🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. রোভার্স কাপ কোন খেলার সঙ্গে যুক্ত?
Anonymous Quiz
42%
ফুটবল
18%
ক্রিকেট
30%
বাস্কেটবল
10%
হকি
👍42👌1
Q. রবি শঙ্কর নিম্নলিখিত কোন বাদ্যযন্ত্রের সঙ্গে যুক্ত?
Anonymous Quiz
21%
তবলা
22%
বাঁশি
49%
সেতার
8%
সরোদ
👍21👏1👌1
Q. কোলকাতা কোন নদীরতীরে অবস্থিত?
Anonymous Quiz
13%
গঙ্গা
4%
পদ্মা
82%
হুগলি
1%
তিস্তা
👍43🔥1
📅  03 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


➼ Recently, 'VR Lalitambika', a scientist of the Indian Space Research Organization (ISRO), has been awarded France's highest honor 'Legion of Honor'.

➼ Recently 'COP-28 Summit 2023' has been organized in Dubai.

➼ Recently, on 01 December, World AIDS Day (World Aids Day 2023) has been celebrated.

➼ Recently the famous writer and translator 'Arsia Sattar' has been awarded the French literary honor "Night of the Order of Arts and Letters".

➼ Recently '5th Global Ayurveda Festival' has been organized in Thiruvananthapuram in the state of Kerala.

➼ Recently, the title of 13th Senior Men's National Hockey Championship 2023 has been won by Punjab.

➼ Recently 'Jal History Festival' has been organized by the Ministry of Water Power in New Delhi.

➼ Recently actress Twinkle Khanna has launched her new book 'Welcome to Paradise'.

➼ Recently Prof. (Dr.) The book 'India's Moment: Chasing Power Economic Around the World' written by Mohan Kumar has been released.

➼ Recently 'Manisha Padhi' has been appointed as India's first female assistant-D-Kamp (ADC).

➼ Recently West Indies cricketer 'Shane Dorich' has announced his retirement from international cricket.

➼ Recently the name of Firozabad in Uttar Pradesh has been changed to 'Chandranagar'.

➼ Recently, the 59th Foundation Day of 'Border Security Force' (BSF) has been observed on 01 December.

➼ Recently, the '23th Hornilli Festival 'has started in the state of Nagaland.

➼ Recently the famous Malayalam actress 'R. Sobalakshmi' has died at the age of 87.
👍1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  03 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  ➼ Recently, 'VR Lalitambika', a scientist of the Indian Space Research Organization (ISRO), has been awarded France's highest honor 'Legion of Honor'.…»
🔻 Powerful 20 General Knowledge (GK) Quiz for all competitive exams

Question 1. At which place does the most cold fall in India?
Answer - Leh (Ladakh)

Question 2. What is the meaning of 1K and 2K?
Answer - 1000 and 2000

Question 3. When was the first atomic bomb dropped on Hiroshima?
Answer - 6 August 1945

Question 4. Who was the person who reached India by sea route?
Answer - VascoDigama

Question 5. What is the length of China's wall?
Answer - 21,196 km

Question 6. Who can give his resignation to the President of India?
Answer - Vice President

Question 7. Which Mughal king was illiterate?
Answer - Akbar

Question 8. Which is the largest island in the world?
Answer - Greenland

Question 9. Which creature was first sent to space?
Answer - Dog

Question 10. In which year did humans place feet on the moon for the first time?
Answer - 1969

Question 11. Which metal did humans first use?
Answer - Copper

Question 12. Where is the highest production of coal?
Answer - Jharkhand

Question 13. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadbhavna Award?
Answer - Mother Teresa

Question 14. How many natural satellites of Jupiter are there?
Answer - 79 satellites

Question 15. Which gas is in the fridge?
Answer - Freeon (Chlorophyloro Carbon - CFC)

Question 16. How many states are there in the United States of America?
Answer - 50 states

Question 17. Which is the oldest Vedas among the four Vedas?
Answer - Rigveda

Question 18. What is the vehicle of Lakshmi, the goddess of wealth?
Answer - Owl

Question 19. Where is the holiest religious place of Muslims?
Answer - Mecca Medina (Saudi Arabia)

Question 20. What was Bhishma's childhood name in Mahabharata?
Answer - Devavrata

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
📅 দৈনিক কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স  -  01/12/2023 & 02/12/2023
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
***************************

01/12/2023

1. প্রখ্যাত লেখক এবং ট্রান্সলেটর Arshia Satta কে ফ্রান্স সরকার দ্বারা Knight of the Order of Arts and Letters সম্মানে সম্মানিত করা হলো।

2. অভিনেত্রী টুইঙ্কেল খান্না তার নতুন বই প্রকাশ করলেন যার শিরোনাম ‘Welcome To Paradise’.

