🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. বৃক্কের গঠনগত ও কার্যগত একক হল:
Anonymous Quiz
69%
নেফ্রন
19%
নিউরোন
8%
নেফ্রিডিয়া
4%
মাইট্রোকন্ড্রিয়া
👍3👌21🔥1
Q. নিচের কোনটি ভাইরাস ঘটিত রোগ নয়?
Anonymous Quiz
42%
কলেরা
25%
চিকেন পক্স
23%
হেপাটাইটিস
10%
মিসলস
👌2👍1
📅  10 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 

➼ Human Rights Day will be celebrated recently on 10 December 2023.

➼ Recently, 4 Indians have been included in the "Forbes world's 100 most powerful women".

➼ Recently the Ministry of Culture has launched the 'Mera Village, My Heritage' project.

➼ Recently Tata Motors has inaugurated its fourth scraping plant in the state of Punjab.

➼ Recently Taylor Swift has been named 'Person of the Year' by Time magazine.

➼ Recently Time magazine has chosen Sam Altman as 'CEO of the Year'.

➼ Recently Meera Chand (Indian -origin novelist) has been awarded the highest art award of Singapore.

➼ Recently 'International Geeta Festival 2023' is being organized in the state of Haryana.

➼ Acko and PhonePe have partnered recently to make insurance accessible.

➼ Recently Mitchell Zara Palomake and Sebastian Mavora have received the United Nations Award Global Climate Action Award.

➼ Recently the new president of the British Broadcasting Corporation (BBC) has been appointed Sameer Shah of Indian origin.

➼ Recently the world's third most valuable company ITC has been formed.

➼ Recently, India has announced to give Papua New Guinea country as a relief assistance of $ 1 million to the country.

➼ Recently Meta and IBM have launched 'Alliance' to promote Open-Source Al Development.

Recently, the Central Government has extended the term of Dinesh Kumar Khara, Chairman of State Bank of India, till August 2024.

➼ India's speed performance has increased by 3.59 times with the recent launch of 5G services.

➼ Recently, the State Bank of India (SBI) introduced a new card called Nav-Excash on INS Vikramaditya, an Indian Navy aircraft carrier to help in the Digital India effort of the Government of India.

➼ Recently, the GST Council has decided to increase the upper age limit of GST Appellate Tribunal to 70 years.

➼ Recently Delhi's Environment Minister Gopal Rai launched the 'Green War Room', which has been established in Delhi to curb the current problem of air pollution in the city.

➼ Recently, India has been elected as the Chairman of the Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development (AIBD) General Conference (GC) for the third consecutive time.
👍5
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  10 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  ➼ Human Rights Day will be celebrated recently on 10 December 2023. ➼ Recently, 4 Indians have been included in the "Forbes world's 100 most powerful…»
Q. হাইড্রোলিক প্রেস যন্ত্রের কার্যনীতির সঙ্গে যুক্ত -
Anonymous Quiz
25%
আর্কিমিডিসের সূত্র
56%
প্যাস্কালের সূত্র
16%
বার্নলির সূত্র
3%
রেন্ডলের সূত্র
👍1
Q. ভিটামিন E -আর এভাবে কোন রোগ হয়?
Anonymous Quiz
14%
রিকেট
23%
অ্যানিমিয়া
15%
বেরিবেরি
49%
বন্ধ্যাত্ব
4👌4👍2
Q. নিচের কোনটি অনিয়তাকার পদার্থ?
Anonymous Quiz
28%
তুঁত
29%
কচু
25%
লবন
18%
বরফ
👌4👍31💯1
Important Questions for all competitive exams

1. Dadasaheb Award is given in whose field?
Answer: Cinema

2. Who was the founder of Sikhism
Answer: Guru Nanak

3. What is the ratio of the length and width of the Indian national flag?
Answer: 3: 2

4. Which is the lowest unit of local rule?
Answer: Gram Panchayat

5. Famous dance Kathakali belongs to which state
Answer: Kerala

6. Round is domed
Answer: Bijapur

7. Who invented logarithm tables?
Answer: John Napier

8. Which organ causes jaundice?
Answer: Lever

9. Where was India's first nuclear power center established?
Answer: Tarapur (Maharashtra)

10. How many fundamental rights are mentioned in the Indian Constitution?
Answer: Six

11. Which Article/Article cannot be suspended even during Emergency?
Answer: Articles 20 and 21

12. Who was India's first Viceroy?
Answer: Lord Canning

13. What should be the minimum age to become President of India
,
Answer: 35 years

14. NITI Aayog has been formed in whose place?
Answer: Planning Commission

15. How many types are there in India
Constitution?
Answer: 5

16. How many fundamental duties are mentioned in the Indian Constitution?
Answer: Eleven

17. The method of election in the Indian Constitution is taken from which country the President is taken from?
Answer: Ireland

