🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅 দৈনিক কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স  -  26/11/2023 & 27/11/2023 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************** 26/11/2023 1. ফেডারেশন অফ ইন্ডিয়ান চেম্বার্স অফ কমার্স এন্ড ইন্ডাস্ট্রির (FICCI) সভাপতি পদের দায়িত্ব নিতে চলেছেন অনিশ শাহ। 2.…»
👍61
📅  29 November 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


Question. At which place in Odisha was the Odisha Research Center inaugurated?

Bhuvaneshwar
Question. In which city was the 19th working party inaugurated on the Data Collection and Statistics (WPDCS19) of the Indian Ocean Tuna Commission (IOTC)?

Mumbai
Question. Which place has been declared the eighth surprise of the world?

Angkorwat
Question. Which award did ICFAitech, Hyderabad receive Nasscom in 2023?

Future Skills Prime Certification Award
Question. Where was the 9th National Level Pollution Response Practice (Natpolrex-IX) organized by the Indian Coast Guard?

Vadinar
Question. Who was sworn in as Additional Judge of Bombay High Court?

Somasekhar Sundaresan
Question. Sadhu T.L. Which state declared 'No Non-Wage' day on the occasion of Vaswani's birth anniversary?

Uttar Pradesh
Question. Which two sanctuaries are being merged to build India's largest tiger sanctuary?

Noradehi Sanctuary and Rani Durgavati Sanctuary
Question. What is the name of the mascot of Khelo India Para Games 2023?

Grubby
Question. Who has sworn in as the Prime Minister of New Zealand?

Christopher laxon
Q. By which equipment mechanical energy is converted into electrical energy?
Answer -Dynamo

Q. What is the temporary memory of the computer called?
Answer -Ram -Random Excess Memory

Q. What is measured by Richter scale?
Answer

Q. Which metal is the most metal in the ground?
North -aluminum

Q. What type of conversion does concrete lens always make?
Ans. Virtual image

Q. Which phenomenon is the result of the formation of shiny colors in thin foam of soap?
Ans. Plural reflection

Q. Which mirror is used as a page vision mirror in vehicles?
Ans. convex mirror

Q. When an object is placed between two parallel flat mirrors, there is a number of images formed?
Ans. Infinite

Q. Does the technique used to dispatch audible signals in Doordarshan broadcasting?
Ans. Frequency

Q. Due to which property, the stick immersed in a pot filled with water seems to be bent?
Ans. Refraction of

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. বার্ষিক 5% হার সুদে 600 টাকার 1 বছরের সুদ কত?
Anonymous Quiz
62%
30 টাকা
18%
40 টাকা
13%
50 টাকা
7%
60 টাকা
👏3
Q. 2, 10, 30, 68, ?
Anonymous Quiz
14%
105
28%
125
40%
130
19%
136
👏4👍2
Q. বিশ্ব স্বাস্থ্য দিবস কবে পালিত হয়?
Anonymous Quiz
13%
4 এপ্রিল
31%
5 এপ্রিল
49%
7 এপ্রিল
7%
8 এপ্রিল
👍5🥰2👌21
Q. 11, 26, 46, 71, 101, ?
Anonymous Quiz
9%
131
26%
135
54%
136
11%
141
3👏1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  29 November 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  Question. At which place in Odisha was the Odisha Research Center inaugurated? Bhuvaneshwar Question. In which city was the 19th working party inaugurated…»
Q. নীলাকে দেখিয়ে নিতিন বলল, “আমি তার মায়ের একমাত্র পুত্রের পুত্র।” তাহলে নীলা নীতিনের কে হয়?
Anonymous Quiz
11%
মাতা
59%
পিসি
21%
পুত্র
8%
ভাগ্নি
👍4
☑️ Important Questions for all competitive exams #Lucentgk

Question 1. Which Indian scientist had told 'life in plants'?
Answer - Jagdish Chandra Basu

Question 2. Where was the Sabarmati Ashram established by Mahatma Gandhi?
Answer - Ahmedabad (Gujarat)

Question 3. How many chromosomes are in human body?
Answer - 23 couples or 46

Question 4. When does the lunar eclipse take place?
Answer - full moon

Question 5. When did the Quit India Movement Start?
Answer - 8 August 1942

Question 6. What is the normal blood pressure of a human body?
Answer - 80 to 120 mm

Question 7. When is the shortest day in the northern hemisphere?
Answer - 22 December

Question 8. Who wrote 'Ramcharitmanas'?
Answer - Tulsidas

Question 9. When and where were the first Asian Games held?
Answer - In May 1951 in New Delhi

Question 10. With which device is atmospheric pressure measured?
Answer - Barometer

Question 11. Which is the first women's university of Haryana and where is it?
Answer - Bhagat Phool Singh Women's University Khanpur Kalan (Sonipat)

Question 12. Who is the Indian who takes all ten wickets in an innings of Test matches?
Answer - Anil Kumble

Question 13. Where was the Football World Cup in 2018?
Answer - Russia

Question 14. Which is the most populous country in the world?
Answer - China

Question 15. How many members can the President nominate in the Lok Sabha?
Answer - 2

Question 16. Which is the omnipotent blood group?
Answer - AB

Question 17. In which year did the non -cooperation movement start?
Answer - 1920

Question 18. In which sport is 'penalty stroke' used?
Answer - Hockey

Question 19. Which is the following House of Indian Parliament?
Answer - Lok Sabha

Question 20. Who established Sikhism?
Answer - Guru Nanak Dev ji

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍5
Q. 1 থেকে 30 পর্যন্ত স্বাভাবিক সংখ্যার যোগফল কত?
Anonymous Quiz
16%
450
35%
455
45%
465
5%
475
👍2
📖 Current Affairs ➜ 29-11-2023
💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


Question 1:- Who has exempted CERT (Computer Emergency Response Team) from RTI Law?
Answer:- Central Government

Question 2:- How many thousands of appointment letters have been distributed by Prime Minister Narendra Modi?
Answer:- 51 thousand

Question 3:- A strategic partnership has been signed in Nidm and between whom in disaster risk renovation?
Answer:- TERI

Question 4:- Hardik Pandya has re-joined which team except Gujarat Titans?
Answer:- Mumbai Indians

Question 5:- Whose statue has been unveiled in the Supreme Court?
Answer:- Dr. BR Ambedkar

Question 6:- India's largest tiger sanctuary will be established in which state?
Answer:- Madhya Pradesh

Question 7:- 'Mission Daksha' will be launched by which state government?
Answer:- Bihar State Government

Question 8:- How many rare diseases have been launched by generic medicines?
Answer:- Four

Question 9:- Who has won the second prize in the 'Annual Report' category in 'PRSI National Awards 2023'?
Answer:- NHPC

Question 10:- South Korea, Japan and which countries have agreed to resume the Tripartial Leaders Summit?
Answer:- China

Question 11:- How many C-295 aircraft will be purchased for Navy, Coast Guard Marine Monitoring?
Answer:- 15

Question 12:- Who became the first Indian batsman to score a century in T20I against Australia?
Answer:- Rituraj Gaikwad

Question 13:- Chhatrapati Shahuji Maharaj University (CSMUJ) of which state has achieved a significant achievement by achieving the highest grading, A ++ from NAAC?
Answer:- Uttar Pradesh

Question 14:- Which Union Minister has launched the insignia (logo) of Khelo India Para Games 2023 and mascot Ujjwala?
Answer:- Anurag Singh Thakur

Question 15:- Which state government has declared "No Non-Wage Day" on 25 November?
Answer:- Uttar Pradesh State Government
👍1
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📖 Current Affairs ➜ 29-11-2023 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  Question 1:- Who has exempted CERT (Computer Emergency Response Team) from RTI Law? Answer:- Central Government Question 2:- How many thousands of appointment…»
Q. একটি টুর্নামেন্টে মোট ৫ দল অংশগ্রহণ করেছে। প্রত্যেক দল প্রত্যেকের সঙ্গে শক্তি ম্যাচে মুখোমুখো হবে। তাহলে কতগুলি লীগের খেলা হবে?
Anonymous Quiz
16%
৯ টি
47%
১০ টি
27%
১২ টি
10%
১৮ টি
What is the gas released from the vehicles
Answer- Carbon monoxide.

The purity of gold is defined in what is defined.
Answer- Carat

Which gas is used to fill balloons.
Answer- hydrogen

Which of the following is called the creator of the Vedas.
Answer- Shankaracharya

Who was the first person to reach the moon.
Answer- Neil Armstrong.

Where is diamond mines in India?
North- Andhra Pradesh and Chhattisgarh

Where does Shri Krishna get the description of the teachings given to Arjuna during the Kaurava Pandava war.
Answer- Bhagwat Gita

Which Indian leader tried to end the practice of Sati.
Answer- Raja Rammohan Roy

How much time does the national anthem take to sing
Answer- 52 seconds

When was the method of permanent settlement by Cornwallis implemented.
Answer- in 1780

When did the Simon Commission come to India.
Answer- 1928

When did the Jallianwala Bagh murder take place
Answer- 13 April 1919

Ajanta caves are located in which state.
Answer- Maharashtra

When did the Quit India Movement begin.
Answer- 8 August 1942

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
Q. আমার বাবার বর্তমান বয়স আমার বয়সের তিনগুন। কুড়ি বছর পর তার বয়স আমার বয়সের দ্বিগুন। আমার বাবার বর্তমান বয়স কত?
Anonymous Quiz
16%
40
30%
50
51%
60
4%
70
👍3
Q. কাকে শল্য চিকিৎসার জনক বলা হয়?
Anonymous Quiz
19%
ধন্বন্তরি
23%
চড়ক
55%
সুশ্রত
3%
ইমহোটেপ
👍2👌1
Q. “সাহিত্য একাডেমি” কবে স্থাপিত হয়?
Anonymous Quiz
11%
১৯৪৮ সালে
42%
১৯৫২ সালে
41%
১৯৫৪ সালে
6%
১৯৭৪ সালে
👍2
Q. বাংলায় কৌলিন্য প্রথা কে প্রচলন করেন?
Anonymous Quiz
59%
বল্লাল সেন
30%
লক্ষণ সেন
9%
বিজয় সেন
2%
বিক্রম সেন
💯2