🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇ - āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āϰāĻžāϖ⧇

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦāĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āϕ⧇āϰ āϏāĻĻāϰāĻĻāĻĒā§āϤāϰ āϕ⧋āĻĨāĻžā§Ÿ āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻŋāϤ?
Anonymous Quiz
28%
āύāĻŋāωāĻ‡ā§ŸāĻ°ā§āĻ•
10%
āĻļāĻŋāĻ•āĻžāĻ—ā§‹
13%
āĻ•ā§āϝāĻžāϞāĻŋāĻĢā§‹āĻ°ā§āύāĻŋ⧟āĻž
49%
āĻ“ā§ŸāĻžāĻļāĻŋāĻ‚āϟāύ
👍3👌1
Q. 5 āĻŦāĻ›āϰ āĻĒā§‚āĻ°ā§āĻŦ⧇ āĻĒāĻŋāϤāĻž āĻ“ āĻĒ⧁āĻ¤ā§āϰ⧇āϰ āĻŦ⧟āϏ⧇āϰ āϏāĻŽāĻˇā§āϟāĻŋ 44 āĻšāϞ⧇, āĻŦāĻ°ā§āϤāĻŽāĻžāύ⧇ āϤāĻžāĻĻ⧇āϰ āĻŦ⧟āϏ⧇āϰ āϏāĻŽāĻˇā§āϟāĻŋ āĻ•āϤ?
Anonymous Quiz
16%
49
62%
54
17%
59
4%
64
👍2👏2
Q. 21 : 4 : : 45 : ?
Anonymous Quiz
13%
4
27%
5
48%
9
11%
15
👌4đŸ”Ĩ2👍1👏1
Q. ⧍ā§Ļā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻžāϰ ā§Ē āϏāĻžāϧāĻžāϰāĻŖ āϏ⧁āĻĻ ā§Ŧā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻžāĨ¤ āĻāĻ•āχ āϏ⧁āĻĻ⧇āϰ āĻšāĻžāϰ⧇ ā§Žā§Ļā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻžāϰ āĻŦāĻ›āϰ⧇ āϏ⧁āĻĻ āĻ•āϤ āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
10%
ā§§ā§Ģā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻž
48%
ā§§ā§Ŧā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻž
33%
ā§§ā§Žā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻž
9%
⧍ā§Ļā§Ļ āϟāĻžāĻ•āĻž
👍2
👍5👌2❤1đŸ’¯1
1. The largest of the United States
In which state 'Homestake' mine of self -excavation
situated at ?
Answer: In South Dakota

