🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āĻĨāĻžāϕ⧇ - āĻāĻ—āĻŋā§Ÿā§‡ āϰāĻžāϖ⧇

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. āĻ…āĻ‚āĻ• : āϝ⧁āĻ•ā§āϤāĻŋāĻĒā§‚āĻ°ā§āύ āĻŦā§āϝāĻžāĻ–ā§āϝāĻž : : āĻŦāĻŋāĻœā§āĻžāĻžāύ : ?
Anonymous Quiz
53%
āφāĻŦāĻŋāĻˇā§āĻ•āĻžāϰ
16%
āĻœā§āĻžāĻžāύ
7%
āĻ…āύ⧁āĻ­ā§‚āϤāĻŋ
24%
āĻĒāϰ⧀āĻ•ā§āώāĻž
👍7❤1đŸ’¯1
Q. āĻ•ā§Ÿā§‡āĻ•āϟāĻŋ āϏāĻ‚āĻ–ā§āϝāĻžāϰ āĻ—ā§œ 9 āĻāĻŦāĻ‚ āϤāĻžāĻĻ⧇āϰ āϏāĻŽāĻˇā§āϟāĻŋ 99 āĻšāϞ⧇, āĻ•āϤāϗ⧁āϞ⧋ āϏāĻ‚āĻ–ā§āϝāĻž āφāϛ⧇?
Anonymous Quiz
3%
8
21%
9
22%
10
53%
11
👍3
📅  27 November 2023 Current Affairs
đŸ’ĨJoin Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 

âžŧ Recently India will assume the presidency of 'International Sugar Organization' (ISO) in the year 2024.

âžŧ Recently ' National Milk Day ' has been celebrated on 26th November.

âžŧ Recently, 'Ishwar Sharma' of Indian origin has won the gold medal in the 'European Yoga Sports Championship 2023' held in Sweden.

âžŧ Recently Bihar state government has launched 'Mission Daksh' .

âžŧ Recently ' Justice Vivek Chaudhary' has taken oath as the judge of Patna High Court.

âžŧ Recently Uttar Pradesh State Government has launched 'Hot Cooked Meal Scheme' at Anganwadi Centres.

âžŧ Recently 'Chris Gopalakrishnan' has been honored with the 'ISB Research Catalyst Award'.

âžŧ Recently 'Vijayawada Railway Station' has been awarded the 'Green Railway Station' certificate with the highest rating of Platinum by the 'Indian Green Building Council' (IGBC).

âžŧ Recently 'Shri Robert Shetkintong' has been appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Mozambique.

âžŧ Recently 'Vidya Samiksha Kendra' has been inaugurated in Shimla, Himachal Pradesh state.

âžŧ Recently, 'Anish Shah' has been nominated by the 'Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry' (FICCI) as its elected president.

âžŧ Recently, Pakistan cricketer 'Imad Wasim' has announced his retirement from international cricket.
#collected
🎓GK STUDY GUIDEâ„ĸ📚 pinned ÂĢ📅  27 November 2023 Current Affairs đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  âžŧ Recently India will assume the presidency of 'International Sugar Organization' (ISO) in the year 2024. âžŧ Recently ' National Milk Day ' has beenâ€ĻÂģ
Q. āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āϕ⧋āύāϟāĻŋ āĻ­āĻžāχāϰāĻžāϏ āϘāϟāĻŋāϤ āϰ⧋āĻ—?
Anonymous Quiz
29%
āĻ•āϞ⧇āϰāĻž
10%
āϕ⧁āĻˇā§āĻ 
24%
āϟāĻžāχāĻĢā§Ÿā§‡āĻĄ
37%
āĻĒā§‹āϞāĻŋāĻ“
👍1
â˜‘ī¸ Important Questions based on Lumented for all competitive exams

Question 1. The official language of which Indian state is English?
Answer - Nagaland

Question 2. Who was the first Muslim president of the Indian National Congress?
Answer - Badruddin Tayyab Ji

Question 3. Who was India's first home minister?
Answer - Sardar Vallabhbhai Patel

Question 4. Who is the first women's head minister of the world?
Answer - Sirimao Bhandarnayake

Question 5. The civilization of Harappa is related to which era?
Answer - Bronze era

Question 6. "Deen-e-Ilahi" religion was run by which Mughal ruler?
Answer - Akbar

Question 7. Why does the sun appear to be red while rising and drowning?
Answer - Because red -colored scattering is the lowest.

