Positif Parent Circle
49.5K subscribers
586 photos
7 videos
1 file
730 links
Berkongsi tips parenting mahal & tips kawal emosi yang praktikal setiap hari.
Download Telegram
to view and join the conversation
Kadang kita jadi bengkeng bukan sebab kita bengkeng, tapi sebab kita kurang me-time je.

Baca & kongsikan sebagai peringatan bersama
https://www.facebook.com/100000393385027/posts/4252672971422440/?d=n
πŸ‘ΆπŸ» Ajar anak self-control.

Bila dia tantrum atau mengamuk, suruh dia buat begini.

1 - urut dada
2 - tarik nafas dalam-dalam
3 - hembus nafas kuat-kuat
4 - lepas tu ajar anak konsep sabar

Nampak simplekan, tapi ini la yang akan bantu anak kita kawal emosi dia kelak.

Jom amalkan #KhusyukParenting
Selamat berhujung minggu semua. Apa aktiviti anda hari ni?
Anonymous Poll
34%
Biasa biasa je
20%
Kemas rumah
37%
Layan anak anak
6%
Buat me-time
3%
Join majlis ilmu
Siapa free hari ni jom join sesi live saya di zoom
Jemput webinar belajar kawal emosi saya secara percuma esok di fb group rasmi Positif Parenting Circle.

Klik link di bawah untuk join :
https://fb.me/e/1D7KnVNmF
Selamat hari bapa buat semua bapa bapa di sini. Sesungguhnya keberadaan anda memberi aura ketenangan dan keselamatan pada anak dan pasangan. 😁
Nak jadi ibu ayah yang lebih memahami?

- buang sifat ego kita jauh jauh

βœ… rendahkan badan bila bercakap
βœ… dengar luahan hati anak sampai habis
βœ… minta maaf kalau ada buat kesilapan
βœ… hormati apa keputusan anak selagi tak langgar syariat

Tanpa ego kita mudah jadi penyayang dan pengasih pada anak anak.

Jom amalkan #KhusyukParenting πŸ’ͺ
Nak kurangkan rasa geram dalam hati.

πŸ‘‰ Amalkan la Delaying Gratification ( sabar rasa puas )

🦊 sabar dalam mengajar anak

🦊 fahami proses anak membesar

🦊 tahu result baik perlukan masa

🦊 tidak high expectation awal lagi

🦊 benarkan anak buat kesilapan

Jom amalkan #KhusyukParenting πŸ’ͺ
Maaf ye semua, ada masalah teknikal sikit. Kita start live kita jam 11 pagi
Nak bahagia, tingkatkan kualiti hidup bukan kuantiti hidup

Kualiti hidup - sedikit tapi bermakna
Kuantiti hidup - banyak tapi tak bermakna

Caranya tingkat kualiti hidup :

😁 amalkan self-gratitude ( syukur )
😁 redha walau apa pun terjadi
😁 hati sentiasa bertaut kepada Allah swt
😁 me-time dengan zikir & selawat
😁 jauhi perkara yang melalaikan

Kebahagiaan hidup kita bergantung pada kualiti hidup kita.

Jom amalkan #KhusyukParenting
Sampaikan pada semua peranan seorang ayah ni ya. Penting!

https://www.facebook.com/100000393385027/posts/4261921480497589/?d=n
Ini ringkasan dari video pertama saya semalam di fb group Positif Parent Circle

Boleh join di sini πŸ‘‡
https://www.facebook.com/groups/244742293889490/?ref=share
Untung buat simpanan SSPNi Plus sekarang ni.

Simpan RM30 sebulan je, simpanan anak dapat, perlindungan takaful RM40,000 pun dapat.

Andai berlaku apa-apa pada kita, anak terus dapat hibah RM40,000 tu.

Simpanan tu tak usik pun. Anak pun boleh guna untuk masa depan dia nanti. Serius, rugi tak ambil peluang masa ni menyimpan untuk masa depan anak anak.

Ini link pembukaan akaun online SSPNi Plus jika mahu menyimpan untuk anak anak :

https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000002898

https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000005986

Jika ada pertanyaan lanjut :

www.wasap.my/60149036329/AMY_SSPNIPLUS

http://www.wasap.my/60132912145/HAFIZ_SSPNIPLUS
Salam semua. Maaf ye, sesi Parenting Live kita hari ni pun kena tangguh ke jam 11 pagi. Jumpa jam 11 ya.
Nak lebih gembira dengan anak?

- banyakkan Unconditional Love

πŸ’’ anak tak perlu duduk diam untuk dapat kasih sayang

πŸ’’ anak tak perlu jadi pandai untuk dapat kasih sayang

πŸ’’ anak tak perlu patuh arahan untuk dapat kasih sayang

πŸ’’ anak tak perlu mahir mengemas mainan untuk dapat kasih sayang

πŸ’’ anak tak perlu hafal matematik untuk dapat kasih sayang

Sayang anak seadanya nescaya anak gembira kita pun gembira.

Jom amalkan #KhusyukParenting πŸ’ͺ