2. Andes Pavatmala (South America)
What is the name of the peak?
Answer: Ekankagua

3. Which business in most plateau parts of the world
Is the predominance of?
Answer: Undefied

4. Where is the 'Meseta's plateau' located?
Answer: Spain and Portugal

5. Where does the 'Canadian Pacific railroad' go from?
Answer: From Halifax to Bankover

6. Where is coal abundant in India?
Answer: In Gondwana region

7. Kiss 'Hirakud Project'
Is located in the state and on which river?
Answer: Odisha, Mahanadi

8. What is the capital of 'Rawanda'?
Answer: Kigali

9. Mount Etna 'is located in which power?
Answer: Sisli (Italy)

10. Australia is situated on which river?
Answer: Mare Dalig (3717 km)

11. The most distance of -1 ° longage-
Is the minimum?
Answer: On the equator

12. What is 'roaring Chalisa'?
Answer: 40 ° near latitude in the southern hemisphere
Lacket

13. ' Where is the original residence of Maori?
Answer: In New Zealand

14. Which is the largest peninsula in the world?
Answer: Arabian Peninsula (area 32,50,000
Class km)

15. Who is the malaria from Sincona tree
C medicine is made?
Answer: Kunain

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
Q. āĻ˜ā§‹ā§œāĻžāϰ āĻĒāĻŋāϠ⧇ āĻ•āϰ⧇ āĻĄāĻžāĻ• āĻŦāĻŋāϞāĻŋāϰ āĻŦā§āϝāĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻž āϕ⧇ āĻĒā§āϰāϚāϞāύ āĻ•āϰ⧇āύ?
Anonymous Quiz
10%
āφāĻ•āĻŦāϰ
61%
āĻļ⧇āϰāĻļāĻžāĻš
21%
āĻ›āĻ¤ā§āϰāĻĒāϤāĻŋ āĻļāĻŋāĻŦāĻžāĻœā§€
8%
āĻŽāĻ›āĻŽāĻĻ āĻŦāĻŋāύ āϤ⧁āϘāϞāĻ•
❤2đŸ”Ĩ2đŸ’¯1
Q. ā§Ģ⧧⧍ -āĻāϰ āϏāĻ™ā§āϗ⧇ āύ⧂āĻ¨ā§āϝāϤāĻŽ āϕ⧋āύ āĻĒā§‚āĻ°ā§āĻŖāϏāĻ‚āĻ–ā§āϝāĻž āϝ⧋āĻ— āĻ•āϰāϞ⧇, āϤāĻž āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻĒā§‚āĻ°ā§āύāĻŦāĻ°ā§āĻ— āϏāĻ‚āĻ–ā§āϝāĻž āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
36%
ā§§ā§­
34%
ā§¨ā§Ž
25%
ā§Šā§§
6%
ā§Ģā§§ā§§
đŸ”Ĩ4👍1👌1
☆ Major Pass of India ☆


1. Karkoram Pass - Jammu and Kashmir

2. Jojila Pass -Jammu and Kashmir

3. Pirpanjal Pass -Jammu and Kashmir

4. Banihal Pass -Jammu and Kashmir

5. Burjil Pass- Jammu and Kashmir

6. Shipkila Pass - Himachal Pradesh

7. Rohatang Pass - Himachal Pradesh

8. Badalacha Pass - Himachal Pradesh

9. Liprukh Pass - Uttarakhand

10. Man Pass - Uttarakhand

11. Note Pass-Uttarakhand

12.athula Pass -Sikkim

13. Jalepla Pass -Sikkim

14. Bomdila Pass - Arunachal Pradesh

15. Yangyap Pass -Arunachal Pradesh

16. Difu Pass - Arunachal Pradesh

17. Tuju Pass - Manipur

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍5
Q. āĻ…āϰ⧁āύ -āĻāϰ āύāĻžāĻŽ āĻ•ā§āϞāĻžāϏ⧇ āωāĻĒāϰ⧇āϰ āĻĻāĻŋāĻ• āĻĨ⧇āϕ⧇ ā§­ āύāĻŽā§āĻŦāϰ āĻāĻŦāĻ‚ āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āĻĻāĻŋāĻ• āĻĨ⧇āϕ⧇ ⧍ā§Ŧ āύāĻŽā§āĻŦāϰāĨ¤āĻ•ā§āϞāĻžāϏ⧇ āĻŽā§‹āϟ āĻ•āϤāϜāύ āĻ›āĻžāĻ¤ā§āϰ āφāϛ⧇?
Anonymous Quiz
17%
⧍ā§Ļ āϜāύ
44%
⧍⧍ āϜāύ
26%
⧍ā§Ē āϜāύ
13%
⧍ā§Ŧ āϜāύ
👍1đŸ”Ĩ1
Q. Virus : Smallpox :: Bacteria : ?
Anonymous Quiz
16%
Malaria
41%
Diarrhea
19%
Polio
24%
Typhoid
❤2👌2đŸ’¯2👍1
Q. āĻĻ⧁āĻ°ā§āĻ—āĻžāĻĒ⧁āϰ⧇āϰ āχāĻ¸ā§āĻĒāĻžāϤ āĻ•āĻžāϰāĻ–āĻžāύāĻž āϕ⧋āύ āύāĻĻā§€āϰ āϤ⧀āϰ⧇ āĻ—ā§œā§‡ āωāϠ⧇āϛ⧇?
Anonymous Quiz
7%
āϤāĻžāĻĒā§āϤāĻŋ
29%
āϰ⧂āĻĒāύāĻžāϰāĻžā§ŸāĻŖ
62%
āĻĻāĻžāĻŽā§‹āĻĻāϰ
3%
āĻ—āĻ™ā§āĻ—āĻž
Q. āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āĻ…āĻ™ā§āĻ—āϰāĻžāĻœā§āϝ⧇āϰ āϰāĻžāĻœā§āϝāĻĒāĻžāϞāϗ⧁āϞāĻŋ āĻ•āĻžāϰ āĻĻā§āĻŦāĻžāϰāĻž āύāĻŋāϝ⧁āĻ•ā§āϤ āĻšāύ?
Anonymous Quiz
65%
āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āϰāĻžāĻˇā§āĻŸā§āϰāĻĒāϤāĻŋ
16%
āϰāĻžāĻœā§āϝ⧇āϰ āĻŽā§āĻ–ā§āϝāĻŽāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰ⧀
14%
āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āϰāĻžāĻœā§āϝāϏāĻ­āĻž
5%
āϰāĻžāĻœā§āϝ⧇āϰ āĻŦāĻŋāϧāĻžāύāϏāĻ­āĻž
👌1
Q. āĻŽāĻžāύ⧁āώ āĻĒā§āϰāĻĨāĻŽ āϕ⧋āύ āϧāĻžāϤ⧁ āĻŦā§āϝāĻŦāĻšāĻžāϰ āĻ•āϰ⧇?
Anonymous Quiz
6%
āĻāϞ⧁āĻŽāĻŋāύāĻŋ⧟āĻžāĻŽ
5%
āϏ⧋āύāĻž
68%
āϤāĻžāĻŽāĻž
20%
āϞ⧋āĻšāĻž
👍3👌3
đŸ”ģ Top One liner of the entire Geography

