🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. মৌলরূপে কোনটি তীব্রতম জারক পদার্থ?
Anonymous Quiz
27%
ফ্লুওরিন
35%
আয়োডিন
31%
ক্লোরিন
7%
ব্রোমিন
🔥2👍1🥰1
Q. রক্ত তঞ্চনে কোন ভিটামিন সাহায্য করে?
Anonymous Quiz
4%
ভিটামিন-B
13%
ভিটামিন-C
10%
ভিটামিন-D
73%
ভিটামিন-K
👍1
📅 23 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
*************************

Farmers Day will be celebrated all over India on 23 December 2023.

➼ Recently ISRO has been awarded the Leif Ericsson Lunar Award for the success of Chandrayaan-3 mission.

➼ Recently, the share of agriculture in the GDP of FY23 has decreased to 15 percent.

➼ Recently Prahlad Joshi has launched the National Geology Data Repository Portal.

➼ Recently, twenty-six players will be honored with the Arjuna Award under the National Sports Awards 2023.

➼ Recently NTPC Kanti has received the FICCI Water Award 2023 for industrial water use efficiency.

➼ Recently, the cabinet of Uttar Pradesh state has approved the proposal to build the first Advanced Pediatric Center.

➼ Recently Lieutenant Vice Admiral Benoy Roy Chowdhury has been posthumously awarded 'Vir Chakra'.

➼ Recently SAANS Campaign 2023-24 has been launched by the Health Minister of Manipur State to combat pneumonia.

➼ Recently, Chirag Chandrashekhar Shetty and Rankireddy Satwik Sairaj will be honored with the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2023.

➼ Recently, the Railway Ministry has issued instructions to hand over all the assets of Vadodara-based National Academy of Indian Railways (NAIR) to Gati Shakti University (GSV).
#collected
👍2
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 23 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* ➼ Farmers Day will be celebrated all over India on 23 December 2023. ➼ Recently ISRO has been awarded the Leif Ericsson Lunar Award for the success of…»
🔻 Important Questions related to Indian History

Question 1. Which treaty was signed between Shivaji and the Mughals?
Answer - Treaty of Purandar (1665 AD)

Question 2. When did Shivaji attend Aurangzeb's Agra court?
Answer - 1666 AD

Question 3. When did Swami Vivekananda participate in the Chicago World Religion Conference?
Answer - 1893 AD

Question 4. Who was Shardamani?
Answer - Wife of Ramakrishna Paramahamsa

Question 5. Who is the creator of Shahanama?
Answer - Firdausi

Question 6. Flake -made tools were the main features of which period?
Answer - Central Palaeolithic period

Question 7. Which place was called the former Shiraz or Sheeraj-e-Hind during the reign of the Sarkar Sultans?
Answer - Jaunpur (Uttar Pradesh)

Question 8. Whose statement is this statement in the Vedas?
Answer - Maharishi Swami Dayanand Saraswati

Question 9. Who gave the slogan of lots towards the Vedas?
Answer - Maharishi Swami Dayanand Saraswati

Question 10. Who founded Vedanta College?
Answer - King Rammohan Roy

Question 11. What were the Virahatpashman Memorial or Megalith?
Answer - Places to bury the dead

Question 12. What is the meaning of 'Veer Panchala'?
Answer - Elite class

Question 13. Which bird was in the world that flew a huge animal like elephant into the claws, what was its name and where was it found?
Answer - Sahadul or Ukat Birds (Soviet Russia)

Question 14. Which is the hill of the world which changes its color every day?
Answer - Uluru or Aires Rock (Australia)

Question 15. Which bird wings are nine in the world and where are it found?
Answer - Pitta bird (in Australia)

Question 16. Which is the world's lake which continues to convert to sweet and saltwater after every 12 years?
Answer - Urusi or Urotso Lake of Tibet

Question 17. Which is the river in the world in which not a single fish is found?
Answer - Jordan River (Foulstin, Israel and Syria)

Question 18. Which country in the world is where snakes are not found?
Answer - in Ireland and New Zealand

Question 19. Name the country in the world where there is only male and what is its population?
Answer - Vatican City, continent of Europe (population 1000)

Question 20. Who established the Vishwa Bharati University and when?
Answer - Rabindranath Tagore (1921)

