🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇ - āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āϰāĻžāϖ⧇

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. āĻœā§āϝ⧋āϤāĻŋ āϚāĻŋāĻ¤ā§āϰāĻžāϕ⧇ āĻŦāϞāϞ⧋ ‘āϤ⧋āĻŽāĻžāϰ āĻŽā§‡ā§Ÿā§‡āϰ āĻŦāĻžāĻŦāĻž āφāĻŽāĻžāϰ āĻ­āĻžāĻ‡ā§Ÿā§‡āϰ āϛ⧇āϞ⧇āĨ¤â€™ āϤāĻžāĻšāϞ⧇ āĻœā§āϝ⧋āϤāĻŋāϰ āĻ­āĻžāĻ‡ā§Ÿā§‡āϰ āϏāĻ™ā§āϗ⧇ āϚāĻŋāĻ¤ā§āϰāĻžāϰ āĻŽā§‡ā§Ÿā§‡āϰ āĻ•āĻŋ āϏāĻŽā§āĻĒāĻ°ā§āĻ•?
Anonymous Quiz
7%
āĻĒ⧁āĻ¤ā§āϰ
36%
āĻ•āĻžāĻ•āĻž
45%
āĻ āĻžāϕ⧁āϰāĻĻāĻž
12%
āύāĻžāϤāĻŋ
👍1
Q. āύāĻŋāĻŽā§āύāϞāĻŋāĻ–āĻŋāϤ āϕ⧋āύāϟāĻŋ āĻŦāĻžāĻ•āĻŋāϗ⧁āϞāĻŋāϰ āĻĨ⧇āϕ⧇ āφāϞāĻžāĻĻāĻž
Anonymous Quiz
3%
āĻŦāϞāĻŋāωāĻĄ
9%
āϟāϞāĻŋāωāĻĄ
81%
āĻŽāϞāĻŋāωāĻĄ
8%
āĻšāϞāĻŋāωāĻĄ
đŸ”Ĩ3
✅ Daily general knowledge important for all exams

Q. Who was the king of India when the East India Company was established
Ans. Akbar

Q. In which year did the French government entrusted the right to the French people located in India to the Government of India.
Ans. 1954 AD

