🎓GK STUDY GUIDE📚
16.8K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «🔥পশ্চিমবঙ্গ গ্রাম পঞ্চায়েত প্র্যাকটিস সেট ক্যুইজ পর্ব - ১ || WB Gram Panchayat Recruitment Practice Set Quiz Part - 1👇👇👇 🌐 https://www.gkstudyguide.com/2024/04/wb-gram-panchayat-recruitment-practice.html»
The major country of the world and their highest honor.

☞ Argentina - The Order of Son Martin

☞ Cambodia - Royal Order of Cambodia

☞ Indonesia - Star of Republic of Indonesia (Vitang Republic Indonesia)

☞ Kuwait - Mubarak Al Kabir Medal

☞ Canada - Order of Canada

☞ Germany - Poll Lee Merit Iron Cross

☞ China - Order of Brilliant Z

☞ Japan - Order of Molovania Sun

☞ Turkey - Order of Democracy

☞ Denmark - Order of Diana Brown

☞ Nicaragua - Augusto Caesar Sandino Ir

☞ Netherlands - Order of the Netherlands Lion

☞ Nepal - Jewel of Nepal (Man title)

☞ Norway - Order of St Olway

☞ New Zealand - The Order of New Zealand

☞ Pakistan-Nishan-e-Pakistan

☞ Poland - Cross of Merit

☞ Philippines - Quadon Service Cross

☞ France - Lenge of Honor

☞ Bangladesh - Bangladesh Independence Award (Bangladesh Freedom Honor)

☞ Bharat - Bharat Ratna

☞ Bhutan - Ir of Great Victory of Thugger Dragon

☞ Mongolia - Best Worker

☞ United Kingdom - Order of Merit

☞ Russia - Order of St. Andu the Opties

☞ Vietnam - The Order of the Golden Star

☞ Sri Lanka - Pride of Sri Lanka (Shri Lankabhimanya)

☞ United States - Lenge of Merit

☞ Saudi Arabia - Shah Abdul Aziz Medal

☞ Spain - Order of Idbella the Catholic

☞ Palestine - End Collar

☞ Hungary - The Order of Banner

💥 Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. কম্পিউটারে ইন্টিগ্রেটেড চিপ (IC) কি দিয়ে তৈরী ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
9%
গ্রাফাইট
22%
ম্যাঙ্গানিজ
67%
সিলিকন
2%
ক্যালসিয়াম
👍2
Q. স্কার্ভি রোগ প্রতিরোধ করতে সক্ষম কোন ভিটামিন ?
Anonymous Quiz
4%
ভিটামিন A
8%
ভিটামিন B
82%
ভিটামিন C
5%
ভিটামিন D
👍5
Q. চক্ষুদানের সময় চোখের কোন অংশটি দাতার কাছ থেকে নেওয়া হয় ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
31%
রেটিনা
19%
আইরিশ
11%
লেন্স
39%
কর্নিয়া
👍7
Q. AIDS / HIV ভাইরাস কি ধরনের ভাইরাস ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
39%
RNA ভাইরাস
33%
DNA এবং RNA ভাইরাস
13%
DNA অথবা RNA ভাইরাস
16%
DNA ভাইরাস
👍1
Q. জলের বাষ্পীভবনের লীনতাপ হল - (WBP 2018)
Anonymous Quiz
32%
৮০ kcal/gm
29%
১০০ kcal/gm
17%
১০০ সেন্ট্রিগ্রেড
22%
৫৩৭ kcal/gm
👍3🥰2💯1
Q. নিচের কোন ধাতুটি জলের থেকে হালকা ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
35%
সোডিয়াম
31%
পারদ
9%
ক্যালসিয়াম
4%
পটাশিয়াম
20%
সোডিয়াম এবং পটাশিয়াম উভয়
👍1
☑️ Top One liner (10) of the entire Geography

Question 1. Crops grown in alluvial soil and which require abundant water?
Answer - Rice

Question 2. Which is the state with maximum area under Rajasthan barren land?
Answer - Rajasthan

Question 3. Soil salinity is measured by
Answer - Celebrity

Question 4. What percentage of India's area is 75 cm in a year. Is the least rainfall?
Answer - 35% percent

Question 5. How is the climate of India?
Answer - Tropical monsoon climate

Question 6. Which area is the lowest pressure on the Indian subcontinent during the hot dry season?
Answer-Northwest

Question 7. Where is heavy rainfall in the months of October and November?
Answer - On Coromandel coast

Question 8. Why does Chennai cause less rainfall than other places with southwest monsoon?
Answer - Because the monsoon moves parallel to the Coromandel coast, Chennai is very hot and does not allow moisture to be condensed, they are offshore winds.

Question 9. What is the trend of monsoon rains from Guwahati to Chandigarh?
Answer - Haasan trend in one year

Question 10. Which is the area with less than 50 cm of rainfall?
Answer - Leh (Ladakh)

💥 Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3👌2
Q. নিম্নের কোন ভিটামিনটি জলে দ্রবণীয় নয় ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
10%
B
19%
C
62%
K
9%
P
👍1
Q. মানবদেহে যে ক্রোমোজোম থাকে কার্য অনুযায়ী কত প্রকারের হয় ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
2%
1
68%
2
22%
3
8%
4
👍31🔥1
Q. একজন প্রাপ্ত বয়স্ক মানুষের দেহে সাধারণত কতগুলি হাড় থাকে ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
6%
১০৮ টি
6%
১৮০ টি
86%
২০৬ টি
2%
২৬০ টি
👍2👌1
👍5👌2💯2
1
Q. কত খ্রিস্টাব্দে মিরাট ষড়যন্ত্র মামলা হয় ?
Anonymous Quiz
8%
1927 খ্রিস্টাব্দে
28%
1928 খ্রিস্টাব্দে
55%
1929 খ্রিস্টাব্দে
8%
1930 খ্রিস্টাব্দে
👍32
📆 কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স MCQ :: ৩০শে এপ্রিল ২০২৪👇👇👇

🌐 https://www.gkstudyguide.com/2024/04/30th-april-2024-current-affairs-quiz-in.html
👍1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📆 কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স MCQ :: ৩০শে এপ্রিল ২০২৪👇👇👇 🌐 https://www.gkstudyguide.com/2024/04/30th-april-2024-current-affairs-quiz-in.html»