Question 1. Which Union Territory of India is such that it has four districts, but it does not borders for any other district of it?
Answer - Puducherry

Question 2. What is the study of lakes called?
Answer - Limanology

Question 3. Kullu Valley is situated between whom?
Answer - Dhauladhar and Pir Panjali

Question 4. In which hill part of Pipli Ghat Pass is?
Answer - Aravalli

Question 5. Which Himalayan peak is also called Sagarmatha?
Answer - Mount Everest

Question 6. What is Gadwin Austin?
Answer - A peak

Question 7. What is the second name of Greater Himalayas?
Answer - Himadri

Question 8. Which is included in Naga Tiba and Mahabharata mountain ranges?
Answer - Low Himalayas

Question 9. What is other names of the Sahyadri mountain range?
North - Western Ghats

Question 10. Which is the highest plateau of India?
Answer - Ladakh Plateau

Question 11. Who produces the plantation?
Answer-Non-food crops

Question 12. What is the area of crops in India?
Answer - 60 to 70 percent of food grains area

Question 13. Which is the most abundant area in jute production?
North - West Bengal

Question 14. Where is the highest area of jute in India?
North - West Bengal

Question 15. The word Green Revolution has been used to indicate which high production?
Answer - By increasing agricultural productivity per hectare.

Question 16. Which states were the most successful in the Green Revolution?
Answer - in Punjab, Haryana and Uttar Pradesh

Question 17. Which crop is related to Green Revolution?
Answer - Wheat

Question 18. What else is the Hyv program called in India?
Answer - New Agricultural Policy

Question 19. Which state of India is called a rice bowl?
Answer - Andhra Pradesh

Question 20. Operation Flood related to whom?
Answer - Milk production

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2👌1
Q. 100 -āĻāϰ 0.1% = ?
Anonymous Quiz
25%
0.01
48%
0.1
16%
1
10%
10
👍1👌1
Q. āĻĻāĻžāĻ°ā§āϜāĻŋāϞāĻŋāĻ‚ āĻĨ⧇āϕ⧇ āύ⧇āĻĒāĻžāϞāϕ⧇ āφāϞāĻžāĻĻāĻž āĻ•āϰ⧇ āϰ⧇āϖ⧇āϛ⧇ āϕ⧋āύ āĻĒāĻ°ā§āĻŦāϤāĻļā§āϰ⧇āĻŖā§€?
Anonymous Quiz
19%
āĻāĻ­āĻžāϰ⧇āĻ¸ā§āϟ
27%
āĻļāĻŋāĻŦāĻžāϞāĻŋāĻ•
8%
āĻĒāĻļ⧁āĻĒāϤāĻŋ
46%
āϏāĻŋāĻ™ā§āĻ—āĻžāϞāĻŋāϞāĻž
đŸ’¯3
📅 āĻĻ⧈āύāĻŋāĻ• āĻ•āĻžāϰ⧇āĻ¨ā§āϟ āĻ…ā§āϝāĻžāĻĢā§‡ā§ŸāĻžāĻ°ā§āϏ  -  28/11/2023 & 29/11/2023
đŸ’ĨJoin Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
***************************
✅ 28/11/2023