Q. When did the war of Vandivas
Ans. 1760 AD

Q. Which state was mixed by Dalhousie on the basis of administrative chaos in the British Empire
Ans. Awadh

Q. When was the foundation of modern education system in India
Ans. 1835 AD

Q. Who launched postage stamps in India
Ans. Lord Dalhousie

Q. Who was the founder of the autonomous state of Awadh
Ans. Saadat Khan 'Burhan-un-Mulk'

Q. 'Security Cell Policy' is related to
Ans. Warren hastings

Q. Which Indian Korobert Clive made Bihar's Diwan
Ans. Raja shitabarai

Q. Who was the successor of Maharana Ranjit Singh
Ans. Khadak Singh

Q. Who gave the principle of 'permanent settlement'
Ans. Lord Cornwallis

Q. Who was the father of the 'Assistant Treaty' system
Ans. Lord wellesley

Q. Who read Maharani Victoria's manifesto read
Ans. Lord Canning

Q. Ranjit Singh belonged to which missle
Ans. Sukrachakia

Q. Who established Munger from his capital Murshidabad
Ans. Mir Qasim

Q. Who was the ruler of Delhi at the time of Battle of Buxar (1764 AD)
Ans. Shah Alam II

Q. When did Tipu Sultan die
Ans. 1799 AD

Q. What is Dindigul
Ans. Name of a city in Tamil Nadu

Q. In whose time the Calcutta High Court was established
Ans. Warren hastings

Q. In whose time did the expansion of the British Indian territory end
Ans. At the time of dufferin

Q. Who suppressed the thugs
Ans. Colonel Sleeman

Q. Who organized rural Jats as a military power
Ans. Churman (chudamani)

Q. Which Jat king is called the 'Aflatoon and respected and scholar person of Jats'
Ans. Surajmal

Q. Who built a fort called 'Lohgarh'
Ans. Banda Bahadur

Q. Banda Bahadur was killed on the orders of which Mughal emperor
Ans. Farrukhsier

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
Q. āύāĻŋāĻŽā§āύāϞāĻŋāĻ–āĻŋāϤ āϕ⧋āύāϟāĻŋ āĻŦāĻžāĻ•āĻŋāϗ⧁āϞāĻŋāϰ āĻĨ⧇āϕ⧇ āφāϞāĻžāĻĻāĻž -
Anonymous Quiz
41%
āĻĄāĻžā§ŸāĻžāĻŦāĻŋāϟāĻŋāϏ
11%
āϟāĻžāχāĻĢā§Ÿā§‡āĻĄ
17%
āĻŽā§āϝāĻžāϞ⧇āϰāĻŋ⧟āĻž
31%
āχāύāĻĢā§āĻ˛ā§ā§Ÿā§‡āĻžā§āϜāĻž
Q. āĻĒāĻžāĻšāĻžā§œ : āĻĒāĻ°ā§āĻŦāϤ :: āϏāĻžāĻ—āϰ : ?
Anonymous Quiz
4%
āĻšā§āϰāĻĻ
84%
āĻŽāĻšāĻžāϏāĻžāĻ—āϰ
10%
āύāĻĻā§€
3%
āϜāϞāĻĒā§āϰāĻĒāĻžāϤ
👍2đŸ”Ĩ2
Q. āϚāĻ• : āĻŦā§āĻ˛ā§āϝāĻžāĻ•āĻŦā§‹āĻ°ā§āĻĄ :: āĻĒ⧇āχāĻ¨ā§āϟ āĻŦā§āϰāĻžāĻļ : ?
Anonymous Quiz
19%
āĻ•āĻžāĻ—āϜ
68%
āĻ•ā§āϝāĻžāύāĻ­āĻžāϏ
6%
āĻĒ⧇āύ
6%
āĻĒ⧇āĻ¨ā§āϏāĻŋāϞ
👍1đŸ”Ĩ1đŸĨ°1👌1
Q. BCD āϝāĻĻāĻŋ ABC āĻšā§Ÿ, āϤāĻžāĻšāϞ⧇ UVW āϤāĻžāĻšāϞ⧇ āĻ•āĻŋ āĻšāĻŦ⧇ ?
Anonymous Quiz
38%
XYZ
16%
BCD
41%
RST
4%
MNO
đŸĨ°3👍2đŸ”Ĩ1đŸ’¯1
Q. āĻāĻ•āϟāĻŋ āϏāĻ‚āϕ⧇āϤ⧇ āϝāĻĻāĻŋ A āϕ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšā§Ÿ Z, B āϕ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšā§Ÿ Y āĻāĻŦāĻ‚ C āϕ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšā§Ÿ X ; āϤāĻžāĻšāϞ⧇ DEF āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
59%
WVU
21%
RST
17%
SRQ
3%
ONM
👍3đŸ’¯3đŸ”Ĩ1👏1
đŸŒģ Geography one liner đŸŒģ

1. Which river would make the delta of Sundarbans
Is ?
Answer: Ganga

2. In which state the largest trap of Railmagh is found in India
Is ?
Answer: Uttar Pradesh

3. The largest of the United States
In which state 'Homestake' mine of self -excavation
situated at ?
Answer: In South Dakota

