🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇ - āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āϰāĻžāϖ⧇

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅  28 November 2023 Current Affairs đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  1. India will preside over the 'International Chinese Organization' (ISO) in the year 2024. 2. National Milk Day is celebrated on 26 November. 3. Indianâ€ĻÂģ
✅ Important Questions based on some major national parks in India

Q. Ranthambhor National Park is located in which state of India
Ans. Rajasthan

Q. Sariska National Park is located in which state of India
Ans. Rajasthan

Q. Gold Bird National Park is located in which state of India
Ans. Rajasthan

Q. Kanha National Park is located in which state of India
Ans. Madhya Pradesh

Q. Pench National Park is located in which state of India
Ans. Madhya Pradesh

Q. Namdafa National Park is located in which state of India
Ans. Arunachal Pradesh

Q. Sultanpur National Park is located in which state of India
Ans. Haryana

Q. Kalshar National Park is located in which state of India
Ans. Haryana

Q. Dudhwa National Park is located in which state of India
Ans. Uttar Pradesh

Q. Betla National Park is located in which state of India
Ans. Jharkhand

Q. Sirohi National Park is located in which state of India
Ans. Manipur

Q. In which state of India is the Khanchanjonga National Park located?
Ans. Sikkim

Q. Clouded National Park is located in which state of India
Ans. Tripura

Q. Gulf of Manar National Park is located in which state of India
Ans. Tamil Nadu

Q. Simli National Park is located in which state of India
Ans. Odisha

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
📅 āĻĻ⧈āύāĻŋāĻ• āĻ•āĻžāϰ⧇āĻ¨ā§āϟ āĻ…ā§āϝāĻžāĻĢā§‡ā§ŸāĻžāĻ°ā§āϏ  -  26/11/2023 & 27/11/2023
đŸ’ĨJoin Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
***************************
✅ 26/11/2023

1. āĻĢ⧇āĻĄāĻžāϰ⧇āĻļāύ āĻ…āĻĢ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāύ āĻšā§‡āĻŽā§āĻŦāĻžāĻ°ā§āϏ āĻ…āĻĢ āĻ•āĻŽāĻžāĻ°ā§āϏ āĻāĻ¨ā§āĻĄ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻžāĻ¸ā§āĻŸā§āϰāĻŋāϰ (FICCI) āϏāĻ­āĻžāĻĒāϤāĻŋ āĻĒāĻĻ⧇āϰ āĻĻāĻžā§ŸāĻŋāĻ¤ā§āĻŦ āύāĻŋāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āύ āĻ…āύāĻŋāĻļ āĻļāĻžāĻšāĨ¤

2. āĻ¸ā§āϝāĻžāĻŸā§‡āϞāĻžāχāϟ āĻŦā§āϰāĻĄāĻŦā§āϝāĻžāĻ¨ā§āĻĄā§‡āϰ āϜāĻ¨ā§āϝ āĻĒā§āϰāĻĨāĻŽ āĻŦā§āĻ°ā§āϝāĻžāĻ¨ā§āĻĄ āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇ IN-SPACe āĻ…āύ⧁āĻŽā§‹āĻĻāύ āĻĒ⧇āϞ⧋ OneWeb India.

3. PIDF āĻ¸ā§āϕ⧀āĻŽā§‡āϰ āĻ…āϧ⧀āύ⧇ āĻĒāĻŋāĻāĻŽ āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦāĻ•āĻ°ā§āĻŽāĻžāϕ⧇ āĻ…āĻ¨ā§āϤāĻ°ā§āϭ⧁āĻ•ā§āϤ āĻ•āϰāϞ⧋ āϰāĻŋāϜāĻžāĻ°ā§āĻ­ āĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āĻ• āĻ…āĻĢ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāĨ¤

4. āĻĒā§‹āĻ¸ā§āϟāĻ…āĻĢāĻŋāϏ⧇ āĻĒāĻžāĻ°ā§āϏ⧇āϞ āϞāĻ•āĻžāϰ āϏāĻžāĻ°ā§āĻ­āĻŋāϏ āĻĒā§āϰāĻĻāĻžāύ āĻ•āϰāϤ⧇ Blue Dart āĻāĻŦāĻ‚ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻž āĻĒā§‹āĻ¸ā§āϟ āĻœā§‹āϟāĻŦāĻĻā§āϧ āĻšāϞ⧋āĨ¤

