🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
[Gkstudyguide.com]

Q.প্রাচীন ভারতের কোন শাসক তার সাম্রাজ্যকে পামীর মালভূমি অতিক্রম করে মধ্য এশিয়া পর্যন্ত বিস্তত করেছিলেন
Anonymous Quiz
27%
সমুদ্রগুপ্ত
31%
কনিষ্ক
36%
অশোক
7%
হর্ষবর্ধন
👍1👌1
[Gkstudyguide.com]

Q.উপনিষদের মূল বিষয়বস্তু কী
Anonymous Quiz
13%
যোগ
59%
দর্শন
16%
ধর্ম
11%
আইন নীতি
👍3
👍1💯1
🔰 Questions related to the world


Q.1. World's most dry place
Ans: Atakama Desert Chile

Q.2. World's highest waterfall
Ans: Angel Falls

Q.3. World's largest waterfall
Ans: Guaira Falls

Q.4. World's widest waterfall
Ans: Khon Waterfall

Q.5. World's largest saltwater lake
Ans: Caspian Sea

Q.6. World's largest fresh water lake
Ans: Lake Superior

Q.7. World's deepest lake
Ans: Bail Lake

Q.8. World Lake Lakes The highest height
Ans: Titicaka

Q.9. World's largest artificial lake
Ans: Volga Lake

Q.10. World's largest delta
Ans: Sundarbans Delta

Q.11. World's largest epic
Ans: Mahabharata

Q.12. World's largest museum
Ans: American Museum of Natural History

Q.13. World's largest zoo
Ans: Cruiser National Park (The. Africa)

Q.14. World's largest bird
Ans: Astrich (ostrich)

Q.15. World's smallest
Ans: Humming Bird

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3💯1
[Gkstudyguide.com]

Q.এলাহাবাদ প্রশস্তি কার লেখা
Anonymous Quiz
12%
হিউয়েন সাঙ
13%
ফা হিয়েণ
73%
হরিষেন
3%
কোনোটিই নয়
👍1👌1
📅 31 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
*************************

➼ Recently, Uttar Pradesh state government has directed to implement green hydrogen policy to promote clean energy.

➼ Recently Praja Palan Program has been started by Telangana State Government.

➼ Recently Wardwizard Foods has tied up with Gujarat State Government to expand operations.

➼ Recently, India has become the second largest importer of Russian fuel.

➼ Recently according to WPSI, 204 tigers have died in India in 2023.

➼ Recently, the Panchayati Raj Act of Jammu and Kashmir Union Territory has been amended for OBC Reservation.

➼ Recently PNB has approved the proposal to raise capital of Rs 7,500 crore through QIP or FPO.

➼ Recently Shri LP Hemanth K Srinivasulu has been honored with the ‘Man Of The Year 2023’ award.

➼ Recently Karbi Youth Festival 2024 will be organized in the state of Assam.

➼ Recently Prime Minister Shri Narendra Modi launched 511 Pramod Mahajan Rural Skill Development Centers in Maharashtra.

➼ Recently, India's Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Hardeep Singh Puri has launched a book titled 'The Reverse Swing: Colonialism to Cooperation' written by Ashok Tandon.
#collected
👍2
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 31 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* ➼ Recently, Uttar Pradesh state government has directed to implement green hydrogen policy to promote clean energy. ➼ Recently Praja Palan Program has…»
[Gkstudyguide.com]

Q.প্রাচীনকাল থেকে গণিত চর্চা শুরু হলেও কার আমলে প্রথম প্রামাণ্য গণিত গ্রন্থ গ্রন্থ রচিত হয়
Anonymous Quiz
14%
চন্দ্রগুপ্ত মৌর্য
11%
আকবর
9%
হর্ষবর্ধন
66%
প্রথম আর্যভট্ট
[Gkstudyguide.com]

Q.বিজয়নগর সাম্রাজ্যের শ্রেষ্ঠ নরপতি কে ছিলেন
Anonymous Quiz
4%
রাজা রায়
71%
কৃষ্ণদেব রায়
21%
কৃষ্ণ প্রসাদ শাস্ত্রী
3%
নিজাম শাহ
👌32💯2👍1
[Gkstudyguide.com]

Q.নিম্নলিখিত কোন ব্যক্তি 1857 সালে অনুষ্ঠিত সিপাহী বিদ্রোহে অংশগ্রহণ করেন নি
Anonymous Quiz
14%
রানী লক্ষ্মীবাই
22%
তাতিয়া টোপি
16%
নানাসাহেব
49%
টিপু সুলতান
👍4👌2
[Gkstudyguide.com]

Q.বুদ্ধদেব দুঃখের উৎস ও তা থেকে মুক্তি লাভের জন্য কয়টি মহান সত্য পালনের নির্দেশ দিয়েছেন
Anonymous Quiz
22%
তিনটি
39%
চারটি
32%
পাঁচটি
7%
ছয়টি
👍4💯1
[Gkstudyguide.com]

Q.বৌদ্ধ সঙ্গিতি এর প্রথম অধিবেশন কত খ্রিস্টাব্দে আহুত হয়েছিল
Anonymous Quiz
38%
486 খ্রি: পূ:
41%
476 খ্রি: পূ:
17%
506 খ্রি: পূ:
4%
496 খ্রি: পূ:
👍5💯3👏1👌1
[Gkstudyguide.com]