3. হকি পাঞ্জাব 13 তম হকি ইন্ডিয়া সিনিয়র মেন ন্যাশনাল চ্যাম্পিয়নশিপ 2023 জিতলো।

4. ভারতীয় রেলওয়েতে অ্যাডভান্স Train Collision Avoidance সিস্টেম চালু করার অনুমোদন দিলো MNC.

5. ভারতের প্রথম Woman Aide-De-Camp হিসেবে এয়ারফোর্স অফিসার Manisha Padhi কে নিযুক্ত করলো মিজোরামের রাজ্যপাল Dr Hari Babu Kambhampati.

6. মহিলা সেল্ফ হেল্প গ্রুপের জন্য ড্রোন প্রদানকারী স্কীমের মান্যতা দিলো কেন্দ্রীয় মন্ত্রী পরিষদ।

7. প্রধানমন্ত্রী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযানের মান্যতা দিলো কেন্দ্রীয় মন্ত্রী পরিষদ।

8. নোবেল শান্তি পুরস্কার বিজেতা Henry Kissinger 100 বছর বয়সে প্রয়াত হলেন।

9. ভুবনেশ্বরে দুইদিন ব্যাপী ‘International Seminar on Santha Kavi Bhima Bhoi and the legacy of Mahima Cult’ এর উদ্বোধন করলেন কেন্দ্রীয় মন্ত্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান।

10. ওমেন এন্ড চাইল্ড ডেভেলপমেন্ট এন্ড মাইনোরিটি আফফায়ার্স মন্ত্রী স্মৃতি ইরানি সম্প্রতি ‘Anganwadi Protocol Divyang Children’ লঞ্চ করলেন।

02/12/2023
@Gkstudyguide

1. প্রতিবছর 1 লা ডিসেম্বর বিশ্ব এইডস দিবস পালন করা হয়, থিম – ‘Let Communities Lead!’.

2. ওয়েস্ট ইন্ডিজের Shane Dowrich আন্তর্জাতিক ক্রিকেট থেকে অবসর গ্রহণ করলেন।

3. ভারতের প্রথম অন-ডিমান্ড ব্লাড প্লাটফর্ম হেল্থকেয়ার সফ্টওয়্যার এবং লজিস্টিক্স ‘Blod+’ লঞ্চ করা হলো।

4. অসামান্য অবদানের জন্য Suganthy Sundararaj কে PRSI ন্যাশনাল আওয়ার্ড এ সম্মানিত করা হলো।

5. মেজর অ্যাপেল সাপ্লাইয়ার Foxconn Technology ভারতে বিলিয়নের বেশি বিনিয়োগ করতে চলেছে।

6. চিনকে কাউন্টার করতে $5 বিলিয়ন এর এয়ারক্রাফট ক্যারিয়ারের সাথে নিজেদের শক্তি বাড়াতে চলেছে ভারতীয় নৌবাহিনী।

7. 2023-2025 সময়ের জন্য প্রেসিডেন্ট হিসেবে পুনিত বিদ্যার্থীকে নিযুক্ত করলো রুরাল মার্কেটিং এসোসিয়েশন অফ ইন্ডিয়া।

8. কেরলে লাক্সারি ক্রুজ ‘Classic Imperial’ এর উদ্বোধন করলেন কেন্দ্রীয় মন্ত্রী নীতিন গাদকারী।

9. UNHCR নানসেন রিফিউজি আওয়ার্ড 2023 জিতলেন সোমালির রিফিউজি Abdullahi Mire.

10. প্রথম দক্ষিণ-এশীয় দেশ হিসাবে নেপাল একই লিঙ্গের বিবাহ রেজিস্টার করলো।
#collected
👍21💯1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 দৈনিক কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স  -  01/12/2023 & 02/12/2023 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************** 01/12/2023 1. প্রখ্যাত লেখক এবং ট্রান্সলেটর Arshia Satta কে ফ্রান্স সরকার দ্বারা Knight of the Order of Arts and Letters সম্মানে…»
Q. ভারতের প্রথম সবাক চলচিত্র হল?
Anonymous Quiz
30%
রাজা হরিশচন্দ্র
61%
আলম আরা
6%
চন্ডিদাস
4%
ঝাঁসি কি রানী
👍10👏1👌1
Q. এশিয়ার দীর্ঘতম নদী হল ________
Anonymous Quiz
3%
গঙ্গা
11%
আমাজন
79%
ইয়াং সি কিয়াং
6%
নীল নদ
👍51🔥1
❇️ Important Questions for all exams.