5. āĻļāĻŽā§āϭ⧁ āϕ⧁āĻŽāĻžāϰ⧇āϰ āĻœā§€āĻŦāύ⧇āϰ āωāĻĒāϰ āϞ⧇āĻ–āĻž ‘Thread by Thread’ āĻŦāχāϟāĻŋ āĻĒā§āϰāĻ•āĻžāĻļ āĻ•āϰāϞ⧇āύ āĻ•āĻĒāĻŋāϞ āĻĻ⧇āĻŦāĨ¤

6. āύāϤ⧁āύ āĻĻāĻŋāĻ˛ā§āϞ⧀āϤ⧇ āĻ…āĻˇā§āϟāĻŽ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻž āĻ“ā§ŸāĻžāϟāĻžāϰ āχāĻŽāĻĒā§āϝāĻžāĻ•ā§āϟ āϏāĻžāĻŽāĻŋāĻŸā§‡āϰ āωāĻĻā§āĻŦā§‹āϧāύ āĻ•āϰāϞ⧇āύ āϕ⧇āĻ¨ā§āĻĻā§āĻ°ā§€ā§Ÿ āĻŽāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰ⧀ āύ⧀āϤāĻŋāύ āĻ—āĻžāĻĻāĻ•āĻžāϰ⧀āĨ¤

7. āĻšā§‡āĻĄāĻ•ā§‹ā§ŸāĻžāϟāĻžāĻ°ā§āϏ, āχāĻ¨ā§āϟāĻŋāĻ—ā§āϰ⧇āĻŸā§‡āĻĄ āĻĄāĻŋāĻĢ⧇āĻ¨ā§āϏ āĻ¸ā§āϟāĻžāĻĢ (HQ IDS) āĻāĻŦāĻ‚ āĻ•āĻžāωāĻ¨ā§āϏāĻŋāϞ āĻ…āĻĢ āϏāĻžā§Ÿā§‡āĻ¨ā§āϟāĻŋāĻĢāĻŋāĻ• āĻāĻ¨ā§āĻĄ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻžāĻ¸ā§āĻŸā§āϰāĻŋ⧟āĻžāϞ āϰāĻŋāϏāĻžāĻ°ā§āĻšā§‡āϰ (CSIR) āĻŽāĻ§ā§āϝ⧇ āϚ⧁āĻ•ā§āϤāĻŋ āĻ¸ā§āĻŦāĻžāĻ•ā§āώāϰ āĻšāϞ⧋āĨ¤

8. āĻœā§‡āϞāĻž āĻ­āĻŋāĻ¤ā§āϤāĻŋāĻ• āĻāĻ•ā§āϏāĻĒā§‹āĻ°ā§āϟāϕ⧇ āĻ—āϤāĻŋ āĻĒā§āϰāĻĻāĻžāύ āĻ•āϰāϤ⧇ āĻ•āĻŽāĻžāĻ°ā§āϏ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻžāĻ¸ā§āĻŸā§āϰāĻŋ āĻāĻŦāĻ‚ āχ-āĻ•āĻŽāĻžāĻ°ā§āϏ āĻĒā§āϞāĻžāϟāĻĢāĻ°ā§āĻŽ āĻœā§‹āϟāĻŦāĻĻā§āϧ āĻšāϞ⧋āĨ¤

9. 25 āĻāĻŦāĻ‚ 26 āĻļ⧇ āύāϭ⧇āĻŽā§āĻŦāϰ Buffalo āϰ⧇āϏāĻŋāĻ‚ āĻĒā§āϰāϤāĻŋāϝ⧋āĻ—āĻŋāϤāĻž Namma Kambala āĻšā§‹āĻ¸ā§āϟ āĻ•āϰāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇ āĻŦ⧇āĻ™ā§āĻ—āĻžāϞ⧁āϰ⧁āĨ¤

10. āĻĻā§āĻŦāĻŋāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻ•āύāĻŋāĻˇā§āĻ āϤāĻŽ āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇ āϜāĻžāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻ¸ā§āĻ•ā§‹ā§ŸāĻžāĻļ āĻšā§āϝāĻžāĻŽā§āĻĒāĻŋ⧟āύāĻļāĻŋāĻĒ āϖ⧇āϤāĻžāĻŦ āϜāĻŋāϤāϞ⧇āύ āφāύāĻžāĻšāĻžāϤ āϏāĻŋāĻ‚āĨ¤

✅ 27/11/2023
@Gkstudyguide

1. āĻĒā§āϰāϤāĻŋ āĻŦāĻ›āϰ 26 āĻļ⧇ āύāϭ⧇āĻŽā§āĻŦāϰ āĻ­āĻžāϰāĻ¤ā§€ā§Ÿ āϏāĻ‚āĻŦāĻŋāϧāĻžāύ āĻĻāĻŋāĻŦāϏ āĻĒāĻžāϞāύ āĻ•āϰāĻž āĻšā§Ÿ, āĻāĻ›āĻžā§œāĻžāĻ“ āĻāχ āĻĻāĻŋāύāϟāĻŋ āϜāĻžāĻ¤ā§€ā§Ÿ āĻĻ⧁āĻ—ā§āϧ āĻĻāĻŋāĻŦāϏ āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇ āĻĒāĻžāϞāύ āĻ•āϰāĻž āĻšā§ŸāĨ¤

2. āĻĒāĻžāĻ•āĻŋāĻ¸ā§āϤāĻžāύ⧇āϰ āχāĻŽāĻžāĻĻ āĻ“ā§ŸāĻžāϏāĻŋāĻŽ āφāĻ¨ā§āϤāĻ°ā§āϜāĻžāϤāĻŋāĻ• āĻ•ā§āϰāĻŋāϕ⧇āϟ āĻĨ⧇āϕ⧇ āĻ…āĻŦāϏāϰ āύāĻŋāϞ⧇āύāĨ¤

3. āĻ†ā§Ÿā§āĻļ āĻŽāĻ¨ā§āĻ¤ā§āϰāϕ⧇āϰ āĻ…āϧ⧀āύ⧇ āϏ⧇āĻ¨ā§āĻŸā§āϰāĻžāϞ āĻ•āĻžāωāĻ¨ā§āϏāĻŋāϞ āĻĢāϰ āϰāĻŋāϏāĻžāĻ°ā§āϚ āχāύ āĻ†ā§Ÿā§āĻ°ā§āĻŦ⧇āĻĻ āϏāĻžā§Ÿā§‡āĻ¨ā§āϏ⧇āϏ (CCRAS) ‘Ayurveda Gyan Naipunya Initiative’ (AGNI) āĻāϰ āϏ⧂āϚāύāĻž āĻ•āϰāϞ⧋āĨ¤

4. āϏāĻŋāϟāĻŋāĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āĻ•, āĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āĻ• āĻ…āĻĢ āĻŦāϰ⧋āĻĻāĻž āĻāĻŦāĻ‚ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāύ āĻ“āĻ­āĻžāϰāϏāĻŋāϜ āĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āϕ⧇āϰ āωāĻĒāϰ ₹10.34 āϕ⧋āϟāĻŋ āϟāĻžāĻ•āĻž āĻĢāĻžāχāύ āϚāĻžāĻĒāĻžāϞ⧋ āĻ­āĻžāϰāĻ¤ā§€ā§Ÿ āϰāĻŋāϜāĻžāĻ°ā§āĻ­ āĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āĻ•āĨ¤

5. āϏāĻžāĻĒā§āϞāĻžāχ āĻšā§‡āύāϕ⧇ āĻŦ⧁āĻ¸ā§āϟ āĻ•āϰāϤ⧇ āĻ­āĻžāϰāϤ āĻāĻŦāĻ‚ āχāωāϰ⧋āĻĒāĻŋ⧟āĻžāύ āχāωāύāĻŋ⧟āύ āϏ⧇āĻŽāĻŋāĻ•āĻ¨ā§āĻĄāĻžāĻ•ā§āϟāϰ āĻāĻ—ā§āϰāĻŋāĻŽā§‡āĻ¨ā§āϟ āĻ¸ā§āĻŦāĻžāĻ•ā§āώāϰ āĻ•āϰāϞ⧋āĨ¤

6. 2024 āϏāĻžāϞ⧇ āχāĻ¨ā§āϟāĻžāϰāĻ¨ā§āϝāĻžāĻļāύāĻžāϞ āϏ⧁āĻ—āĻžāϰ āĻ…āĻ°ā§āĻ—āĻžāύāĻžāχāĻœā§‡āĻļāύ⧇āϰ āϏāĻ­āĻžāĻĒāϤāĻŋāĻ¤ā§āĻŦ āĻ•āϰāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇ āĻ­āĻžāϰāϤāĨ¤