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. কোনটির জন্য স্নায়ুতন্ত্র ক্ষতিগ্রস্থ হয়?
Anonymous Quiz
22%
সোডিয়াম
53%
সালফার
23%
কার্বন
3%
অক্সিজেন
Q. জলে তীব্রতম অ্যাসিড কোনটি?
Anonymous Quiz
15%
HF
63%
HCL
13%
HL
8%
HBr
👍4🥰1
Q. সদ্যোজাত শিশুর দেহে হাড়ের সংখ্যা কয়টি?
Anonymous Quiz
36%
২০৬ টি
17%
২৩০ টি
8%
২৮০ টি
39%
৩০০ টি
👍2
Q. মানুষের নখ যা দিয়ে তৈরি, তা হল____
Anonymous Quiz
10%
অ্যালবুমিন
12%
ইলাস্টিন
13%
পিগমেন্ট
65%
কেরাটিন
👍2🔥1
Q. হৃৎপিন্ড থেকে নির্গত নালীকে কি বলে?
Anonymous Quiz
4%
কোষিকা
62%
ধমনী
29%
লসিকা নালী
5%
শিরা
👍3💯2
Q. ‘গ্লুকোমা’ মানব দেহের কোন অংশের রোগ?
Anonymous Quiz
26%
গলা
19%
নাক
14%
কান
41%
চোখ
👍4🔥1👏1
Q. হাইগ্রোমিটার যন্ত্রের সাহায্যে কি পরিমাপ করা হয়?
Anonymous Quiz
6%
দুধের বিশুদ্ধতা
59%
আপেক্ষিক আদ্রতা
23%
তরলের আপেক্ষিক ঘনত্ব
12%
বায়ুর চাপ
👍2💯2🔥1👌1
🌻Geography One liner🌻

1. Which river would make the delta of Sundarbans
Is ?
Answer: Ganga

2. In which state the largest trap of Railmagh is found in India
Is ?
Answer: Uttar Pradesh

3. The largest of the United States
In which state 'Homestake' mine of self -excavation
situated at ?
Answer: In South Dakota

4. Andes Pavatmala (South America)
What is the name of the peak?
Answer: Ekankagua

5. Which business in most plateau parts of the world
Is the predominance of?
Answer: Undefied

6. Where is the 'Meseta's plateau' located?
Answer: Spain and Portugal

7. Where does the 'Canadian Pacific Railroad' go from?
Answer: From Halifax to Bankover

8. Established in 1981 'Indian Forest Serve Department
Where is the headquarters of?
Answer: Dehradun

9. Black Hill, Blue Mountains and Green Mountains Name
In which country is the hills located?
Answer: United States

10. Where is the origin of Chenab River
Answer: Baralacha Dare

11. Where is coal abundant in India?
Answer: In Gondwana region

12. Kiss 'Hirakud Project'
Is located in the state and on which river?
Answer: Odisha, Mahanadi

13. What is the capital of 'Rawanda'?
Answer: Kigali

14. Mount Etna 'is located in which power?
Answer: Sisli (Italy)

15. Australia is situated on the banks of which river?
Answer: Mare Dalig (3717 km)

16. Who discovered Greenland
Was it?
Answer: Rabot Piary

17. Which is the highest waterfall
Answer: Salto Angel (Venezuela)

18. 'Dodoma' which capital of which country
Is ?
Answer: Tanzania

19. What is the capital of 'Yuganda'?
Answer: Compla

20. On which day from Earth to Sun
Is the distance minimum?
Answer: On 3 January

21. The most distance of -1 ° longage-
Is the minimum?
Answer: On the equator

22. What is 'roaring Chalisa'?
Answer: 40 ° near latitude in the southern hemisphere
Lacket

23. ' Where is the original residence of Maori?
Answer: In New Zealand

24. Tungabhadra and Bhima Rivers which river
That is tributaries?
Answer: Krishna River

25. The tallest of Chhotanagpur plateau
What is the peak?
Answer: Parasnath

26. Which is the largest peninsula in the world?
Answer: Arabian Peninsula (area 32,50,000
Class km)

27. Who is the malaria from Sincona tree
C medicine is made?
Answer: Kunain

28. India's largest canal project
which one is it?
Answer: India Gandhi Canal (Rajasthan Canal)
Project

29. Man-made lake in Bhakra-Nangal project
By what name is it known?
Answer: In the name of Govind Sagar

30. Which planet is the name of 'Lal Tara'
Is given ?
Answer: Mars

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. “এপসম’ কি?
Anonymous Quiz
15%
CaSO4
50%
MgSO4
28%
Na2SO4
7%
FeSO4
🔥3👍1
Q. মানবদেহে রক্তসঞ্চালন পদ্ধতি কে আবিষ্কার করেন?
Anonymous Quiz
7%
জেনার
18%
ভেস্যালিয়াস
67%
উইলিয়াম হার্ভে
7%
লুই পাস্তুর
🔥1👌1
Q. কোনটি রক্তের রঞ্জক উপাদান?
Anonymous Quiz
58%
বিলিরুবিন
17%
লেসিথিন
14%
জ্যানথিন
11%
ক্রিয়েটিন
👍3👌2🔥1💯1
Q. কোন জেলাকে পশ্চিমবঙ্গের শস্যাগার বলা হয়?
Anonymous Quiz
33%
নদীয়া
31%
মুর্শিদাবাদ
31%
বীরভূম
4%
মালদা