Question 8. How many colors are there in the rainbow?
Answer - Seven

Question 9. What is the height of the geostation satellite?
Answer - 36000 km

Question 10. Who discovered smallpox vaccines?
Answer - Edward Jenner

Question 11. Who discovered rabies vaccines?
Answer - Louis Pasteur

Question 12. Milk from which bacteria is caused by milk?
Answer - Lacto Bacillus

Question 13. What is the frequency of parasitic waves?
Answer - More than 20000 Hz

Question 14. Which principle does the atomic bomb serve?
Answer - Nuclear fragmentation

Question 15. Which is the unit of electric current?
Answer - Ampere

Question 16. Which mineral is necessary to control heartbeat?
Answer - Potassium

Question 17. Who discovered penicillin?
Answer - Alexander Fleming

Question 18. Malaria drug 'Kunin' is obtained from which plant?
Answer - Cincona

Question 19. Which is the largest flower in the world?
Answer - Raflessia

Question 20. Which is the largest living bird?
Answer - ostrich

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. āϜāϞ āĻ“ āĻĻ⧁āϧ⧇āϰ 40 āϞāĻŋāϟāĻžāϰ āĻŽāĻŋāĻļā§āϰāύ⧇ 10% āϜāϞ āφāϛ⧇āĨ¤ āφāϰ āĻ•āϤ āϞāĻŋāϟāĻžāϰ āϜāϞ āĻŽā§‡āĻļāĻžāϞ⧇; āĻŽāĻŋāĻļā§āϰāĻŖāϟāĻŋāϤ⧇ āϜāϞ⧇āϰ āĻĒāϰāĻŋāĻŽāĻžāύ 20 āĻļāϤāĻžāĻ‚āĻļ āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
19%
4 āϞāĻŋāϟāĻžāϰ
52%
5 āϞāĻŋāϟāĻžāϰ
25%
6 āϞāĻŋāϟāĻžāϰ
3%
7 āϞāĻŋāϟāĻžāϰ
Q. āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āĻĒā§āϰāĻļā§āύ āϚāĻŋāĻšā§āύ āĻ¸ā§āĻĨāĻžāύ⧇ āĻ•āĻŋ āĻŦāϏāĻŦ⧇?
ā§Ģ, ā§§ā§§, ā§¨ā§Š, ā§Ēā§­, ?
Anonymous Quiz
13%
ā§Žā§Ģ
19%
⧝⧍
62%
⧝ā§Ģ
6%
⧝⧭
đŸ”ģ Important Questions for all competitive exams ✅


Question 1. Ustad Zakir Hussain is related to which instrument?
Answer - Tabla

Question 2. Who discovered USA?
Answer - Christopher Columbus in 1492

Question 3. In which session of the Congress was first sung by Vande Mataram?
Answer - In 1896

Question 4. Who discovered the principle of 'relativity'?
Answer - Albert Einstein

Question 5. Who won the first gold medal for India in Tokyo Olympic 2021?
Answer - Neeraj Chopra

Question 6. Who discovered the aircraft?
Answer - Oliver and Miliver Right Bandhu

Question 7. Who did the first heart transplant?
Answer - Dr. Christian Bernard (Southern Africa)

Question 8. Which city of seven hills is called?
Answer - Rome

Question 9. When was the Shaka Samvat adopted as a national almanac?
Answer - 22 March 1957

Question 10. Who discovered radium?
Answer - Pierre and Mary Curie

Question 11. How much height reduces temperature 1 degree C?
Answer - 165 m

Question 12. Which planet has a ring around?
Answer - Saturn

Question 13. Which is the most branches in the world?
Answer - State Bank of India

