🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
78) হাইড্রোজেন কে আবিস্কার করেন ? ➫ হেনরি ক্যাভেন্ডিস
79) হামের টিকার উদ্ভাবককে ? ➫ এনভারস এবং জন পিবলস
80) হোমিওপ্যাথির জনক কে ? ➫ হ্যানিম্যান
💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide

🙏Please Share & Support Us
👌3👍2
Q. যদি ইংরেজি বর্নমালার অক্ষরগুলিকে বিজোড় সংখ্যার ম্যান দেওয়া হয়, যেমন A = 1, B = 3, C = 5, D =7 তাহলে ‘HATE’ শব্দে ব্যবহৃত অক্ষরগুলির ম্যান কত?
Anonymous Quiz
24%
64
41%
66
29%
75
6%
80
👍1
Q. 100 -এর 0.1% = ?
Anonymous Quiz
28%
0.01
48%
0.1
16%
1
9%
10
👍2🔥2👏1
Q. মোহন ও শ্যাম একত্রে একটি কাজ করতে সময় লাগে 8 দিন। যদি মোহন একা কাজটি 12 দিনে শেষ করে। তাহলে ঐ কাজটি শ্যাম কতদিনে শেষ করবে?
Anonymous Quiz
16%
12
31%
16
16%
18
37%
24
Q. আমার বাবার বর্তমান বয়স আমার বয়সের তিনগুন। কুড়ি বছর পর তার বয়স আমার বয়সের দ্বিগুন। আমার বাবার বর্তমান বয়স কত?
Anonymous Quiz
15%
40
28%
50
52%
60
5%
70
👍5🔥1
Q. প্রথম সাতটি বিজোড় সংখ্যার যোগফল হল_____
Anonymous Quiz
13%
36
59%
49
22%
64
6%
72
👍2🔥1
❇️ Important Quiz ♦️

1. What disease causes vitamin B deficiency?
Berry-Beeri

2. What is the disease due to vitamin C deficiency?
scurvy

3. Which vitamin does not contain milk?
Vitamin C

4. What disease is caused by deficiency of vitamin D?
rickets

5. Lack of which vitamin does not freeze blood clot?
Vitamin K

6. What disease causes vitamin E?
infertility

7. What is the chemical name of vitamin C?
ascorbic acid

8. What are fat soluble vitamins?
a and e

9. What is the chemical name of ordinary salt?
NACL (Sodium Chloride)

10. What is the chemical name of laughing gas?
Nitrous Oxide (N2O)

11. What is the chemical name of Dhavan Soda?
Sodium carbonate

12. Brass is a mixture of which two metals?
copper and zinc

13. Calcifirol is the chemical name of which vitamin?
Vitamin D

14. Which part of the eye is donated in eye donation?
Cornia

15. Which vitamin has cobalt?
Vitamin B-12

16. Who is called the powerhouse of the cell?
mitochondria

17. Red blood cells are formed in which part of our body?
bone marrow

18. When is National Science Day celebrated?
28 February

19. Which device is used to measure blood pressure?
Sphiagnominometer

20. What is the permanent memory of the computer called?
rom-red only memory

21. In which session was the Congress divided into two parties called liberal and militant?
1907 in Surat session

22. Who built the Vrhandeshwar temple of Tanjore?
Rajaraja I Chola

23. Where was the Mughal Emperor Akbar born?
In the fort of Amarkot

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2👌1
Q. 1 থেকে 30 পর্যন্ত স্বাভাবিক সংখ্যার যোগফল কত?
Anonymous Quiz
18%
450
37%
455
40%
465
5%
470
Q. নিচের কোন প্রাণীর দেহে ফ্লেম কোষ দেখা যায়?
Anonymous Quiz
13%
জল শামুক
36%
অক্টপাস
45%
কৃমি
7%
সমুদ্রশশা
👍1🔥1
🔻 General Knowledge Important Questions Answer ✍️
Static GK one liner


01. On which date was 'Vande Mataram' accepted as a national song?
Answer:- 26 January, 1950

02. Which game is related to Ranji Trophy?
Answer:- Cricket

03. The night blindness is due to deficiency of which vitamin?
Answer:- Vitamin A

04. Who gave the slogan of "Aram Haram Hai"?
Answer:- Jawaharlal Nehru

05. Who first gave the slogan of "Inquilab Zindabad"?
Answer:- Sardar Bhagat Singh

06. Who was the only President to be elected unopposed?
Answer:- Neelam Sanjiva Reddy

07. Which vitamin is found in lemon and orange?
Answer:- Vitamin 'C'

08. Rabindranath Tagore wrote the national anthem of another country besides the national anthem of India?
Answer:- Bangladesh

