🎓GK STUDY GUIDE📚
16.6K subscribers
2.14K photos
1 video
55 files
8.1K links
🌐 www.gkstudyguide.com
এগিয়ে থাকে - এগিয়ে রাখে

👇All Type Job Releted Study Material Share Here.


👇👇👇👇👇👇👇👇
📧For Promotion Contact Us:: 9800351351 (Only Whatsapp)
Download Telegram
Q. ভারতের রূঢ় কোন অঞ্চলকে বলা হয়?
Anonymous Quiz
5%
ঝাড়খন্ড
85%
দুর্গাপুর
7%
কোয়েম্বাটুর
4%
আহমেদাবাদ
👍3🔥2
Q. শিবমসমুদ্রম জলপ্রপাতটি কোন নদীতে দকেহা যায়?
Anonymous Quiz
49%
কাবেরী
25%
মহানদী
18%
গোদাবরী
8%
নর্মদা
Q. অংক : যুক্তিপূর্ন ব্যাখ্যা : : বিজ্ঞান : ?
Anonymous Quiz
53%
আবিষ্কার
16%
জ্ঞান
7%
অনুভূতি
24%
পরীক্ষা
👍71💯1
Q. কয়েকটি সংখ্যার গড় 9 এবং তাদের সমষ্টি 99 হলে, কতগুলো সংখ্যা আছে?
Anonymous Quiz
3%
8
21%
9
22%
10
53%
11
👍3
📅  27 November 2023 Current Affairs
💥Join Telegram👉
https://tx.me/Gkstudyguide
************************* 

➼ Recently India will assume the presidency of 'International Sugar Organization' (ISO) in the year 2024.

➼ Recently ' National Milk Day ' has been celebrated on 26th November.

➼ Recently, 'Ishwar Sharma' of Indian origin has won the gold medal in the 'European Yoga Sports Championship 2023' held in Sweden.

➼ Recently Bihar state government has launched 'Mission Daksh' .

➼ Recently ' Justice Vivek Chaudhary' has taken oath as the judge of Patna High Court.

➼ Recently Uttar Pradesh State Government has launched 'Hot Cooked Meal Scheme' at Anganwadi Centres.

➼ Recently 'Chris Gopalakrishnan' has been honored with the 'ISB Research Catalyst Award'.

➼ Recently 'Vijayawada Railway Station' has been awarded the 'Green Railway Station' certificate with the highest rating of Platinum by the 'Indian Green Building Council' (IGBC).

➼ Recently 'Shri Robert Shetkintong' has been appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Mozambique.

➼ Recently 'Vidya Samiksha Kendra' has been inaugurated in Shimla, Himachal Pradesh state.

➼ Recently, 'Anish Shah' has been nominated by the 'Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry' (FICCI) as its elected president.

➼ Recently, Pakistan cricketer 'Imad Wasim' has announced his retirement from international cricket.
#collected
🎓GK STUDY GUIDE📚 pinned «📅  27 November 2023 Current Affairs 💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide *************************  ➼ Recently India will assume the presidency of 'International Sugar Organization' (ISO) in the year 2024. ➼ Recently ' National Milk Day ' has been…»
Q. নিচের কোনটি ভাইরাস ঘটিত রোগ?
Anonymous Quiz
29%
কলেরা
10%
কুষ্ঠ
24%
টাইফয়েড
37%
পোলিও
👍1
☑️ Important Questions based on Lumented for all competitive exams

Question 1. The official language of which Indian state is English?
Answer - Nagaland

Question 2. Who was the first Muslim president of the Indian National Congress?
Answer - Badruddin Tayyab Ji

Question 3. Who was India's first home minister?
Answer - Sardar Vallabhbhai Patel

Question 4. Who is the first women's head minister of the world?
Answer - Sirimao Bhandarnayake

Question 5. The civilization of Harappa is related to which era?
Answer - Bronze era

Question 6. "Deen-e-Ilahi" religion was run by which Mughal ruler?
Answer - Akbar

Question 7. Why does the sun appear to be red while rising and drowning?
Answer - Because red -colored scattering is the lowest.

Question 8. How many colors are there in the rainbow?
Answer - Seven

Question 9. What is the height of the geostation satellite?
Answer - 36000 km

Question 10. Who discovered smallpox vaccines?
Answer - Edward Jenner

Question 11. Who discovered rabies vaccines?
Answer - Louis Pasteur

Question 12. Milk from which bacteria is caused by milk?
Answer - Lacto Bacillus

Question 13. What is the frequency of parasitic waves?
Answer - More than 20000 Hz

Question 14. Which principle does the atomic bomb serve?
Answer - Nuclear fragmentation

Question 15. Which is the unit of electric current?
Answer - Ampere

Question 16. Which mineral is necessary to control heartbeat?
Answer - Potassium

Question 17. Who discovered penicillin?
Answer - Alexander Fleming

Question 18. Malaria drug 'Kunin' is obtained from which plant?
Answer - Cincona

Question 19. Which is the largest flower in the world?
Answer - Raflessia

Question 20. Which is the largest living bird?
Answer - ostrich

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2
Q. জল ও দুধের 40 লিটার মিশ্রনে 10% জল আছে। আর কত লিটার জল মেশালে; মিশ্রণটিতে জলের পরিমান 20 শতাংশ হবে?
Anonymous Quiz
19%
4 লিটার
52%
5 লিটার
25%
6 লিটার
3%
7 লিটার
Q. নিচের প্রশ্ন চিহ্ন স্থানে কি বসবে?
৫, ১১, ২৩, ৪৭, ?
Anonymous Quiz
13%
৮৫
19%
৯২
62%
৯৫
6%
৯৭
🔻 Important Questions for all competitive exams