Question 14. Which is the country of white elephants?
Answer - Thailand

Question 15. Kangaroo is the national symbol of which country?
Answer - Australia

Question 16. Sundarlal Bahuguna is related to which movement?
Answer - Chipko movement

Question 17. Who formed the Swaraj Party in 1923?
Answer - Chittaranjan Das and Motilal Nehru

Question 18. When was Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru hanged?
Answer - 23 March, 1931

Question 19. Who first boarded Mount Everest?
Answer - Tenzing Norke (India) and Edmond Hillary (New Zealand)

Question 20. Who composed Padmavat?
Answer - Malik Mohammad Jayasi

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2👌1
Q. āϕ⧋āύ āφāϏāϞ 10 āĻŦāĻ›āϰ⧇ āĻĻā§āĻŦāĻŋāϗ⧁āύ āĻšā§Ÿ, āĻ•āϤ āĻŦāĻ›āϰ⧇ āϤāĻž āϤāĻŋāύāϗ⧁āύ āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
9%
10
17%
11
34%
12
40%
20
👍2đŸ’¯1
Q. āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻŦāĻŋāĻĻā§āϝāĻžāĻ˛ā§Ÿā§‡āϰ āĻ…āĻˇā§āϟāĻŽ āĻļā§āϰ⧇āĻŖā§€āϰ āĻŦāĻžāĻ°ā§āώāĻŋāĻ• āĻĒāϰ⧀āĻ•ā§āώāĻžā§Ÿ 100 āϜāύ āĻ›āĻžāĻ¤ā§āϰ⧇āϰ āĻ—ā§œ āύāĻŋāĻ°ā§āύ⧟ āĻ•āϰāĻžāϰ āϏāĻŽā§Ÿ āϭ⧁āϞāĻŦāĻļāϤ āĻāĻ•āϜāύ⧇āϰ āύāĻŽā§āĻŦāϰ 56 -āĻāϰ āĻ¸ā§āĻĨāĻžāύ⧇ 66 āϧāϰāĻžāχ āĻ—ā§œ āĻĒāĻžāĻ“ā§ŸāĻž āϗ⧇āϞ 50. āĻĒā§āϰāĻžāĻĒā§āϤ āύāĻŽā§āĻŦāϰ⧇āϰ āĻĒā§āϰāĻ•ā§ƒāϤ āĻ—ā§œ āĻ•āϤ?
Anonymous Quiz
8%
45.3
41%
48.2
44%
49.9
7%
50.1
👍3👏1
🔰 āĻŦāĻŋāĻ­āĻŋāĻ¨ā§āύ āĻĒā§āϰāĻžāύ⧀āϰ āϰ⧇āϚāύ āĻ…āĻ™ā§āĻ—
––-------------------–-------------
āϕ⧇āρāĻšā§‹,āĻœā§‹āρāĻ•-āύ⧇āĻĢā§āϰāĻŋāĻĄāĻŋ⧟āĻž
āφāĻŽāĻŋāĻŦāĻž-āĻĻ⧇āĻšāϤāϞ,āϏāĻ™ā§āϕ⧋āĻšā§€ āĻ—āĻšā§āĻŦāϰ
āĻ¸ā§āĻĒāĻžā§āϜ, āĻšāĻžāχāĻĄā§āϰāĻž-āĻĻ⧇āĻšāϤāϞ
āĻĢāĻŋāϤāĻžāĻ•ā§ƒāĻŽāĻŋ-āĻĢā§āϞ⧇āĻŽāϕ⧋āĻļ
āĻŽāĻžāĻ•ā§œāϏāĻž, āĻ•āĻžāρāĻ•āϰāĻžāĻŦāĻŋāĻ›āĻž-āĻ•āĻ•ā§āϏāĻžāϞ āĻ—ā§āϰāĻ¨ā§āĻĨāĻŋ
āϚāĻŋāĻ‚ā§œāĻŋ-āϏāĻŦ⧁āϜāĻ—ā§āϰāĻ¨ā§āĻĨā§€
āĻĒāϤāĻ™ā§āĻ—(āĻŽāĻļāĻž, āĻŽāĻžāĻ›āĻŋ, āφāϰāĻļā§‹āϞāĻž)-āĻŽāĻžāĻ˛ā§āĻĒāĻŋāϜāĻŋ⧟āĻžāύ āύāĻžāϞāĻŋāĻ•āĻž
āĻļāĻžāĻŽā§āĻ•-āφāĻĻāĻŋāĻŦ⧃āĻ•ā§āĻ•
āĻĒāĻžāĻ–āĻŋ-āĻŦ⧃āĻ•ā§āĻ•(āĻŽā§‡āϟāĻžāύ⧇āĻĢā§āϰāϏ)
āĻŦā§āϝāĻžāĻ™-āĻŦ⧃āĻ•ā§āĻ•(āĻŽā§‡āϏ⧋āύ⧇āĻĢā§āϰāϏ)
āĻŽāĻžāύ⧁āώ -āĻŦ⧃āĻ•ā§āĻ•