Q. When is Human Rights Day celebrated?
Answer - 10 December

Q. Who is the major tea producing country of India?
Answer - Assam

Q. Mount is the second woman in India to climb Everest?
Answer - Santosh Yadav

Q. Who was the first woman president of the Indian National Congress?
Answer - Annie Besant

Q. Where is Jim Corbett Park located?
Answer - Uttaranchal

Q. Which Muslim invariant destroyed Somnath temple?
Answer - Mahmud Ghaznavi

Q. Dadasaheb Phalke was the first person awarded with the award?
Answer - Devika Rani

Q. When was 'U.N.O' established?
Answer -1945 AD

Q. Which item exports the most?
Answer - Cotton

Q. Gram comes under which crop?
Answer - Pulses

Q. Which is the longest railroad in India?
Answer - Northern Railway

Q. When did the law pass the law?
Answer - In 1985 AD

Q. Ghana Bird Sanctuary is in which state?
Answer - Rajasthan

Q. Who is known as Frontier Gandhi?
Answer - Khan Abdul Ghaffar Khan

Q. In the Maurya Empire, the first capital of which ruler was 'Patili son'?
Answer - Chandragupta Maurya

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍4
Q. ভারতের অরণ্য গবেষণা কেন্দ্রটি কোথায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
3%
ভোপাল
90%
দেরাদুন
5%
পুনে
2%
দিল্লি
👍6👌2🔥1
Q. TMV কোন গাছের ক্ষতি করে?
Anonymous Quiz
7%
পেয়ারা
12%
লেবু
21%
আপেল
60%
তামাক
🔥2👏2👍1
Q. ‘ইনকিলাব জিন্দাবাদ’ স্লোগান কে দিয়েছিলেন?
Anonymous Quiz
13%
সুভাষ চন্দ্র বসু
60%
ভগৎ সিং
23%
মহম্মদ ইকবাল
4%
লালা লাজপত রায়
3👍1🔥1👌1
Q. গদর পার্টি কোথায় গঠিত হয়েছিল?
Anonymous Quiz
10%
নিউইয়র্ক
66%
সানফ্রান্সিসকো
21%
লাহোর
3%
টোকিও
💯2👍1🔥1
🔰 Foundation day of Indian states

🔺 Arunachal Pradesh- 20 February 1987
🔺 Assam- 26 January 1950
🔺 Andhra Pradesh- 1 November 1956
🔺 Odisha- 1 April 1936
🔺 Uttar Pradesh- 24 January 1950
🔺 Uttarakhand- 9 November 2000
🔺 Karnataka- 1 November 1956
🔺 Kerala- 1 November 1956
🔺 Gujarat- 1 May 1960
🔺 Goa- 30 May 1987
🔺 Chhattisgarh- 01 November 2000
🔺 Jharkhand- 15 November 2000
🔺 Tamil Nadu- 1 November 1956
🔺 Telangana- 02 June 2014
🔺 Tripura- 21 Janwar 1972
🔺 Nagaland- 01 December 1963
🔺 Punjab- 01 November 1966
🔺 West Bengal- 26 January 1950
🔺 Bihar- 22 March 1912
🔺 Manipur- 21 January 1972
🔺 Madhya Pradesh- 01 November 1956
🔺 Maharashtra- 1 May 1960
🔺 Mizoram- 20 February 1987
🔺 Meghalaya- 21 January 1972
🔺 Rajasthan- 30 March 1949
🔺 Sikkim- 16 May 1975
🔺 Haryana- 1 November 1966
🔺 Himachal Pradesh- 25 January 1971
💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍81🔥1
Q. নিচের কোন রাজ্যটি NEFA নাম পরিচিত ছিল?
Anonymous Quiz
25%
নাগাল্যান্ড
23%
মনিপুর
10%
অসম
41%
অরুণাচলপ্রদেশ
1💯1
Q. কুঁড়ি থেকে ফুল ফোটা কি ধরনের চলন?
Anonymous Quiz
32%
ট্রপিক চলন
27%
ট্যাক্টিক চলন
39%
ন্যাস্টিক চলন
3%
কোনটিই নয়
👍41