4. Andes Pavatmala (South America)
What is the name of the peak?
Answer: Ekankagua

5. Which business in most plateau parts of the world
Is the predominance of?
Answer: Undefied

6. Where is the 'Meseta's plateau' located?
Answer: Spain and Portugal

7. Where does the 'Canadian Pacific Railroad' go from?
Answer: From Halifax to Bankover

8. Established in 1981 'Indian Forest Serve Department
Where is the headquarters of?
Answer: Dehradun

9. Black Hill, Blue Mountains and Green Mountains Name
In which country is the hills located?
Answer: United States

10. Where is the origin of Chenab River
Answer: Baralacha Dare

11. Where is coal abundant in India?
Answer: In Gondwana region

12. Kiss 'Hirakud Project'
Is located in the state and on which river?
Answer: Odisha, Mahanadi

13. What is the capital of 'Rawanda'?
Answer: Kigali

14. Mount Etna 'is located in which power?
Answer: Sisli (Italy)

15. Australia is situated on the banks of which river?
Answer: Mare Dalig (3717 km)

16. Who discovered Greenland
Was it?
Answer: Rabot Piary

17. Which is the highest waterfall
Answer: Salto Angel (Venezuela)

18. 'Dodoma' which capital of which country
Is ?
Answer: Tanzania

19. What is the capital of 'Yuganda'?
Answer: Compla

20. On which day from Earth to Sun
Is the distance minimum?
Answer: On 3 January

21. The most distance of -1 ° longage-
Is the minimum?
Answer: On the equator

22. What is 'roaring Chalisa'?
Answer: 40 ° near latitude in the southern hemisphere
Lacket

23. ' Where is the original residence of Maori?
Answer: In New Zealand

24. Tungabhadra and Bhima Rivers which river
That is tributaries?
Answer: Krishna River

25. The tallest of Chhotanagpur plateau
What is the peak?
Answer: Parasnath

26. Which is the largest peninsula in the world?
Answer: Arabian Peninsula (area 32,50,000
Class km)

27. Who is the malaria from Sincona tree
C medicine is made?
Answer: Kunain

28. India's largest canal project
which one is it?
Answer: India Gandhi Canal (Rajasthan Canal)
Project

29. Man-made lake in Bhakra-Nangal project
By what name is it known?
Answer: In the name of Govind Sagar

30. Which planet is the name of 'Lal Tara'
Is given ?
Answer: Mars

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
Q. āĻ†ā§ŸāϤāύ āĻšāĻŋāϏāĻžāĻŦ⧇ āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦ⧇āϰ āĻĻā§āĻŦāĻŋāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻŦ⧃āĻšāĻ¤ā§āϤāĻŽ āϰāĻžāĻˇā§āĻŸā§āϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋ?
Anonymous Quiz
21%
āϰāĻžāĻļāĻŋ⧟āĻž
43%
āĻ•āĻžāύāĻžāĻĄāĻž
25%
āĻšā§€āύ
11%
āĻ­āĻžāϰāϤ
đŸ”Ĩ4👍1
📅 15 December 2023 Current Affairs
đŸ’ĨJoin Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
*************************

âžŧ Recently, Javier Milei has been sworn in as the President of Argentina.

âžŧ Recently on 14th December 'National Energy Conservation Day' has been observed.

âžŧ Recently‘Maharashtra’The state has topped in the country as a recipient of FDI. 

âžŧ Recently Additional Secretary in the Department of Expenditure, Ministry of Finance, 'Param Sen' was appointed to the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) Board. Part-time member has been appointed.

âžŧ Recently the 'Board of Control for Cricket in India' (BCCI) recommended 'Arjun Award' for fast bowler 'Mohammed Shami' Of.

âžŧ In the recently released 2023 Quality of Life Index by Mercer 'Hyderabad' city has topped.

âžŧ Recently ‘Azerbaijan’ country will host COP-29 for the year 2024.

âžŧ Recently ‘Gaddam Prasad Kumar’ has been elected as the new Assembly Speaker of Telangana State.

âžŧ Recently, 'PM College of Excellence' will be established in all the districts by the Madhya Pradesh state government. 

âžŧ Recently 'IIT Madras'has developed 'Amrit' technology to remove arsenic and metallic ions from water.
#collected
👍3
Q. āύāĻŋāĻŽā§āύāϞāĻŋāĻ–āĻŋāϤ āϕ⧋āύāϟāĻŋ āϤ⧜āĻŋā§ŽāĻļāĻ•ā§āϤāĻŋāϰ āĻāĻ•āĻ•?
Anonymous Quiz
16%
āĻ•ā§āϝāĻžāϞ⧋āϰāĻŋ
27%
āϜ⧁āϞ
49%
āĻ“ā§ŸāĻžāϟ
7%
āĻĢā§āϝāĻžāϰāĻžāĻĄā§‡
👌3👍1
đŸŒē Important Questions Answer đŸŒē

Question 1- Which is the most found organic compound found in nature?
Answer - Cellulose

Question 2 - Under which branch of old age is done under which branch?
Answer - Genetology

Question 3 - Whose is the dolomite (CACO3)?
Answer - Calcium

Question 4 - Which vitamins are found in citrus fruits?
Answer - Vitamin C

Question 5- What is called a device measuring intensity of sound?
Answer - Audiometer

Question 6- Which is the sour of milk?
Answer - By bacterial

Question 7 - What color is the most distracted by the party in the spectrum of white light?
Answer - Purple

Question 8 - What is the regrigrant in the refrigerator?
Answer - Friyon

Question 9 - Which bacteria is helpful in making yogurt from milk?
Answer - Laktobacillus