1. āϗ⧁āϜāϰāĻžāĻŸā§‡ āύāĻŦāĻŽ āĻ¨ā§āϝāĻžāĻļāύāĻžāϞ āϞ⧇āϭ⧇āϞ āĻĒāϞāĻŋāωāĻļāύ āϰ⧇āϏāĻĒāĻ¨ā§āϏ āĻāĻ•ā§āϏāϏāĻžāϰāϏāĻžāχāϜ āĻšā§‹āĻ¸ā§āϟ āĻ•āϰāϞ⧋ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāύ āϕ⧋āĻ¸ā§āϟ āĻ—āĻžāĻ°ā§āĻĄāĨ¤

2. Charles Leclerc āϕ⧇ āĻšāĻžāϰāĻŋā§Ÿā§‡ āφāĻŦ⧁ āϧāĻžāĻŦā§€ āĻ—ā§āĻ°ā§āϝāĻžāĻ¨ā§āĻĄ āĻĒā§āϰāĻŋāĻ•ā§āϏ 2023 āϜāĻŋāϤāϞ⧇āύ āĻŽā§āϝāĻžāĻ•ā§āϏ āĻ­āĻžāĻ°ā§āϏāϟāĻžāĻĒā§āĻĒāύāĨ¤

3. āϰāĻŋāĻĒāĻžāĻŦāϞāĻŋāĻ• āĻ…āĻĢ āĻŽā§‹āϜāĻžāĻŽā§āĻŦāĻŋāϕ⧇ āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āĻĒāϰāĻŦāĻ°ā§āϤ⧀ āĻšāĻžāχāĻ•āĻŽāĻŋāĻļāύāĻžāϰ āĻĒāĻĻ⧇ Robert Shetkintong āϕ⧇ āύāĻŋāϝ⧁āĻ•ā§āϤ āĻ•āϰāĻž āĻšāϞ⧋āĨ¤

4. āφāχāϰāĻŋāĻļ āϞ⧇āĻ–āĻ• Paul Lynch āϤāĻžāϰ āϞ⧇āĻ–āĻž āωāĻĒāĻ¨ā§āϝāĻžāϏ ‘Prophet Song’ āĻāϰ āϜāĻ¨ā§āϝ 2023 āĻŦ⧁āĻ•āĻžāϰ āĻĒā§āϰāĻžāχāϜ āϜāĻŋāϤāϞ⧇āύāĨ¤

5. PRSI āĻ¨ā§āϝāĻžāĻļāύāĻžāϞ āφāĻ“ā§ŸāĻžāĻ°ā§āĻĄ 2023 āĻ ‘āĻ…ā§āϝāĻžāύ⧁⧟āĻžāϞ āϰāĻŋāĻĒā§‹āĻ°ā§āĻŸâ€™ āĻ•ā§āϝāĻžāϟāĻžāĻ—āϰāĻŋāϤ⧇ NHPC āĻĻā§āĻŦāĻŋāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻĒ⧁āϰāĻ¸ā§āĻ•āĻžāϰ āϜāĻŋāϤāϞ⧋āĨ¤

6. āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āĻŦ⧃āĻšāĻ¤ā§āϤāĻŽ āϟāĻžāχāĻ—āĻžāϰ āϰāĻŋāϜāĻžāĻ°ā§āĻ­ āĻŽāĻ§ā§āϝāĻĒā§āϰāĻĻ⧇āĻļ⧇āϰ āĻĻāĻžāĻŽā§‹ (Damoh) āĻœā§‡āϞāĻžā§Ÿ āĻ—ā§œā§‡ āωāĻ āϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āĨ¤

