SARKARI JOB DETAILS
202 subscribers
116 photos
21 files
101 links
Download Telegram
Q.1. अंतर्राष्ट्रीय लघु उद्योग दिवस' कब मनाया गया है ?
Ans. 30 अगस्त

Q.2. भारत ने किस देश के साथ 14वीं रक्षा नीति वार्ता आयोजित की है ?
Ans. सिंगापुर

Q.3. भारतीय मूल की किस महिला को ब्लू प्लाक से सम्मानित किया जाएगा ?
Ans. नूर इनायत खान

Q.4. भारत का पहला अंतर्राष्ट्रीय महिला व्यापार केंद्र कहाँ स्थापित किया जाएगा ?
Ans. केरल

Q.5. ASEAN भारत व्यापार परिषद की बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किसने किया है ?
Ans. पीयूष गोयल

Q.6. किस बीमा कंपनी ने पालतू कुत्तों के लिए बीमा कवर लांच किया है ?
Ans. बजाज आलियांज

0.7. प्रति महीने के औसत वेतन के मामले में कौन शीर्ष पर रहा है ?
Ans. स्विट्ज़रलैंड

0.8. किसने पेंशनरों के लिए 'पेंशनर्स कॉर्नर' मोबाइल एप लांच किया है ?
Ans. CISF

Q.9. मध्य प्रदेश सरकार द्वारा किसे एकलव्य पुरस्कार से सम्मानित किया गया है ?
Ans. इशिका चौधरी

Q.10. J&K सरकार ने किस उत्पाद के लिए ई नीलामी पोर्टल लांच किया है ?
Ans. केसर

🔰 31 August 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
🔷Hindi Current Affairs : 03 September

1. चीन किस की कांस्य प्रतिमा का अनावरण करने के लिए तैयार है ?
Ans. द्वारकानाथ कोटनिस

2. भारत इलेक्ट्रॉनिक्स लिमिटेड के अतिरिक्त निर्देशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
Ans. एम बी राजशेखर

3. केंद्रीय रिजर्व पुलिस बल श्रीनगर सेक्टर की महानिरीक्षक के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
Ans. चारु सिन्हा

4. किसने एक मोबाइल एप्लीकेशन "AMA SAHAR" और "SWACHHA SAHAR ODISHA" लॉन्च किया है?
Ans. नवीन पटनायक

5. यूएस इंडिया स्ट्रैटेजिक एंड पार्टनरशिप फोरम के तीसरे नेतृत्व शिखर सम्मेलन में मुख्य भाषण कौन देगा?
Ans. नरेंद्र मोदी

6. शंघाई सहयोग संगठन SCO के तीन दिवसीय किस देश में आयोजित की जा रही है?
Ans. रूस

7. भारतीय नौसेना के साज समान के रूप में किस ने पदभार ग्रहण किया ?
Ans. एस आर सरमा

8. किसने भारत के नए चुनाव आयुक्त EC के रूप में पदभार ग्रहण किया?
Ans. राजीव कुमार

9. हर साल विश्व नारियल दिवस कब मनाया जाता है?
Ans. 2 सितंबर

10. साइकिलिंग समिट 2021 की मेजबानी कहां होगी ?
Ans. दिल्ली, मुंबई, बेंगलुरु

🔷Current Affairs : 03 September

1. Which bronze statue is China ready to unveil?
Ans. Dwarkanath Kotnis

2. Who has been appointed as additional director of Bharat Electronics Limited?
Ans. MB Rajasekhar

3. Who was appointed as Inspector General of Central Reserve Police Force Srinagar Sector?
Ans. Charu Sinha

4. Who has launched a mobile application "AMA SAHAR" and "SWACHHA SAHAR ODISHA"?
Ans. Naveen Patnaik

5. Who will deliver the keynote address at the third Leadership Summit of the US India Strategic and Partnership Forum?
Ans. Narendra Modi

6. In which country is the SCO three-day SCO organized?
Ans. Russia

7. Who has taken over as a tool of the Indian Navy?
Ans. SR Sarma

8. Who took over as the new Election Commissioner of India EC?
Ans. Rajiv Kumar

9. When is World Coconut Day celebrated every year?
Ans. 2 September

10. Where will the Cycling Summit 2021 be hosted?
Ans. Delhi, Mumbai, Bangalore

🛑पोस्ट अच्छी लगी हो तो शेयर जरुर कीजिए।
●▬▬▬▬۩۞۩▬▬▬▬●
🟣 ♦️Vocab, Thursday, 03 September 2020♦️


𝟏. 𝐇𝐎𝐏𝐄𝐋𝐄𝐒𝐒 (𝐀𝐃𝐉𝐄𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄): (निराशाजनक):  despairing 
Synonyms: desperate, dejected 
Antonyms: optimistic 
Example Sentence: 
Rajesh looked at him in mute hopeless appeal. 

𝟐. 𝐈𝐍𝐃𝐔𝐋𝐆𝐄 (𝐍𝐎𝐔𝐍): (लिप्त होना):  give oneself up to 
Synonyms: give way to 
Antonyms: stifle 
Example Sentence: 
At a time the crown prince was able to indulge to the full his personal tastes. 

𝟑. 𝐄𝐍𝐓𝐄𝐑𝐓𝐀𝐈𝐍 (𝐕𝐄𝐑𝐁): (ध्यान रखना):  consider 
Synonyms: take into consideration 
Antonyms: reject 
Example Sentence: 
Washington entertained little hope of an early improvement in relations.

𝟒. 𝐂𝐎𝐍𝐔𝐍𝐃𝐑𝐔𝐌 (𝐍𝐎𝐔𝐍):(मुसीबत):  problem 
Synonyms: difficulty, quandary 
Antonyms: answer 
Example Sentence: 
It was one of the most difficult conundrums for the experts. 

𝟓. 𝐈𝐍𝐀𝐃𝐄𝐐𝐔𝐀𝐓𝐄 (𝐀𝐃𝐉𝐄𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄): (अपर्याप्त): insufficient 
Synonyms: deficient, scant 
Antonyms: adequate 
Example Sentence: 
These labels prove to be wholly inadequate. 

𝟔. 𝐇𝐄𝐑𝐃 (𝐕𝐄𝐑𝐁): (देखभाल करना):  look after 
Synonyms: take care of, keep 
Antonyms: neglect 
Example Sentence: 
They live by herding reindeer. 

𝟕. 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐄𝐒𝐒𝐈𝐕𝐄 (𝐀𝐃𝐉𝐄𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄): (प्रगतिशील): modern 
Synonyms: liberal, advanved 
Antonyms: conservative 
Example Sentence: 
He owns the most progressive art school. 

𝟖. 𝐇𝐀𝐕𝐎𝐂 (𝐍𝐎𝐔𝐍): (अव्यवस्था):  disorder 
Synonyms: chaos, disruption 
Antonyms: peace 
Example Sentence: 
If they weren't at school they'd be wreaking havoc in the streets. 

𝟗. 𝐏𝐄𝐀𝐊 (𝐀𝐃𝐉𝐄𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄):(अधिकतम):  maximum 
Synonyms: maximal, top 
Antonyms: minimum 
Example Sentence: 
The canal was restored to peak condition. 

𝟏𝟎. 𝐅𝐋𝐎𝐔𝐓 (𝐕𝐄𝐑𝐁): (अवज्ञा करना):  defy 
Synonyms: go against, scorn 
Antonyms: observe 
Example Sentence: 
The advertising code is being flouted. 🟢
Neetu Mam KD Campus Book pdf
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1ccuzI580NBMelncyBsx0LpQZHDE7L2nG
Q.1. भारत और किस देश की नौसेना के बीच INDRA NAVY नौसेना अभ्यास आरम्भ हुआ है ?
Ans. रूस

Q.2. SCO परिषद के शिखर सम्मेलन की मेजबानी कौन करेगा ?
Ans. भारत

Q.3. COVID-19 स्वैव कलेक्शन यूनिट किसने विकसित की है ?
Ans. टाटा स्टील

Q.4. किस राज्य सरकार ने प्रत्येक जिले में 'कमांड कंट्रोल रूम' स्थापित करने की घोषणा की है ?
Ans. मध्य प्रदेश

Q.5. पंजाब & सिंध बैंक का नया MD&CEO किसे नियुक्त किया गया है ?
Ans. एस कृष्णन

Q.6. राजू कुमार श्रीवास्तव को किस देश में भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है ?
Ans. क्रोएशिया

Q.7. 'लेट अस ड्रीम' नामक पुस्तक किस के द्वारा लिखी गयी है ?
Ans. पोप फ्रांसिस

Q.8. किस राज्य में मूर्त विरासत की रक्षा, संरक्षण और पुन:स्थापना के लिए विधेयक पारित हुआ है ?
Ans. असम

Q.9. नेशनल ट्राइबल रिसर्च कॉन्क्लेव का आयोजन कहाँ किया गया है ?
Ans. नई दिल्ली

Q.10. किस राज्य सरकार ने M3M फाउंडेशन के साथ समझौता किया है ?
Ans. हरियाणा

🔰 05 September 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
💐HINDI Current Affairs : 07 September💐

1. इंग्लिश एंड फॉरेन लैंग्वेज यूनिवर्सिटी द्वारा इंग्लिश प्रो को विकसित किया गया यह विश्वविद्यालय कहां स्थित है?
Ans. हैदराबाद

2. देश ने सैन्य अभ्यास कॉवकाज़ 2020 से हटने का फैसला किया ?
Ans. भारत

3. किस राज्य में पहली महिला एम वीर लक्ष्मी को एंबुलेंस चालक के रूप में नियुक्त किया गया ?
Ans. तमिलनाडु

4. SBOTOP के ब्रांड एंबेसडर किसे नियुक्त किया गया?
Ans. ब्रावो

5. बजाज आलियांज लाइफ के ब्रांड एम्बेसडर किसे नियुक्त किया गया है?
Ans. आयुष्मान ख़ुराना
आप यह सरकारी शाइन पर पढ़ रहे हैं

6. पंग ल्हबसोल किस राज्य में मनाया जाता है?
Ans. सिक्किम

7. उत्तर प्रदेश के किस जिले के सादिकपुर सिनौली में पुरातात्विक स्थल और अवशेष घोषित किया गया है?
Ans. बागपत

8. किस राज्य ने बल्क ड्रग पार्क की स्थापना की ?
Ans. उड़ीसा

9. कौन सा राज्य वाटरशेड परियोजना शुरू करेगा?
Ans. कर्नाटक

10. किसने लेजी यूपीआई लांच किया ?
Ans. लेज़ी पे


💐 Current Affairs : 07 September💐

1. English Pro was developed by English and Foreign Language University, where is this university located?
Ans. Hyderabad

2. The country decided to withdraw from the military exercise Kovkaz 2020?
Ans. India

3. In which state the first woman M Veer Lakshmi was appointed as an ambulance driver?
Ans. Tamil Nadu

4. Who was appointed the brand ambassador of SBOTOP?
Ans. Bravo

5. Who has been appointed the brand ambassador of Bajaj Allianz Life Insurance?
Ans. Ayushman Khurana
You are reading this on Sarkari Shine

6. In which state is Pang Lhabsol celebrated?
Ans. Sikkim

7. In which district of Uttar Pradesh, Sadiqpur Sinauli has been declared an archaeological site and remains?
Ans. Baghpat

8. Which state established the bulk drug park?
Ans. Orissa

9. Which state will start a watershed project?
Ans. Karnataka

10. Who launched Lazy UPI?
Ans. Lazy Pay
🔰𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐧𝐝𝐮 𝐕𝐨𝐜𝐚𝐛𝐮𝐥𝐚𝐫𝐲 𝐅𝐨𝐫 𝐀𝐥𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐄𝐱𝐚𝐦𝐬 🔰 𝟎7-𝟎𝟗-𝟐𝟎𝟐𝟎

🔶1. MANIFOLD (ADJECTIVE): (अनेक): many 
Synonyms: numerous, multiple 
Antonyms: single 
Example Sentence: 
The implications of the decision were manifold. 