Q.তালিকোটার যুদ্ধ কত খ্রিস্টাব্দে সংঘটিত হয়
Anonymous Quiz
10%
1465
22%
1525
65%
1565
4%
1555
👍4💯1
🔻 Powerful 20 General Knowledge (GK) Quiz for all competitive exams

Question 1. At which place does the most cold fall in India?
Answer - Leh (Ladakh)

Question 2. What is the meaning of 1K and 2K?
Answer - 1000 and 2000

Question 3. When was the first atomic bomb dropped on Hiroshima?
Answer - 6 August 1945

Question 4. Who was the person who reached India by sea route?
Answer - VascoDigama

Question 5. What is the length of China's wall?
Answer - 21,196 km

Question 6. Who can give his resignation to the President of India?
Answer - Vice President

Question 7. Which Mughal king was illiterate?
Answer - Akbar

Question 8. Which is the largest island in the world?
Answer - Greenland

Question 9. Which creature was first sent to space?
Answer - Dog

Question 10. In which year did humans place feet on the moon for the first time?
Answer - 1969

Question 11. Which metal did humans first use?
Answer - Copper

Question 12. Where is the highest production of coal?
Answer - Jharkhand

Question 13. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadbhavna Award?
Answer - Mother Teresa

Question 14. How many natural satellites of Jupiter are there?
Answer - 79 satellites

Question 15. Which gas is in the fridge?
Answer - Freeon (Chlorophyloro Carbon - CFC)

Question 16. How many states are there in the United States of America?
Answer - 50 states

Question 17. Which is the oldest Vedas among the four Vedas?
Answer - Rigveda

Question 18. What is the vehicle of Lakshmi, the goddess of wealth?
Answer - Owl

Question 19. Where is the holiest religious place of Muslims?
Answer - Mecca Medina (Saudi Arabia)

Question 20. What was Bhishma's childhood name in Mahabharata?
Answer - Devavrata

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
📅 01 January 2024 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
*************************

➼ Global Family Day will be celebrated on 1 January 2024.

➼ Recently Telangana State Government has launched “Abhaya Hastam”.

➼ Recently, Amit Shah has laid the foundation stone of the new office building of NCDFI in Gandhinagar.

➼ Recently the government has imposed anti-dumping duty on Gypsum Board & Tiles coming from China and Oman.

➼ Recently India has become the second largest steel producer globally.

➼ Recently, core sector output growth has declined to 7.8% in November.

➼ After the recent trade agreement, India's exports to Australia have increased by 14%.

➼ Recently Bhupendra Yadav has launched National Transit Pass System (NTPS).

➼ India's first submarine tourism will be launched in Dwarka recently by the Gujarat state government.

➼ Recently Sheetal Devi has become the first Indian archer to win the World Archery Award.

➼ Recently PM Narendra Modi has flagged off 2 Amrit Bharat, 6 Vande Bharat Express trains in Ayodhya.

➼ Recently China has appointed Dong Jun as its new Defense Minister.

➼ Recently, Vice President Jagdeep Dhankhar has been appointed as the ex-officio Chancellor of Pondicherry University.

➼ Reliance Industries recently became the first company in India to use chemical recycling for circular polymers.

➼ Recently the Uttar Pradesh Cabinet has supported the proposal to set up the inaugural Advanced Pediatric Center in the state. This center will be set up at Sanjay Gandhi Postgraduate Institute of Medical Sciences (SGPGI), Lucknow.
#collected
👍2
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 01 January 2024 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* ➼ Global Family Day will be celebrated on 1 January 2024. ➼ Recently Telangana State Government has launched “Abhaya Hastam”. ➼ Recently, Amit Shah has…»
[Gkstudyguide.com]

Q.প্রাচীনকালে কোন শাসকের শাসনকালে মাৎস্যন্যায় দেখা যায়
Anonymous Quiz
14%
ধর্মপাল
21%
দেবপাল
58%
শশাঙ্ক
7%
হর্ষবর্ধন
👍5
[Gkstudyguide.com]

Q.মুন্ডা বিদ্রোহ কে নেতৃত্ব দিয়েছিলেন
Anonymous Quiz
71%
বিরসা
5%
বাপট
23%
সিধু
1%
কোরা মান্না
👍2
[Gkstudyguide.com]

Q.ভারতে গান্ধার শিল্প কোন শাসনকালে বিকাশ ঘটেছিল
Anonymous Quiz
54%
কুষাণ
23%
মৌর্য
17%
গুপ্ত
5%
চোল
👍2💯1
[Gkstudyguide.com]

Q.1919 সালে 23 শে নভেম্বর সর্বভারতীয় খিলাফত সম্মেলনের সভাপতি কে নির্বাচিত হয়েছিলেন
Anonymous Quiz
8%
সুভাষচন্দ্র বসু
38%
মতিলাল নেহেরু
30%
লালা রাজপথ রায়
24%
মহাত্মা গান্ধী
❤‍🔥4👍1
[Gkstudyguide.com]

Q.আলেকজান্ডারের শিক্ষাগুরু কে ছিলেন
Anonymous Quiz
30%
সক্রেটিস
13%
হোমার
16%
প্লেটো
41%
এ্যারিস্টোটল
5👍2