SARKARI JOB DETAILS
203 subscribers
116 photos
21 files
101 links
Download Telegram
🔰𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐧𝐝𝐮 𝐕𝐨𝐜𝐚𝐛𝐮𝐥𝐚𝐫𝐲 𝐅𝐨𝐫 𝐀𝐥𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐄𝐱𝐚𝐦𝐬 🔰 -𝟎𝟗-𝟎𝟗-𝟐𝟎𝟐𝟎


🔶1. REVEL (VERB): (आनंद लेना): celebrate 
Synonyms: make merry, party 
Antonyms: mourn 
Example Sentence: 
They spent the evening revelling with their guests. 

🔷2. CONTRACTION (NOUN): (संकुचन): tightening 
Synonyms: tensing, flexing 
Antonyms: relaxation 
Example Sentence: 
Neurons control the contraction of muscles. 

🔶3. OMINOUS (ADJECTIVE): (अमंगल): threatening 
Synonyms: menacing, baleful 
Antonyms: auspicious 
Example Sentence: 
There were ominous dark clouds gathering overhead. 

🔷4. GENEROSITY (NOUN): (उदारता): liberality 
Synonyms: magnanimity 
Antonyms: meanness 
Example Sentence: 
I was overwhelmed by the generosity of friends and neighbours. 

🔶5. ENSUING (ADJECTIVE): (आगामी): subsequent 
Synonyms: following, succeeding 
Antonyms: previous 
Example Sentence: 
The theory was developed subsequent to the earthquake of 1906. 

🔷6. ASSAULT (NOUN): (हमला): attack 
Synonyms: strike, onslaught 
Antonyms: defense 
Example Sentence: 
Troops began an assault on the city. 

🔶7. SURGE (NOUN): (वृद्धि): rise 
Synonyms: growth, upswing 
Antonyms: deflate 
Example Sentence: 
The firm predicted a 20% surge in sales. 

🔷8. REVAMP (VERB): (सुधार करना): renovate 
Synonyms: redecorate, refurbish 
Antonyms: damage 
Example Sentence: 
An attempt was made to revamp the museum's image. 

🔶9. NEGLIGIBLE (ADJECTIVE): (नगण्य): trivial 
Synonyms: trifling, insignificant 
Antonyms: significant 
Example Sentence: 
He said that the risks were negligible. 

🔷10. PROSPECT (NOUN): (संभावना): view 
Synonyms: vista, perspective 
Antonyms: viewlessness 
Example Sentence: 
A viewpoint commanding a magnificent prospect of the estuary. 
🔰Current Affairs 9 September 2020🔰

1 Kerala tops literacy rate chart with 96.2%; Andhra Pradesh worst performer at 66.4%: NSO

2 STEPapp Partnered with MoTA to Implement Gamified Learning App in Tribal Schools

3 CSIR-CMERI and NISE Signed MoU Virtually to Strengthen Solar Energy Sector Across India

4 NITI Aayog constitutes Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC) to be chaired by Ms Sanyukta Samaddar

5 Prime Minister Modi E-Inaugurates Patrika Gate in Jaipur

6 US-India-Israel summit held virtually; Decision taken for Trilateral Collaboration on 5G Tech

7 Himachal Pradesh, World Bank Sign $82 million Loan Deal for HP State Roads Transformation Project

8 Bank of India launched “Signature Visa Debit Card” for High Net Worth Individuals

9 RBI Accepted Kamath Panel Recommendations; Specifies Parameters for Loan Restructuring

10 Mahindra Finance Enters Online Insurance Broking; to Launch a portal, PayBima

11 Fitch Projected India’s Economy to Contract 10.5% in FY20-21 from -5%

12 India’s GDP to Contract by 11.8% in FY21; Rebound to 9.9% in FY22 : India-Ra

13 NSDC, LinkedIn partner to impart free digital skills training

14 Govind Swarup, Father of India’s Radio Astronomy & Padma Shri Awardee Passed Away at 91

15 Radha M Nair’s New Book Titled “Breaking the Cocoon @ 40”

16 International Literacy Day 2020 – September 8

17 1st ever Cannabis Medicine Project to be Set up in Collaboration of Canada at CSIR-IIIM, Jammu: Jitendra Singh

18 ‘Operation Green’s TOP to TOTAL’ scheme to cover all Fruits & vegetables in J&K

19 YS Jagan Mohan Reddy Launched 2 Nutrition Schemes to Provide Nutrition Food to Women & Children

20 Haryana CM Launches 1st of its Kind Educational Chatbot “Apka Mitra” & Online Admission Platform for UG courses

21 Union Minister Hardeep Singh Puri and Kerala CM Inaugurate Thykoodam-Petta, Final stretch of Kochi Metro-Phase-I

22 RBI ceased Banking operations of Aditya Birla Idea Payments Bank
💐Current Affairs : 10 September💐

1. किसने लद्दाख में महिला डॉक्टरों की तैनाती की है ?
Ans. ITBP (The Indo-Tibetan Border Police)

2. किसने स्कूल में जंक फूड और विज्ञापनों को बैन किया है?
Ans. FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India)

3. किसे इंदिरा गांधी शांति पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
Ans. डेविड एटनबरो

4. किस राज्य सरकार ने “संपूर्ण पोषण” योजना शुरू की ?
Ans. आंध्र प्रदेश

5. किन दो देशों के बीच पहली बार संयुक्त आयोग की बैठक हुई?
Ans. भारत और अंगोला

6. अफग़ानिस्तान क्रिकेट बोर्ड ने किस खिलाड़ी पर 5 वर्ष का बैन लगाया है?
Ans. नूर मोहम्मद

7. हिमाचल प्रदेश सरकार ने किस बैंक के साथ ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए ?
Ans. विश्व बैंक