🔷2. DISPUTE (NOUN): (विवाद): debate 
Synonyms: discussion, disputation 
Antonyms: agreement 
Example Sentence: 
A territorial dispute was held between the two countries. 

🔶3. MORATORIUM (NOUN): (रोक): embargo 
Synonyms: ban, prohibition 
Antonyms: renewal 
Example Sentence: 
A moratorium was decided on the use of drift nets. 

🔷4. PROMULGATE (VERB): (घोषणा करना): publicize
Synonyms: spread, communicate 
Antonyms: conceal 
Example Sentence: 
These objectives have to be promulgated within the organization. 

🔶5. DIVERSE (ADJECTIVE): (विविध): various 
Synonyms: many, sundry 
Antonyms: similar 
Example Sentence: 
India has a huge culturally diverse population. 

🔷6. EMBARK (VERB): (शुरू करना): begin 
Synonyms: start, commence 
Antonyms: end 
Example Sentence: 
She embarked on a new career. 

🔶7. MASSIVE (ADJECTIVE): (विशाल): huge 
Synonyms: enormous, gigantic 
Antonyms: tiny 
Example Sentence: 
I saw a massive rampart of stone. 

🔷8. UNDERSCORE (VERB): (बल देना): highlight 
Synonyms: underline, play up 
Antonyms: play down 
Example Sentence: 
The report underscored the issues. 

🔶9. SUCCUMB (VERB): (झुक जाना): yield 
Synonyms: give in, give way 
Antonyms: resist 
Example Sentence: 
We cannot merely give up and succumb to despair. 

🔷10. HIKE (VERB): (वृद्धि होना): increase 
Synonyms: raise up, put up 
Antonyms: lower 
Example Sentence: 
The government hiked up the price of milk by 40 per cent. 
💐 Current Affairs : 08 September💐

1. किसने लेबनान में भी बिसरी बांध परियोजना के लिए 244 मिलियन डॉलर को रद्द कर दिया ?
Ans. विश्व बैंक

2. यरुशलम में दूतावास खोलने वाला पहला बहुसंख्यक मुस्लिम देश कौन सा होगा?
Ans. कोसोवो

3. किसने केनिची आयुकावा को अपना नया अध्यक्ष चुना है ?
Ans. सोसाइटी ऑफ इंडियन ऑटोमोबाइल मैन्युफैक्चरर्स

4. स्टेट बिजनेस रिफॉर्म एक्शन प्लान 2019 BARP रैंकिंग में आंध्र प्रदेश का क्या स्थान रहा?
Ans. 1 (प्रथम)

5. देशभर के 47 शिक्षकों को राष्ट्रीय शिक्षक पुरस्कार किसने प्रदान किया?
Ans. रामनाथ कोविंद

6. नीले आसमान हेतु स्वच्छ वायु के पहले अंतरराष्ट्रीय दिवस पर एक वेबिनार की अध्यक्षता किसने की?
Ans. प्रकाश जावेडकर

7. किसने राष्ट्रीय शिक्षा नीति पर राज्यपालों के सम्मेलन के उद्घाटन सत्र को संबोधित किया?
Ans. रामनाथ कोविंद, नरेंद्र मोदी

8. स्वामी केशवानंदन भारती का निधन हो गया वह किसके प्रमुख थे?
Ans. एडनेटर मठ

9. 12 सितंबर 2020 से कितनी नई विशेष ट्रेनें चालू हो जाएंगी?
Ans. 80

10. जॉनी बक्शी का निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित है?
Ans. फिल्म निर्माता

💐 Current Affairs : 08 September💐

1. Who canceled $ 244 million for the Bisri Dam project in Lebanon?
Ans. world Bank

2. Which will be the first majority Muslim country to open an embassy in Jerusalem?
Ans. Kosovo

3. Who has chosen Kenichi Ayukawa as its new president?
Ans. Society of Indian Automobile Manufacturers

4. What was the position of Andhra Pradesh in the State Business Reform Action Plan 2019 BARP rankings?
Ans. 1 (First)

5. Who gave the National Teacher Award to 47 teachers across the country?
Ans. Ramnath Kovind

6. Who presided over a webinar on the first International Day of Clean Air for Blue Sky?
Ans. Prakash Javedkar

7. Who addressed the inaugural session of the Conference of Governors on National Education Policy?
Ans. Ramnath Kovind, Narendra Modi

8. Swami Kesavanandan Bharti passed away, whose chief was he?
Ans. Adnetor Matha

9. How many new special trains will be operational from 12 September 2020?
Ans. 80

10. Johnny Bakshi died in which field does he belong?
Ans. Film Producer
💐Current Affairs : 09 September💐

1. जम्मू कश्मीर के उपराज्यपाल मनोज सिन्हा के प्रधान सचिव किसे नियुक्त किया गया?
Ans. नीतीश्वर कुमार

2. अनिल जैन ने किसके नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया?
Ans. ऑल इंडिया टेनिस एसोसिएशन

3. तीसरा वार्षिक इंडो पेसिफिक बिज़नेस फोरम किस देश में आयोजित किया जाएगा?
Ans. वियतनाम

4. फेडरेशन ऑफ ऑटोमोबाइल्स डीलर्स एसोसिएशन के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
Ans. विंकेश गुलाटी
आप यह सरकारी शाइन पर पढ़ रहे हैं

5. जिरी मेन्जेल निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित थे?
Ans. फिल्म इंडस्ट्री

6. किस शहर ने कोविड-19 महामारी के मेछनजर सेनीटाईजेशन ऑन वन कॉल सर्विस शुरू की?
Ans. लखनऊ

7. अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 08 सितंबर

8. आर मसाकुई को किस देश में भारत के अगले उच्चायुक्त के रूप में नियुक्त किया गया ?
Ans. जमैका

9. तमिलनाडु के किस जिले को केंद्र सरकार द्वारा राज्य का पहला पूर्ण डिजिटल अर्थव्यवस्था वाला जिला चुना गया?
Ans. विरुधुनगर

