🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. ‘National Rail and Transportation Institute’ কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
14%
সুরাট
52%
ভাদোদারায়
24%
গান্ধীনগর
10%
আমেদাবাদ
Q. ‘Damodaram Sanjivayya National Law University’ কোন শহরে অবস্থিত?
Anonymous Quiz
30%
বিশাখাপত্তম
41%
হায়দ্রাবাদ
18%
কোচি
10%
তিরুপতি
👍5🔥1💯1
Q. কেন্দ্রীয় খাদ্য গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
14%
পাটনা
36%
নাগপুর
33%
ভোপাল
17%
মহীশূর
💯1
🔻 Top One liner of the entire Geography

Question 1. Which Union Territory of India is such that it has four districts, but it does not borders for any other district of it?
Answer - Puducherry

Question 2. What is the study of lakes called?
Answer - Limanology

Question 3. Kullu Valley is situated between whom?
Answer - Dhauladhar and Pir Panjali

Question 4. In which hill part of Pipli Ghat Pass is?
Answer - Aravalli

Question 5. Which Himalayan peak is also called Sagarmatha?
Answer - Mount Everest

Question 6. What is Gadwin Austin?
Answer - A peak

Question 7. What is the second name of Greater Himalayas?
Answer - Himadri

Question 8. Which is included in Naga Tiba and Mahabharata mountain ranges?
Answer - Low Himalayas

Question 9. What is other names of the Sahyadri mountain range?
North - Western Ghats

Question 10. Which is the highest plateau of India?
Answer - Ladakh Plateau

Question 11. Who produces the plantation?
Answer-Non-food crops

Question 12. What is the area of crops in India?
Answer - 60 to 70 percent of food grains area

Question 13. Which is the most abundant area in jute production?
North - West Bengal

Question 14. Where is the highest area of jute in India?
North - West Bengal

Question 15. The word Green Revolution has been used to indicate which high production?
Answer - By increasing agricultural productivity per hectare.

Question 16. Which states were the most successful in the Green Revolution?
Answer - in Punjab, Haryana and Uttar Pradesh

Question 17. Which crop is related to Green Revolution?
Answer - Wheat

Question 18. What else is the Hyv program called in India?
Answer - New Agricultural Policy

Question 19. Which state of India is called a rice bowl?
Answer - Andhra Pradesh

Question 20. Operation Flood related to whom?
Answer - Milk production

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍5
Q. জাতীয় পুষ্টি গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
24%
বাঙ্গালোর
30%
চেন্নাই
31%
পুনে
15%
হায়দ্রাবাদ
👍5👌1💯1
Q. নিম্নলিখিত কোন শহরে ‘ভারতীয় কৃষি গবেষণাগারটি’ অবস্থিত?
Anonymous Quiz
39%
কটক
41%
নিউদিল্লি
14%
পুনে
6%
রাঁচি
2👍2🔥1💯1
Important GK GS Quiz

𝗤. Which was the first old city discovered in India?
➨ Harappa

𝗤. 'Swaraj is my birth right', who said?
➨ Bal Gangadhar Tilak

𝗤. Who was Mahatma Gandhi's political guru?
➨ Gopal Krishna Gokhale

𝗤. Who was the first woman ruler of northern India/the first female ruler to rule Delhi?
➨ Razia Sultan

𝗤. What was the Pattannagar (port) of Indus civilization?
➨ Lothal

𝗤. Who was the founder of the Indian National Congress?
➨ A.O. Hume

𝗤. Is the first sermon given by Mahatma Buddha called?
➨ Religion

𝗤. Which Veda is composed in both prose and verse?
➨ Yajurveda

𝗤. Who started the first newspaper in India?
➨ Syed Ahmed Khan

𝗤. During whose reign, Buddhism was divided into two parts-less and Mahayana?
➨ Kanishka

𝗤. Who was the last ruler of the Lodi dynasty?
➨ Ibrahim Lodi

𝗤. Where was the first Jain Sangeetti organized?
➨ Pataliputra

𝗤. Which Sultan of Delhi has been described by historians as 'a mixture of protests'?
➨ Muhammad-Bin-Tugalak

𝗤. What was the smallest unit of Rig Vedic society?
➨ clan or family

𝗤. Which ruler had a powerful Navy?
➨ Chola

𝗤. Who was the father of 'Sankirtan system'?
➨ Chaitanya

𝗤. Which Mughal ruler was called 'Alamgir'?
➨ Aurangzeb

𝗤. Who was honored with the title 'Shaheed Azam'?
➨ Bhagat Singh

𝗤. Which politician died in lathicharge conducted during the protest against Simon Commission?
➨ Lala Lajpatarai