8. किसने राष्ट्रीय बांस मिशन का नया लोगो लांच किया ?
Ans. नरेंद्र सिंह तोमर

9. सितंबर 2020 में गोविंद स्वरूप जिनका निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित है-
Ans. वैज्ञानिक

10. इंडियन रेटिंग्स एंड रिसर्च ने 2021 की जीडीपी वृद्धि का अनुमान कितना लगाया?
Ans. (-) 11.8%

💐ENGLISH Current Affairs : 10 September💐

1. Who has deployed women doctors in Ladakh?
Ans. ITBP (The Indo-Tibetan Border Police)

2. Who banned junk food and advertisements in school?
Ans. FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India)

3. Who was awarded the Indira Gandhi Peace Prize?
Ans. David Attenborough

4. Which state government started the "Total Nutrition" scheme?
Ans. Andra Pradesh

5. Which two countries had the first joint commission meeting?
Ans. India and Angola

6. Which player has been banned by Afghanistan Cricket Board for 05 years?
Ans. Noor Muhammad

7. Government of Himachal Pradesh signed loan agreement with which bank?
Ans. World Bank

8. Who launched the new logo of the National Bamboo Mission?
Ans. Narendra Singh Tomar

9. Govind Swaroop who died in September 2020 is related to which field-
Ans. Scientist

10. How much did Indian Ratings and Research estimate GDP growth for 2021?
Ans. (-) 11.8%
🔰The Hindu Vocabulary For All Competitive Exams | 10-09-2020

1. DIGNIFIED (ADJECTIVE): (प्रतिष्ठित): stately
Synonyms: noble, courtly
Antonyms: undignified
Example Sentence:
She is very famous for her dignified silence.

2. DETAIN (VERB): (हिरासत में लेना): hold
Synonyms: take into custody, seize
Antonyms: release
Example Sentence:
Customs officers may detain goods for up to two days.

3. RESILIENT (ADJECTIVE): (मज़बूत): strong
Synonyms: tough, hardy
Antonyms: vulnerable
Example Sentence:
Babies are generally far more resilient than new parents realize.

4. ADHERE (VERB): (पालन ​​करना): stick
Synonyms: comply with, stand by
Antonyms: flout
Example Sentence:
It is wise to adhere to the rules of your parents.

5. SEIZURE (NOUN): (अभिग्रहण): capture
Synonyms: occupation, takeover
Antonyms: restitution
Example Sentence:
The seizure of the Assembly building was an immediate decision.

6. BICKER (VERB): (झगड़ना): squabble
Synonyms: argue, quarrel
Antonyms: agree
Example Sentence:
Many couples bicker over tiny issues.

7. CLAMPDOWN (NOUN): (शिकंजा कसना): suppression
Synonyms: prevention, stopping
Antonyms: let go
Example Sentence:
A clampdown on crime is essential.

8. PERIL (NOUN): (विपत्ति): danger
Synonyms: jeopardy, risk
Antonyms: safety
Example Sentence:
You could well place us both in peril.

9. SUBMERGE (VERB): (डूबना): dive
Synonyms: sink, plunge
Antonyms: surface
Example Sentence:
The U-boat had had time to submerge.

10. HARBOUR (VERB): (शरण देना): shelter
Synonyms: conceal, hide
Antonyms: hand over
Example Sentence:
He was suspected of harbouring an escaped prisoner.
💐 Current Affairs : 12 September💐

1. अंतरराष्ट्रीय ओलंपिक समिति के कार्यकारी बोर्ड ने इंटरनेशनल सेफगार्डिंग ऑफिसर इन सपोर्ट सर्टिफिकेट की स्थापना को मंजूरी दे दी यह किस महीने से लागू होगा ?
Ans. सितंबर 2021

2. CBSE टीचर्स को “सीबीएसई टीचर्स” अवार्ड से सम्मानित किसने किया?
Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

3. कलोजी नारायण राव साहित्य पुरस्कार किसको दिया गया ?
Ans. रामचंद्र मौली

4. आत्मनिर्भर भारत ARISE अटल न्यू इंडिया चैलेंज कार्यक्रम किस मंत्रालय द्वारा संचालित किया जाएगा?
Ans. रक्षा मंत्रालय, खाद्य प्रसंस्करण उद्योग, मंत्रालय स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय

5. परेश रावल को किस का अध्यक्ष नियुक्त किया गया?
Ans. नेशनल स्कूल ऑफ ड्रामा

6. प्लेयरज़पॉट का नया ब्रांड एंबेसडर किसको नियुक्त किया गया है?
Ans. भुवनेश्वर कुमार और स्मृति मंधाना

7. किसने अपने कृषि उपकरण क्षेत्र के तहत एक नए आलू प्लाटनटर लांच किया ?
Ans. महिंद्रा

8. भारतीय विज्ञापन मानक परिषद के बोर्ड ऑफ गवर्नर्स के अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया ?
Ans. सुभाष कामथ

9.ग्लोबल इकोनामिक फ्रीडम इंडेक्स 2020 में भारत की रैंक कितनी है ?
Ans. 105

10. केंद्र सरकार ने श्री सिद्धरोद्ध स्वामी जी के नाम पर किस रेलवे स्टेशन का नाम बदलने की मंजूरी दी है ?
Ans. हुबली


💐 Current Affairs: 12 September💐

1. The Executive Board of the International Olympic Committee approved the establishment of the International Safeguarding Officer in Support Certificate from which month it will come into force?
Ans. September 2021