10. किस राज्य ने कोविड-19 रवाना किया?
Ans. गुजरात



💐 Current Affairs: 09 September💐

1. Who was appointed Principal Secretary of Jammu and Kashmir Lt. Governor Manoj Sinha?
Ans. Nitishwar Kumar

2. Anil Jain appointed as the new chairman of
Ans. All India Tennis Association

3. In which country will the third annual Indo Pacific Business Forum be held?
Ans. Vietnam

4. Who was appointed as the President of the Federation of Automobile Dealers' Association?
Ans. Vinkesh Gulati
You are reading this on Government Shine

5. Jiri Menzel died in which field did he belong?
Ans. Film industry

6. Which city started sanitation on one call service in the wake of Kovid-19 epidemic?
Ans. Lucknow

7. When is International Literacy Day celebrated?
Ans. 8 September

8. In which country was R. Masakui appointed as the next High Commissioner of India?
Ans. Jamaica

9. Which district of Tamil Nadu was chosen as the first fully digital economy district of the state by the Central Government?
Ans. Virudhunagar

10. Which state sent Kovid-19?
Ans. Gujarat
🔰𝐓𝐡𝐞 𝐇𝐢𝐧𝐝𝐮 𝐕𝐨𝐜𝐚𝐛𝐮𝐥𝐚𝐫𝐲 𝐅𝐨𝐫 𝐀𝐥𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐄𝐱𝐚𝐦𝐬 🔰 -𝟎𝟗-𝟎𝟗-𝟐𝟎𝟐𝟎


🔶1. REVEL (VERB): (आनंद लेना): celebrate 
Synonyms: make merry, party 
Antonyms: mourn 
Example Sentence: 
They spent the evening revelling with their guests. 

🔷2. CONTRACTION (NOUN): (संकुचन): tightening 
Synonyms: tensing, flexing 
Antonyms: relaxation 
Example Sentence: 
Neurons control the contraction of muscles. 

🔶3. OMINOUS (ADJECTIVE): (अमंगल): threatening 
Synonyms: menacing, baleful 
Antonyms: auspicious 
Example Sentence: 
There were ominous dark clouds gathering overhead. 

🔷4. GENEROSITY (NOUN): (उदारता): liberality 
Synonyms: magnanimity 
Antonyms: meanness 
Example Sentence: 
I was overwhelmed by the generosity of friends and neighbours. 

🔶5. ENSUING (ADJECTIVE): (आगामी): subsequent 
Synonyms: following, succeeding 
Antonyms: previous 
Example Sentence: 
The theory was developed subsequent to the earthquake of 1906. 

🔷6. ASSAULT (NOUN): (हमला): attack 
Synonyms: strike, onslaught 
Antonyms: defense 
Example Sentence: 
Troops began an assault on the city. 

🔶7. SURGE (NOUN): (वृद्धि): rise 
Synonyms: growth, upswing 
Antonyms: deflate 
Example Sentence: 
The firm predicted a 20% surge in sales. 

🔷8. REVAMP (VERB): (सुधार करना): renovate 
Synonyms: redecorate, refurbish 
Antonyms: damage 
Example Sentence: 
An attempt was made to revamp the museum's image. 

🔶9. NEGLIGIBLE (ADJECTIVE): (नगण्य): trivial 
Synonyms: trifling, insignificant 
Antonyms: significant 
Example Sentence: 
He said that the risks were negligible. 

🔷10. PROSPECT (NOUN): (संभावना): view 
Synonyms: vista, perspective 
Antonyms: viewlessness 
Example Sentence: 
A viewpoint commanding a magnificent prospect of the estuary. 
🔰Current Affairs 9 September 2020🔰

1 Kerala tops literacy rate chart with 96.2%; Andhra Pradesh worst performer at 66.4%: NSO

2 STEPapp Partnered with MoTA to Implement Gamified Learning App in Tribal Schools

3 CSIR-CMERI and NISE Signed MoU Virtually to Strengthen Solar Energy Sector Across India

4 NITI Aayog constitutes Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC) to be chaired by Ms Sanyukta Samaddar

5 Prime Minister Modi E-Inaugurates Patrika Gate in Jaipur

6 US-India-Israel summit held virtually; Decision taken for Trilateral Collaboration on 5G Tech

7 Himachal Pradesh, World Bank Sign $82 million Loan Deal for HP State Roads Transformation Project

8 Bank of India launched “Signature Visa Debit Card” for High Net Worth Individuals

9 RBI Accepted Kamath Panel Recommendations; Specifies Parameters for Loan Restructuring

10 Mahindra Finance Enters Online Insurance Broking; to Launch a portal, PayBima

11 Fitch Projected India’s Economy to Contract 10.5% in FY20-21 from -5%

12 India’s GDP to Contract by 11.8% in FY21; Rebound to 9.9% in FY22 : India-Ra

13 NSDC, LinkedIn partner to impart free digital skills training

14 Govind Swarup, Father of India’s Radio Astronomy & Padma Shri Awardee Passed Away at 91

15 Radha M Nair’s New Book Titled “Breaking the Cocoon @ 40”

16 International Literacy Day 2020 – September 8

17 1st ever Cannabis Medicine Project to be Set up in Collaboration of Canada at CSIR-IIIM, Jammu: Jitendra Singh

18 ‘Operation Green’s TOP to TOTAL’ scheme to cover all Fruits & vegetables in J&K

19 YS Jagan Mohan Reddy Launched 2 Nutrition Schemes to Provide Nutrition Food to Women & Children

20 Haryana CM Launches 1st of its Kind Educational Chatbot “Apka Mitra” & Online Admission Platform for UG courses

21 Union Minister Hardeep Singh Puri and Kerala CM Inaugurate Thykoodam-Petta, Final stretch of Kochi Metro-Phase-I

22 RBI ceased Banking operations of Aditya Birla Idea Payments Bank
💐Current Affairs : 10 September💐

1. किसने लद्दाख में महिला डॉक्टरों की तैनाती की है ?
Ans. ITBP (The Indo-Tibetan Border Police)

2. किसने स्कूल में जंक फूड और विज्ञापनों को बैन किया है?
Ans. FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India)

3. किसे इंदिरा गांधी शांति पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
Ans. डेविड एटनबरो