🔰 āĻŦāĻŋāĻ­āĻŋāĻ¨ā§āύ āωāĻĻā§āĻ­āĻŋāĻĻ-āĻāϰ āϰ⧇āϚāύ āĻĒāĻĻāĻžāĻ°ā§āĻĨ
–----------–--------------------------––
āĻ•āϚ⧁,āĻ“āϞ-āĻ°â€ā§āϝāĻžāĻĢāĻžāχāĻĄ
āϰāĻŦāĻžāϰ-āϤāϰ⧁āĻ•ā§āώ⧀āϰ
āĻŦāϟ-āϏāĻŋāĻ¸ā§āĻŸā§‹āϞāĻŋāĻĨ
āĻĒāĻžāχāύ-āϰāϜāύ
āĻ•āϚ⧁āϰāĻŋāĻĒāĻžāύāĻž-āĻ¸ā§āĻĢāĻŋā§āĻ°â€ā§āϝāĻžāĻĢāĻžāχāĻĄ
āϏāĻĒāĻ—āĻ¨ā§āϧāĻž-āϰ⧇āϏāĻžāϰāĻĒāĻŋāύ
āϏāĻŋāĻ™ā§āĻ—ā§‹āύāĻž-āϕ⧁āχāύāĻžāχāύ
āϚāĻž-āĻĨāĻŋāχāύ/āĻŸâ€ā§āϝāĻžāύāĻŋāύ
āφāĻĢāĻŋāĻŽ-āĻŽāϰāĻĢāĻŋāύ
āύāĻžāĻ•ā§āϏāĻ­ā§‹āĻŽāĻŋāĻ•āĻž-āĻ¸ā§āĻŸā§āϰāĻŋāĻ•āύāĻŋāύ
āĻŦ⧇āϞ⧇āĻĄā§‹āύāĻž-āĻ†ā§āϝāĻŸā§āϰ⧋āĻĒāĻŋāύ
āϧ⧁āϤ⧁āϰāĻž-āĻĄāĻžāϟ⧁āϰāĻŋāύ
āĻĒ⧇āρāĻĒ⧇-āĻĒâ€ā§āϝāĻžāĻĒāĻžāχāύ
āϤāĻžāĻŽāĻžāĻ•-āύāĻŋāϕ⧋āϟāĻŋāύ
āĻāĻĢāĻŋāĻĄā§āϰāĻž-āĻāĻĢāĻŋāĻĄā§āϰāĻŋāύ