Question 1. Ustad Zakir Hussain is related to which instrument?
Answer - Tabla

Question 2. Who discovered USA?
Answer - Christopher Columbus in 1492

Question 3. In which session of the Congress was first sung by Vande Mataram?
Answer - In 1896

Question 4. Who discovered the principle of 'relativity'?
Answer - Albert Einstein

Question 5. Who won the first gold medal for India in Tokyo Olympic 2021?
Answer - Neeraj Chopra

Question 6. Who discovered the aircraft?
Answer - Oliver and Miliver Right Bandhu

Question 7. Who did the first heart transplant?
Answer - Dr. Christian Bernard (Southern Africa)

Question 8. Which city of seven hills is called?
Answer - Rome

Question 9. When was the Shaka Samvat adopted as a national almanac?
Answer - 22 March 1957

Question 10. Who discovered radium?
Answer - Pierre and Mary Curie

Question 11. How much height reduces temperature 1 degree C?
Answer - 165 m

Question 12. Which planet has a ring around?
Answer - Saturn

Question 13. Which is the most branches in the world?
Answer - State Bank of India

Question 14. Which is the country of white elephants?
Answer - Thailand

Question 15. Kangaroo is the national symbol of which country?
Answer - Australia

Question 16. Sundarlal Bahuguna is related to which movement?
Answer - Chipko movement

Question 17. Who formed the Swaraj Party in 1923?
Answer - Chittaranjan Das and Motilal Nehru

Question 18. When was Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru hanged?
Answer - 23 March, 1931

Question 19. Who first boarded Mount Everest?
Answer - Tenzing Norke (India) and Edmond Hillary (New Zealand)

Question 20. Who composed Padmavat?
Answer - Malik Mohammad Jayasi

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍2👌1
Q. কোন আসল 10 বছরে দ্বিগুন হয়, কত বছরে তা তিনগুন হবে?
Anonymous Quiz
9%
10
17%
11
34%
12
40%
20
👍2💯1
Q. একটি বিদ্যালয়ের অষ্টম শ্রেণীর বার্ষিক পরীক্ষায় 100 জন ছাত্রের গড় নির্নয় করার সময় ভুলবশত একজনের নম্বর 56 -এর স্থানে 66 ধরাই গড় পাওয়া গেল 50. প্রাপ্ত নম্বরের প্রকৃত গড় কত?
Anonymous Quiz
8%
45.3
41%
48.2
44%
49.9
7%
50.1
👍3👏1
👍42👌2💯1
🔰 বিভিন্ন প্রানীর রেচন অঙ্গ
––-------------------–-------------
কেঁচো,জোঁক-নেফ্রিডিয়া
আমিবা-দেহতল,সঙ্কোচী গহ্বর
স্পঞ্জ, হাইড্রা-দেহতল
ফিতাকৃমি-ফ্লেমকোশ
মাকড়সা, কাঁকরাবিছা-কক্সাল গ্রন্থি
চিংড়ি-সবুজগ্রন্থী
পতঙ্গ(মশা, মাছি, আরশোলা)-মাল্পিজিয়ান নালিকা
শামুক-আদিবৃক্ক
পাখি-বৃক্ক(মেটানেফ্রস)
ব্যাঙ-বৃক্ক(মেসোনেফ্রস)
মানুষ -বৃক্ক

🔰 বিভিন্ন উদ্ভিদ-এর রেচন পদার্থ
–----------–--------------------------––
কচু,ওল-র‍্যাফাইড
রবার-তরুক্ষীর
বট-সিস্টোলিথ
পাইন-রজন
কচুরিপানা-স্ফি্র‍্যাফাইড
সপগন্ধা-রেসারপিন
সিঙ্গোনা-কুইনাইন
চা-থিইন/ট‍্যানিন
আফিম-মরফিন
নাক্সভোমিকা-স্ট্রিকনিন
বেলেডোনা-আ্যট্রোপিন
ধুতুরা-ডাটুরিন
পেঁপে-প‍্যাপাইন
তামাক-নিকোটিন
এফিড্রা-এফিড্রিন

💥Join Telegram👉 https://tx.me/Gkstudyguide
👍52
Q. নিচের কনটি অন্যদের থেকে আলাদা?
১২১, ১৪৩, ১৬৫, ১৮৬, ২০৯
Anonymous Quiz
18%
১২১
25%
১৪৩
26%
১৬৫
31%
১৮৬
3👍1🔥1
Q. কোন ভিটামিনের এভাবে স্কার্ভি রোগ হয়?
Anonymous Quiz
7%
ভিটামিন A
9%
ভিটামিন B
77%
ভিটামিন C
7%
ভিটামিন D
1
Q. সংবিধানের কত নম্বর ধারা অনুযায়ী “জাতীয় জরুরি অবস্থা” জারি করা হয়?
Anonymous Quiz
19%
144
11%
330
54%
352
16%
360
1👍1
Q. যদি BPQWF কে লেখা হয় STEAM ও RGZQ কে লেখা হয় MORE, তাহলে FQPZQ কে কিভাবে লেখা হবে?
Anonymous Quiz
7%
TEAMS
30%
MEETS
58%
METRE
5%
METER
1🔥1
Q. অজ্ঞতা গুহা কোন রাজ্যে অবস্থিত?
Anonymous Quiz
7%
আসাম
13%
পশ্চিমবঙ্গ
70%
মহারাষ্ট্র
10%
গুজরাট
👍3👌2