4. किस राज्य सरकार ने “संपूर्ण पोषण” योजना शुरू की ?
Ans. आंध्र प्रदेश

5. किन दो देशों के बीच पहली बार संयुक्त आयोग की बैठक हुई?
Ans. भारत और अंगोला

6. अफग़ानिस्तान क्रिकेट बोर्ड ने किस खिलाड़ी पर 5 वर्ष का बैन लगाया है?
Ans. नूर मोहम्मद

7. हिमाचल प्रदेश सरकार ने किस बैंक के साथ ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए ?
Ans. विश्व बैंक

8. किसने राष्ट्रीय बांस मिशन का नया लोगो लांच किया ?
Ans. नरेंद्र सिंह तोमर

9. सितंबर 2020 में गोविंद स्वरूप जिनका निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित है-
Ans. वैज्ञानिक

10. इंडियन रेटिंग्स एंड रिसर्च ने 2021 की जीडीपी वृद्धि का अनुमान कितना लगाया?
Ans. (-) 11.8%

💐ENGLISH Current Affairs : 10 September💐

1. Who has deployed women doctors in Ladakh?
Ans. ITBP (The Indo-Tibetan Border Police)

2. Who banned junk food and advertisements in school?
Ans. FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India)

3. Who was awarded the Indira Gandhi Peace Prize?
Ans. David Attenborough

4. Which state government started the "Total Nutrition" scheme?
Ans. Andra Pradesh

5. Which two countries had the first joint commission meeting?
Ans. India and Angola

6. Which player has been banned by Afghanistan Cricket Board for 05 years?
Ans. Noor Muhammad

7. Government of Himachal Pradesh signed loan agreement with which bank?
Ans. World Bank

8. Who launched the new logo of the National Bamboo Mission?
Ans. Narendra Singh Tomar

9. Govind Swaroop who died in September 2020 is related to which field-
Ans. Scientist

10. How much did Indian Ratings and Research estimate GDP growth for 2021?
Ans. (-) 11.8%
🔰The Hindu Vocabulary For All Competitive Exams | 10-09-2020

1. DIGNIFIED (ADJECTIVE): (प्रतिष्ठित): stately
Synonyms: noble, courtly
Antonyms: undignified
Example Sentence:
She is very famous for her dignified silence.

2. DETAIN (VERB): (हिरासत में लेना): hold
Synonyms: take into custody, seize
Antonyms: release
Example Sentence:
Customs officers may detain goods for up to two days.

3. RESILIENT (ADJECTIVE): (मज़बूत): strong
Synonyms: tough, hardy
Antonyms: vulnerable
Example Sentence:
Babies are generally far more resilient than new parents realize.

4. ADHERE (VERB): (पालन ​​करना): stick
Synonyms: comply with, stand by
Antonyms: flout
Example Sentence:
It is wise to adhere to the rules of your parents.

5. SEIZURE (NOUN): (अभिग्रहण): capture
Synonyms: occupation, takeover
Antonyms: restitution
Example Sentence:
The seizure of the Assembly building was an immediate decision.

6. BICKER (VERB): (झगड़ना): squabble
Synonyms: argue, quarrel
Antonyms: agree
Example Sentence:
Many couples bicker over tiny issues.

7. CLAMPDOWN (NOUN): (शिकंजा कसना): suppression
Synonyms: prevention, stopping
Antonyms: let go
Example Sentence:
A clampdown on crime is essential.

8. PERIL (NOUN): (विपत्ति): danger
Synonyms: jeopardy, risk
Antonyms: safety
Example Sentence:
You could well place us both in peril.

9. SUBMERGE (VERB): (डूबना): dive
Synonyms: sink, plunge
Antonyms: surface
Example Sentence:
The U-boat had had time to submerge.

10. HARBOUR (VERB): (शरण देना): shelter
Synonyms: conceal, hide
Antonyms: hand over
Example Sentence:
He was suspected of harbouring an escaped prisoner.
💐 Current Affairs : 12 September💐

1. अंतरराष्ट्रीय ओलंपिक समिति के कार्यकारी बोर्ड ने इंटरनेशनल सेफगार्डिंग ऑफिसर इन सपोर्ट सर्टिफिकेट की स्थापना को मंजूरी दे दी यह किस महीने से लागू होगा ?
Ans. सितंबर 2021

2. CBSE टीचर्स को “सीबीएसई टीचर्स” अवार्ड से सम्मानित किसने किया?
Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

3. कलोजी नारायण राव साहित्य पुरस्कार किसको दिया गया ?
Ans. रामचंद्र मौली

4. आत्मनिर्भर भारत ARISE अटल न्यू इंडिया चैलेंज कार्यक्रम किस मंत्रालय द्वारा संचालित किया जाएगा?
Ans. रक्षा मंत्रालय, खाद्य प्रसंस्करण उद्योग, मंत्रालय स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय

5. परेश रावल को किस का अध्यक्ष नियुक्त किया गया?
Ans. नेशनल स्कूल ऑफ ड्रामा

6. प्लेयरज़पॉट का नया ब्रांड एंबेसडर किसको नियुक्त किया गया है?
Ans. भुवनेश्वर कुमार और स्मृति मंधाना

7. किसने अपने कृषि उपकरण क्षेत्र के तहत एक नए आलू प्लाटनटर लांच किया ?
Ans. महिंद्रा

8. भारतीय विज्ञापन मानक परिषद के बोर्ड ऑफ गवर्नर्स के अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया ?
Ans. सुभाष कामथ

9.ग्लोबल इकोनामिक फ्रीडम इंडेक्स 2020 में भारत की रैंक कितनी है ?
Ans. 105

10. केंद्र सरकार ने श्री सिद्धरोद्ध स्वामी जी के नाम पर किस रेलवे स्टेशन का नाम बदलने की मंजूरी दी है ?
Ans. हुबली


💐 Current Affairs: 12 September💐

1. The Executive Board of the International Olympic Committee approved the establishment of the International Safeguarding Officer in Support Certificate from which month it will come into force?
Ans. September 2021