2. Who has honored CBSE Teachers with the "CBSE Teachers" Award?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

3. Kaloji Narayan Rao Literature Award was given to whom?
Ans. Ramchandra Mouli

4. Self-reliant India ARISE Atal New India Challenge program will be conducted by which ministry?
Ans. Ministry of Defense, Food Processing Industries, Ministry of Health and Family Welfare

5. Paresh Rawal was appointed as the chairman of
Ans. National School of Drama

6. Who has been appointed the new brand ambassador of Playerzpot?
Ans. Bhuvaneshwar Kumar and Smriti Mandhana

7. Who launched a new potato planter under its agricultural equipment sector?
Ans. Mahindra

8. Who was elected as the Chairman of the Board of Governors of the Advertising Standards Council of India?
Ans. Subhash Kamath

9. What is India's rank in the Global Economic Freedom Index 2020?
Ans. 105

10. The Central Government has approved to change the name of which railway station in the name of Shri Siddhrodh Swamiji?
Ans. Hubli
🔰 12 September 2020 🔰

●The Hindu Vocabulary For All Competitive Exams.

1. UNFORTUNATE(ADJECTIVE): (खेदजनक): unlucky 
Synonyms: hapless, down on one's luck 
Antonyms: fortunate 
Example Sentence: 
There had been an unfortunate accident that took place recently. 

2. SENTIMENTAL (ADJECTIVE): (भावुक):  nostalgic 
Synonyms: tender, emotional 
Antonyms: dispassionate 
Example Sentence: 
She felt a sentimental attachment to the place creep over her. 

3. CATASTROPHE (NOUN): (आपदा):  disaster 
Synonyms: calamity, cataclysm 
Antonyms: salvation 
Example Sentence: 
The world is facing an environmental catastrophe. 

4. RELIABLE (ADJECTIVE): (विश्वसनीय):  dependable 
Synonyms: good, well founded 
Antonyms: unreliable 
Example Sentence: 
There is no reliable source of information these days. 

5. INITIALLY (ADVERB): (शुरू में):  at first 
Synonyms: to begin with, to start with 
Antonyms: finally 
Example Sentence: 
Initially, he thought the new concept was nonsense. 

6. EFFICACIOUS (ADJECTIVE): (प्रभावोत्पादक):  effective 
Synonyms: successful, effectual 
Antonyms: inefficacious 
Example Sentence: 
The treatment was quite efficacious. 

7. DEMOLISH (VERB): (धूल में मिलाना):  destroy 
Synonyms: ruin, wreck 
Antonyms: confirm 
Example Sentence: 
I looked forward keenly to demolishing my opponent. 

8. CONTINUANCE (NOUN): (निरंतरता):  continuation 
Synonyms: carrying on, prolongation 
Antonyms: discontinuance 
Example Sentence: 
His interests encouraged him to favour the continuance of war. 

9. IMPAIR (VERB): (बिगाड़ना):  damage 
Synonyms: harm, diminish 
Antonyms: improve 
Example Sentence: 
A noisy job could impair my hearing. 

10. VARIATION (NOUN): (विविधता):  difference 
Synonyms: dissimilarity, disparity 
Antonyms: similarity 
Example Sentence: 
There are regional variations in house prices. 
Q.1. स्टार्टअप्स को बेहतर इकोसिस्टम उपलब्ध कराने में कौन शीर्ष पर रहा है ?
Ans. गुजरात

Q.2. चीन ने दक्षिण रूस में होने बाले किस संयुक्त सैन्य अभ्यास में शामिल होने की घोषणा की है ?
Ans. कॉकस 2020

Q.3. SCO के संस्कृत मंत्रियों की 17वीं बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किया है ?
Ans. प्रहलाद सिंह पटेल

Q.4. किस राज्य सरकार ने युवाओं के प्रशिक्षण के लिए UiPath के साथ समझौता किया है ?
Ans. आध्र प्रदेश

Q.6. किस के सहयोग से पहली बार कैनबिस दवा परियोजना जम्मू में स्थापित की जायेगी ?
Ans. कनाडा

Q.6. थिएम यूएस ओपन के फाइनल में पहुचने वाले किस देश के पहले खिलाड़ी बने हैं ?
Ans. ऑस्ट्रिया

Q.7. Covid-19 का पता लगाने के लिए किस IIT ने सेल्फ चेक कियोस्क विकसित किया है ?
Ans. IIT गुवाहाटी

Q.8. किसने 'कैश एडवांस' नामक क्रेडिट सुविधा शुरू की है ?
Ans. रेजरपे

Q.9. केंद्र सरकार ने किस राज्य में मुंगेर भागलपुर राष्ट्रीय राजमार्ग निर्माण को मंजूरी दी है ?
Ans. बिहार

Q.10. किस देश का डिफिसिट बजट के पहले 11 महीने में रिकॉर्ड 3 लाख करोड़ डॉलर तक पहुच गया है ?
Ans. अमेरिका

🔰 14 September 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
💐Current Affairs : 16 September💐

1. विश्व में अंतरराष्ट्रीय लोकतंत्र दिवस कब मनाया जाता है?
Ans. 15 सितंबर

2. भारत में अभियंता दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 15 सितंबर

3. लुईस हैमिल्टन ने सितंबर 2020 में टस्कन ग्रांड प्रिक्स में किसको हराकर अपने करियर की 90 वीं जीत प्राप्त की?
Ans. वाल्टेरी बोटास

4. सितंबर 2020 में शेन वॉर्न को किस टीम के ब्रांड एंबेस्डर के रूप में प्रदर्शित किया गया था ?
Ans. राजस्थान रॉयल्स

5. किस राज्य सरकार ने “कोरोना विजय रथ” को हरी झंडी दिखाई?
Ans. छत्तीसगढ़

6. किस देश के मंत्रिमंडल ने दूसरे राष्ट्रव्यापी लॉकडाउन को लागू करने के लिए मतदान किया ?
Ans. इजरायल