𝗤. Who was the promoters of the Wahhabi movement?
➨ Syed Ahmed

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
Q. কেন্দ্রীয় চা-কফি গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
14%
পুনে
31%
নাগপুর
22%
মহীশূর
33%
কাসারগড়
👍2💯1
Q. নিচের কোথায় কেদ্রীয় ধান গবেষণাগারটি অবস্থিত?
Anonymous Quiz
6%
চন্ডিগড়
16%
নিউ দিল্লী
9%
কানপুর
69%
কটক
👍32🔥1
Q. কেন্দ্রীয় কার্পাস গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
22%
দেরাদুন
50%
নাগপুর
15%
চেন্নাই
13%
পানাজি
👍3🥰2
Q. কেন্দ্রীয় ঔষধ গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
22%
ভোপাল
38%
চন্ডিগড়
27%
দিল্লী
12%
মুম্বাই
👍3
Q. জাতীয় চিনি গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
16%
দেরাদুন
26%
নাগপুর
49%
কানপুর
10%
শিমলা
👍54🔥2
🏆🎓 Ganeraral Science Important One Liner Question 🎓🏆

. How many four groups were divided into human species - Roman

. Hereditary relations propounded rules - Mendel

. Rudhir was divided into four classes - Landsteiner

. The allidta is called the blood class - O. Gup

. The omnipotent is called the blood class - AB Gup

. Buffalo milk contains fat - 2%

. Human beings can donate their blood - 10% blood

. The color of milk is yellow - causes causing

. AIDS is a test to check the disease - Elisa Test

. "Suicide bag" is called - lysosome

. "Kaushika's Shakti Griha" is called Mitocandria

. Which plant did Mendal choose for genetics use - pea plant

. Humans have a total number of chromosomes - 46 (23 pairs)

. The food made by leaves reaches the other part of the plant - FLEM

. Urine making is the task - kidney

. The reason for the green color of the leaves - chlorophyll

. The human body contains the amount of blood - 7% about 7%

. R.B.C. Is called a cemetery - liver

. Heat is the best driver - mercury

. If the doors of the refrigerator kept in the room are left open - the temperature of the room will start to rise

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍3
Q. ভারতীয় মহাকাশ গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
9%
আহমেদাবাদ
76%
ব্যাঙ্গালুরু
12%
হায়দ্রাবাদ
2%
নাগপুর
👍3🥰3
Q. জাতীয় অরণ্য গবেষণাগারটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
6%
কোলকাতা
83%
দেরাদুন
8%
নিউ দিল্লী
3%
সিমলা
👍2🔥1🥰1
🔻 Top One liner of the entire Geography

Question 1. The highest mountain peak of peninsular India is?
Answer - Animudi

Question 2. Which hill station is called the queen of Satpura?
Answer - Pachmarhi (Madhya Pradesh)

Question 3. What is one folk?
Answer - Lake

Question 4. Which is the biggest man-made lake?
Answer - Govind Sagar

Question 5. Shivasamudram Falls is found in the route of which river?
Answer - Cauvery

Question 6. Where is Baltoda glacier located?
Answer - Karakoram Pavartamala

Question 7. Which is the highest waterfall in India?
Answer - Jog waterfall

Question 8. Which is made of lateral soil in high areas?
Answer - acidic

Question 9. Where is Laterite clay found?
Answer - In tropical regions with humid and dry climate.

Question 10. How is the soil of the northern plains of India generally formed?
Answer - By Talochan

Question 11. Which is the longest dam in India?
Answer - Hirakund Dam

Question 12. Salal Hydropower Project is in which state?
Answer - Jammu and Kashmir

Question 13. Which states have a quarrel between Mulleipieriyar Dam?
Answer - Tamil Nadu and Kerala

Question 14. Why is there a continuous reduction of electricity in India?
Answer - Because electricity demand is increasing, while its production and distribution has not increased.

Question 15. Kishanganga Project is the main reason for the dispute between India and which?
Answer - Pakistan

Question 16. What is the energy produced commercially from coal called?
Answer - Thermal energy

Question 17. For whom is the talcher important?
Answer - Heavy water plant

Question 18. Which sea port is the closest to Rourkela Steel Plant?
Answer - Paradip port

Question 19. Which port is located on the east coast of India?
Answer - Paradip and Haldia

Question 20. Where is the Kandla port located?
Answer - Bay of Kutch

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2👌1
Q. জাকির খান কোন বাদ্যযন্ত্রের সাথে যুক্ত?
Anonymous Quiz
10%
বাঁশি
62%
তবলা
16%
বেহালা
12%
সেতার
👍2👌2👏1
Q. ওস্তাদ বিসমিল্লা খান কোন বাদ্যযন্ত্রের সঙ্গে যুক্ত?
Anonymous Quiz
15%
বাঁশি
59%
সানাই
21%
সেতার
5%
তবলা
👍42
Q. কিষান মহারাজ নিম্নলিখিত কোন বাদ্যযন্ত্রের সঙ্গে যুক্ত?
Anonymous Quiz
13%
সানাই
41%
সেতার
31%
তবলা
15%
বাঁশি
👍5
Q. রবি শঙ্কর নিম্নলিখিত কোন বাদ্যযন্ত্রের সঙ্গে যুক্ত?
Anonymous Quiz
18%
বাঁশি
36%
সরোদ
40%
সেতার
6%
তবলা
👍5
Q. আসাদ আলী খান কোন বাদ্যযন্ত্রের সঙ্গে যুক্ত?
Anonymous Quiz
16%
বেহালা
26%
বীনা
44%
সারেঙ্গী
14%
সানাই
👍4🥰2