7. āĻ­āĻžāϰāϤ āĻāĻŦāĻ‚ āύ⧇āĻĒāĻžāϞ⧇āϰ āĻŽāĻ§ā§āϝ⧇ 17 āϤāĻŽ āϝ⧌āĻĨ āĻŽāĻŋāϞāĻŋāϟāĻžāϰāĻŋ āĻ…āύ⧁āĻļā§€āϞāύ SURYA KIRAN āĻ…āύ⧁āĻˇā§āĻ āĻŋāϤ āĻšāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āĨ¤

8. āφāĻ—āĻžāĻŽā§€ āĻĄāĻŋāϏ⧇āĻŽā§āĻŦāϰ⧇āϰ 1 āĻĨ⧇āϕ⧇ 10 āϤāĻžāϰāĻŋāĻ– āĻĒāĻ°ā§āϝāĻ¨ā§āϤ āύāĻžāĻ—āĻžāĻ˛ā§āϝāĻžāĻ¨ā§āĻĄā§‡ āϏāĻžāĻ‚āĻ¸ā§āĻ•ā§ƒāϤāĻŋāĻ• āĻ‰ā§ŽāϏāĻŦ āĻšāĻ°ā§āύāĻŦāĻŋāϞ āĻĢ⧇āĻ¸ā§āϟāĻŋāĻ­ā§āϝāĻžāϞ 2023 āĻ…āύ⧁āĻˇā§āĻ āĻŋāϤ āĻšāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āĨ¤

9. āϚāĻ¨ā§āĻĻā§āϰ āĻļ⧇āĻ–āϰ āĻ˜ā§‹āώāϕ⧇ āĻĒ⧁āύāϰāĻžā§Ÿ āĻŽā§āϝāĻžāύ⧇āϜāĻŋāĻ‚ āĻĄāĻŋāϰ⧇āĻ•ā§āϟāϰ āĻāĻŦāĻ‚ āϚāĻŋāĻĢ āĻāĻ•ā§āϏāĻŋāĻ•āĻŋāωāϟāĻŋāĻ­ āĻ…āĻĢāĻŋāϏāĻžāϰ āĻĒāĻĻ⧇ āύāĻŋāϝ⧁āĻ•ā§āϤ āĻ•āϰāϞ⧋ āĻŦāĻ¨ā§āϧāύ āĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āĻ•āĨ¤

10. āϕ⧇āϰāϞ⧇āϰ āϕ⧋āϚāĻŋāϤ⧇ āϜāϞ āϏāϰāĻŦāϰāĻžāĻš āĻĒāϰāĻŋāώ⧇āĻŦāĻžāϕ⧇ āφāϧ⧁āύāĻŋāĻ•āĻŋāĻ•āϰāĻŖ āĻ•āϰāϤ⧇ $170 āĻŽāĻŋāϞāĻŋ⧟āύ āϞ⧋āύ⧇āϰ āĻ…āύ⧁āĻŽā§‹āĻĻāύ āĻĻāĻŋāϞ⧋ āĻāĻļāĻŋ⧟āĻžāύ āĻĄā§‡āϭ⧇āϞāĻĒāĻŽā§‡āĻ¨ā§āϟ āĻŦā§āϝāĻžāĻ‚āĻ• (ADB).
#collected
👍1
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅 āĻĻ⧈āύāĻŋāĻ• āĻ•āĻžāϰ⧇āĻ¨ā§āϟ āĻ…ā§āϝāĻžāĻĢā§‡ā§ŸāĻžāĻ°ā§āϏ  -  26/11/2023 & 27/11/2023 đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************** ✅ 26/11/2023 1. āĻĢ⧇āĻĄāĻžāϰ⧇āĻļāύ āĻ…āĻĢ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻŋ⧟āĻžāύ āĻšā§‡āĻŽā§āĻŦāĻžāĻ°ā§āϏ āĻ…āĻĢ āĻ•āĻŽāĻžāĻ°ā§āϏ āĻāĻ¨ā§āĻĄ āχāĻ¨ā§āĻĄāĻžāĻ¸ā§āĻŸā§āϰāĻŋāϰ (FICCI) āϏāĻ­āĻžāĻĒāϤāĻŋ āĻĒāĻĻ⧇āϰ āĻĻāĻžā§ŸāĻŋāĻ¤ā§āĻŦ āύāĻŋāϤ⧇ āϚāϞ⧇āϛ⧇āύ āĻ…āύāĻŋāĻļ āĻļāĻžāĻšāĨ¤ 2.â€ĻÂģ
📅  29 November 2023 Current Affairs
đŸ’ĨJoin Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


Question. At which place in Odisha was the Odisha Research Center inaugurated?

