🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇ - āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āϰāĻžāϖ⧇

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋ āύāĻŋāĻˇā§āĻ•ā§āϰāĻŋ⧟ āĻŽā§ŒāϞ āύ⧟?
Anonymous Quiz
8%
āύāĻŋ⧟āύ
29%
āφāĻ°ā§āĻ—āύ
16%
āĻ•ā§āϰāĻŋāĻĒā§āϟāύ
47%
āĻŽā§āϝāĻžāĻ—āύ⧇āĻļāĻŋ⧟āĻžāĻŽ
❤4👍2
Q. āϏāĻžāĻŽā§āĻĻā§āϰāĻŋāĻ• āĻĒā§āϰāĻŦāĻžāϞ āĻ•ā§āώāϤāĻŋāĻ—ā§āϰāĻ¸ā§āĻĨ āĻšā§Ÿ āĻ•āĻŋ āĻĻā§āĻŦāĻžāϰāĻž?
Anonymous Quiz
7%
āĻŽāĻžāϟāĻŋ āĻĻā§‚āώāĻŖ
77%
āϜāϞ āĻĻā§‚āώāĻŖ
13%
āĻŦāĻžā§Ÿā§ āĻĻā§‚āώāĻŖ
3%
āĻļāĻŦā§āĻĻ āĻĻā§‚āώāĻŖ
đŸ”Ĩ3❤2👍2đŸ’¯1
Q. ‘āĻŽā§‡āϘ āĻ—āĻ°ā§āϜāύ āĻ•āϰāϞ⧇ āĻŽā§Ÿā§‚āϰ āύ⧃āĻ¤ā§āϝ āĻ•āĻ°ā§‡â€™ – āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝāϟāĻŋ āϕ⧋āύ āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ⧇āϰ āωāĻĻāĻžāĻšāϰāĻŖ?
Anonymous Quiz
22%
āϏāϰāϞ āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ
36%
āϜāϟāĻŋāϞ āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ
22%
āĻŽāĻŋāĻļā§āϰ āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ
19%
āϝ⧌āĻ—āĻŋāĻ• āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ
👍2
â™Ļī¸ ī¸ Biology Important Questions â™Ļī¸ ī¸

1.: - Which acid collects in the muscles causes tiredness?
Ans: - Lactic acid

2.: - Which acid is found in grapes?
Ans: - Tarteric acid

3.: - The study of cancer related diseases is called
Ans: - Aurgenology

4 .: - Which is the longest cell in the human body?
Ans: - Nerve cell

5 .: - Which substance is mainly made of teeth?
Ans: - Dentine of

6.: - Which animal shape is similar to the foot slippers?
Ans: - parametium

7.: - How many eyes do the earthworms have?
Ans: - Not a single

8.: - Carrots are a rich source of which vitamin?
Ans: - Vitamin A

9.: - In which of the following substances, protein is not found?
Ans: - Rice

10 .: - How many grams of human brain is about about how many grams of human brain?
Ans: - 1350

11 .: - is a metal found in the blood
Ans: - -Loha

12 .: - Is an example of fermentation?
Ans: - - Milk sour, food bread, wet flour sour

13 .: - Which of the following diets provides nutrients for the growth of new tissues in the human body?
Ans: - Paneer

14.: - Which of the following is a flying lizard?
Ans: - Drako

15 .: - Which is the only snake to make a nest?
Ans: - King Cobra

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4
Q. ‘āϰāĻžāϜāĻĒ⧁āĻ¤ā§āϤ⧁āĻ°â€™ āϕ⧋āύ āĻļā§āϰ⧇āĻŖā§€āϰ āĻļāĻŦā§āĻĻ?
Anonymous Quiz
17%
āĻĻ⧇āĻļāĻŋ
28%
āĻŦāĻŋāĻĻ⧇āĻļā§€
38%
āĻ¤ā§ŽāϏāĻŽ
17%
āĻ…āĻ°ā§āϧāĻ¤ā§ŽāϏāĻŽ
👍3đŸ”Ĩ1đŸ’¯1
Q. āĻĒ⧃āĻĨāĻŋāĻŦā§€āϰ āϕ⧇āĻ¨ā§āĻĻā§āϰāĻŽāĻ¨ā§āĻĄāϞ āϕ⧋āύ āϧāĻžāϤ⧁ āĻĻāĻŋā§Ÿā§‡ āĻ—āĻ āĻŋāϤ?
Anonymous Quiz
19%
āύāĻŋāϕ⧇āϞ āĻ“ āϤāĻžāĻŽāĻž
21%
āϞ⧋āĻšāĻž āĻ“ āϤāĻžāĻŽāĻž
50%
āύāĻŋāϕ⧇āϞ āĻ“ āϞ⧋āĻšāĻž
9%
āϞ⧋āĻšāĻž āĻ“ āϏ⧀āϏāĻž
👍3đŸ”Ĩ2👏2
Q. āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻŦāĻ°ā§āĻ—āĻ•ā§āώ⧇āĻ¤ā§āϰ⧇āϰ āĻŦāĻžāĻšā§āϰ āĻĻ⧈āĻ°ā§āϘ 10% āĻŦ⧃āĻĻā§āϧāĻŋ āĻ•āϰāϞ⧇, āĻ•ā§āώ⧇āĻ¤ā§āϰāĻĢāϞ āĻ•āϤ āĻļāϤāĻžāĻ‚āĻļ āĻŦ⧃āĻĻā§āϧāĻŋ āĻĒāĻžāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
14%
10%
25%
20%
51%
21%
10%
100%
👌1
Q. āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋ ‘āĻĄā§ā§°āĻžāχ āĻ•ā§āϞāĻŋāύāĻŋāĻ‚â€™ āĻ•āϰāϤ⧇ āĻŦā§āϝāĻŦāĻšā§ƒāϤ āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
10%
āϕ⧇āϰ⧋āϏāĻŋāύ āϤ⧇āϞ
30%
āĻĒ⧇āĻŸā§āϰ⧋āϞāĻŋ⧟āĻžāĻŽ āϤ⧇āϞ
56%
āϞ⧁āĻŦā§āϰāĻŋāϕ⧇āϟāĻŋāĻ‚ āϤ⧇āϞ
4%
āĻĄāĻŋāĻœā§‡āϞ āϤ⧇āϞ
👍1đŸ”Ĩ1
👍3đŸ”Ĩ1
🔰 Important Questions for all competitive examinations