7. ISSF āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦāĻ•āĻžāĻĒ āĻĢāĻžāχāύāĻžāϞ⧇ 25m Rapid Fire āĻ āĻĒā§āϰāĻĨāĻŽ āĻ­āĻžāϰāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻļā§āϝ⧁āϟāĻžāϰ āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇ āĻŽā§‡āĻĄā§‡āϞ (āĻŦā§āϰ⧋āĻžā§āϜ) āϜāĻŋāϤāϞ⧇āύ āφāύāĻŋāĻļ āĻ­āĻžāύāĻ“ā§ŸāĻžāϞāĻžāĨ¤

8. āĻŦāĻžāϰāĻžāĻŖāϏ⧀āϤ⧇ āĻĻā§āĻŦāĻŋāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻ­āĻžāϏāĻŽāĻžāύ CNG āĻ¸ā§āĻŸā§‡āĻļāύ⧇āϰ āωāĻĻā§āĻŦā§‹āϧāύ āĻ•āϰāϞ⧇āύ āϕ⧇āĻ¨ā§āĻĻā§āĻ°ā§€ā§Ÿ āĻŽāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰ⧀ āĻšāĻžāϰāĻĻā§āĻŦā§€āĻĒ āϏāĻŋāĻ‚ āĻĒ⧁āϰ⧀āĨ¤

9. āϏāĻžāĻŽā§āĻĻā§āϰāĻŋāĻ• āĻĒāĻ°ā§āϝāĻŦ⧇āĻ•ā§āώāϪ⧇āϰ āϜāĻ¨ā§āϝ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāύ āϕ⧋āĻ¸ā§āϟ āĻ—āĻžāĻ°ā§āĻĄ āĻāĻŦāĻ‚ āύ⧇āĻ­ā§€ 15āϟāĻŋ C-295 āĻŸā§āϰāĻžāĻ¨ā§āϏāĻĒā§‹āĻ°ā§āϟ āĻā§ŸāĻžāϰāĻ•ā§āϰāĻžāĻĢāϟ āĻ…āĻ¨ā§āϤāĻ°ā§āϭ⧁āĻ•ā§āϤ āĻ•āϰāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āĨ¤

10. āĻ…āĻ­āĻŋāύ⧇āϤāĻž āĻŦāĻŋāĻ•ā§āϰāĻŽ āĻ—ā§‹āϖ⧇āϞ⧇āϰ āύāĻžāĻŽā§‡ āĻŽā§āĻŽā§āĻŦāĻžāχ āĻ¸ā§āĻŸā§āϰāĻŋāĻŸā§‡āϰ āύāĻžāĻŽāĻ•āϰāĻŖ āĻšāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇ āĻŦāϞ⧇ āĻ˜ā§‹āώāĻŖāĻž āĻ•āϰāϞ āĻŽāĻšāĻžāϰāĻžāĻˇā§āĻŸā§āϰ āϏāϰāĻ•āĻžāϰāĨ¤

✅ 29/11/2023
@Gkstudyguide

1. āĻ­āĻžāϰāϤ⧇āϰ āĻŦ⧃āĻšāĻ¤ā§āϤāĻŽ 287 āĻ•āĻŋāĻŽāĻŋ āĻĻ⧈āĻ°ā§āĻ˜ā§āϝ⧇āϰ āϏāĻžāĻ°ā§āϕ⧁āϞāĻžāϰ āϰ⧇āϞāĻ“ā§Ÿā§‡ āĻŦ⧇āĻ™ā§āĻ—āĻžāϞ⧁āϰ⧁āϤ⧇ āĻ—ā§œā§‡ āωāĻ āϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āĨ¤

2. āĻ•ā§āϰ⧇āĻ¸ā§āϟ āĻ…āĻĢ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻž āĻ—āĻžāχāĻĄā§‡āĻĄ āĻŽāĻŋāϏāĻžāχāϞ āĻĄā§‡āĻ¸ā§āĻŸā§āϰ⧟āĻžāϰ ‘INS Imphal’ āĻāϰ āωāĻ¨ā§āĻŽā§‹āϚāύ āĻ•āϰāϞ⧇āύ āĻĒā§āϰāϤāĻŋāϰāĻ•ā§āώāĻž āĻŽāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰ⧀ āϰāĻžāϜāύāĻžāĻĨ āϏāĻŋāĻ‚āĨ¤

3. āχāωāϕ⧇ āϤ⧇ āĻ­āĻžāϰāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻšāĻžāχāĻ•āĻŽāĻŋāĻļāύāĻžāϰ Vikram K. Doraiswami āύāϤ⧁āύ āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻŦāχ āϞāĻžā§āϚ āĻ•āϰāϞ⧇āύ āϝāĻžāϰ āĻļāĻŋāϰ⧋āύāĻžāĻŽ ‘India’s Moment: Changing Power Equations around the World’, āϞāĻŋāϖ⧇āϛ⧇āύ āĻ…āĻ§ā§āϝāĻžāĻĒāĻ• āĻŽā§‹āĻšāύ āϕ⧁āĻŽāĻžāϰāĨ¤

4. āĻĒāϰ⧇āϰ āĻŦāĻ›āϰ āĻŽāĻŋāϞāĻŋāϟāĻžāϰāĻŋ āϞāĻŋāϟāĻžāϰ⧇āϚāĻžāϰ āĻ‰ā§ŽāϏāĻŦ āĻšā§‹āĻ¸ā§āϟ āĻ•āϰāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇ āĻ…āĻŽā§ƒāϤāϏāϰāĨ¤

5. āĻ­ā§āϝāĻžāĻ•āϏāĻŋāύ āĻ—āĻŦ⧇āώāĻŖāĻžāϰ āϜāĻ¨ā§āϝ āĻ­āĻžāϰāϤ āĻŦāĻžā§Ÿā§‹āĻŸā§‡āĻ• āĻāĻŦāĻ‚ āχāωāύāĻŋāĻ­āĻžāĻ°ā§āϏāĻŋāϟāĻŋ āĻ…āĻĢ āϏāĻŋāĻĄāύāĻŋ āϚ⧁āĻ•ā§āϤāĻŋ āĻ¸ā§āĻŦāĻžāĻ•ā§āώāϰ āĻ•āϰāϞ⧋āĨ¤

6. āĻ—ā§‹ā§ŸāĻžāϤ⧇ āĻ…āύ⧁āĻˇā§āĻ āĻŋāϤ IFFI 2023 āĻ ‘Endless Borders’ Golden Peacock āφāĻ“ā§ŸāĻžāĻ°ā§āĻĄ āϜāĻŋāϤāϞ⧋āĨ¤

7. āĻšā§‡āĻ¨ā§āύāĻžāχāϤ⧇ āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻŋāϤ āĻ¸ā§āϟāĻžāĻ°ā§āϟāφāĻĒ Agnikul āĻŦāĻ›āϰ⧇āϰ āĻļ⧇āώ⧇ āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦ⧇āϰ āĻĒā§āϰāĻĨāĻŽ 3D-āĻĒā§āϰāĻŋāĻ¨ā§āĻŸā§‡āĻĄ āχāĻžā§āϜāĻŋāύ⧇āϰ āĻĒāϰ⧀āĻ•ā§āώāĻŖ āĻ•āϰāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āĨ¤

8. āχāĻ¨ā§āĻĻā§‹āύ⧇āĻļāĻŋ⧟āĻžāϰ Anak Krakatau āφāĻ—ā§āĻ¨ā§‡ā§ŸāĻ—āĻŋāϰāĻŋ āĻœā§‡āϗ⧇ āωāϠ⧇ āĻ…āĻ—ā§āĻ¨ā§āĻ¯ā§ā§ŽāĻĒāĻžāϤ āϘāϟāĻžāϞ⧋āĨ¤

9. āĻ•āĻŽā§āĻŦā§‹āĻĄāĻŋ⧟āĻžā§Ÿ āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻŋāϤ Angkor Wat āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦ⧇āϰ āĻ…āĻˇā§āϟāĻŽ āφāĻļā§āϚāĻ°ā§āϝ āĻāϰ āϖ⧇āϤāĻžāĻŦ āĻĒ⧇āϞ⧋āĨ¤

10. āφāĻ°ā§āĻŽāĻĄ āĻĢā§‹āĻ°ā§āϏ⧇āϏ āĻŸā§āϰāĻžāĻ¨ā§āϏāĻĢāĻŋāωāĻļāύ āϏ⧇āĻ¨ā§āϟāĻžāϰ⧇ āĻĒā§āϰāĻĨāĻŽ āĻŽāĻšāĻŋāϞāĻž āĻ•āĻŽāĻžāĻ¨ā§āĻĄāĻŋāĻ‚ āĻ…āĻĢāĻŋāϏāĻžāϰ āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇ āĻ•āĻ°ā§āύ⧇āϞ Sunita BS āϕ⧇ āύāĻŋāϝ⧁āĻ•ā§āϤ āĻ•āϰāĻž āĻšāϞ⧋āĨ¤
#collected
👍4
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅 āĻĻ⧈āύāĻŋāĻ• āĻ•āĻžāϰ⧇āĻ¨ā§āϟ āĻ…ā§āϝāĻžāĻĢā§‡ā§ŸāĻžāĻ°ā§āϏ  -  28/11/2023 & 29/11/2023 đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************** ✅ 28/11/2023 1. āϗ⧁āϜāϰāĻžāĻŸā§‡ āύāĻŦāĻŽ āĻ¨ā§āϝāĻžāĻļāύāĻžāϞ āϞ⧇āϭ⧇āϞ āĻĒāϞāĻŋāωāĻļāύ āϰ⧇āϏāĻĒāĻ¨ā§āϏ āĻāĻ•ā§āϏāϏāĻžāϰāϏāĻžāχāϜ āĻšā§‹āĻ¸ā§āϟ āĻ•āϰāϞ⧋ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāύ āϕ⧋āĻ¸ā§āϟ āĻ—āĻžāĻ°ā§āĻĄāĨ¤ 2. Charles Leclerc āϕ⧇ āĻšāĻžāϰāĻŋā§Ÿā§‡â€ĻÂģ
📅  30 November 2023 Current Affairs
đŸ’ĨJoin Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


1. Who launched 'Anganwadi Protocol for Divyang children'?

Answer - Smriti Zubin Irani

2. Which award has been received by the Ministry of AYUSH for its performance at the Indian International Trade Fair?

Answer - Gold Medal

3. How many consecutive years have the trainer won the Global AWS Training Partner Award?

Answer - 2 years

4. In which city is the Green Hydrogen Blending Pilot Project being launched by ATGL?

Answer - Ahmedabad is.

5. Who is the founder of Educate Girls and the recipient of WISE Awards 2023 for education?

Answer - Safina Hussain

6. Which state won the gold medal for outstanding performance in the 42nd India International Trade Fair, 2023?

Answer - Odisha

7. Which category of Panchayat 2 won in the 54th Indian International Film Festival (IFFI)?

Answer - OTT Award for Web Series

8. Which film won the Golden Peacock Award in IFFI 2023?

Answer - Endless Borders

9. Syed Modi India International Badminton Championship took place in which city?

Answer - Lucknow

10. Who directed the ICFT -NESCO Gandhi medal winning film "Drift" at the 54th India International Film Festival?

Answer - Anthony Chen
👍4
Q. The speed of light is minimal from between which?
Ans. Glass

Q. The color of a star shows, its
Ans. Heating

Q. The basic reason for the extraordinary glow of diamonds cut properly is that -
Ans. It has a highly high refraction index

Q. Have sunglasses capable?
Ans. Diopter

Q. The principle on which optical fiber works is
Ans. Complete internal reflection

Q. Is the reason for the sun and the moon to appear long circular near the horizon?
Ans. Refraction

Q. How to produce white light in the hose?
Ans. By heating the fiber

Q. The color of an opaque object is due to the color that he
Ans. Refrains

Q. The person sitting in the water looks his leg folded and small?
Ans. Refraction due to

Q. When a compact disc (CD) is seen in sunlight, the same colors are seen as rainbow. Can it be explained?
Ans. Refraction, insufficiency

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1