2. Who has honored CBSE Teachers with the "CBSE Teachers" Award?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

3. Kaloji Narayan Rao Literature Award was given to whom?
Ans. Ramchandra Mouli

4. Self-reliant India ARISE Atal New India Challenge program will be conducted by which ministry?
Ans. Ministry of Defense, Food Processing Industries, Ministry of Health and Family Welfare

5. Paresh Rawal was appointed as the chairman of
Ans. National School of Drama

6. Who has been appointed the new brand ambassador of Playerzpot?
Ans. Bhuvaneshwar Kumar and Smriti Mandhana

7. Who launched a new potato planter under its agricultural equipment sector?
Ans. Mahindra

8. Who was elected as the Chairman of the Board of Governors of the Advertising Standards Council of India?
Ans. Subhash Kamath

9. What is India's rank in the Global Economic Freedom Index 2020?
Ans. 105

10. The Central Government has approved to change the name of which railway station in the name of Shri Siddhrodh Swamiji?
Ans. Hubli
🔰 12 September 2020 🔰

●The Hindu Vocabulary For All Competitive Exams.

1. UNFORTUNATE(ADJECTIVE): (खेदजनक): unlucky 
Synonyms: hapless, down on one's luck 
Antonyms: fortunate 
Example Sentence: 
There had been an unfortunate accident that took place recently. 

2. SENTIMENTAL (ADJECTIVE): (भावुक):  nostalgic 
Synonyms: tender, emotional 
Antonyms: dispassionate 
Example Sentence: 
She felt a sentimental attachment to the place creep over her. 

3. CATASTROPHE (NOUN): (आपदा):  disaster 
Synonyms: calamity, cataclysm 
Antonyms: salvation 
Example Sentence: 
The world is facing an environmental catastrophe. 

4. RELIABLE (ADJECTIVE): (विश्वसनीय):  dependable 
Synonyms: good, well founded 
Antonyms: unreliable 
Example Sentence: 
There is no reliable source of information these days. 

5. INITIALLY (ADVERB): (शुरू में):  at first 
Synonyms: to begin with, to start with 
Antonyms: finally 
Example Sentence: 
Initially, he thought the new concept was nonsense. 

6. EFFICACIOUS (ADJECTIVE): (प्रभावोत्पादक):  effective 
Synonyms: successful, effectual 
Antonyms: inefficacious 
Example Sentence: 
The treatment was quite efficacious. 

7. DEMOLISH (VERB): (धूल में मिलाना):  destroy 
Synonyms: ruin, wreck 
Antonyms: confirm 
Example Sentence: 
I looked forward keenly to demolishing my opponent. 

8. CONTINUANCE (NOUN): (निरंतरता):  continuation 
Synonyms: carrying on, prolongation 
Antonyms: discontinuance 
Example Sentence: 
His interests encouraged him to favour the continuance of war. 

9. IMPAIR (VERB): (बिगाड़ना):  damage 
Synonyms: harm, diminish 
Antonyms: improve 
Example Sentence: 
A noisy job could impair my hearing. 

10. VARIATION (NOUN): (विविधता):  difference 
Synonyms: dissimilarity, disparity 
Antonyms: similarity 
Example Sentence: 
There are regional variations in house prices. 
Q.1. स्टार्टअप्स को बेहतर इकोसिस्टम उपलब्ध कराने में कौन शीर्ष पर रहा है ?
Ans. गुजरात

Q.2. चीन ने दक्षिण रूस में होने बाले किस संयुक्त सैन्य अभ्यास में शामिल होने की घोषणा की है ?
Ans. कॉकस 2020

Q.3. SCO के संस्कृत मंत्रियों की 17वीं बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किया है ?
Ans. प्रहलाद सिंह पटेल

Q.4. किस राज्य सरकार ने युवाओं के प्रशिक्षण के लिए UiPath के साथ समझौता किया है ?
Ans. आध्र प्रदेश

Q.6. किस के सहयोग से पहली बार कैनबिस दवा परियोजना जम्मू में स्थापित की जायेगी ?
Ans. कनाडा

Q.6. थिएम यूएस ओपन के फाइनल में पहुचने वाले किस देश के पहले खिलाड़ी बने हैं ?
Ans. ऑस्ट्रिया

Q.7. Covid-19 का पता लगाने के लिए किस IIT ने सेल्फ चेक कियोस्क विकसित किया है ?
Ans. IIT गुवाहाटी

Q.8. किसने 'कैश एडवांस' नामक क्रेडिट सुविधा शुरू की है ?
Ans. रेजरपे

Q.9. केंद्र सरकार ने किस राज्य में मुंगेर भागलपुर राष्ट्रीय राजमार्ग निर्माण को मंजूरी दी है ?
Ans. बिहार

Q.10. किस देश का डिफिसिट बजट के पहले 11 महीने में रिकॉर्ड 3 लाख करोड़ डॉलर तक पहुच गया है ?
Ans. अमेरिका

🔰 14 September 2020 Current Affairs

👩‍🎓👮 दोस्तों को शेयर करें 👩‍✈️🙇
💐Current Affairs : 16 September💐

1. विश्व में अंतरराष्ट्रीय लोकतंत्र दिवस कब मनाया जाता है?
Ans. 15 सितंबर

2. भारत में अभियंता दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 15 सितंबर

3. लुईस हैमिल्टन ने सितंबर 2020 में टस्कन ग्रांड प्रिक्स में किसको हराकर अपने करियर की 90 वीं जीत प्राप्त की?
Ans. वाल्टेरी बोटास

4. सितंबर 2020 में शेन वॉर्न को किस टीम के ब्रांड एंबेस्डर के रूप में प्रदर्शित किया गया था ?
Ans. राजस्थान रॉयल्स

5. किस राज्य सरकार ने “कोरोना विजय रथ” को हरी झंडी दिखाई?
Ans. छत्तीसगढ़

6. किस देश के मंत्रिमंडल ने दूसरे राष्ट्रव्यापी लॉकडाउन को लागू करने के लिए मतदान किया ?
Ans. इजरायल

7. हरिवंश नारायण सिंह को किस पद के लिए फिर से चुना गया ?
Ans. राज्यसभा के उपसभापति