Bhuvaneshwar
Question. In which city was the 19th working party inaugurated on the Data Collection and Statistics (WPDCS19) of the Indian Ocean Tuna Commission (IOTC)?

Mumbai
Question. Which place has been declared the eighth surprise of the world?

Angkorwat
Question. Which award did ICFAitech, Hyderabad receive Nasscom in 2023?

Future Skills Prime Certification Award
Question. Where was the 9th National Level Pollution Response Practice (Natpolrex-IX) organized by the Indian Coast Guard?

Vadinar
Question. Who was sworn in as Additional Judge of Bombay High Court?

Somasekhar Sundaresan
Question. Sadhu T.L. Which state declared 'No Non-Wage' day on the occasion of Vaswani's birth anniversary?

Uttar Pradesh
Question. Which two sanctuaries are being merged to build India's largest tiger sanctuary?

Noradehi Sanctuary and Rani Durgavati Sanctuary
Question. What is the name of the mascot of Khelo India Para Games 2023?

Grubby
Question. Who has sworn in as the Prime Minister of New Zealand?

Christopher laxon
Q. By which equipment mechanical energy is converted into electrical energy?
Answer -Dynamo

Q. What is the temporary memory of the computer called?
Answer -Ram -Random Excess Memory

Q. What is measured by Richter scale?
Answer

Q. Which metal is the most metal in the ground?
North -aluminum

Q. What type of conversion does concrete lens always make?
Ans. Virtual image

Q. Which phenomenon is the result of the formation of shiny colors in thin foam of soap?
Ans. Plural reflection

Q. Which mirror is used as a page vision mirror in vehicles?
Ans. convex mirror

Q. When an object is placed between two parallel flat mirrors, there is a number of images formed?
Ans. Infinite

Q. Does the technique used to dispatch audible signals in Doordarshan broadcasting?
Ans. Frequency

Q. Due to which property, the stick immersed in a pot filled with water seems to be bent?
Ans. Refraction of

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. āĻŦāĻžāĻ°ā§āώāĻŋāĻ• 5% āĻšāĻžāϰ āϏ⧁āĻĻ⧇ 600 āϟāĻžāĻ•āĻžāϰ 1 āĻŦāĻ›āϰ⧇āϰ āϏ⧁āĻĻ āĻ•āϤ?
Anonymous Quiz
62%
30 āϟāĻžāĻ•āĻž
18%
40 āϟāĻžāĻ•āĻž
13%
50 āϟāĻžāĻ•āĻž
7%
60 āϟāĻžāĻ•āĻž
👏3
Q. 2, 10, 30, 68, ?
Anonymous Quiz
14%
105
28%
125
40%
130
19%
136
👏4👍2
Q. āĻŦāĻŋāĻļā§āĻŦ āĻ¸ā§āĻŦāĻžāĻ¸ā§āĻĨā§āϝ āĻĻāĻŋāĻŦāϏ āĻ•āĻŦ⧇ āĻĒāĻžāϞāĻŋāϤ āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
13%
4 āĻāĻĒā§āϰāĻŋāϞ
31%
5 āĻāĻĒā§āϰāĻŋāϞ
49%
7 āĻāĻĒā§āϰāĻŋāϞ
7%
8 āĻāĻĒā§āϰāĻŋāϞ
👍5đŸĨ°2👌2❤1
Q. 11, 26, 46, 71, 101, ?
Anonymous Quiz
9%
131
26%
135
54%
136
11%
141
❤3👏1
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅  29 November 2023 Current Affairs đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  Question. At which place in Odisha was the Odisha Research Center inaugurated? Bhuvaneshwar Question. In which city was the 19th working party inauguratedâ€ĻÂģ
Q. āύ⧀āϞāĻžāϕ⧇ āĻĻ⧇āĻ–āĻŋā§Ÿā§‡ āύāĻŋāϤāĻŋāύ āĻŦāϞāϞ, “āφāĻŽāĻŋ āϤāĻžāϰ āĻŽāĻžā§Ÿā§‡āϰ āĻāĻ•āĻŽāĻžāĻ¤ā§āϰ āĻĒ⧁āĻ¤ā§āϰ⧇āϰ āĻĒ⧁āĻ¤ā§āϰāĨ¤â€ āϤāĻžāĻšāϞ⧇ āύ⧀āϞāĻž āύ⧀āϤāĻŋāύ⧇āϰ āϕ⧇ āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
11%
āĻŽāĻžāϤāĻž
59%
āĻĒāĻŋāϏāĻŋ
21%
āĻĒ⧁āĻ¤ā§āϰ
8%
āĻ­āĻžāĻ—ā§āύāĻŋ
👍4
â˜‘ī¸ Important Questions for all competitive exams #Lucentgk

