🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 দৈনিক কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স  -  04/12/2023 & 05/12/2023 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************** 04/12/2023 1. বন্ড ক্লিয়ারিং সেটলমেন্টের উপর ব্যাংক অফ ইংল্যান্ডের সাথে ভারতীয় রিজার্ভ ব্যাংক চুক্তি স্বাক্ষর করলো। 2. 2023 সালের…»
Q. নিম্নলিখিত কোন রাজ্যে ‘Vansda National Park’ টি অবস্থিত?
Anonymous Quiz
26%
তেলেঙ্গানা
32%
মহারাষ্ট্র
30%
মধ্যপ্রদেশ
13%
গুজরাট
2👍2💯1
📅  05 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 

➼ Recently, ' Zoram People's Movement' (ZPM) party has got absolute majority in Mizoram Assembly Elections 2023. 

➼ Recently, Indian Space Research Organization (ISRO) will launch the first ' X-ray Polarimeter Satellite' .

➼ Recently 'Vaishali Rameshbabu' has become the 84th Grandmaster of India.

➼ Recently, ' India Internet Governance Forum 2023' (IIGF-23) has been organized in New Delhi.

➼ Recently 'Indian Navy Day' has been celebrated on 04 December.

➼ Recently, Indian star long jumper player 'Murali Sreeshankar' will be honored with 'Mimi George' award.

➼ Recently, a deeptech startup promotion campaign named Samriddhi Conclave has been started at 'IIT Ropar' .

➼ Recently, IFS officer 'Kanchan Devi' has been appointed the Director General of 'Indian Council of Forestry Research and Education' (ICFRE). 

➼ Recently India has restarted the import of crude oil from the country 'Venezuela' .

➼ Recently 'Chandrashekhar Rao' has been appointed as the new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of 'Bandhan Bank'.

➼ Recently the world's first 'Portable Hospital' has been inaugurated in Gurugram, Haryana.

➼ Recently, Telangana State Government has appointed 'Ravi Gupta' as the new DGP.

➼ Recently, Prime Minister Narendra Modi has unveiled the statue of 'Chhatrapati Shivaji Maharaj' in Rajkot Fort located in Sindhudurg, Maharashtra.

➼ Recently the ' 91st Interpol General Assembly' has been organized in Vienna, Austria. 

➼ Recently, the '71st Inter Service Golf Championship 2023-24' of the Indian Army was concluded in Jaipur.
#collected
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  05 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  ➼ Recently, ' Zoram People's Movement' (ZPM) party has got absolute majority in Mizoram Assembly Elections 2023.  ➼ Recently, Indian Space Research…»
📅  06 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


1. What is the theme of International Volunteer Day 2023?

Answer: The power of collective action: If everyone did it .

2. What is the theme of World Soil Day 2023?

Answer : Soil and water are a source of life.

3. Which film won the Best International Feature award at the All Living Things Environment Film Festival?

Answer: Deep Rising .

4. Syngenta Foundation India (SFI) received the first prize in which category at the FICCI Awards for the second consecutive time?

Answer: sustainable farmer income growth .

5. MOVIN received which award at the 10th edition of CII Institute of Logistics' SCALE Awards 2023?

Answer: Innovation in B2B Logistics Award .

6. Which organization received the National Award for empowering persons with disabilities from the Honorable President of India?

Answer: Amazon India .

7. Where is the 11th Bangladesh Book Fair being organized in Kolkata?

Answer: College Square .

8. Which organization declared “Riz” as the word of the year 2023?

Answer: Oxford .

9. Which country has implemented 'One Province, One Policy' scheme for financial risk?

Answer: China .