8. एशियाई विकास बैंक के कार्यकारी निदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया ?
Ans. समीर कुमार खरे

9. संसद ने सितंबर 2020 में कौन सा विधेयक पारित किया ?
Ans. राष्ट्रीय होम्योपैथिक आयोग विधेयक 2020, राष्ट्रीय भारतीय चिकित्सा पद्धति आयोग विधेयक 2020

10. किस राज्य सरकार ने 1 वर्ष के लिए मेडिकल ऑक्सीजन वाहक वाहनों को एंबुलेंस का दर्जा दिया ?
Ans. महाराष्ट्र

💐 Current Affairs: 16 September💐

1. When is International Democracy Day celebrated in the world?
Ans. 15 September

2. When is Engineer's Day celebrated in India?
Ans. 15 September

3. Lewis Hamilton defeated 90 at the Tuscan Grand Prix in September 2020 to win the 90th of his career?
Ans. Walteri Bottas

4. Shane Warne was featured as the brand ambassador of which team in September 2020?
Ans. Rajasthan Royals

5. Which state government flagged off the "Corona Vijay Rath"?
Ans. Chhattisgarh

6. Which country's cabinet voted to implement the second nationwide lockdown?
Ans. Israel

7. Harivansh Narayan Singh was re-elected to which post?
Ans. Deputy Chairman of Rajya Sabha

8. Who was appointed as the Executive Director of Asian Development Bank?
Ans. Sameer Kumar Khare

9. Which bill was passed by Parliament in September 2020?
Ans. National Homoeopathic Commission Bill 2020, National Indian Medical Practices Commission Bill 2020

10. Which state government gave ambulance status to medical oxygen carrier vehicles for 1 year?
Ans. Maharashtra
🔰Wednesday, 16 September 2020🔰

●The Hindu Vocabulary For All Competitive Exams.

1. FECKLESS (ADJECTIVE): (बेकार):  useless
Synonyms: worthless, incompetent
Antonyms: useful
Example Sentence:
Her feckless younger brother is a burden to her family.

2. AWFUL (ADJECTIVE): (भयंकर): disgusting
Synonyms: nasty, terrible
Antonyms: lovely
Example Sentence:
The place was filled with awful smell and dirt.

3. RELIEVE (VERB): (राहत देना):  counteract
Synonyms: reduce, alleviate
Antonyms: exacerbate
Example Sentence:
The bird's body is black, relieved only by white under the tail.

4. DESPERATION (NOUN): (निराशा):  hopelessness
Synonyms: despair, distress
Antonyms: cheer
Example Sentence:
She wrote to him when she was left with desperation.

5. SUBSTANTIVE (ADJECTIVE): (ठोस):  substantial
Synonyms: significant, essential
Antonyms: inessential
Example Sentence:
There is no substantive evidence for the efficacy of these drugs.

6. SUCCOUR (VERB): (सहायता करना): aid
Synonyms: help, assist
Antonyms: oppose
Example Sentence:
Prisoners of war were liberated and succoured.

7. ZEAL (NOUN): (जोश): passion
Synonyms: ardour, fervour
Antonyms: apathy
Example Sentence:
His zeal for his work led to his success.

8. TRIBULATION (NOUN): (आपत्ति): trouble
Synonyms: worry, anxiety
Antonyms: joy
Example Sentence:
His time of tribulation was just beginning.

9. EXECUTIVE (ADJECTIVE): (शासनात्मक):  administrative
Synonyms: decision-making, directorial
Antonyms: subordinate
Example Sentence:
The executive chairman threw him out.

10. FILTH (NOUN): (गंदगी): dirt
Synonyms: muck, grime
Antonyms: cleanliness
Example Sentence:
The filth wasn’t removed properly.
💐Current Affairs : 17 September💐

1. विश्व ओजोन दिवस 2020 में कब मनाया गया ?
Ans. 16 सितंबर

2. किसने अटल बिहारी वाजपेई हिंदी विश्वविद्यालय में एक नई इमारत का उद्घाटन वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से किया ?
Ans. शिवराज सिंह चौहान

3. संसद ने विमान संशोधन विधेयक 2020 पारित किया यह किस वर्ष के विमान अधिनियम संशोधन करेगा ?
Ans. 1934

4. किस ने इसरायल और संयुक्त अरब अमीरात और बहरीन के बीच ऐतिहासिक राजनयिक समझौते पर हस्ताक्षर किए ?
Ans. डोनाल्ड ट्रंप

5. किसने माध्यमिक कक्षाओं के लिए एक वैकल्पिक शैक्षणिक कैलेंडर जारी किया ?
Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

6.YuppTv ने कुल कितने मैचों के लिए Dream11 इंडियन प्रीमियर लीग 2020 के अधिकार हासिल किए?
Ans. 60

7. श्री विनय एम क्वात्रा ने रेमडीसविर की 2000 शीशियाँ किस देश के विदेश मंत्री को सौंपी ?
Ans. नेपाल

8. किसने वीडियो प्रोडक्शन कंपनी हेरा फेरी (HPF फिल्म्स) फिल्म का अधिग्रहण किया ?
Ans. शेयर चैट

9. एशियाई विकास बैंक ने भारत के लिए अपने नए देश के निर्देशक के रूप में किसे नियुक्त किया ?
Ans. टेको कोनिशी

10. चनेश राम राठिया का निधन हो गया वह किस से संबंधित है ?
Ans. राजनीति

💐Current Affairs: 17 September💐

1. When was World Ozone Day celebrated in 2020?
Ans. 16 September

2. Who inaugurated a new building at Atal Bihari Vajpayee Hindi University through video conferencing?
Ans. Shivraj Singh Chauhan

3. Parliament passed the Aircraft Amendment Bill 2020, in which year will it amend the Aircraft Act?
Ans. 1934

4. Who signed the historic diplomatic agreement between Israel and the United Arab Emirates and Bahrain?
Ans. Donald trump

5. Who released an alternative academic calendar for secondary classes?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

6.YuppTv acquired the rights to Dream11 Indian Premier League 2020 for how many matches in total?
Ans. 60