Question 1. Which Indian scientist had told 'life in plants'?
Answer - Jagdish Chandra Basu

Question 2. Where was the Sabarmati Ashram established by Mahatma Gandhi?
Answer - Ahmedabad (Gujarat)

Question 3. How many chromosomes are in human body?
Answer - 23 couples or 46

Question 4. When does the lunar eclipse take place?
Answer - full moon

Question 5. When did the Quit India Movement Start?
Answer - 8 August 1942

Question 6. What is the normal blood pressure of a human body?
Answer - 80 to 120 mm

Question 7. When is the shortest day in the northern hemisphere?
Answer - 22 December

Question 8. Who wrote 'Ramcharitmanas'?
Answer - Tulsidas

Question 9. When and where were the first Asian Games held?
Answer - In May 1951 in New Delhi

Question 10. With which device is atmospheric pressure measured?
Answer - Barometer

Question 11. Which is the first women's university of Haryana and where is it?
Answer - Bhagat Phool Singh Women's University Khanpur Kalan (Sonipat)

Question 12. Who is the Indian who takes all ten wickets in an innings of Test matches?
Answer - Anil Kumble

Question 13. Where was the Football World Cup in 2018?
Answer - Russia

Question 14. Which is the most populous country in the world?
Answer - China

Question 15. How many members can the President nominate in the Lok Sabha?
Answer - 2

Question 16. Which is the omnipotent blood group?
Answer - AB

Question 17. In which year did the non -cooperation movement start?
Answer - 1920

Question 18. In which sport is 'penalty stroke' used?
Answer - Hockey

Question 19. Which is the following House of Indian Parliament?
Answer - Lok Sabha

Question 20. Who established Sikhism?
Answer - Guru Nanak Dev ji

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍5
Q. 1 āĻĨ⧇āϕ⧇ 30 āĻĒāĻ°ā§āϝāĻ¨ā§āϤ āĻ¸ā§āĻŦāĻžāĻ­āĻžāĻŦāĻŋāĻ• āϏāĻ‚āĻ–ā§āϝāĻžāϰ āϝ⧋āĻ—āĻĢāϞ āĻ•āϤ?
Anonymous Quiz
16%
450
35%
455
45%
465
5%
475
👍2
📖 Current Affairs ➜ 29-11-2023
đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 


Question 1:- Who has exempted CERT (Computer Emergency Response Team) from RTI Law?
Answer:- Central Government

Question 2:- How many thousands of appointment letters have been distributed by Prime Minister Narendra Modi?
Answer:- 51 thousand

Question 3:- A strategic partnership has been signed in Nidm and between whom in disaster risk renovation?
Answer:- TERI

Question 4:- Hardik Pandya has re-joined which team except Gujarat Titans?
Answer:- Mumbai Indians

Question 5:- Whose statue has been unveiled in the Supreme Court?
Answer:- Dr. BR Ambedkar

Question 6:- India's largest tiger sanctuary will be established in which state?
Answer:- Madhya Pradesh

Question 7:- 'Mission Daksha' will be launched by which state government?
Answer:- Bihar State Government

Question 8:- How many rare diseases have been launched by generic medicines?
Answer:- Four

Question 9:- Who has won the second prize in the 'Annual Report' category in 'PRSI National Awards 2023'?
Answer:- NHPC

Question 10:- South Korea, Japan and which countries have agreed to resume the Tripartial Leaders Summit?
Answer:- China

Question 11:- How many C-295 aircraft will be purchased for Navy, Coast Guard Marine Monitoring?
Answer:- 15

Question 12:- Who became the first Indian batsman to score a century in T20I against Australia?
Answer:- Rituraj Gaikwad

Question 13:- Chhatrapati Shahuji Maharaj University (CSMUJ) of which state has achieved a significant achievement by achieving the highest grading, A ++ from NAAC?
Answer:- Uttar Pradesh

Question 14:- Which Union Minister has launched the insignia (logo) of Khelo India Para Games 2023 and mascot Ujjwala?
Answer:- Anurag Singh Thakur

Question 15:- Which state government has declared "No Non-Wage Day" on 25 November?
Answer:- Uttar Pradesh State Government
👍1
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📖 Current Affairs ➜ 29-11-2023 đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  Question 1:- Who has exempted CERT (Computer Emergency Response Team) from RTI Law? Answer:- Central Government Question 2:- How many thousands of appointmentâ€ĻÂģ
Q. āĻāĻ•āϟāĻŋ āϟ⧁āĻ°ā§āύāĻžāĻŽā§‡āĻ¨ā§āĻŸā§‡ āĻŽā§‹āϟ ā§Ģ āĻĻāϞ āĻ…āĻ‚āĻļāĻ—ā§āϰāĻšāĻŖ āĻ•āϰ⧇āϛ⧇āĨ¤ āĻĒā§āϰāĻ¤ā§āϝ⧇āĻ• āĻĻāϞ āĻĒā§āϰāĻ¤ā§āϝ⧇āϕ⧇āϰ āϏāĻ™ā§āϗ⧇ āĻļāĻ•ā§āϤāĻŋ āĻŽā§āϝāĻžāĻšā§‡ āĻŽā§āĻ–ā§‹āĻŽā§āĻ–ā§‹ āĻšāĻŦ⧇āĨ¤ āϤāĻžāĻšāϞ⧇ āĻ•āϤāϗ⧁āϞāĻŋ āϞ⧀āϗ⧇āϰ āϖ⧇āϞāĻž āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
16%
⧝ āϟāĻŋ
47%
ā§§ā§Ļ āϟāĻŋ
27%
⧧⧍ āϟāĻŋ
10%
ā§§ā§Ž āϟāĻŋ
What is the gas released from the vehicles
Answer- Carbon monoxide.

The purity of gold is defined in what is defined.
Answer- Carat

Which gas is used to fill balloons.
Answer- hydrogen

Which of the following is called the creator of the Vedas.
Answer- Shankaracharya

Who was the first person to reach the moon.
Answer- Neil Armstrong.

Where is diamond mines in India?
North- Andhra Pradesh and Chhattisgarh

Where does Shri Krishna get the description of the teachings given to Arjuna during the Kaurava Pandava war.
Answer- Bhagwat Gita

Which Indian leader tried to end the practice of Sati.
Answer- Raja Rammohan Roy

How much time does the national anthem take to sing
Answer- 52 seconds

When was the method of permanent settlement by Cornwallis implemented.
Answer- in 1780

When did the Simon Commission come to India.
Answer- 1928

When did the Jallianwala Bagh murder take place
Answer- 13 April 1919

Ajanta caves are located in which state.
Answer- Maharashtra

When did the Quit India Movement begin.
Answer- 8 August 1942

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍1
Q. āφāĻŽāĻžāϰ āĻŦāĻžāĻŦāĻžāϰ āĻŦāĻ°ā§āϤāĻŽāĻžāύ āĻŦ⧟āϏ āφāĻŽāĻžāϰ āĻŦ⧟āϏ⧇āϰ āϤāĻŋāύāϗ⧁āύāĨ¤ āĻ•ā§ā§œāĻŋ āĻŦāĻ›āϰ āĻĒāϰ āϤāĻžāϰ āĻŦ⧟āϏ āφāĻŽāĻžāϰ āĻŦ⧟āϏ⧇āϰ āĻĻā§āĻŦāĻŋāϗ⧁āύāĨ¤ āφāĻŽāĻžāϰ āĻŦāĻžāĻŦāĻžāϰ āĻŦāĻ°ā§āϤāĻŽāĻžāύ āĻŦ⧟āϏ āĻ•āϤ?
Anonymous Quiz
16%
40
30%
50
51%
60
4%
70
👍3