09. 'Rajghat' is the tomb of 'Rajghat'?
Answer:- Mahatma Gandhi

10. Who is called "Manchester of India"?
Answer:- Ahmedabad

11. Which state of India is called "Puitybhoomi of temples"?
Answer:- Tamil Nadu

12. In the rebellion of 1857 AD, Rani Laxmibai of Jhansi revolted in Gwalior with the help of Rani Laxmibai?
Answer:- Tatya Tope

13. After the revolution of 1857, where did the British imprison the Mughal emperor Bahadur Shah Zafar?
Answer:- Burma (Myanmar)

14. When is National Science Day celebrated?
Answer:- 28 February

15. Where was the Mughal Emperor Akbar born?
Answer:- In the fort of Amarkot

16. Which is the smallest continent in the world?
Answer:- Australia

17. Which is the oldest democracy in the world?
Answer:- San Marino

18. Who was the first Chief Minister of Haryana?
Answer:- Pt. Bhagwat Dayal Sharma

19. Who was the first Governor of Haryana?
Answer:- Dharmveer

20. Which two seas connect the Suez Canal?
Answer:- Mediterranean and Red Sea

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
Q. সবচেয়ে ভারী ধাতু কোনটি?
Anonymous Quiz
16%
F
41%
Br2
20%
Cl2
23%
I2
Q. ‘শব্দের প্রাবল্য’ -এর একক কি?
Anonymous Quiz
7%
ওহম
12%
পাস্কাল
9%
ফ্যারাডে
71%
ডেসিবেল
🔥2👍1👏1
Q. TMV কোন গাছের ক্ষতি করে?
Anonymous Quiz
7%
লেবু
18%
পেয়ারা
17%
আপেল
59%
তামাক
👍2🔥2🥰1
Q. নিচের কোনটি ভাইরাস ঘটিত রোগ?
Anonymous Quiz
22%
কলেরা
52%
পোলিও
10%
কুষ্ঠ
16%
টাইফয়েড
👍4💯1
📘 General Science Important Quiz


▪️ Why the dry sand appears bright, while the wet sand is uninterested ➠ It is due to reflection.

▪️ Which one mirror is used in making periscope ➠ Flat mirror

▪️ Cooliz -Nalika is used to generate ➠ x rays

▪️ Creating shiny colors in thin foam of soap is the result of which phenomen

▪️ What type of mirror is used in automobiles to see the traffic on the back side ➠ convex mirror

▪️ What type of mirror is used in the headlights of vehicles

▪️ What type of mirror should be used to see the traffic behind while driving a car ➠ Answer mirror

▪️ What image is made on the retina of the human eye ➠ Real and reverse

▪️ When a settlement is placed between two parallel flat mirrors, then the number of images made will be ➠

▪️ If a person stands between two flat mirrors which is standing at 60 ° angle, then how many reflects will he look like ➠ 5

▪️ We receive sunlight on the earth's page. What type of light is these lights ➠ parallel

▪️ Whose unit is the diopter ➠ Lens capacity

▪️ What color wavelength is maximum ➠ red

▪️ If there is no atmosphere, what color will the sky appear from the earth ➠ black

▪️ Which part of the photographic camera acts like the retina of the eye ➠ film

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1👌1
Q. বাস্তুতন্ত্রের প্রবক্তা কে?
Anonymous Quiz
29%
ডালটন
21%
ওডাম
13%
এলটন
37%
ট্রান্সলে
☑️ Powerful General Knowledge (GK) 2023 Quiz for all competitive exams ✓

Question 1. Whose quantity is found in the upper layer of the Earth?
Answer - Oxygen (O₂) and Silicon (SI)

Question 2. What is the top layer of the Earth called?
Answer-CRUST

Question 3. What is called the contact area of the land and the upper mantle?
Answer - Mohorovic Consti or Moho dissection or Moho Discontinuity.

Question 4. What is the science that studies rocks called?
Answer - Petrology

Question 5. Which is the highest amount of metal element found on the whole earth?
Answer - Iron (Iron)

Question 6. What is the long and narrow mountains found on the ground?
Answer - Mountain Cuttack, RIDGE

Question 7. Which is the world's largest freshwater lake?
Answer - Superior Lake (United Nations)

Question 8. Which is the largest lake in India?
Answer - Chilka Lake (Odisha)

Question 9. Where is Sambhar Lake located?
Answer - Jaipur (Rajasthan)

Question 10. Understanding is studied under which science?
Answer - Seismology, Seismology

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4
Q. নিচের কোনটি সবচেয়ে হালকা নিষ্ক্রিয় গ্যাস?
Anonymous Quiz
16%
আর্গন
69%
হিলিয়াম
10%
নিয়ন
5%
রেডন
👍4🔥1👌1
Q. কোন ভিটামিনের এভাবে স্কার্ভি রোগ হয়?
Anonymous Quiz
8%
ভিটামিন A
8%
ভিটামিন B
79%
ভিটামিন C
6%
ভিটামিন D
👍1🔥1