Question 1. Which vitamin is produced in the body with the help of sunlight?
Answer - Vitamin D of D

Question 2. How many years do Halley’s Comet appear per year?
Answer - 76 years

Question 3. With the help of which waves do bats fly safely at night?
Answer

Question 4. Which disease is caused by HIV virus?
Answer - AIDS AIDS

Question 5. Which vitamin is helpful in the blood of blood?
Answer - Vitamin K

Question 6. Is the ampere second unit?
Answer

Question 7. Is Laughing Gas?
Answer - Nitrous Oxide

Question 8. Scientific instruments are protected from external Chumbic effects?
Answer - In iron cover

Question 9. What type of nuclear reaction occurs in nuclear power houses?
Answer - Nuclear fusion

Question 10. What is the device to find the 'pressure of gases'?
Answer - Manometer

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
Q. āĻšāĻžāχāĻĄā§āϰ⧋āĻœā§‡āύ⧇āϰ āϏāĻ™ā§āϗ⧇ āϕ⧋āύ āĻ—ā§āϝāĻžāϏ⧇āϰ āĻŦāĻŋāĻ•ā§āϰāĻŋ⧟āĻžā§Ÿ āĻ…ā§āϝāĻžāĻŽā§‹āύāĻŋ⧟āĻž āĻ—ā§āϝāĻžāϏ āĻ‰ā§ŽāĻĒāĻ¨ā§āύ āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
28%
āĻ•āĻžāĻ°ā§āĻŦāύ āĻŽāύ⧋āĻ…āĻ•ā§āϏāĻžāχāĻĄ
40%
āύāĻžāχāĻŸā§āϰ⧋āĻœā§‡āύ
28%
āĻ•āĻžāĻ°ā§āĻŦāύ-āĻĄāĻžāχ-āĻ…āĻ•ā§āϏāĻžāχāĻĄ
3%
āĻ…āĻ•ā§āϏāĻŋāĻœā§‡āύ
👍4đŸ”Ĩ3đŸ’¯1
Q. āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋāϰ āĻ…āĻ­āĻžāĻŦ “Black Foot Disease” āĻšā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇?
Anonymous Quiz
11%
āĻĒāĻžāϰāĻĻ
10%
āϞ⧌āĻš
76%
āφāĻ°ā§āϏ⧇āύāĻŋāĻ•
3%
āĻ•ā§āϰ⧋āĻŽāĻŋ⧟āĻžāĻŽ
👍6
Q. āĻĒ⧃āĻĨāĻŋāĻŦā§€āϤ⧇ āĻŽā§‹āϟ āĻ•āϤ āĻĒā§āϰāĻ•āĻžāϰ āĻĒā§āϰ⧋āϟāĻŋāύ āĻ…ā§āϝāĻžāĻŽāĻžāχāύ⧋ āĻĒāĻžāĻ“ā§ŸāĻž āϝāĻžā§Ÿ?
Anonymous Quiz
11%
ā§§ā§Ļ āϟāĻŋ
41%
ā§§ā§§ āϟāĻŋ
33%
⧍ā§Ļ āϟāĻŋ
15%
⧍⧧ āϟāĻŋ
👍2👌2đŸ”Ĩ1
Q. āĻĒā§āĻ°ā§Ÿā§‹āĻ—āĻŽā§‚āϞāĻ• āĻŽāύ⧋āĻŦāĻŋāĻĻā§āϝāĻžāϰ āĻĒā§āϰāϚāϞāύ āϕ⧇?
Anonymous Quiz
14%
āĻŽā§‹āϰ⧇āύ⧋
42%
āĻ¸ā§āĻ•āĻŋāύāĻžāϰ
36%
āĻ“ā§ŸāĻžāϟāϏāύ
9%
āϰ⧁āĻļā§‹
Q. āϕ⧋āύ āĻĒā§āϰāĻžāĻŖā§€āϰ āĻĻ⧇āĻšā§‡ āϭ⧇āύāĻžāϏ āĻšā§ƒā§ŽāĻĒāĻŋāĻ¨ā§āĻĄ āĻĨāĻžāϕ⧇?
Anonymous Quiz
59%
āĻŽāĻžāĻ›
18%
āϕ⧁āϕ⧁āϰ
19%
āĻŽāĻžāĻ›āĻŋ
4%
āĻŽāĻžāύ⧁āώ
👌1