7. हरिवंश नारायण सिंह को किस पद के लिए फिर से चुना गया ?
Ans. राज्यसभा के उपसभापति

8. एशियाई विकास बैंक के कार्यकारी निदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया ?
Ans. समीर कुमार खरे

9. संसद ने सितंबर 2020 में कौन सा विधेयक पारित किया ?
Ans. राष्ट्रीय होम्योपैथिक आयोग विधेयक 2020, राष्ट्रीय भारतीय चिकित्सा पद्धति आयोग विधेयक 2020

10. किस राज्य सरकार ने 1 वर्ष के लिए मेडिकल ऑक्सीजन वाहक वाहनों को एंबुलेंस का दर्जा दिया ?
Ans. महाराष्ट्र

💐 Current Affairs: 16 September💐

1. When is International Democracy Day celebrated in the world?
Ans. 15 September

2. When is Engineer's Day celebrated in India?
Ans. 15 September

3. Lewis Hamilton defeated 90 at the Tuscan Grand Prix in September 2020 to win the 90th of his career?
Ans. Walteri Bottas

4. Shane Warne was featured as the brand ambassador of which team in September 2020?
Ans. Rajasthan Royals

5. Which state government flagged off the "Corona Vijay Rath"?
Ans. Chhattisgarh

6. Which country's cabinet voted to implement the second nationwide lockdown?
Ans. Israel

7. Harivansh Narayan Singh was re-elected to which post?
Ans. Deputy Chairman of Rajya Sabha

8. Who was appointed as the Executive Director of Asian Development Bank?
Ans. Sameer Kumar Khare

9. Which bill was passed by Parliament in September 2020?
Ans. National Homoeopathic Commission Bill 2020, National Indian Medical Practices Commission Bill 2020

10. Which state government gave ambulance status to medical oxygen carrier vehicles for 1 year?
Ans. Maharashtra
🔰Wednesday, 16 September 2020🔰

●The Hindu Vocabulary For All Competitive Exams.

1. FECKLESS (ADJECTIVE): (बेकार):  useless
Synonyms: worthless, incompetent
Antonyms: useful
Example Sentence:
Her feckless younger brother is a burden to her family.

2. AWFUL (ADJECTIVE): (भयंकर): disgusting
Synonyms: nasty, terrible
Antonyms: lovely
Example Sentence:
The place was filled with awful smell and dirt.

3. RELIEVE (VERB): (राहत देना):  counteract
Synonyms: reduce, alleviate
Antonyms: exacerbate
Example Sentence:
The bird's body is black, relieved only by white under the tail.

4. DESPERATION (NOUN): (निराशा):  hopelessness
Synonyms: despair, distress
Antonyms: cheer
Example Sentence:
She wrote to him when she was left with desperation.

5. SUBSTANTIVE (ADJECTIVE): (ठोस):  substantial
Synonyms: significant, essential
Antonyms: inessential
Example Sentence:
There is no substantive evidence for the efficacy of these drugs.

6. SUCCOUR (VERB): (सहायता करना): aid
Synonyms: help, assist
Antonyms: oppose
Example Sentence:
Prisoners of war were liberated and succoured.

7. ZEAL (NOUN): (जोश): passion
Synonyms: ardour, fervour
Antonyms: apathy
Example Sentence:
His zeal for his work led to his success.

8. TRIBULATION (NOUN): (आपत्ति): trouble
Synonyms: worry, anxiety
Antonyms: joy
Example Sentence:
His time of tribulation was just beginning.

9. EXECUTIVE (ADJECTIVE): (शासनात्मक):  administrative
Synonyms: decision-making, directorial
Antonyms: subordinate
Example Sentence:
The executive chairman threw him out.

10. FILTH (NOUN): (गंदगी): dirt
Synonyms: muck, grime
Antonyms: cleanliness
Example Sentence:
The filth wasn’t removed properly.
💐Current Affairs : 17 September💐

1. विश्व ओजोन दिवस 2020 में कब मनाया गया ?
Ans. 16 सितंबर

2. किसने अटल बिहारी वाजपेई हिंदी विश्वविद्यालय में एक नई इमारत का उद्घाटन वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से किया ?
Ans. शिवराज सिंह चौहान

3. संसद ने विमान संशोधन विधेयक 2020 पारित किया यह किस वर्ष के विमान अधिनियम संशोधन करेगा ?
Ans. 1934

4. किस ने इसरायल और संयुक्त अरब अमीरात और बहरीन के बीच ऐतिहासिक राजनयिक समझौते पर हस्ताक्षर किए ?
Ans. डोनाल्ड ट्रंप

5. किसने माध्यमिक कक्षाओं के लिए एक वैकल्पिक शैक्षणिक कैलेंडर जारी किया ?
Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

6.YuppTv ने कुल कितने मैचों के लिए Dream11 इंडियन प्रीमियर लीग 2020 के अधिकार हासिल किए?
Ans. 60

7. श्री विनय एम क्वात्रा ने रेमडीसविर की 2000 शीशियाँ किस देश के विदेश मंत्री को सौंपी ?
Ans. नेपाल

8. किसने वीडियो प्रोडक्शन कंपनी हेरा फेरी (HPF फिल्म्स) फिल्म का अधिग्रहण किया ?
Ans. शेयर चैट

9. एशियाई विकास बैंक ने भारत के लिए अपने नए देश के निर्देशक के रूप में किसे नियुक्त किया ?
Ans. टेको कोनिशी

10. चनेश राम राठिया का निधन हो गया वह किस से संबंधित है ?
Ans. राजनीति

💐Current Affairs: 17 September💐

1. When was World Ozone Day celebrated in 2020?
Ans. 16 September

2. Who inaugurated a new building at Atal Bihari Vajpayee Hindi University through video conferencing?
Ans. Shivraj Singh Chauhan

3. Parliament passed the Aircraft Amendment Bill 2020, in which year will it amend the Aircraft Act?
Ans. 1934

4. Who signed the historic diplomatic agreement between Israel and the United Arab Emirates and Bahrain?
Ans. Donald trump

5. Who released an alternative academic calendar for secondary classes?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

6.YuppTv acquired the rights to Dream11 Indian Premier League 2020 for how many matches in total?
Ans. 60

7. Mr. Vinay M. Quatra handed over 2000 vials of Remdisvir to the Foreign Minister of which country?
Ans. Nepal

8. Who acquired the film video production company Hera Pheri (HPF Films)?
Ans. Share chat

9. Who has been appointed by Asian Development Bank as the director of its new country for India?
Ans. Takeo Konishi

10. Chanesh Ram Rathia passed away to whom is he related?
Ans. Politics
💐 Current Affairs : 19 September💐

1. अखिल भारतीय हैप्पीनेस रिपोर्ट में कौन सा राज्य पहले स्थान पर रहा ?
Ans. मिजोरम

2. किस राज्य ने अन्नपूर्णा योजना के तहत अन्ना उत्सव राशन कार्ड जारी किए ?
Ans. मध्य प्रदेश

3. टेनसेंट किस कंपनी में 62.8 मिलियन डॉलर का निवेश किया ?
Ans. फ्लिपकार्ट

4. किसने आभासी रूप से 14 श्रेणियों में द्वितीय उत्कृष्ट संस्थान विश्वकर्मा पुरस्कार दिए ?
Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

5. फेसबुक में नया स्मार्ट गिलास विकसित करने के लिए किसके साथ हाथ मिलाया ?
Ans. रै-बैन (Ray Ban)

6. किसने दिल्ली हवाई अड्डे पर भारत के पहले जर्नल एविएशन टर्मिनल का उद्घाटन किया ?
Ans. हरदीप सिंह पुरी

7. किस राज्य में स्वच्छता कैफे का उद्घाटन किया गया ?
Ans. हिमाचल प्रदेश

8. अशोक गस्ती का सितंबर 2020 में निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?
Ans. राजनीति

9. केंद्रीय मंत्री हरसिमरत बादल ने इस्तीफा दे दिया उनके पास कौन सा मंत्रालय था ?
Ans. केंद्रीय खाद्य प्रसंस्करण उद्योग मंत्रालय

10. भारत किस कंपनी का पहला ऑनलाइन रिलेटेड चैनल 23 सितंबर 2020 को लाइव होगा ?
Ans. एप्पल

💐 Current Affairs: 19 September💐

1. Which state ranked first in the All India Happiness Report?
Ans. Mizoram

2. Which state issued Anna Utsav ration cards under Annapurna scheme?
Ans. Madhya Pradesh

3. In which company did Tencent invest $ 62.8 million?
Ans. Flipkart

4. Who has given the second outstanding institute Vishwakarma Award in 14 categories in virtual form?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

5. Who joined hands to develop new smart glass in Facebook?
Ans. Ray Ban

6. Who inaugurated India's first Journal Aviation Terminal at Delhi Airport?
Ans. Hardeep Singh Puri

7. In which state Sanitation Cafe was inaugurated?
Ans. Himachal Pradesh

8. Ashok Gasti died in September 2020, he was related to which field?
Ans. Politics

9. Union Minister Harsimrat Badal resigned which ministry did he have?
Ans. Union Ministry of Food Processing Industries

10. India's first online related channel of which company will go live on 23 September 2020?
Ans. Apple
💐 Current Affairs : 20 September

1. अमेज़न इंडिया ने किस राज्य में ऑल वीमेन डिलीवरी स्टेशन की स्थापना की ?
Ans. गुजरात

2.किसने जल्द ही लांच होने वाली SUV मॉडल अर्बन क्रूजर के लिए किसको अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त करने की घोषणा की ?
Ans. आयुष्मान खुराना

3. किस विश्वविद्यालय में कुत्तों के लिए एक विशेष ब्लड बैंक स्थापित किया गया ?
Ans. गुरु अंगद देव पशु चिकित्सा और पशु विज्ञान विश्वविद्यालय

4. शिक्षा पर राष्ट्रीय सांख्यिकी संगठन की नवीनतम रिपोर्ट के अनुसार कितने प्रतिशत छात्र पैदल स्कूल जाते हैं भारत में ?
Ans. 59.7%

5. साबरी नाथ का सितंबर 2020 में हृदयाघात के कारण निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?
Ans. अभिनय

6. किस देश ने चीनी एप टिक टॉक और वीचैट के इस्तेमाल पर प्रतिबंध लगाया ?
Ans. अमेरिका

7. इंडियन प्रीमियर लीग का 13वां संस्करण कहां शुरू हुआ ?
Ans. अबू धाबी (संयुक्त अरब अमीरात)

8. किस राज्य में भाजपा ने “सेवा ही संगठन”नाम से एक की पुस्तक लांच की ?
Ans. मेघालय

9. कौन सा केंद्र शासित प्रदेश नेशनल जेनेरिक डॉक्यूमेंट रजिस्ट्रेशन सिस्टम का हिस्सा बनने वाला 10वां राज्य बना ?
Ans. जम्मू और कश्मीर

10. हर साल, विश्व जल निगरानी दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 18 सितंबर


💐 Current Affairs: 20 September💐

1. In which state did Amazon India set up an all-women delivery station?
Ans. Gujarat

2. Who has announced to appoint whom as its brand ambassador for the soon-to-be-launched SUV model Urban Cruiser?
Ans. Ayushman Khurana