10. Who built the first ship, Survey Vessel (Large) Shandhyak, handed over to the Indian Navy?

Answer: Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE), Kolkata .
👍3
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  06 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  1. What is the theme of International Volunteer Day 2023? Answer: The power of collective action: If everyone did it . 2. What is the theme of World…»
Q. ‘Clouded Leopard National Park’ টি কোন রাজ্যে অবস্থিত?
Anonymous Quiz
20%
ত্রিপুরা
53%
উত্তরাখন্ড
20%
কর্ণাটক
6%
তামিলনাড়ু
4👍1🔥1
Q. ‘ওয়িলট্টম’ কোন রাজ্যের সাথে জড়িত একটি লোক নৃত্য?
Anonymous Quiz
17%
অন্ধ্রপ্রদেশ
51%
তামিলনাড়ু
19%
কর্ণাটক
13%
কেরালা
🔥2👍1
Geographical Nickname (India/World)


Q.1. Golden Temple city?
Ans. Amritsar

Q.2. Pope's city?
Ans. Rome

Q.3. Mourning of Bengal?
Ans. Damodar river

Q4. Hitech City?
Ans. Hyderabad

Q5. Switzerland of India?
Ans. Kashmir

Q6. Heaven of earth?
Ans. Kashmir

Q7. Manchester of India?
Ans. Ahmedabad

Q.8. The. Manchester of India?
Ans. Coimbatore

Q9. A. Manchester of India?
Ans. Kanpur

Q_10. White city?
Ans. Belgrade

Q11. Mourning China?
Ans. Hwangho River

Q12. The country of the midnight sun?
Ans. Norwegian

Q.13. Europe's playground?
Ans. Switzerland

Q_14. Country of white elephants?
Ans. Thailand

Q.15. The country of rising sun?
Ans. Japan

Q 16. Land of thousand lakes?
Ans. Finland

Q.17. Neel's gift / boon?
Ans. Egypt

Q.18. The country of the sinking sun?
Ans. Britain

Q_19. Paddy bowl?
Ans. Chhattisgarh

Q.20. The world's sugar bowl?
Ans. Cuba

Q_21. Paris of India?
Ans. Jaipur

Q.22. Pink city?
Ans. Jaipur

Q. 23. City of roses?
Ans. Chandigarh

Q.24. India's Pitsburg?
Ans. Jamshedpur

Q.25. Patient of Europe?
Ans. Turkish

Q_26. Country of snakes?
Ans. Brazil

Q_27. East Venice?
Ans. Cochin

Q_28. City of Electronic/Antarks?
Ans. Bangalore

Q.29. Country of Pyramid?
Ans. Egypt

Q_30. Egg basket?
Ans. Andhra Pradesh

Q-31. Soya region?
Ans. Madhya Pradesh

Q_32. Cockpit of Europe?
Ans. Belgium

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4❤‍🔥1👌1
Q. ‘সিংহি ছম’ লোকনৃত্যটি কোন রাজ্যের সাথে সম্পর্কিত?
Anonymous Quiz
15%
মেঘালয়
35%
মনিপুর
39%
নাগাল্যান্ড
11%
সিকিম
👍32🥰2
Q. নিম্নলিখিত কোন রাজ্যের সাথে ‘বারডো ছ্যাম’ লোকনৃত্যটি সম্পর্কিত?
Anonymous Quiz
9%
মেঘালয়
58%
অরুণাচলপ্রদেশ
25%
নাগাল্যান্ড
7%
মনিপুর
👏5👍31🔥1
🌍 Census of India 2011 🌍


1. For the first time in India, during whose reign?

Answer:- Lord Mayo

2. How many cities with a million plus population in India?

Answer:- 35

3. Who was the Census Commissioner of 2011 census?

Answer:- C Chandramouli

4. Which is the state in which more than 16 percent of India's total population resides?

Answer:- In Pajab

5. Which is the smallest union territory of India in terms of population?

Answer:- Lakshadweep

6. Which place in the world is in the world in terms of population?

Answer:- Second

7. What is the meaning of population density?

Answer:- Number of persons living per square km

8. Which place has the lowest sex ratio in the country?

Answer:- Haryana

9. Which is now the second largest district in India on the basis of population?

Answer:- Twenty-four parganas of West Bengal

10. India is increasing equal to the population of which country every year?

Answer:- Australia

11. What is the annual growth rate in population according to the 2011 census?

Answer:- 1.64 %

12. Which is the largest union territory of India in terms of population?

Answer:- Delhi

13. How many % should be literate to declare a state full literate?

Answer:- 90 %

14. What is the population of the city of Metropolitan?

Answer:- More than 10 lakhs

15. What is the population of India according to the 2011 census?

Answer:- 121.01 crores

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍9
Q. নিচের কোন রাজ্যের সাথে ‘টিমলি লোকনৃত্য’ সম্পর্কিত?
Anonymous Quiz
14%
গুজরাট
46%
মধ্যপ্রদেশ
28%
মহারাষ্ট্র
12%
উত্তরপ্রদেশ
👍41👌1
Q. ‘গম্ভীরা’ লোকনৃত্যটি কোন রাজ্যের সঙ্গে সম্পর্কিত?
Anonymous Quiz
17%
নাগাল্যান্ড
26%
মনিপুর
22%
বিহার
35%
পশ্চিমবঙ্গ
👍4
Q. নূপা নৃত্যটি কোন রাজ্যের সাথে সম্পর্কিত?
Anonymous Quiz
27%
নাগাল্যান্ড
33%
কর্ণাটক
33%
মনিপুর
7%
সিকিম
👍4🔥31👌1💯1
Q. নীচের কোন রাজ্যের সাথে ঘুমুরা লোকনৃত্য সম্পর্কিত?
Anonymous Quiz
20%
বিহার
38%
উড়িষ্যা
31%
আসাম
11%
মনিপুর
👍4👌2🔥1
Q. ‘দুমহাল লোকনৃত্য’ টি নিম্নলিখিত কোন রাজ্যের সাথে যুক্ত?
Anonymous Quiz
7%
কর্ণাটক
61%
জম্মু ও কাশ্মীর
28%
হিমাচলপ্রদেশ
3%
পাঞ্জাব
👍42🔥1
❇️ Important Questions GK

Question 1- Which is the most found organic compound found in nature?
Answer - Cellulose

Question 2 - Under which branch of old age is done under which branch?
Answer - Genetology

Question 3 - Whose is the dolomite (CACO3)?
Answer - Calcium

Question 4 - Which vitamins are found in citrus fruits?
Answer - Vitamin C

Question 5- What is called a device measuring intensity of sound?
Answer - Audiometer

Question 6- Which is the sour of milk?
Answer - By bacterial

Question 7 - What color is the most distracted by the party in the spectrum of white light?
Answer - Purple

Question 8 - What is the regrigrant in the refrigerator?
Answer - Friyon

Question 9 - Which bacteria is helpful in making yogurt from milk?
Answer - Laktobacillus

Question 10 - What is the largest part of man's brain?
Answer - CEREBRUM

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍5
Q. কোলকালি নৃত্য _______ এর সর্বাধিক পরিচিত এবং জনপ্রিয় লোক নৃত্য।
Anonymous Quiz
21%
লাক্ষাদ্বীপ
48%
তামিলনাড়ু
19%
মধ্যপ্রদেশ
12%
জম্মু ও কাশ্মীর
1👍1🔥1💯1
December: Important Day of December month ...

📌1 December - World AIDS Day

📌2 December - World Computer Literacy Day, International Day for Elimination of Slavery

📌3 December - International Day of people of Disability or World Disability Day

📌4 December - Indian Navy Day

📌5 December - International Voluntary Day for Economic and Social Development

📌7 December - International Civil Aviation Day, Armed Forces Flag Day

📌9 December - International Anti -Corruption Day

📌10 December - World Human Rights Day, International Children's Day broadcast

📌11 December - International Mountain Day, UNICEF Day

📌 14 December - National Energy Conservation Day (India)

📌16 December - Victory Day

📌18 December - Day of International Migrants, National Minority Rights Day

📌19 December - Liberation Day of Goa

📌20 December - International Human Unity Day

📌23 December - National Farmers Day or Farmers Day

📌25 December - Christmas Day

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. জাতীয় ক্রীড়া বিশ্ববিদ্যালয় কোন শহরে অবস্থিত?
Anonymous Quiz
17%
গ্যাংটক
29%
ইম্ফল
22%
শিলং
32%
গুয়াহাটি
💯7🔥1👌1