Question 10 - What is the largest part of man's brain?
Answer - CEREBRUM

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
Q. āĻšā§ƒā§ŽāĻĒāĻŋāĻ¨ā§āĻĄ āĻĨ⧇āϕ⧇ āύāĻŋāĻ°ā§āĻ—āϤ āύāĻžāϞ⧀āϕ⧇ āĻ•āĻŋ āĻŦāϞ⧇?
Anonymous Quiz
11%
āĻļāĻŋāϰāĻž
65%
āϧāĻŽāύ⧀
11%
āϕ⧋āώāĻŋāĻ•āĻž
13%
āϞāϏāĻŋāĻ•āĻž āύāĻžāϞ⧀
❤2đŸ”Ĩ2
Q. āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āĻĒā§āϰāĻĨāĻŽ āĻ•āĻŽāĻŋāωāύāĻŋāϕ⧇āĻļāύ āĻ¸ā§āϝāĻžāĻŸā§‡āϞāĻžāχāϟ āϕ⧋āύāϟāĻŋ?
Anonymous Quiz
30%
āχāύāĻ¸ā§āϝāĻžāϟ 4B
22%
āĻ…ā§āϝāĻžāĻĒ⧇āϞ
44%
āĻ­āĻžāĻ¸ā§āĻ•āϰ 1
3%
āϕ⧋āύāϟāĻŋāχ āύ⧟
đŸ”Ĩ2❤1
Q. āϕ⧋āύ āϤāĻžāϰāĻŋāĻ– āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦ āĻĒā§‹āϞāĻŋāĻ“ āĻĻāĻŋāĻŦāϏ āĻšāĻŋāϏāĻžāĻŦ⧇ āĻĒāĻžāϞāĻŋāϤ āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
24%
⧍⧧ āĻ…āĻ•ā§āĻŸā§‹āĻŦāϰ
49%
⧍ā§Ē āĻ…āĻ•ā§āĻŸā§‹āĻŦāϰ
16%
ā§Šā§Ļ āĻ…āĻ•ā§āĻŸā§‹āĻŦāϰ
11%
ā§Ē āύāϭ⧇āĻŽā§āĻŦāϰ
❤4đŸ”Ĩ3👍1
Q. āϰ⧋āĻ­āĻžāĻ°ā§āϏ āĻ•āĻžāĻĒ āϕ⧋āύ āϖ⧇āϞāĻžāϰ āϏāĻ™ā§āϗ⧇ āϝ⧁āĻ•ā§āϤ?
Anonymous Quiz
46%
āĻĢ⧁āϟāĻŦāϞ
17%
āĻ•ā§āϰāĻŋāϕ⧇āϟ
28%
āĻŦāĻžāĻ¸ā§āϕ⧇āϟāĻŦāϞ
9%
āĻšāĻ•āĻŋ
👍2
🔰 ⧍ā§Ļ āĻŦāĻŋāĻœā§āĻžāĻžāύ⧇āϰ āĻĒā§āϰāĻļā§āύ:------

1) āφāĻŽāĻžāĻĻ⧇āϰ āĻĻ⧇āĻšāϕ⧋āώ āϰāĻ•ā§āϤ āĻšāϤ⧇ āĻ—ā§āϰāĻšāĻŖ āĻ•āϰ⧇ āĻ…āĻ•ā§āϏāĻŋāĻœā§‡āύ āĻ“ āĻ—ā§āϞ⧁āϕ⧋āϜāĨ¤ (ā§§ā§Ļ āϤāĻŽ BCS )

2) āĻ‰ā§œā§‹āϜāĻžāĻšāĻžāĻœā§‡āϰ āĻ—āϤāĻŋ āύāĻŋāĻ°ā§āĻŖāĻžā§ŸāĻ• āϝāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰ āĻŸā§āϝāĻžāϕ⧋āĻŽāĻŋāϟāĻžāϰāĨ¤(⧍⧍ āϤāĻŽ BCS