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍5❤2
Q. āύāĻŋāĻšā§‡āϰ āĻ•āύāϟāĻŋ āĻ…āĻ¨ā§āϝāĻĻ⧇āϰ āĻĨ⧇āϕ⧇ āφāϞāĻžāĻĻāĻž?
⧧⧍⧧, ā§§ā§Ēā§Š, ā§§ā§Ŧā§Ģ, ā§§ā§Žā§Ŧ, ⧍ā§Ļ⧝
Anonymous Quiz
18%
⧧⧍⧧
25%
ā§§ā§Ēā§Š
26%
ā§§ā§Ŧā§Ģ
31%
ā§§ā§Žā§Ŧ
❤3👍1đŸ”Ĩ1
Q. āϕ⧋āύ āĻ­āĻŋāϟāĻžāĻŽāĻŋāύ⧇āϰ āĻāĻ­āĻžāĻŦ⧇ āĻ¸ā§āĻ•āĻžāĻ°ā§āĻ­āĻŋ āϰ⧋āĻ— āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
7%
āĻ­āĻŋāϟāĻžāĻŽāĻŋāύ A
9%
āĻ­āĻŋāϟāĻžāĻŽāĻŋāύ B
77%
āĻ­āĻŋāϟāĻžāĻŽāĻŋāύ C
7%
āĻ­āĻŋāϟāĻžāĻŽāĻŋāύ D
❤1
Q. āϏāĻ‚āĻŦāĻŋāϧāĻžāύ⧇āϰ āĻ•āϤ āύāĻŽā§āĻŦāϰ āϧāĻžāϰāĻž āĻ…āύ⧁āϝāĻžā§Ÿā§€ “āϜāĻžāĻ¤ā§€ā§Ÿ āϜāϰ⧁āϰāĻŋ āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻžâ€ āϜāĻžāϰāĻŋ āĻ•āϰāĻž āĻšā§Ÿ?
Anonymous Quiz
19%
144
11%
330
54%
352
16%
360
❤1👍1
Q. āϝāĻĻāĻŋ BPQWF āϕ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšā§Ÿ STEAM āĻ“ RGZQ āϕ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšā§Ÿ MORE, āϤāĻžāĻšāϞ⧇ FQPZQ āϕ⧇ āĻ•āĻŋāĻ­āĻžāĻŦ⧇ āϞ⧇āĻ–āĻž āĻšāĻŦ⧇?
Anonymous Quiz
7%
TEAMS
30%
MEETS
58%
METRE
5%
METER
❤1đŸ”Ĩ1
Q. āĻ…āĻœā§āĻžāϤāĻž āϗ⧁āĻšāĻž āϕ⧋āύ āϰāĻžāĻœā§āϝ⧇ āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻŋāϤ?
Anonymous Quiz
7%
āφāϏāĻžāĻŽ
13%
āĻĒāĻļā§āϚāĻŋāĻŽāĻŦāĻ™ā§āĻ—
70%
āĻŽāĻšāĻžāϰāĻžāĻˇā§āĻŸā§āϰ
10%
āϗ⧁āϜāϰāĻžāϟ
👍3👌2
â‡ī¸ Important Questions related to modern Indian history â‡ī¸

Q. Gita is the author of mystery?
Ans. - Bal Gangadhar Tilak

Q. In which session of Congress, Mahatma Gandhi said, "Gandhi can die but Gandhi will always live"
Ans. - Karachi Session 1931

Q. Which British ruler removed arrangements from newspapers?
Ans - Charles Matkoff

Q. Who led the Neel Revolution?
Ans - Digambar Vishwas and Vishnu Charan Vishwas

Q. Who gave the title of "Raja" to Ram Mohan Rai?
Ans - Akbar II

Q. Goa was not a part of India for many years even after independence. Whom was this area under?
Ans- Portugal

Q. Who had led to underground activities absconding from jail during the Quit India Movement?
Ans. - Jai Prakash Narayan

Q. Who attended all three goals table conferences?
Ans. - Dr. Ambedkar

Q. Who led the movement against Partition of Bengal (1905)?
Ans. - Surendra Nath Banerjee

Q. What was the real name of Tatya Tope?
Ans. - Ramchandra Pandurang

đŸ’ĨJoin Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide