🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚
16.8K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇ - āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āϰāĻžāϖ⧇

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. āĻĻā§āĻŦāĻŋāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻļā§āϰ⧇āĻŖā§€āϰ āϞāĻŋāĻ­āĻžāϰ⧇ āϝāĻžāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰāĻŋāĻ• āϏ⧁āĻŦāĻŋāϧāĻž - (WBP 2013)
Anonymous Quiz
37%
āϏāĻ°ā§āĻŦāĻĻāĻž ā§§ āĻāϰ āĻŦ⧇āĻļāĻŋ
35%
āϏāĻ°ā§āĻŦāĻĻāĻž ā§§ āĻāϰ āĻ•āĻŽ
24%
āϏāĻ°ā§āĻŦāĻĻāĻž ā§§ āĻāϰ āϏāĻŽāĻžāύ
5%
āωāĻĒāϰ⧇āϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋ āύ⧟
👍4
Q. āĻŦāĻŋāĻ­āĻŋāĻ¨ā§āύ āĻŽāĻžāĻ§ā§āϝāĻŽā§‡ āĻļāĻŦā§āĻĻ⧇āϰ āĻ—āϤāĻŋāĻŦ⧇āĻ— āĻ­āĻŋāĻ¨ā§āύ, āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āĻŽāĻžāĻ§ā§āϝāĻŽāϗ⧁āϞāĻŋāϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋāϤ⧇ āĻļāĻŦā§āĻĻ⧇āϰ āĻ—āϤāĻŋāĻŦ⧇āĻ— āĻ•ā§āϰāĻŽāĻŦāĻ°ā§āϧāĻŋāϤ āĻšā§Ÿ ? (WBP 2013)
Anonymous Quiz
14%
āϜāϞ, āϞ⧋āĻšāĻž , āĻŦāĻžā§Ÿā§
30%
āϞ⧋āĻšāĻž , āĻŦāĻžā§Ÿā§ , āϜāϞ
39%
āĻŦāĻžā§Ÿā§ , āϜāϞ , āϞ⧋āĻšāĻž
17%
āϞ⧋āĻšāĻž , āϜāϞ , āĻŦāĻžā§Ÿā§
👍2
Q. Byssinosis āϰ⧋āĻ—āϟāĻŋ āϕ⧋āύ āĻļāĻŋāĻ˛ā§āĻĒāĻ•ā§āώ⧇āĻ¤ā§āϰ⧇āϰ āĻļā§āϰāĻŽāĻŋāĻ•āĻĻ⧇āϰ āĻŽāĻ§ā§āϝ⧇ āĻĻ⧇āĻ–āĻž āϝāĻžā§Ÿ ? (WBP 2013)
Anonymous Quiz
21%
āϰāĻžāĻŦāĻžāϰ āĻļāĻŋāĻ˛ā§āĻĒ
26%
āĻŽā§ƒā§Ž āĻļāĻŋāĻ˛ā§āĻĒ
25%
āĻŦāĻ¸ā§āĻ¤ā§āϰ āĻļāĻŋāĻ˛ā§āĻĒ
27%
āϞ⧋āĻšāĻž āĻ“ āχāĻ¸ā§āĻĒāĻžāϤ āĻļāĻŋāĻ˛ā§āĻĒ
👍1đŸĨ°1
â˜‘ī¸ Powerful General Knowledge (GK) Quiz for all competitive exams ✓

Question 1. Whose quantity is found in the upper layer of the Earth?
Answer - Oxygen (O₂) and Silicon (SI)

Question 2. What is the top layer of the Earth called?
Answer-CRUST

Question 3. What is called the contact area of the land and the upper mantle?
Answer - Mohorovic Consti or Moho Discontinuity.

Question 4. What is the science that studies rocks called?
Answer - Petrology

Question 5. Which is the highest amount of metal element found in the entire earth?
Answer - Iron (Iron)

Question 6. What is the long and narrow mountains found on the ground?
Answer - Mountain Cuttack, RIDGE

Question 7. Which is the world's largest freshwater lake?
Answer - Superior Lake (United Nations)

Question 8. Which is the largest lake in India?
Answer - Chilka Lake (Odisha)

Question 9. Where is Sambhar Lake located?
Answer - Jaipur (Rajasthan)

Question 10. Understanding is studied under which science?
Answer - Seismology, Seismology

đŸ’Ĩ Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
📅 03 May 2024 Current Affairs
đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
*************************


âžŧ Every year on 2 May, 'World Tuna Day' is celebrated  globally .

âžŧ According to IQAir, 'Kathmandu' has been found to be the most polluted city in the world. 

âžŧ The Indian Navy has successfully test-fired the ' Supersonic Missile-Assisted Release of Torpedo' (SMART) system off the coast of Odisha.

âžŧ Air Marshal ' Nagesh Kapoor' has assumed charge as Air Officer Commanding-in-Chief (AOC-in-C), Training Command.

âžŧ 'India' has won the men's and women's doubles title in the Asian Carrom Championship.

âžŧ Indian edtech startup 'Emeritus' has topped TIME's global rankings.

âžŧ Vice Admiral 'Krishna Swaminathan' has been appointed as the Vice Chief of the Indian Navy.

âžŧ Senior Indian Information Service officer 'Moushmi Chakraborty' has assumed the charge of Director General of All India Radio News.

âžŧ Justice (Retd) 'Dinesh Kumar' has been appointed as the Presiding Officer of the 'Securities Appellate Tribunal' (SAT).

âžŧ Sri Lanka has lifted the ban on import of trucks and heavy vehicles.

âžŧ 'Of. V Kamath has been awarded an honorary doctorate by the Manipal Academy of Higher Education (MAHE).

âžŧ The foundation day of the states 'Maharashtra' and 'Gujarat' is celebrated every year on 01 May .
#collected
👍2
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅 03 May 2024 Current Affairs đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* âžŧ Every year on 2 May, 'World Tuna Day' is celebrated  globally . âžŧ According to IQAir, 'Kathmandu' has been found to be the most polluted city in the world. â€ĻÂģ
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📆 Daily Current Affairs MCQ in Bengali :: 3rd May 2024👇👇👇 🌐 https://www.gkstudyguide.com/2024/05/03rd-may-2024-daily-current-affairs.htmlÂģ
Q. āĻĻ⧇āĻļāϞāĻžāχ āĻ•āĻžāĻ āĻŋāϰ āĻĄāĻ—āĻžā§Ÿ āϝ⧇ āĻĻāĻžāĻšā§āϝ āĻĒāĻĻāĻžāĻ°ā§āĻĨāϟāĻŋ āĻĨāĻžāϕ⧇ āϤāĻž āĻšāϞ⧋ -  (WBP 2013)
Anonymous Quiz
18%
āϏāĻžāϞāĻĢāĻžāϰ
30%
āĻŽā§āϝāĻžāĻ™ā§āĻ—āĻžāύāĻŋāϜ āĻĄāĻžāχ āĻ…āĻ•ā§āϏāĻžāχāĻĄ
43%
āĻĢāϰāĻĢāϰāĻžāϏ
9%
āĻāĻ¨ā§āϟāĻŋāĻŽāύāĻŋ āϏāĻžāϞāĻĢāĻžāχāĻĄ
👍5
đŸ”Ĩ āĻĒāĻļā§āϚāĻŋāĻŽāĻŦāĻ™ā§āĻ— āĻ—ā§āϰāĻžāĻŽ āĻĒāĻžā§āϚāĻžāϝāĻŧ⧇āϤ āĻĒā§āĻ°ā§āϝāĻžāĻ•āϟāĻŋāϏ āϏ⧇āϟ āĻ•ā§āϝ⧁āχāϜ āĻĒāĻ°ā§āĻŦ - ā§Ģ || WB Gram Panchayat Recruitment Practice Set Quiz Part - 5 👇👇👇

🌐 https://www.gkstudyguide.com/2024/05/wb-gram-panchayat-recruitment-practice_3.html
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢđŸ”Ĩ āĻĒāĻļā§āϚāĻŋāĻŽāĻŦāĻ™ā§āĻ— āĻ—ā§āϰāĻžāĻŽ āĻĒāĻžā§āϚāĻžāϝāĻŧ⧇āϤ āĻĒā§āĻ°ā§āϝāĻžāĻ•āϟāĻŋāϏ āϏ⧇āϟ āĻ•ā§āϝ⧁āχāϜ āĻĒāĻ°ā§āĻŦ - ā§Ģ || WB Gram Panchayat Recruitment Practice Set Quiz Part - 5 👇👇👇 🌐 https://www.gkstudyguide.com/2024/05/wb-gram-panchayat-recruitment-practice_3.htmlÂģ
Q. āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻ…āĻ°ā§āϧāĻĒāϰāĻŋāĻŦāĻžāĻšā§€āϰ āϤāĻžāĻĒāĻŽāĻžāĻ¤ā§āϰāĻž āĻŦāĻžā§œāĻžāϞ⧇ āϤāĻžāϰ āϰ⧋āϧ āĻ•āĻŋ āĻšāĻŦ⧇ ? (WBP 2013)
Anonymous Quiz
35%
āĻŦāĻžā§œāĻŦ⧇
43%
āĻ•āĻŽāĻŦ⧇
20%
āĻāĻ•āχ āĻĨāĻžāĻ•āĻŦ⧇
2%
āĻ•āĻŽā§‡ āĻļā§‚āĻ¨ā§āϝ āĻšāĻŦ⧇
Q. āĻŸā§‡āϞāĻŋāϝ⧋āĻ—āĻžāϝ⧋āϗ⧇āϰ āϜāĻ¨ā§āϝ āϕ⧋āύ āϧāϰāύ⧇āϰ āϤāϰāĻ™ā§āĻ— āĻŦā§āϝāĻŦāĻšāĻžāϰ āĻ•āϰāĻž āĻšā§Ÿ ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
68%
āĻŽāĻžāχāĻ•ā§āϰ⧋ āϤāϰāĻ™ā§āĻ—
17%
āĻ…āϤāĻŋāĻŦ⧇āϗ⧁āύāĻŋ āϰāĻļā§āĻŽāĻŋ
12%
āĻ…āĻŦāϞ⧋āĻšāĻŋāϤ āϰāĻļā§āĻŽāĻŋ
3%
āĻāĻ•ā§āϏ āϰāĻļā§āĻŽāĻŋ
👍7❤1đŸ’¯1
Q. āĻ—āĻžā§œāĻŋāϰ āĻšā§‡āĻĄāϞāĻžāχāĻŸā§‡ āϝ⧇ āĻĒā§āϰāĻ•āĻžāϰ āĻĻāĻ°ā§āĻĒāύ āĻŦā§āϝāĻŦāĻšāĻžāϰ āĻ•āϰāĻž āĻšā§Ÿ āϤāĻž āĻšāϞ⧋ -  (WBP 2018)
Anonymous Quiz
29%
āĻ—ā§‹āϞāĻžāĻ•āĻžāϰ āĻ…āĻŦāϤāϞ āĻĻāĻ°ā§āĻĒāύ
44%
āĻ—ā§‹āϞāĻžāĻ•āĻžāϰ āωāĻ¤ā§āϤāϞ āĻĻāĻ°ā§āĻĒāύ
8%
āϏāĻŽāϤāϞ āĻĻāĻ°ā§āĻĒāύ
19%
āĻ…āϧāĻŋāĻŦ⧃āĻ¤ā§āϤāĻžāĻ•āĻžāϰ āĻ…āĻŦāϤāϞ āĻĻāĻ°ā§āĻĒāύ
👍7đŸ”Ĩ3đŸ’¯2
â‡ī¸ Question Answer of Important Indian Constitution â‡ī¸

🔲 Which Act provided autonomy to provinces in India
Ans- Government of India Act, 1935

🔲 There are advantage of unique method of governance
Ans- Finant state

🔲 The Constituent Assembly which enacted the Constitution of India, was members of it.
Ans- Elected by legislative assemblies of different provinces

🔲 Where are the emergency provisions taken in the Indian Constitution
Ans- Government of India Act, 1935

🔲 Who was made at the behest of the Constituent Assembly of India
Ans- Cabinet Mission

🔲 Who was the president of the Constituent Assembly of India
Ans- Dr. Rajendra Prasad

🔲 What kind of justice is said in the Preamble of the Indian Constitution
Ans- Social, economic, political justice has been talked about.

🔲 How India has been declared in the Preamble of the Constitution
Ans- A sovereignty, socialist, secular, democratic republic

🔲 When did India become a complete sovereign democratic republic
Ans- 26 November, 1949

🔲 How often was the amendment of the Preamble of the Constitution
Ans- Once

🔲 Where is the word 'federal' used in the Indian Constitution
Ans- No in the constitution

🔲 Article 1 of the Indian Constitution announces that "India means India" â€Ļâ€Ļâ€Ļ
Ans- Union of States

🔲 In which article India is also called India
Ans- Article 1

🔲 What kind of federalism is seen in India
Ans- Formation of states by creating a union

🔲 When did the Indian Constitution come into force
Ans- 26 January, 1950

🔲 Who was the Constitutional Advisor of the Constitutional Assembly at the time of the creation of the Indian Constitution
Ans- BN Rao

🔲 In which system of the government is an essential symptom
Ans-federal system

🔲 What country is India a country
Ans- Democracy

🔲 In India, the concept of single citizenship has been adopted
Ans- from England

🔲 Which part of the Constitution is related to the provisions of citizenship-
Ans-II

🔲 Indian dialogues are near
Ans- Canada

🔲 The Indian Constitution took the plan of the Indian Federation from whose constitution
Ans- Canada

🔲 Who is considered the creator of the Constitution of India
Ans- BR Ambedkar

đŸ’Ĩ Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
Q. āĻšāĻŋāϰ⧋āĻļāĻŋāĻŽāĻžāϤ⧇ āĻĢ⧇āϞāĻž āĻĒāĻžāϰāĻŽāĻžāĻŖāĻŦāĻŋāĻ• āĻŦā§‹āĻŽāϟāĻŋāϰ āϏāĻžāĻ‚āϕ⧇āϤāĻŋāĻ• āύāĻžāĻŽ āĻ•āĻŋ ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
59%
āϞāĻŋāϟāϞ āĻŦ⧟
31%
āĻĢā§āϝāĻžāϟ āĻŽā§āϝāĻžāύ
6%
āĻĨāĻŋāύ āĻŦ⧟
4%
āĻŦāĻŋāĻ— āĻŦ⧟
Q. āϕ⧋āύ⧋ āĻĒāĻĻāĻžāĻ°ā§āĻĨ⧇āϰ āϤ⧁āĻ˛ā§āϝāĻžāĻ™ā§āĻ•āĻ­āĻžāϰ E, āĻĒāĻžāϰāĻŽāĻžāύāĻŦāĻŋāĻ• āĻ­āϰ M āĻ“ āϝ⧋āĻœā§āϝāϤāĻž n āĻāϰ āĻŽāĻ§ā§āϝ⧇ āϏāĻŽā§āĻĒāĻ°ā§āĻ• āĻšāϞ -  (WBP 2006)
Anonymous Quiz
33%
E = M × n
31%
E = n/M
29%
E = M/n
7%
E = M + n
👍5❤2