3) āĻāύāϜāĻŋāĻ“ āĻĒā§āϞāĻžāĻˇā§āϟāĻŋ āĻšāĻšā§āϛ⧇ āĻšā§āĻ°ā§ŽāĻĒāĻŋāĻ¨ā§āĻĄā§‡āϰ āĻŦāĻ¨ā§āϧ āĻļāĻŋāϰāĻž āĻŦ⧇āϞ⧁āύ⧇āϰ āϏāĻžāĻšāĻžāĻ¯ā§āϝ⧇ āĻĢ⧁āϞāĻžāύ⧋āĨ¤ (⧍⧧ āϤāĻŽ BCS)

4) āĻ•āϚ⧁āĻļāĻžāĻ• āĻŦāĻŋāĻļ⧇āώāĻ­āĻžāĻŦ⧇ āĻŽā§‚āĻ˛ā§āϝāĻŦāĻžāύ āϝ⧇ āωāĻĒāĻžāĻĻāĻžāύ⧇āϰ āϜāĻ¨ā§āϝ āϞ⧌āĻš (ā§§ā§ĻāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

5) āĻ•āĻŽā§āĻĒāĻŋāωāϟāĻžāϰ āφāĻŦāĻŋāĻˇā§āĻ•āĻžāϰ āĻ•āϰ⧇āύ āĻšāĻžāĻ“ā§ŸāĻžāĻ°ā§āĻĄ āĻāχāĻ•āĻŋāύ (⧍ā§ĻāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

6) āĻ•āĻ°ā§āĻ•āϟāĻ•ā§āϰāĻžāĻ¨ā§āϤāĻŋ āϰ⧇āĻ–āĻž āĻŦāĻžāĻ‚āϞāĻžāĻĻ⧇āĻļ⧇āϰ āĻŽāĻ§ā§āϝāĻ–āĻžāύ āĻĻāĻŋā§Ÿā§‡ āϗ⧇āϛ⧇ (ā§§ā§ŦāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

7) āĻ•āĻžāĻ°ā§āĻŦ⧁āϰ⧇āϟāϰ āĻĨāĻžāϕ⧇ āϝ⧇ āχāĻžā§āϜāĻŋāύ⧇ āĻĒ⧇āĻŸā§āϰ⧋āϞ āχāĻžā§āϜāĻŋāύ⧇ (⧍⧭āϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤
8) āĻ•ā§āϝāĻžāϏ⧇āĻŸā§‡āϰ āĻĢāĻŋāϤāĻžāϰ āĻļāĻŦā§āĻĻ āϰāĻ•ā§āώāĻŋāϤ āĻĨāĻžāϕ⧇ āϚ⧁āĻŽā§āĻŦāĻ• āĻ•ā§āώ⧇āĻ¤ā§āϰ āĻšāĻŋāϏāĻžāĻŦ⧇ (ā§¨ā§ŠāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

9) āĻ•ā§āϞ⧋āύāĻŋāĻ‚ āĻĒāĻĻā§āϧāϤāĻŋāϤ⧇ āϜāĻ¨ā§āĻŽāĻ—ā§āϰāĻšāĻŖāĻ•āĻžāϰ⧀ āĻ­ā§‡ā§œāĻžāϰ āύāĻžāĻŽ āĻĄāϞāĻŋ (⧧⧝āϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

10) āĻ—ā§āϝāĻžāϞāĻŋāϞāĻŋāĻ“â€™ āĻšāϞ⧋ āĻĒ⧃āĻĨāĻŋāĻŦā§€ āĻĨ⧇āϕ⧇ āĻĒāĻžāĻ āĻžāύ⧋ āĻŦ⧃āĻšāĻ¸ā§āĻĒāϤāĻŋāϰ āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻ•ā§ƒāĻ¤ā§āϰāĻŋāĻŽ āωāĻĒāĻ—ā§āϰāĻšāĨ¤ (ā§§ā§Ž āϤāĻŽ BCS )

11) āĻ—ā§āϞāĻŋāϏāĻžāϰāĻŋāύ āĻĻā§āϰāĻŦā§€āĻ­ā§‚āϤ āĻšā§Ÿ āύāĻž āĻĒāĻžāύāĻŋāϤ⧇ (ā§¨ā§ŽāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

12) āϚāĻžāρāĻĻ⧇ āϕ⧋āύ āĻļāĻŦā§āĻĻ āĻ•āϰāϞ⧇ āϤāĻž āĻļā§‹āύāĻž āϝāĻžāĻŦ⧇ āύāĻž, āĻ•āĻžāϰāĻŖ āϚāĻžāρāĻĻ⧇ āĻŦāĻžā§Ÿā§āĻŽāĻŖā§āĻĄāϞ āύ⧇āχ (ā§§ā§ŦāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

13) āϜāϞāϜ āωāĻĻā§āĻ­āĻŋāĻĻ āϏāĻšāĻœā§‡ āĻ­āĻžāϏāϤ⧇ āĻĒāĻžāϰ⧇ āĻ•āĻžāϰāĻŖ āĻāĻĻ⧇āϰ āĻ•āĻžāĻŖā§āĻĄā§‡ āĻ…āύ⧇āĻ• āĻŦāĻžā§Ÿā§ āϕ⧁āϠ⧁āϰ⧀ āĻĨāĻžāϕ⧇ (ā§§ā§ĻāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

14) āĻœā§‹ā§ŸāĻžāϰ āĻ­āĻžāϟāĻžāϰ āϤ⧇āϜāĻ•āϟāĻžāϞ āĻšā§Ÿ āĻ…āĻŽāĻžāĻŦāĻ¸ā§āϝāĻžā§Ÿ (ā§§ā§ŽāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

15) āϟ⧁āĻĨāĻĒ⧇āĻˇā§āĻŸā§‡āϰ āĻĒā§āϰāϧāĻžāύ āωāĻĒāĻžāĻĻāĻžāύ āϏāĻžāĻŦāĻžāύ āĻ“ āĻĒāĻžāωāĻĄāĻžāϰāĨ¤ (ā§§ā§­ āϤāĻŽ BCS )

16) āĻĄāĻŋāϜāĻŋāϟāĻžāϞ āϘ⧜āĻŋ āĻŦāĻž āĻ•ā§āϝāĻžāϞāϕ⧁āϞ⧇āϟāĻžāϰ⧇ āĻ•āĻžāϞāĻšā§‡ āĻ…āύ⧁āĻœā§āĻœā§āĻŦāϞ āϝ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻĢ⧁āĻŸā§‡ āωāϠ⧇ āϏ⧇āϟāĻŋ āϏāĻŋāϞāĻŋāĻ•āύ āϚāĻŋāĻĒ (ā§§ā§ĢāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

17) āϤāĻžāĻŽāĻžāϰ āϏāĻžāĻĨ⧇ āϝ⧇ āωāĻĒāĻžāĻĻāĻžāύ āĻŽā§‡āĻļāĻžāϞ⧇ āĻĒāĻŋāϤāϞ āĻšā§Ÿ āĻĻāĻ¸ā§āϤāĻž (āϜāĻŋāĻ™ā§āĻ•) (ā§¨ā§ŠāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

18) āĻĻāĻŋāύāϰāĻžāĻ¤ā§āϰāĻŋ āϏāĻ°ā§āĻŦāĻ¤ā§āϰ āϏāĻŽāĻžāύ āύāĻŋāϰāĻ•ā§āώāϰ⧇āĻ–āĻžā§ŸāĨ¤ (ā§¨ā§Ž āϤāĻŽ BCS)

19) āĻĒāĻžāύāĻŋāϤ⧇ āύ⧌āĻ•āĻžāϰ āĻŦ⧈āĻ āĻž āĻŦāĻžāρāĻ•āĻž āĻĻ⧇āĻ–āĻž āϝāĻžāĻ“ā§ŸāĻžāϰ āĻ•āĻžāϰāĻŖ āφāϞ⧋āϰ āĻĒā§āϰāϤāĻŋāϏāϰāĻŖāĨ¤ (ā§§ā§Š āϤāĻŽ BCS)

20) āĻĒāĻŋāϏāĻŋ āĻ•āĻžāϞāϚāĻžāĻ°â€™ āĻŦāϞāϤ⧇ āĻŦ⧁āĻāĻžā§Ÿ āĻŽā§ŽāĻ¸ā§āϝ āϚāĻžāώ (ā§¨ā§ŠāϤāĻŽ āĻŦāĻŋāϏāĻŋāĻāϏ)āĨ¤

@Gkstudyguide
👍13đŸĨ°1
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅 15 December 2023 Current Affairs đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide ************************* âžŧ Recently, Javier Milei has been sworn in as the President of Argentina. âžŧ Recently on 14th December 'National Energy Conservation Day' has been observed.â€ĻÂģ