3. Which university established a special blood bank for dogs?
Ans. Guru Angad Dev University of Veterinary and Animal Sciences

4. According to the latest report of National Statistical Organization on Education, how many percent of students go to foot school in India?
Ans. 59.7%

5. Sabri Nath died of a heart attack in September 2020, he was related to which field?
Ans. acting

6. Which country banned the use of the Chinese app Tick Talk and WeChat?
Ans. America

7. Where did the 13th edition of the Indian Premier League begin?
Ans. Abu Dhabi (United Arab Emirates)

8. In which state BJP launched a book named "Seva Hi Sangathan"?
Ans. Meghalaya

9. Which union territory became the 10th state to be part of the National Generic Document Registration System?
Ans. Jammu and Kashmir

10. Every year, when is World Water Monitoring Day celebrated?
Ans. 18 September
💐 The Hindu Vocabulary For All Competitive exams 💐|| 20.09.20


🔶1. PROTRACTED (ADJECTIVE): (दीर्घ): prolonged 
Synonyms: extended, drawn out 
Antonyms: shortened 
Example Sentence: We were struggling with a protracted and bitter dispute. 

🔷2. STEADY (ADJECTIVE): (स्थिर): stable 
Synonyms: balanced, firm 
Antonyms: unstable 
Example Sentence: The lighter the camera, the harder it is to hold steady. 

🔶3. DIRECTIVE (NOUN): (निदेश): instruction 
Synonyms: direction, command 
Antonyms: following 
Example Sentence: My only directive to our group was a strong suggestion to act on. 

🔷4. UNANIMOUS (ADJECTIVE): (एकमत): united 
Synonyms: like-minded, at one 
Antonyms: divided 
Example Sentence: The doctors were unanimous in their diagnoses. 

🔶5. MOOT (VERB): (वाद-विवाद करना): raise 
Synonyms: bring up, broach 
Antonyms: stifle 
Example Sentence: The scheme was initially mooted last October. 

🔷6. SAVAGE (ADJECTIVE): (जंगली): ferocious 
Synonyms: fierce, wild 
Antonyms: tame 
Example Sentence: Packs of savage dogs roamed the streets. 

🔶7. TOXIC (ADJECTIVE): (विषाक्त): poisonous 
Synonyms: venomous, virulent
Antonyms: non-toxic 
Example Sentence: She suffered a massive exposure to toxic chemicals. 

🔷8. STEEP (ADJECTIVE): (महंगा): expensive 
Synonyms: dear, costly 
Antonyms: reasonable 
Example Sentence: I had to pay a steep membership fee. 

🔶9. PERILOUS (ADJECTIVE): (जोखिमी): dangerous 
Synonyms: hazardous, risky 
Antonyms: safe 
Example Sentence: The journey was perilous yet exciting. 

🔷10. RELIEF (NOUN): (राहत): respite 
Synonyms: remission, lightening 
Antonyms: seriousness 
Example Sentence: The funny column gave the nation some relief from page after page of war coverage.
💐Current Affairs : 21 September💐

1. कब पहला अंतरराष्ट्रीय समान वेतन दिवस मनाया गया ?
Ans. 18 सितंबर 2020

2. आजादी फ्रीडम. फासिज्म. फिक्शन पुस्तक के लेखक कौन हैं ?
Ans. अरुंधति राय

3. ऑनलाइन पोकर Platform9 स्टैक्स के ब्रांड एंबेसडर के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
Ans. सुरेश रैना

4. 2020 में डेटन लिटरेरी पीस प्राइज का लाइफ टाइम अचीवमेंट अवार्ड किसे दिया गया?
Ans. मार्गरेट एटवुड

5. किसने एक नई स्वर्ण ऋण योजना विकास लगु सुवर्णा शुरू की ?
Ans. कर्नाटक विकास ग्रामीण बैंक

6. सितंबर 2020 में बाबू से उनका निधन हो गया उन्होंने अपने निर्देशन की शुरुआत किस वर्ष में की ?
Ans. 2009

7. किस राज्य सरकार ने राज्य शिक्षक पुरस्कार नीति 2020 को मंजूरी दी ?
Ans. हरियाणा

8. लेफ्टिनेंट गवर्नर मनोज सिन्हा ने जम्मू और कश्मीर के लिए कितने करोड रुपए का राहत पैकेज की घोषणा की ?
Ans. 1350

9. हर साल विश्व बांस दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 18 सितंबर

10. किसने शाकाहारी भोजन पर एक टास्क फोर्स गठित करने की मंजूरी दी ?
Ans. FSSAI

💐 Current Affairs: 21 September💐

1. When was the first international equal pay day celebrated?
Ans. 18 September 2020

2. Freedom Freedom. Fascism. Who is the author of the book Fiction?
Ans. Arundhati Roy

3. Who has been appointed as the brand ambassador of Online Poker Platform9 Stacks?
Ans. Suresh Raina

4. Who was awarded the Life Time Achievement Award of the Dayton Literary Peace Prize in 2020?
Ans. Margaret Atwood

5. Who started a new gold loan scheme Vikas Lagu Suvarna?
Ans. Karnataka Development Rural Bank

6. He died from Babu in September 2020, in which year did he make his directorial debut?
Ans. 2009

7. Which state government approved the State Teacher Award Policy 2020?
Ans. Haryana

8. Lt. Governor Manoj Sinha announced a relief package of how many crores for Jammu and Kashmir?
Ans. 1350

9. When is World Bamboo Day celebrated every year?
Ans. 18 September

10. Who approved the formation of a task force on vegetarian food?
Ans. FSSAI
💐 Current Affairs : 22 September💐

1. गौतम बुध नगर में देश की सबसे बड़ी और सबसे सुंदर फिल्म सिटी स्थापित करने की घोषणा किसने की ?
Ans. योगी आदित्यनाथ

