंपनी जो निवेशकों से पैसे जमा कराती है, और स्टॉक, बॉन्ड, शेयरों में निवेश करती है, उसे क्या कहते है?

01.बैंक

02.म्यूचुअल फंड

03.बीमा कंपनी

04.बन्कास्सुरेंस

05.इनमे से कोई नहीं

Ans: 2

A company that deposits money from investors, and invests in stocks, bonds, shares. It is called a Mutual Fund.
एक कंपनी जो निवेशकों से पैसे जमा कराती है, और स्टॉक, बॉन्ड, शेयरों में निवेश करती है. इसे म्यूचुअल फंड कहा जाता है।

Q.8 Choose the incorrect statement

01. Bill of exchange is a negotiable instrument and it is described under section 5 in negotiable instrument act 1881

02. Commercial paper is described as promissory notes

03. Cheque is described under section 6 in negotiable instrument act 1881 and it is promissory note

04. A cheque may involve two or more than two parties

05. Bank holidays are decided under negotiable instrument act 1881

गलत कथन चुनें

01. विनिमय पत्र एक परक्राम्य लिखत है और यह परक्राम्य प्रलेख 1881 में धारा 5 के तहत वर्णित है

02. वाणिज्यिक पत्र को एक प्रतिज्ञा पत्र के रूप में वर्णन किया गया है

03. चेक परक्राम्य प्रलेख 1881 में धारा 6 के तहत वर्णित है और यह एक प्रतिज्ञा पत्र नोट है

04. चेक से दो या दो से अधिक व्यक्तियों को शामिल कर सकता है

05. बैंक अवकाश परक्राम्य प्रलेख अधिनियम 1881 के तहत तय की जाती हैं

Ans: 3

Cheque is described under section 6 in negotiable instrument act 1881 but it is not a promissory note.

चेक परक्राम्य प्रलेख 1881 में धारा 6 के तहत वर्णित है किन्तु यह एक प्रतिज्ञा पत्र नोट नहीं है




Q.9 Which of the following is not the part of the structure of the financial system in India?

01. Industrial Finance

02. Agricultural Finance

03. Government Finance

04. Personal Finance

05. All of these

इनमें से कौन सा भारत में वित्तीय प्रणाली की संरचना का हिस्सा नहीं है?

01. औद्योगिक वित्त

02. कृषि वित्त

03. सरकारी वित्त

04. व्यक्तिगत वित्त

05. ये सभी

Ans: 4

Personal Finance is not the part of the structure of the financial system in India.

व्यक्तिगत वित्त भारत में वित्तीय प्रणाली की संरचना का हिस्सा नहीं है.

Q.10 Consider the following statements and choose the correct one.

01. RTGS settle the payment on real time basis

02. Only permanent customers can use RTGS

03. The minimum limit of RTGS is 2 lac

04. RTGS is not operated in batches

05. All of the above

निम्नलिखित कथनों के आधार पर सही कथन को चुने ।

01. आरटीजीएस वास्तविक समय के आधार पर भुगतान करता है

02. केवल स्थायी ग्राहकों आरटीजीएस का उपयोग कर सकते हैं

03. आरटीजीएस की न्यूनतम सीमा 2 लाख है

04. आरटीजीएस बैचों में संचालित नहीं किया जाता है

05. उपरोक्त सभी

Ans: 5

RTGS settle the payment on real time basis, only permanent customers can use it, the minimum limit of RTGS is 2 lac and it is not operated in batches

आरटीजीएस वास्तविक समय के आधार पर भुगतान करता है, केवल स्थायी ग्राहकों आरटीजीएस का उपयोग कर सकते हैं, आरटीजीएस की न्यूनतम सीमा 2 लाख है और आरटीजीएस बैचों में संचालित नहीं किया जाता है
Current Affairs Quiz | Part – 55

1.Which country generated over half of its power from wind, due to the Storm Bella?
[A] United States
[B] United Kingdom
[C] Italy
[D] Germany

Correct Answer: B [United Kingdom]

Notes:
Recently, the Strom Bella hit parts of France and United Kingdom and caused heavy rain and winds in Northern France.
The United Kingdom created a record of generating over 50 per cent of the country’s electricity generation from wind. This was generated from the heavy winds of speed up to 100 miles per hour. It also enabled the country to record the ‘Greenest year’.


2.Pierre Cardin, who recently passed away, was a famous Designer of which country?
[A] United States
[B] France
[C] Germany
[D] Italy

Correct Answer: B [France]

Notes:
The famous French designer Pierre Cardin, who created an iconic brand in his name, recently passed away at the age of 98.
He licensed thousands of products in his name and they were sold across over several outlets worldwide. Beyond his designer clothes, he also licensed products like Perfumes, Makeup, Porcelain, Chocolates among others.


3.Which committee recommended the National Common Mobility Card (NCMC)?
[A] Raghuram Rajan
[B] Urjit Patel
[C] Nandan Nilekani
[D] Michael Patra

Correct Answer: C [Nandan Nilekani]

Notes:
The Reserve Bank of India constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments under the Chairmanship of Nandan Nilekani in January 2019.
This committee recommended various measures to strengthen digital payment including the idea of National Common Mobility Card. Recently, the Prime Minister launched the NCMC service for the Delhi Metro’s Airport Express Line.


4.Which is the first country to approve Oxford-AstraZeneca’s Covid-19 vaccine?
[A] Russia
[B] China
[C] United Kingdom
[D] France

Correct Answer: C [United Kingdom]

Notes:
The United Kingdom approved the Covid vaccine developed by AstraZeneca along with the University of Oxford, thereby becoming the first country in the world to do so.
The country’s residents are already being administered with the Pfizer-BioNTech coronavirus vaccine since the first week of December 2020. The UK has ordered 100 million doses of the new vaccine, to vaccinate 50 million people.




5.A well-preserved Ice Age woolly rhino dated to be 20000 years old, has been found in which state?
[A] New Zealand
[B] Russia
[C] Chile
[D] Brazil

Correct Answer: B [Russia]

Notes:
As per the Russian media, a well-preserved Ice Age woolly rhino, with many of its internal organs still intact has been recovered.
The carcass has been recovered from permafrost in Russia’s north region near Siberia. It’s among the best-preserved specimens of the Ice Age animal found till date. Scientists date the carcass to be 20,000- to 50,000-years-old.


6.What is the name of the online event launched by Agriculture Ministry, to promote innovation in agriculture?
[A] Atmanirbhar Agri
[B] Agri India Hackathon
[C] Kisan Mela
[D] Krishi Sammelan

Correct Answer: B [Agri India Hackathon]

Notes:
Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Narendra Singh Tomar inaugurated the Virtual Agri India hackathon 2020 in New Delhi.
It is the largest virtual gathering to organise dialogues and promote innovations in agriculture. This year, the event organized by Pusa Krishi, ICAR – IARI, ICAR & Department of Agriculture, Cooperation & Farmers’ Welfare. 24 best innovations will be awarded 1 lakh cash award and incubation support.


7.Which Indian city is to play host to the 51st edition of the International Film Festival of India (IFFI)?
[A] Goa
[B] Chennai
[C] Cochin
[D] Kolkata

Correct Answer: A [Goa]

Notes:
The 51st edition of the International Film Festival of India (IFFI) to be held in Goa from 16th to 24th of January, 2021.
Recently, the registrations have commenced for media delegates, who desire to attend the event, which will be held in a hybrid mode, on account of the Covid-19 pandemic. The registration will be open till January 10, 2021.
8.Sambalpur, where the Prime Minister of India, laid the foundation stone of IIM, is located in which state?
[A] West Bengal
[B] Odisha
[C] Bihar
[D] Uttarakhand

Correct Answer: B [Odisha]

Notes:
Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for the permanent campus in the Indian Institute of Management (IIM) Sambalpur in Odisha.
The institute has been functioning in a makeshift campus for more than five years, since it was launched as a third-generation IIM, in the year 2015-16.




9.What is the cap imposed on trans fatty acids (TFA) in oils and fats for the year 2021?
[A] 10%
[B] 5%
[C] 3%
[D] 1%

Correct Answer: C [3%]

Notes:
India’s food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has capped the quantum of trans fatty acids (TFA) in oils and fats to 3% for 2021. The cap is further reduced to 2% for 2022.
Trans fat are found to increase the risk of heart attacks and death from coronary heart disease. The WHO has called all its members to eliminate trans-fat by 2023.


10.Which county has announced its plan to enrich uranium to 20 per cent?
[A] USA
[B] China
[C] Japan
[D] Iran

Correct Answer: D [Iran]

Notes:
Iran has announced to International Atomic Energy Agency (IAEA) that it plans to enrich its uranium to 20% purity, which was a level achieved before 2015 accord. This is supposed to be done at its Fordow site which is buried into a mountain.
Iran has been continuously breaching the 2015 deals with IAEA since 2019, in response to USA’s withdrawal from the agreement and imposition of sanctions against Iran.