🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
৭১।পশ্চিমবঙ্গের কোথায় উলফ্ৰাম খনিজ পদার্থ পাওয়া যায় – বাঁকুড়া জেলার ঝিলিমিলিতে।
৭২।পশ্চিমবঙ্গের গড় বার্ষিক বৃষ্টিপাতের। পরিমাণ কত – ১৭৫. সেন্টিমিটার।
৭৩। ৪৬। ট্রান্স হিমালয়ে সবচেয়ে উঁচু গিরিশৃঙ্গ কোনটি – লিওপার্গেল।
৭৪। ন্যাপজোন কোথায় দেখতে পাওয়া যায়।
– পশ্চিম হিমালয়ে।
💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
1👍1
Q. সবুজ বিপ্লব কথাটি কে ব্যবহার করেন?
Anonymous Quiz
3%
ড: মৌমেন
8%
ড: হাসান
76%
ড: নরম্যান
13%
জে. সি. বোস
👍2👌1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 দৈনিক কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স  -  05/01/2024 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************** 1. ইউরোপিয়ান ইনভেস্টমেন্ট ব্যাংকের প্রেসিডেন্ট পদে Nadia Calvino কে নিযুক্ত করা হলো। 2. গুজরাট সরকার সম্প্রতি $ 86 বিলিয়ন অর্থের চুক্তি স্বাক্ষর…»
Q. ইরানের মুদ্রার নাম হল___
Anonymous Quiz
13%
লিরা
49%
রিয়্যাল
9%
ডলার
29%
দিনার
3👏3👍1
Q. বাংলায় ‘চিরস্থায়ী’ বন্দোবস্ত কে প্রচলন করেন?
Anonymous Quiz
7%
লর্ড ক্লাইভ
7%
লর্ড রিপন
79%
লর্ড কর্নওয়ালিস
7%
ওয়ারেন হেস্টিং
👍21🔥1👌1
Q. কে ভারতের জাতীয় পতাকার নকশা তৈরি করেন?
Anonymous Quiz
5%
অ্যানি বেসান্ত
87%
পিঙ্গালি ভেঙ্কাইয়া
5%
পদ্মনাভন
3%
যামিনী রায়
💯21👏1
👍4
1. The highest border line in the world - China (13 countries)

2. The world's largest desert - Sahara (Africa)

3. Asia's largest desert - Gobi

4. The world's highest mountain peak - Mount Everest (8848 m))

5. The world's longest ranges - Anadies (South America)

6. The hottest state in the world - Algeria (Libya)

7. World's coldest place - Vostok Antarctica

8. World's largest saltwater lake - Capsian Sea

9. World's largest fresh water lake - Lake Superior

10. The world's deepest lake - Baikal Lake

11. The world's highest height lake - Titikka

12. World's largest artificial lake - Volga Lake

13. World's largest delta - Sundarban delta

14. The world's largest epic - Mahabharata

15. The world's largest museum - American museum, Natural History

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
🔥3👍1
Q. হলদিঘাটের যুদ্ধ কত খ্রিস্টাব্দে হয়?
Anonymous Quiz
14%
১৫২৬ সালে
15%
১৫৪০ সালে
26%
১৫৫৬ সালে
44%
১৫৭৬ সালে
1🥰1💯1
Q. ‘অন্ধকূপ হত্যা’ কথ্য সংঘটিত হয়?
Anonymous Quiz
24%
হায়দ্রাবাদ
19%
দিল্লী
13%
মুম্বাই
43%
কোলকাতা
👍1
Q. চারমিনার কে নির্মাণ করেন?’
Anonymous Quiz
55%
কুলিকুতুব শাহ
27%
আলাউদ্দিন খলজি
14%
শাহজাহান
4%
আকবর
👍3👌3
Q. ‘গান্ধী আরউইন’ চুক্তি কি নাম পরিচিত?
Anonymous Quiz
16%
সিমলা চুক্তি
51%
পুনা চুক্তি
19%
দিল্লী চুক্তি
15%
লখনৌ চুক্তি
👏3👍1
Q. কোন নদীর উপর “মাইথন ব্যারেজ” গড়ে উঠেছে?
Anonymous Quiz
17%
অজয়
63%
বরাকর
18%
কাঁসাই
2%
কোনার
👍61
Q. হাজারীবাগ জাতীয় উদ্যান কোন রাজ্যে অবস্থিত?
Anonymous Quiz
14%
বিহার
55%
ঝাড়খন্ড
26%
মধ্যপ্রদেশ
6%
রাজস্থান
💯21👍1
🔘 Top GK of entire Geography


Question 1. Surat city is situated on the banks of which river?
Answer - Tapti River

Question 2. Which river of India has inland drainage?
Answer - Luni

Question 3. Which is the artificial port of India?
Answer - Chennai or Madras

Question 4. How many main ports are there in India?
Answer - 12

Question 5. Originally an organization related to environmental planning?
Answer - Neeri

Question 6. In which state is the cool valley?
Answer - Kerala

Question 7. What kind of forests are the forests located in the Nirav Valley of Kerala?
Answer - Tropical Rainfall Forest

Question 8. Which is India's first national park?
Answer - Corbett National Park

Question 9. What should be the proportion of forest in India to maintain ecological balance?
Answer-31-34% percent

Question 10. What is the mangrove forests of the Ganges Delta called?
Answer - Sundarban

Question 11. Which is the famous bird sanctuary in Haryana?
Answer - Sultanpur

Question 12. This is the only secure where Kashmiri legends are found?
Answer - Dachigram

Question 13. Where is the famous Gir Forest located?
Answer - Gujarat

Question 14. What is mangrove?
Answer - Deltai Forest, Rain Forest, Tropical Forest

Question 15. What type of forests are the beauty tree found?
Answer - Tidal forest

Question 16. Which was the first project plan of Biosphere Reserve?
Answer - Eucalyptus Biosphere Reserve

Question 17. Who is considered a global heritage forest?
North - Kaziranga in Assam, Sundarbans in West Bengal

Question 18. Kaziranga National Park is famous for whom?
Answer - Rhinoceros

Question 19. In which bio reserve area is the sea cow found in India?
Answer - In the Gulf of Mannar

Question 20. For whom is Shivpuri National Park in Madhya Pradesh important?
Answer - Leopard and Cheetah

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4
📅 07 January 2024 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
*************************

➼ Mahayana New Year and Old Rock Day will be celebrated on 07 January 2024.

➼ Recently 3 Indian cities have been nominated for the International Wetland City tag.

➼ Recently, India and South Africa have played the shortest Test ever in their 147-year history.

➼ Recently Anurag Thakur ji has inaugurated 'Beach Games' in Ghoghla.

➼ Recently Prime Minister Narendra Modi has unveiled the PRITHvi Vigyan scheme.

➼ Recently ‘NCC Republic Day Camp’ 2024 has been inaugurated by Vice President Jagdeep Dhankhar.

➼ Recently the Central Government has allocated Rs 4797 crore for the ‘Earth Science’ scheme.

➼ Recently Hero MotoCorp has been honored with the Cll National Award for water management.

➼ Recently ‘Kadiyal Sarees’ of West Bengal state have got GI tag.

➼ Recently ‘Rashtriya Khel Protsahan Puraskar’ 2023 for Corporate Social Responsibility will be awarded to Odisha Mining Corporate Limited.

➼ Recently Vice Admiral Dinesh Tripathi has been appointed as the Vice Chief of the Navy.

➼ Recently the Reserve Bank of India (RBI) has announced the opening of its sub-office in Itanagar, Arunachal Pradesh in the north-east of India. Dr. Michael Debabrata Patra, Deputy Governor of RBI, inaugurated the sub-office.

➼ Recently ISRO has successfully conducted the first test flight of ‘TV-D1’ (Test Vehicle Development Flight 1) in Gaganyaan Mission from Satish Dhawan Space Center (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh.

➼ Recently, Federal Bank inaugurated ‘Mukkanur Mission’, an initiative under Swachh Bharat Abhiyan on the 106th birth anniversary of its founder KP Hormis.

➼ Recently Bluecraft Digital Foundation has launched a book on Prime Minister Narendra Modi's monthly radio program Mann Ki Baat. The book has been titled ‘Igniting Collective Goodness: Mann Ki Baat@100’.

➼ Recently Central Board of Secondary Education (CBSE) has developed Vidya Samiksha Software – Sagar Se Saarhan as part of Vidya Samiksha Kendra to enhance data-based decision making.
#collected
👌1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 07 January 2024 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* ➼ Mahayana New Year and Old Rock Day will be celebrated on 07 January 2024. ➼ Recently 3 Indian cities have been nominated for the International Wetland…»
Q. সিঙ্গাপুরের রাজধানীর নাম কি?
Anonymous Quiz
4%
কামাকো
32%
সিঙ্গাপুর
31%
কুয়ালালামপুর
33%
ব্যাংকক
👌21👍1
Q. নিম্নলিখিত কোন শহরে ‘ভারতীয় কৃষি গবেষণাগারটি’ অবস্থিত?
Anonymous Quiz
37%
নিউদিল্লি
24%
পুনে
8%
রাঁচি
31%
কটক
👏1