2. भारत के पूर्व क्रिकेटर सुरेश रैना कहां क्रिकेट अकादमी स्थापित करेंगे ?
Ans. जम्मू और कश्मीर

3. इंटरनेशनल डे ऑफ पीस 2020 की विषय वस्तु क्या है ?
Ans. शेपिंग पीस टुगेदर

4. रूथ बेडर गिन्सबर्ग सितंबर 2020 में निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित थी ?
Ans. कानून

5. भारत ने किस देश को 250 मिलियन डॉलर का सॉफ्ट लोन प्रदान किया ?
Ans. मालदीव
आप यह सरकारी शाइन पर पढ़ रहे हैं

6. चिकित्सा शिक्षा के लिए आईजी नोबेल पुरस्कार 2020 से किसे सम्मानित किया गया ?
Ans. नरेंद्र मोदी

7.वाराणसी के मंडुआडीह रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर बनारस करने की मंजूरी किसने दी ?
Ans. आनंदीबेन पटेल

8. राष्ट्रीय रक्षा विश्वविद्यालय किस राज्य में स्थापित किया जाएगा ?
Ans. गुजरात

9. कौन सा राष्ट्रीय महत्व के संस्थान के रूप में स्थापित किया जाएगा ?
Ans. नेशनल फॉरेंसिक साइंस यूनिवर्सिटी

10. हर साल विश्व अल्जाइमर दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 21 सितंबर

💐Current Affairs: 22 September💐

1. Who announced the establishment of the country's largest and most beautiful film city in Gautam Budh Nagar?
Ans. Yogi Adityanath

2. Where will former Indian cricketer Suresh Raina set up a cricket academy?
Ans. Jammu and Kashmir

3. What is the theme of International Day of Peace 2020?
Ans. Shaping peace together

4. Ruth Beder Ginsburg died in September 2020 She was related to which field?
Ans. Law

5. India provided a soft loan of $ 250 million to which country?
Ans. Maldives
You are reading this on Government Shine

6. Who was awarded the IG Nobel Prize 2020 for medical education?
Ans. Narendra Modi

7. Who gave approval to change the name of Manduadih railway station of Varanasi to Banaras?
Ans. Anandiben Patel

8. In which state will the National Defense University be established?
Ans. Gujarat

9. Which will be established as an institution of national importance?
Ans. National Forensic Science University

10. When is World Alzheimer's Day celebrated every year?
Ans. 21 September
💐 Current Affairs : 23 September💐

1. किस राज्य ने बताया कि बरेली में जल्द एक टेक्सटाइलपार्क खोला जाएगा ?
Ans. उत्तर प्रदेश

2. विश्व रोज डे हर वर्ष कब मनाया जाता है ?
Ans. 22 सितंबर

3. हर साल राइनो दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 22 सितंबर

4. राज्य फुटबॉल संघ की सहायता के लिए किस ने तीन करोड़ रुपए की कोविड-19 एकजुटता निधि दी ?
Ans. प्रफुल्ल पटेल

5. कलासागर पुरस्कार का कौन-सा संस्करण आयोजित किया गया?
Ans. 11वां संस्करण

6. किसने एमी अवॉर्ड्स 2020 के दौरान 7 प्राइमटाइम और 9 एमी पुरस्कार प्राप्त करके एमी रिकॉर्ड की स्थापित किया ?
Ans. शिट्स क्रीक

7. किस राज्य सरकार ने ई-पीक पहनी मोबाइल एप्लीकेशन लॉन्च की ?
Ans. महाराष्ट्र

8. टेनिस में किसने रोम में इटालियन ओपन में रिकॉर्ड 36 वां मास्टर ख़िताब जीता ?
Ans. नोवाक जोकोविच

9. अमित कुमार गर्ग किस के निर्देशक व्यवसाय विकास का कार्यभार संभालेंगे ?
Ans. दिल्ली मेट्रो रेल कॉरपोरेशन

10. किसने एमी अवॉर्ड्स में उत्कृष्ट लीड एक्ट्रेस 2020 का खिताब जीता ?
Ans. ज़ैंडेया

💐 Current Affairs: 23 September💐

1. Which state has stated that a textile park will be opened in Bareilly soon?
Ans. Uttar Pradesh

2. When is World Rose Day celebrated every year?
Ans. 22 September

3. When is Rhino Day celebrated every year?
Ans. 22 September

4. Who gave the Kovid-19 solidarity fund of three crores to help the State Football Association?
Ans. Praful Patel

5. Which edition of Kalasagar Award was held?
Ans. 11th edition

6. Who set an Emmy record by receiving 7 Primetime and 9 Emmy Awards during the Emmy Awards 2020?
Ans. Shits Creek

7. Which state government launched e-peak worn mobile application?
Ans. Maharashtra

8. In tennis, who won a record 36th master title at the Italian Open in Rome?
Ans. Novak Djokovik

9. Amit Kumar Garg, whose director will take charge of business development?
Ans. Delhi Metro Rail Corporation

10. Who won the Outstanding Lead Actress 2020 at the Emmy Awards?
Ans. Zandeya
Q.1. वर्ल्ड मेरीटाइम डे कब मनाया गया है ?
Answer :- 24 सितम्बर

Q.2. राजस्थान के किस शहर में "नो मास्क नो सर्विस" अभियान शुरू किया गया है ?
Answer :- जोधपुर

Q.3. किस राज्य सरकार ने "मोक्ष कलश योजना 2020" को मंजूरी दी है ?
Answer :- राजस्थान

Q.4. केंद्रीय प्रदूषण नियंत्रण बोर्ड ने अपना 46वां स्थापना दिवस कब मनाया है ?
Answer :- 23 सितम्बर

Q.5. संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम की क्षेत्रीय अम्बेसडर कौन बनीं हैं ?
Answer :- खुशी चिंदालिया

Q.6. भारत की पहली राफेल महिला फाइटर पायलट बनने जा रहीं हैं ?
Answer :- शिवांगी मिंह

Q.7. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने E-चालान प्रणाली का उद्घाटन किया है ?
Answer :- केरल

Q.8. किस डिजिटल Payment App ने टोकन जारी करने की घोषणा की है ?
Answer :- Google Pey

Q.9. किस बैंक ने Safe Pey सुविधा शुरू करने की घोषणा की है ?
Answer :- IDFC फर्स्ट बैंक

Q.10. किस राज्य में राष्ट्रीय रक्षा विश्वविद्यालय की स्थापना के लिए विधेयक पारित हुआ है ?
Answer :- Gujarat

🔰 25 September 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
🔰 26 September 2020 Current Affairs

Q.1. विश्व फार्मासिस्ट् दिवस कब मनाया गया है ?
Answer. 25 सितम्बर

Q.2. अनूठा ट्राम पुस्तकालय शुरू किया गया है ?
Ans. कोलकाता

Q.3. किस राज्य सरकार ने मुख्यमंत्री ग्राम्य परिवहन अचोणी योजना शुरू की है ?
Answer. असम

Q.4. Acer India के ब्रांड अम्बेसडर कौन बने हैं ?
Answer. सोनू सूद

Q.5. परमाणु सक्षम सतह से सतह पृथ्वी-2 मिसाइल का रात्रि परीक्षण किया गया है ?
Answer. ओडिशा

Q.6. किस कार कंपनी ने कार सदस्यता कार्यक्रम लांच किया है ?
Answer. मारुती सुजुकी

Q.7. देश के पहले चिकित्सीय उपकरण पार्क बनाने के लिए आधारशिला रखी है ?
Answer. केरल

Q.8. अंतरराष्ट्रीय सांकेतिक भाषा दिवस कब मनाया जाता है ?
Answer. 23 September

Q.9. Google ने किस भारतीय तैराक की 8वी जयंती पर डूडल समर्पित किया है ?
Answer. आरती साहा

Q.10. किस शहर में "नो मास्क नो सर्विस" अभियान शुरू किया गया है ?
Answer. जोधपुर


👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
Q.1. किसने क्रांतिकारी स्वतंत्रता सेनानी प्रीतिलता वडेदर पर फिल्म बनाने की घोषणा की है?
Ans. बांग्लादेश

Q.2. ADB ने किस राज्य के माध्यमिक शहरों में जलापूर्ति और स्वच्छता के लिए 300 मिलियन डॉलर दिए हैं ?
Ans. राजस्थान

Q.3. किस राज्य सरकार ने ठीक Covid-19 रोगियों के लिए TB टेस्ट अनिवार्य किया है ?
Ans. पश्चिम बंगाल

Q.4. CEAT लिमिटेड के ब्रांड अम्बेसडर कौन बने हैं ?
Ans. आमिर खान

Q.5. किसने दुर्गा पूजा समितियों को 50 हजार रुपये का अनुदान देने की घोषणा की है ?
Ans. पश्चिम बंगाल


Q.6. भारत और किस देश के बीच आभासी द्विपक्षीय शिखर सम्मलेन आयोजित किया गया है ?
Ans. श्री लंका

Q.7. किस राज्य में सड़क विक्रेताओं के लिए ब्याज मुक्त ऋण योजना शुरू की गयी है ?
Ans. मध्य प्रदेश

Q.8. मोहम्मद हुसैन रोबल किस देश के नए प्रधानमंत्री बने हैं ?
Ans. सोमालिया

Q.9. किस राज्य सरकार ने 'यू राइज' नामक एकीकृत पोर्टल लांच किया है ?
Ans. उत्तर प्रदेश

Q.10. किस राज्य सरकार ने "मोक्ष कलश योजना 2020" को मंजूरी दी है ?
Answer :- राजस्थान

🔰 28 September 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
Q.1. विश्व रेबीज दिवस कब मनाया गया है ?
Answer. 28 सितम्बर

Q.2. किस देश के मनोनीत प्रधानमंत्री मुस्तफा अदीब ने इस्तीफा दिया है ?
Answer. लेबनान

Q.3. किस राज्य सरकार ने खुली सिगरेट की बिक्री पर प्रतिबंध लगाया है ?
Answer. महाराष्ट्र

Q.4. किस राज्य में न्यूट्रिनो वेधशाला स्थापित करने की योजना बनाई है ?
Answer. तमिलनाडु

Q.5. भारत की महिला चयन समिति की नई प्रमुख कौन बनीं हैं ?
Answer. नीतू डेविड

Q.6. किस राज्य के राज्यपाल ने आयुर्वेदिक कीमो रिकवरी किट का शुभारम्भ किया है ।
Answer. महाराष्ट्र

Q.7. MYNTRA की व्यूटी ब्रांड अम्बेसडर कौन बनीं हैं ?
Answer. दिशा पाटनी

Q.8. NCAER ने वित्त वर्ष 2021 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है ?
Answer. -12.6%

Q.9. AIFF ने वर्ष के सर्वश्रेष्ठ फुटबॉलर के रूप में किसे चुना है ?
Answer. गुरप्रीत सिंह संधु और मिडफील्डर संजू

Q.10. किसने पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए 'बाय रोड अभियान' शुरू किया है ?
Answer. ओडिशा

🔰 29 September 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