🎓GK STUDY GUIDE📚
16.8K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 27 April 2024 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* ➼ Every year on 26 April, ' World Intellectual Property Day' is celebrated across the world.  ➼ Bollywood actor ' Randeep Hooda' has been honored with…»
Q. নিম্নের কোনটি জীবাণু বিয়োজ্য বর্জ্য নয় ? (WBP 2019)
Anonymous Quiz
46%
থার্মোকল
33%
পচা শাকসবজি
9%
প্রাণী বর্জ্য
11%
কাঠ
👍2👌1
👌1
🔴ONE LINER GK QUIZ🔴

🔴 Which is the national anthem of India?
Vande Mataram

🔴 Who has written the national anthem of India?
Bankim Chandra Chatterjee

🔴 Who first called Mahatma Gandhi the Father of the Nation?
Netaji Subhash Chandra Bose

🔴 Which is our national almanac?
Shaka Samvat

🔴 What is the duration of the national anthem?
52 seconds

🔴 Who discovered radioactivity?
Henry Bakel

🔴 Pace maker is related to which part of the body?
heart

🔴 Which gland of human body is called 'Master Granth'?
Piyush Gland

🔴 Which is the most pure form of carbon?
diamond

🔴 Who invented X-rays?
Rantjan

💥 Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4
👍3
Q. SI পদ্ধতিতে তাপমাত্রার একক কি ? (WBP 2019)
Anonymous Quiz
12%
পাস্কাল
77%
কেলভিন
9%
নিউটন
2%
ডাইন
👍2👏1
Q. ক্যালসিয়াম কার্বনেট এ ক্যালশিয়ামের পরিমান কত ? (WBP 2019)
Anonymous Quiz
10%
৩০%
50%
৩৫%
29%
৪০%
11%
৪৫%
👍7
Q. পতঙ্গ সম্বন্ধিত বিজ্ঞানকে কি বলা হয় ? (WBP 2019)
Anonymous Quiz
9%
ইকোলজি
14%
ইটিমোলজি
70%
এন্টোমোলজি
7%
এন্থ্রোলজি
👍7
Q. ভারতীয় মহাকাশ গবেষণার জনক কে ? (WBP 2019)
Anonymous Quiz
3%
মোহন পান্ডে
12%
আশুতোষ শর্মা
68%
বিক্রম সরাভাই
18%
রাকেশ শর্মা
👍4👌3
✍️ Important GK for all exams

1. The Gadar Party formed under whose leadership?
Ans - Lala Hardyal

2. When was Mahatma Gandhi invited from the title of Kaiser-e-Hind?
Ans - 1915

3. When and where did Anne Besant establish the Homerul League?
Ans - September 1916 in Madras

4. Which institution was established by Bal Gangadhar Tilak for self -government?
Ans - Homerule League (in Poona in March 1916 AD)

5. The Lok Sabha constituencies will be delighted after which year's census?
Ans - 2026

6. Who started a magazine called 'The Indian Society' during the Indian Independence Struggle?
Ans - Shyamji Krishna Verma

7. Who did the establishment of Theosophical Society (1875 AD)?
Ans - Madame Blaweviel and Colonel Olkot

8. How many political parties were recognized as a national party in the first Lok Sabha elections?
Ans - 14

9. On whose death Mahatma Gandhi had said, "A star has drowned from the Indian solar mandal"?
Ans - Lala Lajpat Rai

10. Who called Bal Gangadhar Tilak 'father of Indian incompatible'?
Ans - Valentine Shirol

11. In which year was the formation of the states on linguistic basis?
Ans - in 1956

12. Bal Gangadhar Tilak was given the title of Lokmanya during which movement?
Ans - During the Home -Orient Movement

13. In the Indian Constitution, which article is known as the soul of the Constitution?
Ans - Article 32

14. Who was the founder of Aligarh Movement?
Ans - Sir Syed Ahmed Khan

15. In which session did the Congress become unity in the soft party and the hot party?
Ans - Lucknow Session (1916)

💥 Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
Q. নিম্নিলিখিত কোন ধাতুটি সবথেকে ভারী ? (WBP 2019)
Anonymous Quiz
16%
সীসা
41%
অসমিয়াম
36%
পারদ
7%
সোনা
👍32
Q. খাদ্য সংরক্ষণের জন্য কোন জিনিসটি বহুল পরিমানে ব্যবহৃত হয় ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
15%
এসিটিক অ্যাসিড
42%
বেঞ্জয়িক অ্যাসিড
30%
হাইড্রেটেড সোডিয়াম কার্বনেট
13%
সোডিয়াম ক্লোরাইড
👍2🔥2
👍71
Q. হরিয়ানার ব্রাহ্মণরা চারটি প্রধান দলে বিভক্ত, নিচের কোনটি সেই নয়:
Anonymous Quiz
10%
ধীমাস
27%
সারস্বত
28%
সংকেতি
35%
খন্ডেলওয়ালস
👍1👏1
Q. নিম্নের কোন শস্যটি মাটিতে নাইট্রোজেনের পরিমান বৃদ্ধি করে ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
9%
সূর্যমুখী
72%
মটরশুটি
11%
জোয়ার
7%
আলু
👍1
📆 কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স MCQ :: ২৮শে এপ্রিল ২০২৪

https://www.gkstudyguide.com/2024/04/28th-april-2024-current-affairs-quiz-in.html
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📆 কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স MCQ :: ২৮শে এপ্রিল ২০২৪ https://www.gkstudyguide.com/2024/04/28th-april-2024-current-affairs-quiz-in.html»
Q. নিম্নের কোনটি তাপ পরিমাপের একক ? (WBP 2018)
Anonymous Quiz
14%
ভোল্ট
9%
নিউটন
56%
কেলভিন
21%
জুল
👍3