🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. যদি BPQWF কে লেখা হয় STEAM ও RGZQ কে লেখা হয় MORE, তাহলে FQPZQ কে কিভাবে লেখা হবে?
Anonymous Quiz
7%
TEAMS
32%
MEETS
55%
METRE
5%
METER
👍2🔥2💯1
Q. ৭ জন শ্রমিক ৬ দিনে একটি মেশিন ফিট করতে পারেন।১৪ জন শ্রমিক ফিট করলে কত দিন সময় লাগবে?
Anonymous Quiz
4%
১ দিন
21%
২ দিন
71%
৩ দিন
4%
৪ দিন
🥰2👍1🔥1
Q. সবচেয়ে ভারী ধাতু কোনটি?
Anonymous Quiz
19%
F
20%
Cl2
47%
Br2
14%
I2
👍1👌1
Q. একটি স্কুলের মোট ছাত্র-ছাত্রীর ৭০% ছেলে ও ৫০৪ জন মেয়ে। মোট ছেলের সংখ্যা কত?
Anonymous Quiz
10%
১১০৮ জন
59%
১১৭৬ জন
25%
১২০৮ জন
7%
৩০২৪ জন
👍4🔥1
Q. ঘুমোট কোন রাজ্যের ঐতিহ্যশালী বাদ্যযন্ত্র?
Anonymous Quiz
24%
অন্ধ্রপ্রদেশ
21%
গোয়া
23%
কেরালা
32%
গুজরাট
1👍1🔥1
For all competitive exams

Question 1. Hirakund dam is built on which river?
Answer - Mahanadi

Question 2. Who built Jama Masjid in Delhi?
Answer - Shah Jahan

Question 3. Which is the highest military award of Shantikal?
Answer - Ashok Chakra

Question 4. Where is the National Dairy Research Institute located?
Answer - Karnal (Haryana)

Question 5. What is the first discourse given by Lord Buddha in Sarnath in Buddhism?
Answer - Religion

Question 6. When is Air Force Day celebrated?
Answer - 8 October

Question 7. In which city the three historical war of 1526, 1556 and 1761 took place?
Answer - Panipat (Haryana)

Question 8. Recently from which state has been separated and Telangana has been created?
Answer - Andhra Pradesh

Question 9. Which ocean is on the west coast of India?
Answer - Arabian Sea

Question 10. Where is the headquarters of UNESCO (UNESCO)?
Answer - Paris (France)

Question 11. Which game is related to 'Panelty Corner'?
Answer - Hockey

Question 12. What is the cause of rain in winter in northern India?
North - Western disturbance

Question 13. Which game is related to Deodhar Trophy?
Answer - Cricket

Question 14. What is the currency of Russia?
Answer - Ruble (₽)

Question 15. Which was the famous port of Indus Valley Civilization?
Answer - Lothal

Question 16. Who was the first Tirthankara of Jainism?
Answer - Rishabhdev

Question 17. Where was Gautam Buddha born?
Answer - Lumbini which is in Nepal.

Question 18. Lord Mahavir was which Tirthankara of Jainism?
Answer - 24th

Question 19. Who is the first woman President of India?
Answer - Pratibha Patil

Question 20. Cuttack is situated on which river?
Answer - Mahanadi

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍7
Q. ৫ বছর পূর্বে পিতা ও পুত্রের বয়সের সমষ্টি ৪৪ হলে, বর্তমানে তাদের বয়সের সমষ্টি কত?
Anonymous Quiz
17%
৪৯
65%
৫৪
15%
৫৯
4%
৬৪
👍2🔥1
Q. সংবিধানের কোন ধারায় “শিশু শ্রম নিষিদ্ধ” উল্লেখ করা হয়েছে?
Anonymous Quiz
48%
ধারা ২৪
28%
ধারা ৪৫
19%
ধারা ৩৩০
6%
ধারা ৩৬৮
👍7
⭕️ General science previous years questions

Q. Where is Asia's largest reflective telescope?
- Kawalur

Q. Who invented optical fiber?
- Narinder Kapani

Q. What is the unit of measuring ampere?
- Current

Q. Who is used to divide white light into different colors?
- Prism

Q. Taran Taal appears less deeper than the actual depth is the reason?
- Full internal reflection of light

Q. What is the lens made?
- Flit glass

Q. To be an example of 'Marichika' is an example?
- Full internal reflection of light

Q. In the summer, Maraichika is visible due to which phenomenon?
- Full internal reflection of light

Q. What type of mirror is used in the head lights of vehicles?
- Parvalent mirror

Q. What are the mirrors used in the headlamps of cars?
- Following concave

Q. Who first measured the velocity of light?
- Romer

Q. 3D is in glasses to watch movies?
- Polarized

Q. Which physical amount is obtained from the ratio of the momentum and velocity of the substance?
-- Mass

Q. The rocket works on the principle of which?
- Conservation of emotion

Q. Who proposed the universal law of gravity?
- Newton

Q. Is Pascal Unit?
- of pressure

Q. What is measured by cusec?
- Water flow

Q. Is the most candidates?
- Steel

Q. What is the force that causes the body to be drawn to the center of the earth?
- gravity

Q. What is the closest to the gravity of the moon?
- 1/6

Q. What is the rule of Archimedes related to?
- Planning rule

Q. Is there a unit of viscosity?
- Pooge

Q. What force does it take to extract cream from milk?
-- centrifugal force

Q. What is the energy in the key clock?
- Surplus energy

Q. Sun's energy is generated?
- By nuclear fusion

Q. Is the reason for cloud floating in the atmosphere?
-- density

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍31
Q. ক্লোরোফিল : গাছ : : হিমোগ্লোবিন : ?
Anonymous Quiz
5%
রক্তস্রাব
84%
রক্ত
10%
লৌহ
1%
লাল
👍2🔥1
Q. “বক্সা টাইগার রিজার্ভ” কোন জেলায় অবস্থিত?
Anonymous Quiz
75%
আলিপুরদুয়ার
15%
কোচবিহার
4%
মালদা
6%
দার্জিলিং
🔥1
Q. বিশ্ব জল দিবস কবে পালিত হয়?
Anonymous Quiz
12%
১৬ মার্চ
63%
২২ মার্চ
13%
১৯ এপ্রিল
12%
২২ এপ্রিল
1👍1🔥1🥰1
Q. বিশ্ব উস্নায়ন বা গ্লোবাল ওয়ার্মিং -এর জন্য দায়ী প্রধান গ্যাসটি হল ____
Anonymous Quiz
57%
কার্বন-ডাই-অক্সাইড
16%
নাইট্রোজেন পারঅক্সাইড
24%
কার্বন-মনোক্সাইড
3%
নাইট্রাস অক্সাইড
💯3👍2🔥1
Q. সিরিজটি সম্পূর্ণ করুন: ১০, ১০০, ২০০,৩১০,?
Anonymous Quiz
11%
৪০০
21%
৪১০
30%
৪২০
37%
৪৩০
👍31🔥1
1 মানব দেহের সবচেয়ে বড় অস্থির
নাম কি.?
—ফিমার।
2 মানব দেহের সবচেয়ে বড় গ্রন্থির
নাম কি.?
—যকৃত।
3 মানব দেহের সর্বাপেক্ষা দৃঢ় ও
দীর্ঘ অস্থি
কোনটি.?
—উরুর অস্থি।
4 রক্তে হিমোগ্লোবিন থাকে
কোথায়.?
—লোহিত রক্তকনিকায়।
5 রক্তের গ্রুপ আবিষ্কার করেন কে.?
—ল্যান্ড ষ্টেনার।
6 রক্তের লোহিত রক্ত কনিকা তৈরী
হয়.
---অস্থিমজ্জায়
7 সেলসিয়াস স্কেলে মানব দেহের
স্বাভাবিক
উষ্ণতা কত.?
—৩৬.৯ ডিগ্রী
8 মাদাম কুরী জন্মগ্রহণ করেন কত
সালে?
--- ৭ নভেম্বর ১৮৬৭
9 মাইটোসিস কোষ বিভাজনের
কোন ধাপে স্পিন্ডল
যন্ত্র সৃষ্টি হয়?
--- প্রো মেটাফেজ
10 জিনতত্তের জনক হলেন?
--- গ্রেগর জোহান মেন্ডেল
――――――――――――――――――–―
Join– @Gkstudyguide
👍83
Q. অংক : যুক্তিপূর্ন ব্যাখ্যা : : বিজ্ঞান : ?
Anonymous Quiz
3%
অনুভূতি
18%
জ্ঞান
30%
পরীক্ষা
49%
আবিষ্কার
🔥3👏2👌2👍1🥰1
Q. TMV কোন গাছের ক্ষতি করে?
Anonymous Quiz
8%
লেবু
24%
আপেল
63%
তামাক
5%
পেয়ারা
👌21👍1
📅  02 December 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


1. Which edition of the Global Ayurveda Festival is being inaugurated by Jagdeep Dhankhar?

Answer - 5th

2. Recently, who inaugurated the new factory of Dixon Technology in Noida?

Answer - Ashwini Vaishnav

3. Who is ready to provide the President's flag to the Armed Forces Medical College in Pune?

Answer - Draupadi Murmu

4. Nagaland, which is celebrating its 61st State Day, has officially become the 16th state of the Union of India?

Answer - 1963

5. What is the subject of World AIDS Day, 2023?

Answer - Let the communities lead

6. Where will the 24th edition of Hornilli Festival 2023 be held?

Answer - Naga Heritage Village Kissama

7. Which institute is organizing a drone technology training program for the first armed forces personnel of its kind in the country?

Answer - IIT Guwahati

8. Where will the 'Jal History Festival' be organized by the Ministry of Water Power?

Answer - Shamsi pond, ship palace

9. Where was the 10,000th Jan Aushadhi Kendra dedicated by Prime Minister Narendra Modi?

Answer - AIIMS, Deoghar

10. Where will the opening ceremony of 29th Kiff be?

Answer - Netaji Indoor Stadium
👍3
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  02 December 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  1. Which edition of the Global Ayurveda Festival is being inaugurated by Jagdeep Dhankhar? Answer - 5th 2. Recently, who inaugurated the new factory…»
Q. নিচের কনটি অন্যদের থেকে আলাদা?
১২১, ১৪৩, ১৬৫, ১৮৬, ২০৯
Anonymous Quiz
17%
১২১
25%
১৪৩
24%
১৬৫
34%
১৮৬
1👍1🔥1
Q. নিম্নে উল্লিখিত ভারতের কোন রাজ্যটি ভাষার ভিত্তিতে প্রথম গঠিত হয়?
Anonymous Quiz
6%
গুজরাট
76%
অন্ধ্রপ্রদেশ
9%
হরিয়ানা
9%
পশ্চিমবঙ্গ
👍2🔥1