18. Who takes the oath of president
India?
Answer: Chief Justice of India

19. Provision for national emergency in which article of Indian Constitution?
Answer: Article 352

20. How many members of the Upper House (Rajya Sabha) can be nominated by the President of India?
Answer: 12

21. India's 'Small Constitution' is also known as amendment
Answer: 42nd Amendment

22. Jammu and Kashmir State Legislative Assembly
Was the tenure of
Answer: 6 years

23. Appointments for All India Services are made by whom?
Answer: President

24. Sharada Act is related to
Answer: Child Marriage

25. NITI Aayog is the chairman
Answer: Prime Minister

26. Which planet is considered a dwarf planet?
Answer: Pluto

27. What is the name of China Sea tropical cyclones?
Answer: Typhoon

28. Whose example of Himalayas?
Ans: Valit Mountains

29. The largest irrigation canal in India is
Answer: Indira Gandhi Canal

30 .. Which is the highest civilian award in India
Answer: Bharat Ratna

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍6
Q. S.I পদ্ধতিতে তাপমাত্রার একক কি?
Anonymous Quiz
17%
সেলসিয়াস
4%
রোমার
71%
কেলভিন
7%
ফারেনহাইট
👍1🔥1
Q. নিচের কোন রশ্মিটি সবচেয়ে বিপ্পজনক?
Anonymous Quiz
19%
আল্ফ়া
62%
গামা
12%
বিটা
7%
রঞ্জন
👍3🔥3
🔻 Top One liner of the entire Geography

Question 1. Which Union Territory of India is such that it has four districts, but it does not borders for any other district of it?
Answer - Puducherry

Question 2. What is the study of lakes called?
Answer - Limanology

Question 3. Kullu Valley is situated between whom?
Answer - Dhauladhar and Pir Panjali

Question 4. In which hill part of Pipli Ghat Pass is?
Answer - Aravalli

Question 5. Which Himalayan peak is also called Sagarmatha?
Answer - Mount Everest

Question 6. What is Gadwin Austin?
Answer - A peak

Question 7. What is the second name of Greater Himalayas?
Answer - Himadri

Question 8. Which is included in Naga Tiba and Mahabharata mountain ranges?
Answer - Low Himalayas

Question 9. What is other names of the Sahyadri mountain range?
North - Western Ghats

Question 10. Which is the highest plateau of India?
Answer - Ladakh Plateau

Question 11. Who produces the plantation?
Answer-Non-food crops

Question 12. What is the area of crops in India?
Answer - 60 to 70 percent of food grains area

Question 13. Which is the most abundant area in jute production?
North - West Bengal

Question 14. Where is the highest area of jute in India?
North - West Bengal

Question 15. The word Green Revolution has been used to indicate which high production?
Answer - By increasing agricultural productivity per hectare.

Question 16. Which states were the most successful in the Green Revolution?
Answer - in Punjab, Haryana and Uttar Pradesh

Question 17. Which crop is related to Green Revolution?
Answer - Wheat

Question 18. What else is the Hyv program called in India?
Answer - New Agricultural Policy

Question 19. Which state of India is called a rice bowl?
Answer - Andhra Pradesh

Question 20. Operation Flood related to whom?
Answer - Milk production

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
👍9🔥1👏1
Q. ঘুমোট কোন রাজ্যের ঐতিহ্যশালী বাদ্যযন্ত্র?
Anonymous Quiz
13%
কেরালা
48%
গুজরাট
29%
গোয়া
10%
অন্ধ্রপ্রদেশ
👍7💯4
Q. নীলাকে দেখিয়ে নিতিন বলল, “আমি তার মায়ের একমাত্র পুত্রের পুত্র।” তাহলে নীলা নীতিনের কে হয়?
Anonymous Quiz
10%
মাতা
63%
পিসি
18%
পুত্র
10%
ভাগ্নি
👍6🥰3
Q. সিরিজটি সম্পূর্ণ করুন: ১০, ১০০, ২০০,৩১০,?
Anonymous Quiz
10%
৪০০
22%
৪১০
35%
৪২০
33%
৪৩০
Q. এক ব্যক্তি বাড়ি থেকে বেরিয়ে দক্ষিন দিকে ১০০ মিটার গেল, তারপর বাঁদিকে ঘুরে ৭৫ মিটার গেল। এখন সে বাড়ি থেকে কত মিটার দূরে আছে?
Anonymous Quiz
14%
২৫ মিটার
21%
১০০ মিটার
49%
১২৫ মিটার
15%
১৭৫ মিটার
👍4🔥2
🔻 Important Questions Based on Indian History

Question 1. Who was Shivaji's patron and political guru?
Answer - Dada ji Kond Dev

Question 2. Who was called Peshwa under Shivaji's rule?
Answer - Prime Minister

Question 3. Who was Shivaji's spiritual guru?
Answer - Ramdas

Question 4. What was the member of Ashta Pradhan of Shivaji, who looked after foreign affairs, was called?
Answer - Sumant

Question 5. When did Shivaji die?
Answer - April 12, 1680

Question 6. What was the major source of income in Shivaji's state?
Answer - Chauth and Sardeshmukhi (tax to be recovered every year).

Question 7. Where was Shivaji's coronation?
Answer - Raigad (Maharashtra)

Question 8. When was Shivaji's coronation?
Answer - in 1674

Question 9. Where was Shivaji born?
Answer - In Shivner Fort

Question 10. Which was Shivaji's last military campaign?
Answer - Karnataka campaign

Question 11. Who collapsed the Rashtrakutas?
Answer - Telap

Question 12. Who was the founder of the Rashtrakuta Empire?
Answer-Dantidurga or Dantivarman (735-756 AD)

Question 13. Who established the Rabhidi sect?
Answer - Raidas (Ravidas)

Question 14. What was the followers of Ramanuja called?
Answer - Vaishnav

Question 15. Who composed the book called Ramcharitmanas?
Answer - Goswami Tulsidas ji

Question 16. The creators of Ramcharit Manas were contemporary?
Answer - Emperor Akbar

Question 17. Who composed Ramcharit?
Answer - Sandhykar Nandi

Question 18. Who founded the Ramakrishna Mission?
Answer - Swami Vivekananda

Question 19. When was the Ramakrishna Mission established?
Answer - 1 May 1897 AD, Belud Math (Calcutta)

Question 20. What was the original name of Ramakrishna Paramahamsa?
Answer - Gadadhar Chattopadhyay

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍7
Q. একটি টুর্নামেন্টে মোট ৫ দল অংশগ্রহণ করেছে। প্রত্যেক দল প্রত্যেকের সঙ্গে শক্তি ম্যাচে মুখোমুখো হবে। তাহলে কতগুলি লীগের খেলা হবে?
Anonymous Quiz
17%
৯ টি
47%
১০ টি
27%
১২ টি
9%
১৮ টি
🔥7👍2
Q. যদি BPQWF কে লেখা হয় STEAM ও RGZQ কে লেখা হয় MORE, তাহলে FQPZQ কে কিভাবে লেখা হবে?
Anonymous Quiz
8%
TEAMS
31%
MEETS
55%
METRE
6%
METER
3👍1🔥1
Important Questions for Next Exams

📌 01. Devi Samaj was established by whom?
🔹 Satyananda Shiv Narayan Agnihotri

📌 02. Kapil Dhara Falls is on which river?
🔹 Narmada

📌 03. When was the French East India Company established?
🔹 1664 AD

📌 04. Which state did the British build its first port in India?
🔹 Madras (Chennai)

📌 05. Which schedule has been added to the Indian Constitution by the 73rd Constitutional Act?
🔹 Eleventh Schedule

📌 06. Who is the father of Green Revolution?
🔹 Narman Borelog

📌 07. Panthera Tigris Which is the scientific name?
🔹 tiger

📌 08. Income and consumption is related to what?
🔹 identity ratio

📌 09. When was the Consumer Protection Act passed?
🔹 1986

📌 10. Fen where is the local wind?
🔹 Switzerland

📌 11. On which coast is the Great Barrier Reap located?
🔹 Eastern Australia

📌 12. Which volcano is considered to be the light column of the Mediterranean Sea?
🔹 Strampboli

📌 13. In which year did Subhash Chandra Bose established the forward block?
🔹 1939

📌 14. Who established the intimate meeting?
🔹 Raja Rammohan Roy

📌 15. Dronacharya Award is given in which field for excellent work?
🔹 for coaching in sports

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4🥰1
Q. নিচের কনটি অন্যদের থেকে আলাদা?
১২১, ১৪৩, ১৬৫, ১৮৬, ২০৯
Anonymous Quiz
15%
১২১
25%
১৪৩
25%
১৬৫
35%
১৮৬
👌6🔥4