7. Mr. Vinay M. Quatra handed over 2000 vials of Remdisvir to the Foreign Minister of which country?
Ans. Nepal

8. Who acquired the film video production company Hera Pheri (HPF Films)?
Ans. Share chat

9. Who has been appointed by Asian Development Bank as the director of its new country for India?
Ans. Takeo Konishi

10. Chanesh Ram Rathia passed away to whom is he related?
Ans. Politics
💐 Current Affairs : 19 September💐

1. अखिल भारतीय हैप्पीनेस रिपोर्ट में कौन सा राज्य पहले स्थान पर रहा ?
Ans. मिजोरम

2. किस राज्य ने अन्नपूर्णा योजना के तहत अन्ना उत्सव राशन कार्ड जारी किए ?
Ans. मध्य प्रदेश

3. टेनसेंट किस कंपनी में 62.8 मिलियन डॉलर का निवेश किया ?
Ans. फ्लिपकार्ट

4. किसने आभासी रूप से 14 श्रेणियों में द्वितीय उत्कृष्ट संस्थान विश्वकर्मा पुरस्कार दिए ?
Ans. रमेश पोखरियाल निशंक

5. फेसबुक में नया स्मार्ट गिलास विकसित करने के लिए किसके साथ हाथ मिलाया ?
Ans. रै-बैन (Ray Ban)

6. किसने दिल्ली हवाई अड्डे पर भारत के पहले जर्नल एविएशन टर्मिनल का उद्घाटन किया ?
Ans. हरदीप सिंह पुरी

7. किस राज्य में स्वच्छता कैफे का उद्घाटन किया गया ?
Ans. हिमाचल प्रदेश

8. अशोक गस्ती का सितंबर 2020 में निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?
Ans. राजनीति

9. केंद्रीय मंत्री हरसिमरत बादल ने इस्तीफा दे दिया उनके पास कौन सा मंत्रालय था ?
Ans. केंद्रीय खाद्य प्रसंस्करण उद्योग मंत्रालय

10. भारत किस कंपनी का पहला ऑनलाइन रिलेटेड चैनल 23 सितंबर 2020 को लाइव होगा ?
Ans. एप्पल

💐 Current Affairs: 19 September💐

1. Which state ranked first in the All India Happiness Report?
Ans. Mizoram

2. Which state issued Anna Utsav ration cards under Annapurna scheme?
Ans. Madhya Pradesh

3. In which company did Tencent invest $ 62.8 million?
Ans. Flipkart

4. Who has given the second outstanding institute Vishwakarma Award in 14 categories in virtual form?
Ans. Ramesh Pokhriyal Nishank

5. Who joined hands to develop new smart glass in Facebook?
Ans. Ray Ban

6. Who inaugurated India's first Journal Aviation Terminal at Delhi Airport?
Ans. Hardeep Singh Puri

7. In which state Sanitation Cafe was inaugurated?
Ans. Himachal Pradesh

8. Ashok Gasti died in September 2020, he was related to which field?
Ans. Politics

9. Union Minister Harsimrat Badal resigned which ministry did he have?
Ans. Union Ministry of Food Processing Industries

10. India's first online related channel of which company will go live on 23 September 2020?
Ans. Apple
💐 Current Affairs : 20 September

1. अमेज़न इंडिया ने किस राज्य में ऑल वीमेन डिलीवरी स्टेशन की स्थापना की ?
Ans. गुजरात

2.किसने जल्द ही लांच होने वाली SUV मॉडल अर्बन क्रूजर के लिए किसको अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त करने की घोषणा की ?
Ans. आयुष्मान खुराना

3. किस विश्वविद्यालय में कुत्तों के लिए एक विशेष ब्लड बैंक स्थापित किया गया ?
Ans. गुरु अंगद देव पशु चिकित्सा और पशु विज्ञान विश्वविद्यालय

4. शिक्षा पर राष्ट्रीय सांख्यिकी संगठन की नवीनतम रिपोर्ट के अनुसार कितने प्रतिशत छात्र पैदल स्कूल जाते हैं भारत में ?
Ans. 59.7%

5. साबरी नाथ का सितंबर 2020 में हृदयाघात के कारण निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?
Ans. अभिनय

6. किस देश ने चीनी एप टिक टॉक और वीचैट के इस्तेमाल पर प्रतिबंध लगाया ?
Ans. अमेरिका

7. इंडियन प्रीमियर लीग का 13वां संस्करण कहां शुरू हुआ ?
Ans. अबू धाबी (संयुक्त अरब अमीरात)

8. किस राज्य में भाजपा ने “सेवा ही संगठन”नाम से एक की पुस्तक लांच की ?
Ans. मेघालय

9. कौन सा केंद्र शासित प्रदेश नेशनल जेनेरिक डॉक्यूमेंट रजिस्ट्रेशन सिस्टम का हिस्सा बनने वाला 10वां राज्य बना ?
Ans. जम्मू और कश्मीर

10. हर साल, विश्व जल निगरानी दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 18 सितंबर


💐 Current Affairs: 20 September💐

1. In which state did Amazon India set up an all-women delivery station?
Ans. Gujarat

2. Who has announced to appoint whom as its brand ambassador for the soon-to-be-launched SUV model Urban Cruiser?
Ans. Ayushman Khurana

3. Which university established a special blood bank for dogs?
Ans. Guru Angad Dev University of Veterinary and Animal Sciences

4. According to the latest report of National Statistical Organization on Education, how many percent of students go to foot school in India?
Ans. 59.7%

5. Sabri Nath died of a heart attack in September 2020, he was related to which field?
Ans. acting

6. Which country banned the use of the Chinese app Tick Talk and WeChat?
Ans. America

7. Where did the 13th edition of the Indian Premier League begin?
Ans. Abu Dhabi (United Arab Emirates)

8. In which state BJP launched a book named "Seva Hi Sangathan"?
Ans. Meghalaya

9. Which union territory became the 10th state to be part of the National Generic Document Registration System?
Ans. Jammu and Kashmir

10. Every year, when is World Water Monitoring Day celebrated?
Ans. 18 September